Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 358
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 5 865
  • Другата България
Kisses, съжалявам, съболезнования! Sad

Аз днес научих, че баща ми влиза за операция на простата във вторник.
Открити са ракови клетки, но самият той няма повече информация, защото е говорил с лекаря си само по телефона и съответно не е виждал изследванията. Самият лекар е препоръчал махане само на част от простатата, но баща ми е поискал да махнат цялата.
За щастие, майка ми ще бъде с него през целия престой в болницата и ще може от първо лице да говори с персонала там и евентуално да видим за какво става дума. На мен много ми се искаше да видя как са определили клетките и дали имат някакъв Глийсън скор отбелязан.
В монента ми е малко каша в главата. От една страна съм обнадеждена, защото доколкото чета, операция се прилага само при тумор, ограничен в простата, незасягащ лимфи и при липса на метастази. От друга се притеснявам, защото доколкото разбирам за метастази се прави коста сцинтиграфия, а на него не са му правили такава. 
Засега PSA e под 10 (6.3 при едното и после 4.9 при другото изследване в различни лаборатории).
Ще съм благодарна на всякаква информация! Дори не знам какво точно да питам, защото още не осъзнавам какво се случва. Sad
Това за стадия и за Глийсън трябва да го пише в епикризата от хистологията. Искай да я погледнеш, така без нищо поне аз не мога да коментирам.
Иначе нашия случай беше абсолютно същия, мисля, че ти писах когато коментирахме в началото. Махнаха простатата с прилежащи лимфни възли, защото туморът беше ограничен само в нея, а и съпругът ми беше много млад. Костна сцинтиграфия направиха после, след операцията.
И ти казах тогава, ще ти кажа и сега - това е ракът, който се развива най-бавно, или един от най-бавно развиващите се. При вас гледам е хванат навреме, или поне на пръв прочит така смятам, като ми покажеш епикризата ще коментирам повече. Спокойно, всичко ще е наред.

# 5 866
Kisses, съболезнования!

И на мама се налага преливане на кръв....не съм го очаквала...преди третата ХТ хемоглобинът е 93, желязо 9,6 и феритин 486. Много е уморена вече...какво ли ще е преди четвъртата химия...

# 5 867
Какво показа хистологията?

"Eдинични групи от туморни клетки с белези на ракова лимфангиоза."

# 5 868
Merry.An, да, да, знам че трябват изследванията. Доколкото разбирам, досега баща ми и лекарят му са гововили само по телефона и предполагам са обсъждали нещата по-общо, без подробни показатели и цифри.
Той днес е заминал за Пловдив, за да го приемат и да говори с лекаря лично. Учудвам се, защото е неделя, но така са му казали.
Майка ми отива утре.
Казала съм и да иска резултатите от биопсията и вече като имам нещо конкретно, пак ще пиша.
Просто в момента малко не мога да мисля адекватно, защото много се притесних.

# 5 869
  • Другата България
Merry.An, да, да, знам че трябват изследванията. Доколкото разбирам, досега баща ми и лекарят му са гововили само по телефона и предполагам са обсъждали нещата по-общо, без подробни показатели и цифри.
Той днес е заминал за Пловдив, за да го приемат и да говори с лекаря лично. Учудвам се, защото е неделя, но така са му казали.
Майка ми отива утре.
Казала съм и да иска резултатите от биопсията и вече като имам нещо конкретно, пак ще пиша.
Просто в момента малко не мога да мисля адекватно, защото много се притесних.
Аз пак ще ти кажа да не се притесняваш предварително.
Изчакай да мине интервенцията, да видиш ти, не чрез преразказ хистология и епикриза, и тогава вече ще си една идея по-наясно какво следва.

# 5 870
...
Майка ми отива утре.
...
Просто този лекар е дежурен в неделя, а тогава има по-малко работа.
Късмет!

Моите съболезнования на Kisses... Жалко за човека, могъл е още на поживее...

# 5 871
Kisses, съжалявам и аз. Светъл му път на човека, а на Вас - сила да превъзмогнете случилото се.

Rocket, както и Мери е писала, изглежда, че проблемът е хванат на време. Простатните се развиват бавно, а при напреднали случаи - PSA често е завишен десетки или стотици пъти. При вас е леко завишен, тоест количеството клетки отделящи простатно-специфичен антиген (вкл. “лоши”) няма как да е голямо. Браво на баща Ви, че не е замел проблема под килима и се е изследвал навреме. Лечението на тумори в начален стадий е много по-лесно. Успех с операцията.

# 5 872
Kisses, прегръдки! Познавам я тази болка, но просто идва момент, в който стигаме и до нея...
Rocket, както казаха и преди мен, проблемът на баща ти е хванат в началото, така, че няма място за притеснения. Бавно се развива и при взети мерки всичко е наред.
Точно това е и коварното, че е бавен, със симптоми, които често мъжете са склонни да пренебрегват, а НЕ бива, защото в един момент няма връщане назад...

# 5 873
Здравейте, не съм писал скоро, въпреки че имаше за какво....
Та преди около 2 месеца съпругата ми отиде на по-добро място (сигурен съм), не успя да се пребори с колоректален карцином, който се разпространи в перитонеома и бял дроб. В семейството ѝ от рак са починали, на стомаха - дядо ѝ (по бащина линия) и на панкреаса - леля ѝ (сестра на баща ѝ), а тя почина на 42г. и според един от лекарите, с когото контактувахме, младата възраст е признак на генетична обремененост. Още по верме на борбата, онколозите в Надежда, както и някои и друг случаен лекар с който ни срещна болестта, споменаха за превенция на децата (7 г. момиче и 14 г. момче). До момента съм ходил при двама гастроентеролози, няма да им споменавам имената (като специалисти са добри и препоръчвани и в настоящия форум) мнението и на двамата е, че децата са все още малки и е рано за колоноскопия. Единия дори каза, че щом родителите на съпругата ми до момента нямат проблеми от този характер, не се касае за наследственост. Та в какво се състои превенцията на децата?

# 5 874
Съболезнования, Dimityr4o и Kisses!
Бог да ги прости!

Dimityr4o, и аз имам почти същия казус.
Баща ми е с рак на дебелото черво в момента е на 64. Сестра му (леля) почина на 46-7 от рак на дванадесетопръстника.
Понеже дъщеря ми е с известни проблеми със стомаха, гастроентеролог й е казал да започне колоноскопията от 30 г.възраст.
Аз съм на 42 в момента, не съм си правила но обмислям за на пролет.
Попитах за профилактика онколожката на татко и тя сви рамене и каза ,,ми няма друго освен колоноскопия но то е гадно... ,,
Та ще съм благодарна, за повече информация по темата.

# 5 875
Колоноскопия и ректоскопия едно и също ли е?

# 5 876
Скоро водих дъщеря ми, която е на 16 на гастро, защото се съмнявахме за гастрит.Да уточня майка ми и баща ми са с колоректални карциноми.Аз съм на 42 години и от 7 години правя колоноскопии.Първата ми я прави Боянов от Пълмет Пловдив и тогава каза, че се свалят 10-15 години от възрастта на която се е разболял родителя.Относно дъщеря ми лекарят след като разбра за фамилната обремененост каза тя също е за колоноскопия и се прави след 10 годишна възраст,ако няма разбира се кървене, което да налага колоноскопия по спешност.Аз лично смятам че е малка, по склонна съм да направя генетичен панел за скрининг за колоректален карцином.Видях че предлагат в една лаборатория в Пловдив на цена 750 лева.

# 5 877
Dimityr4o, съболезнования! Помня вашия случай, много съжалявам за толкова ранната загуба...

Знам, че има някакви домашни тестове за рак на дебелото черво, даже наскоро видях на касата в аптеката, но не запомних името и не знам на какъв принцип работят точно.

Съшествуват и т. нар. виртуални колоноскопии - вероятно е най-добре да се обсъди с лекар какви са ползите спрямо риска от облъчване и дали изследването е подходящо за деца.

# 5 878
  • Пловдив
Наследствена предразположеност към образуване на полипи ( Фамилна аденоматозна полипоза (ФАП) ),а те в последствие  преминават в карциноми.

# 5 879
Това предполагам са тестове, във всяка лаборатория ли може да се направят?

Общи условия

Активация на акаунт