Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 436
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 5 880
Съболезнования, Dimityr4o!
Все се надявах да се пребори милата ти съпруга!
Грижи се за децата! За колоноскопия и всякакви изследвания при тях според мен е рано. Просто ги учи да се грижат за себе си и да живеят здравословно!

# 5 881
  • Пловдив
Мутация в APC гена причинява FAP. Изследване на генетични мутации не се правят във всяка лаборатория . Гледам в "Геника" имат изследване за този ген. Друг вариант е NMGenomix - в пакет от наследствени гени.

Съболезнования! Светло да и е на душата на съпругата ви!

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 23:32 от whitefang

# 5 882
Благодаря, видях че в Геника има такъв тест.
Не съм сигурна дали бих понесла предварително да знам, обаче.

# 5 883
  • Пловдив
Благодаря, видях че в Геника има такъв тест.
Не съм сигурна дали бих понесла предварително да знам, обаче.
Това не значи , че непременно в млада възраст ще се разболееш от колоректален карцином.Гадно е да знаеш , че си предразположен за карциноми които няма как да намалиш риска. А с тази мутация май можеш да намалиш честотата на развитие на полипи, и ако се появяват(следене с колоноскопия) да се отстраняват своевременно ,преди да са се трансформирали  Повече движение (да се поддържа перисталтиката), повече фибри, по-малко червено месо, мазнини,алкохол, цигари.
Реагиране и на най-малкото възпаление в СЧТ, навреме.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 23:45 от whitefang

# 5 884
Dimityr4o, съжалявам и аз за това развитие, толкова бързо след като ни споделихте историята. Светъл път на жена Ви, а на Вас и децата - сила да превъзмогнете случилото се.

Относно наследствения риск - АРС отговаря за един тип предразположеност и около 1% от всички колоректални ка. По-големият проблем е синдромът на Линч (Lynch syndrome или HNPCC), който отговаря за 3% от всички случаи на колоректални ка (3 пъти по-често се среща сред заболелите). За него се изследват гените EPCAM и MMR (MLH1, PMS2, MSH2 и MSH6). Най-често се взима серум (кръвна проба), но може и със слюнъчен ДНК тест.

Ако решите да правите подобни изследвания на децата - ще е добре да направите консултация със специалист по медицинска генетика. Тестовете са скъпи и може едни да са по-подходящи от други.

# 5 885
Благодаря Ви за милите думи добри хора, бъдете здрави!
Да разбирам ли, че тези тестове покриват (ще подскажат за) едва 4% от мутациите предразполагащи към колоректален карцином? Тогава дори и да покажат желания резултат, мисля успокоение не ще настъпи...... Какви са отрицателните аспекти на колонооскопията? Ако не е нещо съществено, като че ли предпочитам на всеки 3 години да им правя профилактична такава и да съм сигурен, че каквото може да се избегне (трансформация на полип в карцином) е избегнато?

# 5 886
  • София
Каквото и да Ви кажа ще е...
Аз съм в същата ситуация.
Един ден ще си ги видим.

Аз не знам дали правя генетични на децата, при нас беше и друга ситуация, но все пак.

# 5 887
Колоноскопията е неприятна процедура и не се прави профилактично:
https://www.puls.bg/diagnostic/procedure/procedure_176.html

На нас ни казаха да започнем да се следим след 50 годишна възраст, но да не се шашкаме излишно, че можем да го наследим.
Както и преди съм писала, аз мога направо да се гръмна - прабаба ми не помня от точно какъв рак почина, защото бях на 2 г., баба ми по майчина линия почина от левкемия, леля ми от рецидив в матката на рак на гърдата, по бащина линия дори не искам да питам.

Ходя на профилактични прегледи веднъж в годината. Живея си живота и то много по-пълноценно, отколкото преди диагнозата на майка, защото осъзнах колко е кратък.

# 5 888
То ясно, че е неприятна, но ако няма негативи за здравето, защо пък не. Още в началото на заболяването, гастроентеролога като откри тумора на съпругата ми с колоноскопия (след като беше минала през друг гастро с ехограф), реши да я види и с ехографа - каза, че нищо не вижда, въпреки че знае къде е тумора......

# 5 889
Dimityr4o,
Съболезнования! 🖤
Но защо ще мъчите децата от такава малка възраст? Писаха Ви, че има виртуална колоноскопия, говорете и с онколог. Преди 20/25 годишна възраст не бих подлагала децата си на подобна манипулация и то многократно.

# 5 890
Аз затова дадох линк са види какво се прави, откъде се влиза в тялото, че е с упойка и тн.
А без упойка доста боляло...

# 5 891
  • в пералнята
Аз съм правила колоноскопия - с пълна упойка, няма никакъв дискомфорт след процедурата. Тя е сравнително кратка и дори се прави амбулантно.
Въобще не е драма.

# 5 892
Да, няма драма. Освен пълната упойка, прилагана на деца в случая.

# 5 893
Zigi, покрай съпругата знам какво е колоноскопия и как се прави, чудя се освен временното неразположение, дали има някакви по - значими последици за тялото. Предпочитам да ги измъча и да знам че съм направил каквото е трябвало, че самообвиненията ми идват в повече вече. На племенницата ми ѝ правиха на 2 год. възраст заради трудно изхождане ли, или някакъв друг проблем беше - не помня вече, а и тогава не знаех, че това изследване търси такива страшни болести, та не се и интересувах много....
Виртуална колоноскопия - попадна ми някакво четиво, вкарват газ в деб. черво и сканират, не знам колко е по-щадяща, но се притеснявам да не пропусне нещо и да ми даде фалшиво спокойствие, но като че ли е вариант.

# 5 894
Не знам доколко е меродавно, но съм чувала, че тези колоректални карциноми се развиват много, много бавно на базата на полипи. И са ми казвали това, което писа Зиги - че се започва задължително на 50-годишна възраст и се прави на 5 години.
Вече ако има наследствена обремененост, и аз бих започнала 10-15 години преди възрастта на заболелия роднина. И не бих се доверила на генетични тестове, защото според мен и да се хване, и да не се хване от такъв тест, предразположението си го има.

Димитър4o, съжалявам за жена ти и за всичко, което сте преживели и преживявате ти и децата!

Общи условия

Активация на акаунт