Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 769
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 605
Здравейте, да се включа и аз с новини, които незнам дали са добри или са предшественик на връщащо се заболяване.. накратко , колоректален карцином, операция, премахване на голям тумор от червото в цекума оперативно, (Tis,N0,M0); колоноскопски премахнат полип от сигмата (Т1,М0,N0). Туморни маркери в последствие все растящи и спадащи, с горяма динамика, но не и с чак такива големи стойности. Чист скенер от февруари (5д). Колоноскопия - уж чиста от юни. Но сега - 5д скенер със светещи зони в червото - и цекума и сигмата. Пише , че няма убедителни данни за рецидив. Препоръка - колоноскопия. Но мама е засякла проф Пиперкова в движение и са разговаряли малко. Препоръчала и пак да се пусне Ca 19-9 в понеделник. Естествено пропуснала да и каже че има колоноскопия от юни... А пък документите вероятно не са прочетени всички, защото мама си е оставила целия набор от документи преди скенера. И така в понеделник пак. И не спира агонията и терзанието връща ли се или не. Ето го и скенера. Hope-че, моля те да погледнеш и ти . Предварително благодаря. Как ви се струва резултата?

# 1 606
  • Пловдив
Аз не съм HOPE ,но според мен няма нищо притеснително от този PET/CT . Може би някакво леко възпаление(в областта на сигмата),от което също може да се повиши CA19-9(той въобще не е надежден ,т.к може да се повиши от доста гастроинтестинални възпаления ,които не са рак) .  Колоноскопията миналия месец ,какво заключи?!

# 1 607
Подкрепям, whitefang.
На майка хранопровода и дебелото черво "светнаха" преди години, а след изследване се оказа гастрит, рефлукс и хеликобактер пилори.

# 1 608
Аз не съм HOPE ,но според мен няма нищо притеснително от този PET/CT . Може би някакво леко възпаление(в областта на сигмата),от което също може да се повиши CA19-9(той въобще не е надежден ,т.к може да се повиши от доста гастроинтестинални възпаления ,които не са рак) .  Колоноскопията миналия месец ,какво заключи?!
Благодаря whitefang. Не са видяли нищо притеснително. Въпреки че пише че са взели биопсия от буквално анастомозата. Но резултати нямаше написани. аз не бях видяла епикризата до днес, а майка ми изобщо не е разбрала за тази биопсия.. звънях на лекарката в св. София, но не вдига. А е уверила иначе майка ми, че ако няма някакъв проблем,  след 2 години да ходи пак..
Така че в понеделник ще ходя и до гастрото защо така са писали.

Зиги благодаря ти, и тя има сто заболявания по ГИТ, та се надявам да са само леки възпаления.

# 1 609
Споделям мнението на whitefang и zigi. Не пише нищо притеснително според мен в този PET/CT. Може да питате гастроентеролога дали да не пуснете фекален калпротектин - той ще е завишен при инфекция.

Две години ми се вижда доста дълъг период без образни изследвания. Говорете с лекуващия онколог за резултатите от колоноскопията и PET/CT. Може би не е лошо да се проследи отново с CT (или друго) по-скоро.

# 1 610
Здравейте,отново на всички.
Преди дни писах,че ми предстой цитонамазка и биопсия,днес излязоха резултатите от биопсията-интензивен умерено към ниско диференциран карцином,развил се на базата на плоскоклетъчен паполом.
Насочват ме към др Танчев в Токуда,моля ако някой от вас се е лекувал при него или има информация и мнение за него да сподели.
Майка ми почина от сарком на маточна шийка преди 2 месеца и сега тази диагноза ми звучи много,много страшна.
Отчаяна съм и мисля само за това,че няма да мога да отгледам децата си….🥲
Също бих искала да попитам,ако си взема блокчетата,къде да ги занеса за повторно изследване?

# 1 611
Нямам мнение за гинеколозите в Токуда, чувала съм, че имат робот. Опитай се да мислиш позитивно, надявам се да е хванато навреме.

# 1 612
Моя приятелка се оперира при Танчев (беше й силно препоръчан от други лекари) миналата година и е във възторг от него, както и от престоя си в Токуда.
За второ мнение може би е по-добре да изчакаш материал от операцията. Ако искаш сега, може да занесеш в Трансхеликс, в Дървеница или другаде.
Със сигурност си в шок, особено след случилото се с майка ти, но диагнозата не е присъда, ще се справиш! Hug

# 1 613
Нямам мнение за гинеколозите в Токуда, чувала съм, че имат робот. Опитай се да мислиш позитивно, надявам се да е хванато навреме.

Да точно за роботизирана операция ми казха,но самия лекар ще прецени дали съм за такава или отворена.
Покрай мама обиколихме всички възможни лекари в София и не  само,но при нея вече беше много късно.
Най-доволна и очарована останах от проф.Галина Чакалова,която за съжаление също почина.
И сега просто не зная на къде да хвана и кой да избера.
Страхотно мнение имам за проф.Ковачев от ВМА,но сега препоръката и съдействието на лекарите ме насочва към въпросния в Токуда,бил ученик на проф.Горчев от Плевен и уж бил най-добрия.

# 1 614
Ина, този "интензивен умерено към ниско диференциран" рак не е нов. Трябва да действаш бързо, не се мотай.

# 1 615
Ина, този "интензивен умерено към ниско диференциран" рак не е нов. Трябва да действаш бързо, не се мотай.

Не знам въобще от къде и как се появи,до сега никога не съм имала нищо на цитонамазките,ако въобще са правени както трябва.
Със сигурност няма да се мотая,още утре ще звънна на доктора зя час.
Имам уж протекции за ходотаистване за възможно най-ранен час,преглед и операция.

# 1 616
По възможност иди и при доц. Карагьозов. Но трябва да ходиш на място или да следиш в супер док за час.
Иначе и аз съм с рак на шийката на матката.

# 1 617
И моя е такъв.

# 1 618
Здравейте отново, взех резултата от хистологията на анастомозата. Мама е говорила е с лекарите, но нищо съществено не са и казали. Ето го и резултата:

Освен това повтори и туморния маркер за 3ти път , в норма е , за разлика от всички останали лаборатории. Направи го в Дървеница този път.

След всички консултации до тук, явно е, че това възаление е светнало на скенера, но пък е притеснително, че има видоизменени клетки. А още по лошото е,.че вяра на тази хистология нямам, трябва да взема блокчетата.  Там, когато откриха рака, никъде не го бояха описали с нещо различно, освен дисплазия или полип...

# 1 619
Ина, все си мисля, че за да ти предлагат първо роботизирана операция, значи макар и с налични туморни клетки, процеса не е напреднал много. Аз няма да давам съвет за оператор, че доказано избора ми( първия) не беше добър. Въпреки това, след две години при всякакви гинеколози, барабар с Горчев, и от жените покрай мен, оставам с впечатлението че в Дървеница имат отлични специалисти( карай че са темерути тия, с които се срещнах). Обмисли и това. Иначе, роботизирани операции правят и в Надежда и ги хвалят.
Мен ако питаш, след операцията прави проверка на резултата от хистологията, сега ми се вижда безмислено, нито се знае колко е голямо, нито дали цялото е с такива клетки. И аз подкрепям писалите по-горе че е добре да се видят повече хирурзи. При тази диагноза първата операция е от критична важност, а и може да реши проблема кардинално. Системните не винаги са достатъчно ефективни. Така че, май това ще е сложния избор.
Относно бързането, и моят беше инвазивен но ми казаха че не растял токова бързо колкото аз съм си представяла. Аз нищо не представях, просто бързах от страх и това се оказа грешка.
Освен това, в Надежда работят и по някаква експериментална програма за имунотерапия за конкретно два вида папилома вирус, та имаш и вариант и за след това( ако отговориш на условията).
Предполагам с майка си, вече минала подобен път, си наясно, но също зная че колкото повече човек знае, толкова по-сложен е избора. Стискам палци да си мъдра!

Общи условия

Активация на акаунт