Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 739
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 3 195
Според мен съвсем навреме е направен.
В повечето случаи ПЕТ скенер се прави на 6 месеца, възможно е и по-често, разбира се, но със сигурност не през един месец.
Има си протоколи след колко курса химия или лъчетерапия се прави оценка на лечението след образно изследване. Необходимо е време да подейства терапията и това да се види на скенера.
Светлоклетъчен рак не съм чувала да има.
Моля те да прочетеш внимателно  цялата документация и да дадеш достоверна информация, защото в момента главно гадаем и оборваме кой какво казал, което едва ли ти носи реална полза.

# 3 196
  • Пловдив
Съвсем нормални времена,около 2 месеца от операцията до започване на системното лечение . Преди операцията не е имало видими метастази . Съмнявам се и да е имало, това с нещо да промени системното лечение.  Както ви посъветва Зиги,концентрирайте се в усилията си сега,а не в терзания какво е можело да стане в миналото ,ако ... .Ако искате преброите тук ,колко от пишештите,те или близките им ,който са болни,след колко време от поставяне на диагнозата са започнали лечение .Силно се съмнявам да има повече от един ,двама ,започнали за под 2 месеца.
И между другото на мен ПЕТ скенер не ми е правен нито един ,мозъчна операция на 2.ноември 2018 ,метастази в мозъка,белия дроб и двете надбъбречни жлези ,до това лято,т.е. 2 и половина години без ПЕТ,а ракът ми е един от най-агресивните . ПЕТ скенера не е панацея ,дори на  CAT и/или ЯМР някой неща се виждат по-добре,особено пък в черен дроб. Лечението започна след повече от 2 месеца ,на 8.01.2019.

Скенер за стадиране след 3 месеца терапия(4 терапии,ако са на 21 дни)също е нормално време.

Зиги,има светлоклетъчен рак на матката,яйчника и бъбрека.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 23:22 от whitefang

# 3 197
Просто се чудя как е нормално да не се направи каквото и да е изследване, не само пет. Дори с ехограф щяха да го видят, а какво остава с нормален скенер.
Ето това е ракът.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152831/
Сега прочетох, че се лекува с лъчетерапия, точно това, което направиха на мама. Химиотерапията не била много ефективна. Страхотно....
whitefang, съжалявам да чуя това. Едва ли ще Ви се говори повече за ситуацията. Надявам се да го овладеете и да се почувствате по-добре. Много Ви благодаря за коментарите на всички. Не зная как имате сили да се занимавате. Обяснявате ми повече от колкото лекарите.

# 3 198
  • Пловдив
Не говорех за мен ,да се оплаквам , а да  броите +1 към тези ,на които лечението е започнало 2+ месеца след диагнозата. И че не винаги PET e необходим.
Лечението на майка ви на рака е това - съчетана ХТ+ЛТ ,след тотална хистеректомия . Евентуално локална терапия за далечните метастази -лъчетерапия,резекция ,термо-аблация(за метастази в черен дроб). За мен нищо не е объркано в лечението и .

# 3 199
vilitra, кога се появиха разсейките? Какви са? Как се борите с тях?

# 3 200
Whitefang, аз затова написах, че не съм чувала за този рак. Даже си мислех, че може да е написано така от аутокоректа.
Всеки ден научавам нови неща във форума! Hug

Не знам как, ala.bala, си мислиш, че щяха да го видят на ехограф.
От това, което си написала, всичко е протекло съгласно протоколите за лечение. Малшанс, че вместо подобрение, е настъпило влошаване.
Не сте единствените, уверявам те.

# 3 201
Ала бала,при нас диагнозата на мама беше поставена 8 юни,начало на лечението 28 август,като непосредствено преди това се направи първия пет скенер за стадиране.И аз смятам,че,се лутате много в мнения на странични лекари и т.н,в групата няколко пъти предложиха да качите всички изследвания иепикризи като заливчите личните данни ,за да ви обяснят адекватно за какво става въпрос (не се бъркайте от заглавието на сайта,в тази група има хора,които са повече лекари от някои лекари и ще ви помогнат ).Доколкото  съм разбрала тук в групата,няма значение колко агресивен е ракът,ако отговаря на лечението. МАМА в началото само така вървеше и говореше как при нея трябвало едва ли не някакво специално лечение,че и е много агресивен ракът..Успех ви пожелавам,дано  попаднете на правилните специалисти за вас ☺

# 3 202
Майка ми беше в болницата дълго време. Последният път, когато отиде беше преди месец. При разсейки по целия дроб, най-големи по над 4 см., преди месец са били видими и за ехограф дори. Както и да е, разбрах, че това са им протоколите, но от всякъде чувам как някои пациенти реагирали, други - не. При това положение подходът може да е малко по-индивидуален, а не всичко да е на конвейер. Явно и за хора с агресивен и за такива с неагресивен рак се прави едно и също, а за стадия да не говорим. Точно защото не сме единствените не трябва да се прави едно и също за всички. Както и да е.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 22:23 от ala.bala

# 3 203
  • Пловдив
Ами то не се прави едно също. На тези с хормонозависим цервикален рак се прилага и хормонално лечение,ако е такъв ,че отговаря на на PAP инхобитори ,се прилагат такива. Майка ви е изтеглила късата клечка ,за съжаление.Ракът и е рядък,агресивен и ако е хванат късно с лоша прогноза. Единствено ХТ+ЛТ след тотална хистеректомия(с отстраняване и на лимфни възли,а някой оператори и оментум) се прилага,друго не действа, и няма как да и приложат друго лечение.При едни действа,при други не. Общата 5 годишна преживяемост в IVА стадии е 10% ,което не е малко спрямо други карциноми в IV-ти стадии.
Дори и да са ги видяли метастазите,няма какво различно да направят в случая.
От PET/CT е видно ,че освен в черния дроб има засегнати и множество ЛВ.

# 3 204
Ала Бала, разбирам как се чувстваш и как това, което се случва, ти се струва несправедливо, и си абсолютно права - ужасно несправедливо е. Защо трябва здрав и прав човек изведнъж, ей така, от нищото, да се оказва ужасно болен - ей за това няма обяснение. Просто така се случва.

А протоколите гарантират точно обективност - да се знае за какъв стадий и състояние какво се прилага. Не е за всички едно и също. Няма конвейр. Лекарска комисия от тесни специалисти оглежда случая, преценява дози, гледа поносимост, състояние, по време на самото лечение се правят корекции в зависимост от реакцията на болния - видяла съм го, изпитала съм го. Лекарите не са Господ все пак, гаранция няма и ако лечението не действа, за това вината не е на тяхна - просто няма виновен. Може да ти е отдушник - гръмоотвод това, че обвиняваш някого и че можеш да си излееш болката и разочарованието върху конкретни хора и причини, но това не е обективната истина.
Дано с времето да го разбереш и приемеш, защото в момента се терзаеш съвсем непродуктивно.

# 3 205
Да, чела съм каква е преживяемостта. От трети стадий с 50% до четвърти с 10%. Да засегнати са лимфни възли, явно съм писала само за черния дроб. Аз зная колко е зле положението и за това първият ми пост беше такъв. Дори да е отчаяно ще се боря. Просто се чудя дали тази слаба надежда, която имам, не е празна.
Общо взето не зная дали ще имаме и два месеца.

# 3 206
Ала бала, и 5 дни да имате, борбата ВИНАГИ си заслужава!

# 3 207
  • София
Борбата винаги си заслужава. Дори ден повече, човекът е тук. За съжаление нещата понякога се случват не както искаме. И дори да знаем колко е безнадеждно се надяваме. Терапии има много, но не винаги подходящи. Свекърва ми беше с нас 2 години, който не са достатъчно, но видя внучка ученичка и раждането на четвъртото си внуче.
Понякога влошаването става много бързо. И да сме пропуснали нещо, то е минало. Пред нас е бъдещето, което можем да се опитаме да променим. Бъдете до майка ти, помагайте и и се опитайте да и подобрите показателите, но само с храна и добавки няма да стане.
За съжаление в България, когато нещата са усложнени, почти никой, да не кажа никой не се занимава с такива пациенти. На нас ни казаха, че трябва да е на крака, за да я приемат. А тя не беше. Затова потърсихме и Турция, но вече за там бяхме закъсняли. Да уточня РМЖ, но открит късно.
Желая ви здраве и дано късметът е с вас.

# 3 208
Благодаря ви за отговорите, за съжаление виждам какви са очакванията ви. Само преди дни всичко изглеждаше много по-добре. Аз продължавам, майка ми вчера и днес се е стегнала и се е хранила по-добре. Имам идеи за това как да се храни калорично. Днес ще бъде и на снимка на бял дроб. Ако се окаже, че не е там проблемът не зная какво да направим. Освен това не зная как да подобрим чернодробните показатели. Ако влезе в гастроентерология може би ще могат да помогнат, но се опасявам, че храната няма да е хубава и няма да може да я яде. Освен да взеле и да и носим всеки ден наша.

# 3 209
vilitra, кога се появиха разсейките? Какви са? Как се борите с тях?

Набързо - татко беше диагностициран миналия февруари в 4ти стадий, което значи че имаше разсейки от хранопровода в черния дроб и лимфни възли. Разсейките в черния дроб бяха множество. Лечението започна 30 дни след диагнозата, благодарение на много бърза реакция от наша страна.

По отношение на черния дроб - изчетох доста за храненето и пречистването на черния дроб. Има хубава диета по Певзнер, той предлага диети при различни заболявания, налични са в интернет. За съжаление, татко беше много отслабнал, не можеше и все още не може да се храни с нищо друго, освен течна храна, нисък хемоглобин - поради тези причини не изключих месото от диетата.
Отначало приемаше масло от черен кимион, докато се стабилизират показателите на черния дроб. След това редувахме три вида български пробиотици. Според д-р Тимчева най-много за черния дроб е помогнала Тразимера, която беше част от комбинираната терапия. При скенера декември има под 10 бр. метаболитно активни лезии в ч.д.
За подхранване е приемал през изтеклата година бирена мая и лешников тахан. Всеки ден е пил прясно изцеден сок от червено цвекло, ябълки, моркови, боровинки и др.
Билкова кръв също. Бях я забравила.
Есенциале форте не е приемал, но е добро при такива случаи.

Четйки ви си спомням началото - аз също бях много объркана, притеснена и действах хаотично. Важно е да се запази присъствие на духа, да се доверите на някой лекар... и да следвате стъпките.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 15:14 от vilitra

Общи условия

Активация на акаунт