Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 493 072
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 350
  • Пловдив
Гадая, но най-вероятно лекарството с 'М' е Медрол. И то е кортикостероид като Дексаметазон-а, около 6.5 пъти по слабо имуносупресивен от декса.От тях се за държа вода и това не е лимфедем а отток от задържаната вода.Много странна схема, нали го лекуваха с ИТ (чекпоинт инхибитор)- Кеитруда? Кортикостероидите са противопоказни при това лечение-подтискат лимфоцитната активност, а идеята на чекпоинт инхибитора е да блокира блокирането от туморните клетки на Т-лимфоцитите . Допустимо е за овладяване на имуносвързани странични реакции приложение на не повече от 8-10 мг Метил-преднизолон (Медрол) дневно, без да се прекратява ИТ.
Друго с "М" може да е Манитол, венозен осматичен диуретик има по-силен ефект за "отводняване" от фурантрил/дехидратин, но не може да се прилага постоянно.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 14:00 от whitefang

# 4 351
#White на кейтруда изкара само две вливки,декември и януари.Не му понесе,започна рязко да се влошава.След това назначиха карбоплатина,сега трябваше да е 5-та вливка.Докато беше на ит не са прилагали дексаметазон или друго.Приема много течности,но без резултат.Знаем за чорапите,не ги иска.Но наистина мисля,че лимфедема в момента е най-малкия проблем.Дроба започва да отказва,а те го връщат вкъщи само след 2 нощи в отделението.

# 4 352
Вие с какво изследване разбрахте,че е лимфедем?От това което описвате,май няма лимфедем,а събира вода в организма и затова се чувства зле.Ако трябва да се отводнява,но кръвното е ниско давате Фурантрила и кола кола.Ако събира вода ще започне и въздуха да не му стига като лежи по гръб.

# 4 353
  • Пловдив
И в дробовете събира вода, както е написала Буболина. От диуретиците се губят и електролити в това число и Калии , които е необходим за сърцето и трябва да се изследват Натрии,хлориди, Калии, Калций и съответно да се вливат.

Martina_34,
Както Hope4C е писал, е странен избора на Темодал.
Тои няма никакъв ефект въту мозъчни метастази от други тумори освен при първични мозъчни тумори. Няма дори и ефект на повишаване на радиочувствителността на туморните клетки при конкурентно прилагане с лъчетерапия при метастази от не мозъчни тумори- бял дроб, гърда,  бъбрек..

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 14:35 от whitefang

# 4 354
#white събира вода в коремната област.Не в белите дробове.Благодаря за съвета,ще ги пуснем изследснията само да се доберем до болница.

# 4 355
Pure_nature, когато прочетох поста ви, първата ми мисъл беше дали не жевеете на място, в което има вредни излъчвания. Съжалявам за това, което ви се случва. Пожелавам на брат ви успешно лечение и дълъг живот.

В тази връзка, много пъти съм се чудила, има ли изследвания в България относно видове рак, брой болни по населени места. Допускам, че по региони има повтаряемост, което би означавало някаки фактори - производства, замърсена почва и др. Срещали ли сте подобни доклади?
Миналата година като занесох блокчетата в Пирогов за генетичен анализ доц. Каменова спомена, че преди години се е правело, но сега няма финансиране....Що ли се учудвам!

# 4 356
Lilith, дано намерите начин да се преодолее.

Относно изследванията за честота на заболяване в населението, аз планирам от известно време да проуча как може човек да си измери нивото на радон в жилището. Има сайт по темата (radon.bg), но не е многo полезен откъм контакти.

# 4 357
Звучи като терминално състояние. Палиативни грижи вкъщи. Най-вероятно никой никъде няма да го вземе.
Има и хипопротеинемични отоци. И не само.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536506/
https://ddxof.com/lower-extremity-edema/
Във второто има хубава схема на диференциални диагнози, не мога да я копирам.

Drugs that may cause leg swelling.
Скрит текст:
Anti-hypertensive drugs
 Calcium channel blockers
 Beta blockers
 Clonidine
 Hydralazine
 Minoxidil
 Methyldopa
Hormones
 Corticosteroids
 Estrogen
 Progesterone
Testosterone Gabapentinoids
 Pregabalin
 Gabapentin
Chemotherapy
 Docetaxel
 Gemcitabine
 Pemetrexed
 Lenolidamide/thalidomide
 Targeted immunotherapy
Other
 Non-steroidal anti-inflammatory drugs
 Pioglitazone, rosiglitazone
 Monoamine oxidase inhibitors
 Pramipexole
Любимите ми НСПВС и блокерите на калциевите канали са също в списъка.

# 4 358
Благодаря много на всички.Сега е решил,че иска да се изведе водата(асцита) от корема.Но в Пловдив др.Илиева е отказала.В нашия град има хирург,който се е съгласил  да го направи.Обяснил е,че може да не издържи на “масата”.Утре ще ходя да търся гастроентеролози в Стара Загора за мнение.

# 4 359
Lilith, дано намерите начин да се преодолее.

Относно изследванията за честота на заболяване в населението, аз планирам от известно време да проуча как може човек да си измери нивото на радон в жилището. Има сайт по темата (radon.bg), но не е многo полезен откъм контакти.

В апартамент би било странно да има радон. Най-често се намира в приземни/подземни етажи на сгради, тоест по-скоро може да има риск за човек с къща.

Ако искаш все пак да мониторираш нивата на радон, има датчик на масовия пазар. Казва се Airthings Wave Plus и ми се върти някаква цена от около 200 евро в главата. Имаше такъв в една къща, в която живях няколко години, но радон нямаше.

# 4 360
 Здравейте,за замерване на радон  в къщи се обърнете към РЗИ най близо до Вас.преди няколко години взех участие в  измерване на радона в къщи,дадоха ми контейнерче и листовка с упътване ,контейнерчето  сложих под масата залепено.Стоя 1 месец и го върнах на  лицето от общината ,после получих писмо за участието и нивото на радона.

# 4 361
  • Другата България
Привет и от мен, отново.
Не съм писала от година и половина. Всичко започна с баща ми -рак на пикочния мехур 2017 (досега е в ремисия), след него майка ми-рак на гърдата с разсейки 2020 (досега е в ремисия), баба ми -рак на панкреаса 2021 (почина след 4 месеца), кучето -рак на млечната жлеза 2021 (добре е) и за капак от вчера брат ми - рак на тестисите.
По-малък е от мен, само на 33 години, вчера му беше операцията и бърз тест, който отчита злокачествен тумор. Чакаме след 10 дни хистология.
Ще полудея!
Това звучи ужасно.
Какви бяха оплакванията на брат ти?
Дано всичко е наред, млад човек е, пиши тук какво се случва, и аз също съм на мнение, че може да е от мястото, на което живеете. Ако живеете всички заедно. Въпреки, че сега май е много относително точно това понятие.....
Аз използвам и да похваля Сити клиник и Великова, чак не вярвам и аз, като се чета.
Вчера карах ММ на контрола, на профилактичен преглед, както всеки път досега. С предварително записан час, отиваш рано на часа, викат те за кръвни, след като излязат среща с онколога, който те праща на скенер, ехо и рентген. Досега за толкова време един единствен път /или два пъти, не помня/ е идвала Великова на тези срещи, винаги пращаше асистенти. Ако искаш среща с нея - разказвала съм каква мъка беше. Сега освен че дойде лично и ни извика в кабинета си, след като станаха кръвните, без никакъв притеснителен повод - пу-пу, дано, и съвсем нормални кръвни /вкл. и PSA/, сама ни предложи вместо обикновен скенер /както досега/, да го изпрати на ПЕТ скенер с галий /68Ga - PSMA /ПЕТ-КТ/, който е специфичен именно за рак на простата. И за който аз я подпитвам от миналата година, тя все отлагаше. Чак не можах да повярвам. И ни даде талон, и подадохме документи, и сега чакаме дата. Не знам какви изригвания е имало вчера, но се отразиха благоприятно на атмосферата в Сити.

# 4 362
Merri_An, чудесни новини! Heart Eyes
Чакаме да се похвалиш и с чист скенер!

# 4 363
Привет и от мен, отново.
Не съм писала от година и половина. Всичко започна с баща ми -рак на пикочния мехур 2017 (досега е в ремисия), след него майка ми-рак на гърдата с разсейки 2020 (досега е в ремисия), баба ми -рак на панкреаса 2021 (почина след 4 месеца), кучето -рак на млечната жлеза 2021 (добре е) и за капак от вчера брат ми - рак на тестисите.
По-малък е от мен, само на 33 години, вчера му беше операцията и бърз тест, който отчита злокачествен тумор. Чакаме след 10 дни хистология.
Ще полудея!
Това звучи ужасно.
Какви бяха оплакванията на брат ти?
Дано всичко е наред, млад човек е, пиши тук какво се случва, и аз също съм на мнение, че може да е от мястото, на което живеете. Ако живеете всички заедно. Въпреки, че сега май е много относително точно това понятие.....
Аз използвам и да похваля Сити клиник и Великова, чак не вярвам и аз, като се чета.
Вчера карах ММ на контрола, на профилактичен преглед, както всеки път досега. С предварително записан час, отиваш рано на часа, викат те за кръвни, след като излязат среща с онколога, който те праща на скенер, ехо и рентген. Досега за толкова време един единствен път /или два пъти, не помня/ е идвала Великова на тези срещи, винаги пращаше асистенти. Ако искаш среща с нея - разказвала съм каква мъка беше. Сега освен че дойде лично и ни извика в кабинета си, след като станаха кръвните, без никакъв притеснителен повод - пу-пу, дано, и съвсем нормални кръвни /вкл. и PSA/, сама ни предложи вместо обикновен скенер /както досега/, да го изпрати на ПЕТ скенер с галий /68Ga - PSMA /ПЕТ-КТ/, който е специфичен именно за рак на простата. И за който аз я подпитвам от миналата година, тя все отлагаше. Чак не можах да повярвам. И ни даде талон, и подадохме документи, и сега чакаме дата. Не знам какви изригвания е имало вчера, но се отразиха благоприятно на атмосферата в Сити.
Дядо ми рак на дебелото черво, бог да го прости почина. ММ рак на тестиса в ремисия, кучето ни рак на панкреаса с разсейки в бъбреци, бял дроб, стомах навсякъде...напреднал стадии. Странно ми е, до сега не съм коментирала, защото е куче. Когато го диагностицираха бяхме в Германия, на скенер с пълна упойка и последва хистология, на кучето казаха да го преспим най-добре, стар е 13г. 2020г диагностициран. Отказахме, неможах, сега живее там при нашите на лечение е от тогава химиотерапия ли е таргетна ли е незнам какво, пие лекарства всеки ден, ако ги спрем веднага спира да яде и неможе да става. Като ги пие е добре ходи, яде потичва, голям е хъски беше се смалил на половина откакто е на лекарствата пак качи килограмите си. Не ги спират, вече 2г как незнам може така да работят лекарства за куче, а за хората да не откриват работещи. Незнам какви са, аз немога 1 дума да прочета на немски нищо не разбирам, ама факт че е жив.
А че рака е почти във всеки дом вече е факт, диагностиката напредна, хората живеем повече, въздуха е друг, храната ни е друга всичко, което ядем е 99%хибрид и изкуствено, няма как да не даде отражение.

# 4 364
  • Плевен
Момичета, да ви попитам....Ходих вчера до Сити Клиник за нови протоколи, и са ми сменили Золадекс-а с Резелиго, от аптеката ми казаха, че е генерик, а това, което чета е, че е за мъже и жени, докато Золадекс е само за жени...Има ли от какво да се притеснявам?

Общи условия

Активация на акаунт