Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 344
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 5 790
  • Пловдив
Нали в онкологията са го лекували от пневмония, след лечението снимка поне няма ли?
И кръвна картина поне. От тежка хипоксия също може да се получи мозъчен оток.Ако е с пневнония. Бърз антиген тест за Ковид и Грип А/Б?
В спешното да му направят необходимите изследвания , по възможност не споменавате онко-диагнозата, че си ги препращат между онкология и спешно.А каквато но му е диагнозата-онкологичната и с какво го лекуват?

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 00:41 от whitefang

# 5 791
Нали в онкологията са го лекували от пневмония, след лечението снимка поне няма ли?
И кръвна картина поне. От тежка хипоксия също може да се получи мозъчен оток.Ако е с пневнония. Бърз антиген тест за Ковид и Грип А/Б?
Имам кръвна картина от вчера от спешна помощ ,мога утре да я снимам , тест за ковид е отрицателен.  За кръвните изследвания казаха ,че са му добре .

# 5 792
  • Пловдив
На какво лечение е и нещо правено ли е за метастазите в мозъка-радио хирургия,  цяломозъчна лъчетерапия , ако да преди колко време? Припадъка е или от метастазите или ако скоро е облъчвано отока може да е от ЛТ също.Третия вариант хипоксия от пневнония или ателектаза заради обструкция на дихателните пътища от белодробните метастази.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 00:56 от whitefang

# 5 793
На какво лечение е и нещо правено ли е за метастазите в мозъка-радио хирургия,  цяломозъчна лъчетерапия , ако да преди колко време? Припадъка е или от метастазите или ако скоро е облъчвано отока може да е от ЛТ също.
Лечението с химиотерапия не знам името на лекарството ,утре ще го прочета ,има лъчетерапия преди 10 месеца цяломозъчна. Започна да припада преди месец и половина и пие Депакин

# 5 794
Здравейте!
През 2016г. ми беше отстранен ляв яйчник поради киста, която беше с гранична малигненост. Преди месец ми беше отстранен и другия яйчник поради същата причина. На епикризата пише "серозен тумор с гранична малигненост (borderline) с неинвазивни епителни импланти по матката, перитонеума и оментума, перитонеална течност с наличие на туморни клетки, РА2 FICO STAGE IIIа2, но решението на онко комисията е "рак на яйчниците" и малко ме обърква тази диагноза. Насочиха ме към химиотерапия, която започвам в сряда. Разбирам, че е необходимо това лечение, но диагнозата вярна ли е ? И дали ще има последваща операция за премахване на тези засегнати органи? За сега ми казват "нека мине лечението"
Благодаря
На каква възраст сте? Искат да стопират болестта с химиотерапия. Често ракът на яйчниците се повлиява добре от химиотерапия и те стига до пълна ремисия. Перитонеумът не може да се махне. Ако има локализирани разсейки се прави Хайпек с частично отстраняване на тази ципа.

# 5 795
Щом са казали, че е терминален кой знае какво не може да се направи. Дексаметазон може да се прави и до 3х8 мг, от манитола кой знае каква полза няма. Може да направи епилептичен статус, може да вклини.... Вероятно няма да може да приема лекарства през устата, остава да се правят мускулно или венозно. За припадъците диазепам мускулно, депакин вкъщи няма как да се прави венозно. Друга опция- да се сложи сонда и да се дават стрити хапчета през нея....

# 5 796
  • Пловдив
Манитол-а ,отвежда водата от черепа,другите диуретици не минават кръвно-мозъчната бариера и не работят в мозъка.А от кортикостероидите се задържа вода,вкл и в мозъка и отока се засилва (цяломозъчния ,не около-туморния).Та е добре Манитол-а ,но не може продължително ,без следене на елоктролити и съответно корекция с вливането на каквото е необходимо-Натрии,Калции,Калии ,Магнезии ...
Или има прогресия на метастазите в мозъка,или регресия на мозъчните функции от цяломозъчнотооблъчване - случва се между 6-9 месец ,а той припада от месец и половина ,като е облъчвано преди 10м.

# 5 797
Здравейте отново,
Преди около 2 седмици бях писала в темата за баща ми, които при рутинни изследвания имаше завишени показатели на PSA теста (6.3) и съответно влезна в болницата за биопсия. Там са му направили нови кръвни изследвания и PSA е излезнал 4.90, но предвид, че двата резултата са от различни лаборатории не го приемам като спад.
Той самият все още не желае нищо да ми сподели и отказва да говори по темата. Малко по-открит е с майка ми и аз получвама цялата си информация през нея.
Излезнали са резултатите от биопсията и го викат за допълнителни изследвания другата седмица, след което евентуално са му казали за операция.
Установили са някакво втвърдяване в едната част на простата. Само това имам засега като информация.
Щом го викат за допълнителни неща, предполагам са открили нещо или най-малкото са открили някакъв участък с изменения.
Някой може ли да ме ориентира какви може да са тези допълнителни изследвания след резултатите от биопсията?

Доколкото чета от чуждестраните форуми, ако се открият някакви находки, следва скенер, за да се установи до каква степен е напреднал процесът и дали е излезнал извън простата и ако се установи, че все още не, се пристъпва към операция.

# 5 798
Здравейте пак . Извинявайте, че не можах да пиша досега. Ето това е втората страница на епикризата.
Скрит текст:
    [/list]
    Днес си е взел лекарството. Успокои се доколкото е възможно,  че това е правилното лечение. Коментирахме и , че е възможно да трябва да се направи трансплантация и това не го притеснява. Нещо мога ли друго да го посъветвам?
    [/quote]
    Здравейте, bobb. Много добре изглеждат резултатите му. Казвам Ви всичко това не като медицинско лице, нямам такова образование, а като човек, който почти 2 години ежемесечно чете епикризи, резултатати, допълнителна литература и разговаря с лекари за болестта. Нямам претенция за достоверност, споделям опит. Кръвните му показатели са много добри, чак не ми се вярва, че преди време (2012 г. според историята на заболяването) цирозата е била Child C, която е най-тежката степен на цироза. Към днешна дата е определна като Child A, компенсирана. От ехографията се вижда, че лезията е само една и тя вече е аблатирана (изгорена). Това е много, много добре. Съвсем в началото е хванато според мен и мисля, че вашия близък има големи шансове. За момента няма да споделям какво е било лечението и развититето при моя баща, защото при него нещата не изглеждаха толкова добре и вашия близък няма нужда да знае тези неща. Ако нещата в някакъв момент се развият към прогресия, може да ме потърсите и да споделя какво сме предприемали, но за момента не виждам нужда да ви товаря с такава информация.  Ще Ви дам чисто практични съвети.
    На първо място е редовното следене с образни изследвания. Както Ви казах преди, по време на лечението с Нексавар всеки месец, преди да му изпишат новите таблетки, ще му правят кръвни изследвания и според тях ще определят дозата. През определен период от време ще назначават ехография или скенер. Освен тези образни, които ще му правят там, препоръчвам Ви да си намери добър гастроентеролог, който да е запознат със състоянието му и да се следи успоредно и при него, поне на всеки два месеца ехография. Ние така постъпихме, защото в онкологията ехографията се правеше от различни лекари, които не са запознати с предишното му състояние и не можех да разчитам на тях. Важно е, ако ако се появят нови лезии, да се реагира веднага. Докато са с малки размери възможности има. Не зная дали ще успее да е при лекарите, които са направили аблацията, във ВМА са малко трудни за откриване, но пък са много добри. Не казахте къде ще се лекува близкият ви?  По отношение на ПЕТ скенер при нас не е правен, това което ми обясниха е, че този вид рак рядко метастазира в други органи, както каза един лекар "метастазира в себе си", а с ПЕТ се търсят метастази в далечни органи.
    Хубаво е да следи и туморния маркер -AFP (алфа фетопротеин), но те ще го изследват периодично. Той е много показателен при тази болест. Не го виждам в епикризата от ВМА, бил ли е завишен някога? 
    И нека Вашия близък, или по- скоро друг негов близък, обсъди предварително възможните варианти, дали операция, дали трансплантация, нека лекарите кажат дали е възможно и какво очакват от лечението.
    И накрая по отношение на страничните ефекти от Нексавар-а да споделя. Моят баща приема другото алтернативно лекарство, но преди да започне лечението му направих консултация с проф. Дудов. Към онзи момент вариант беше единствено Нексавар. Та, той ми обясни за страничните ефекти на лекарството, като най-неприятен е често срещан определи кожната реакция ръка-крак. Кожата на ръцете и краката става суха, блезнена, нацепва се. Препоръча ми да използва крем Здраве. Да, българският крем Здраве. Дори ми разказа как производителите на Нексавар искали да купят  патента му. Също да не се мие със студена и гореща вода. На нас не ни се наложи, защото тази реакция не е описана в нашето лекарство. Също е много важно да следи кръвното налягане и при повишаване да се вземат мерки веднага за назначаване на терапия. При татко много се понижават тромбоцитите, което налага понякога да се коригира дозата. Но за всички тези неща лекарите ще му обяснят, ако не са го направили вече.
    Желая късмет и здраве на Вашия близък и на Вас.

# 5 799
    Здравейте говорих с онколога и тя смята прогресия на мозъчни метастази, каза Дексаметазон 12 mg, Урбазон 80mg и 1/2 ампула Диазепан. Качвам и кръвните изследвания [/img]

# 5 800
    • София
    🙏Желая Ви сили, търпение, спокойствие.

# 5 801
    Вес много благодаря.  Ще предам цялата информация на човека.  Може ли да те притеснявам на лично да не разводнявам темата?

# 5 802
    Кръвните изследнавия не се виждат. Празно поле.
    Неврохирурзите при мозъчни тумори не препоръчват манитол, защото започва да става обратното- натрупва се в туморната тъкан и вместо да извлича течност от нея към кръвта, натрупаният на място дърпа вода навътре към тумора и увеличава отока и обема. Като цяло манитол за оток 3 дни, след третия ден става описаното.
    За по-продължително намаляване на мозъчния оток около тумора стандартното лекерство е дексаметазон. Стандартна начална доза 2х8 мг, при необходимост може и до 3х8, във болница или вкъщи.
    Допълнение
    Скрит текст:
    Dexamethasone is the agent of choice because of its minimal salt-retaining properties. Recommended doses generally range from 4-24 mg daily. For patients with impaired consciousness or signs of increased intracranial pressure (ICP), 10 mg IV [11] or 10-24 mg IV are recommended as the first dose. Side effects, notably proximal muscle weakness, are dose-dependent. Often, corticosteroids can be tapered or discontinued after definitive therapy. The final dose of steroids should be the lowest necessary to control the patient's neurologic symptoms.
    Although radiation therapy rarely causes acute toxicity with modern dosing schedules and concomitant use of steroids, subacute or chronic effects may occur, as follows:

Subacute encephalopathy occurs 6-16 weeks after radiation therapy and is characterized by somnolence and headaches

Chronic effects of prolonged radiation treatment tend to be more serious and range from impairment of intellectual capacity to complete incapacity

Mannitol: May reduce subarachnoid space pressure by creating osmotic gradient between cerebrospinal fluid in arachnoid space and plasma. Not for long-term use.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 13:32 от ra2

# 5 803
    Разбира се, че може, bobb. Писах в темата, защото зная, че четат много хора, търсят информация и не смеят да питат. Самата аз бях така. И ако може да съм полезна на някой с горчивия ни опит, ще се радвам. Готова съм да отговоря на всеки, дали тук, дали на лично. Ако някой се интересува по-задълбочено от лечение на първични и метастатични чернодробни тумори, мога да му изпратя една монография на проф. Ханджиев. Това е научния му труд, с която е кандидатствал в конкурса за присъждане на академична длъжност Професор. Трудно четиво, но  е ползено защото на едно място са описани всички не-оперативни методи на лечение, ползи, рискове, прогнози.  Не че като се прочете ще можеш сам да си определиш лечението, но поне ще си наясно с терминологията и принципите на действие и когато обсъждаш с лекар, ще разбираш за какво говори. Но не препоръчвам да се чете от самия болен, прогностичната част.

# 5 804
    Много ви благодаря и отново се извинявам, че ви притеснявам, а и съм толкова неадекватна ,но .... просто много ми е мъчно 😞. Ще опитам пак да кача ,незнам какво ми става даже не мога да редактирам коментара си.

Общи условия

Активация на акаунт