Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 805
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 785
Ох, точно от това ме е страх, че ще се влоши от терапията😔
Чакам документите от комисията и ще започнем лечението. Баща ми иска да го направим.
Има ли смисъл да правим втора хистология?
Тази ВМА я бавиха 23 дни. Това, което четох за глиобластомите ме кара да мисля, че трябва да започнем възможно най-бързо лечение.

# 1 786
Ох, точно от това ме е страх, че ще се влоши от терапията😔

Моят мъж беше на комбинирана химио и лъчетерапия... Едва ходеше накрая, кръвните му показатели до един бяха извън норми, но след това постепенно се повъзстанови и показателите му стигнаха горе-долу нормални нива... Не се отчайвай предварително! Кураж и успех!

# 1 787
Левскарката, звъни им на тия в Токуда и ги тормози. Вярно, че сега е сезонът на отпуските, но един месец не е никак малко време.

# 1 788
Моя позната във Варна също вече над две седмици чака резултат от хистология. А никак не се чувства добре и има доста голям тумор в белия дроб, надявам се скоро да има резултати и да може да започне лечение.

# 1 789
Левскарката, звъни им на тия в Токуда и ги тормози. Вярно, че сега е сезонът на отпуските, но един месец не е никак малко време.

Звъним през ден 😔.

# 1 790
  • София
Аз се включвам с въпрос. Колко време е разумно да се прави пет скенер след операция? Чета че трябва поне 6 седмици да са минали. Така и се готвеха да насрочат на баща ми, но той звъннал на хирурга, който му казал най-добре три месеца да са минали. Струва ми се, че баща ми просто иска да го отложи, не знам по каква причина. Каква е идеята да е минало повече време по принцип - чака се да се възстанови организма напълно ли? Може ли да се опорочи самото изследване, ако скоро е рязано? Според мен е по-добре да е в по-кратък срок, за да може да се действа, ако има нужда от лечение или да се успокои човек. Не е ли много да се чакат 3м 🤔 Не знам дали ми стана ясно питането. Просто се чудя дали да не звънна на самия хирург. Но някак мисля, че вече стъпките ги определя онколог, или греша?

# 1 791
  • софия
Елуинг, трябва раната от операцията да е напълно зарастнала.
Майка я оперираха ноември. Още раната не се е затворила, още не е правила пет скенер.

# 1 792
Правилно ли разбирам, че химиотерапия е ок да се прави да кажем 35 дена след тежка операция? Реално не знам кога ще го приемат, но казват, че е спешна

# 1 793
  • софия
На нас ни казаха, че ХТ е добре да започне да се прави до месец, месец и половина след операцията.

# 1 794
След 1 септември приемам в МБАЛ Сердика!  Часове се записват на тел: 02/ 488 999 9

Това е написала Тимчева във фейса.

# 1 795
Мъжът ми беше в болница месец след операцията, заради постоперативни усложнения. Излезе твърде слаб, за да може да понесе химиотерапия.
Първият му курс беше повече от два месеца след операцията, така че е строго индивидуално.

# 1 796
  • софия
Разбира се, че е индивидуално. При майка ми периодът също беше по-дълъг, заради раната. Написала съм какво казват лекарите, че е по протокол в случаи без усложнение и неочакваности.

# 1 797
Аз се включвам с въпрос. Колко време е разумно да се прави пет скенер след операция? Чета че трябва поне 6 седмици да са минали. Така и се готвеха да насрочат на баща ми, но той звъннал на хирурга, който му казал най-добре три месеца да са минали. Струва ми се, че баща ми просто иска да го отложи, не знам по каква причина. Каква е идеята да е минало повече време по принцип - чака се да се възстанови организма напълно ли? Може ли да се опорочи самото изследване, ако скоро е рязано? Според мен е по-добре да е в по-кратък срок, за да може да се действа, ако има нужда от лечение или да се успокои човек. Не е ли много да се чакат 3м 🤔 Не знам дали ми стана ясно питането. Просто се чудя дали да не звънна на самия хирург. Но някак мисля, че вече стъпките ги определя онколог, или греша?

Не е много. Проблемът не е раната, а цялото оперативно поле. ПЕТ скенерът показва метаболитна активност. Ту формациите са с по-висока метаболитна активност от нормалната за околните тъкани. След операция, обаче, и оперативното поле е с по-висока метаболитна активност, тоест става сложно/невъзможно да се каже има ли нещо останало или се касае за постоперативни възстановителни процеси.

При баща ми направихме ПЕТ две седмици след операцията на гръбнака (по втория начин). Оперативното поле светеше със SUVmax 16,8 - а основната формация в белия дроб с 12. Така казано, след ПЕТ не знаехме какво се случва в гръбнака, но се видяха метастази на други места - кости, лимфни възли и други несвързани с ЦНС. Получихме полезна информация, но наистина е желателно да се изчака повече.

# 1 798
  • София
Благодаря много! Може би това е имал предвид и хирургът, че зарастването пречи по някакъв начин да се получат адекватни резултати. Но нали имат все пак данните, виждат кога е била операцията... Ако има метастази тогава много дълъг период без лечение ли са 3м? Защото мисля, че нищо не предстои. Казаха, че на база на скенера, ще се решава.

# 1 799
Здравейте, отчаяна съм. Откриха ми рак на главата на панкреаса. Баща ми почина в началото на 2018 от същата диагноза и не съм на себе си. Ще правя химиотерапия, за да се посъбере и евентуално да направя операция. Не намериха разсейки до към 22 юли само един подут лимфен възел наблизо , сега не знам.. Тогава ми правиха биопсия която не показа резултат. Преди седмица, втора биопсия с рязане на 4 парчета. Вчера ми казаха, че е с лоши резултати. Някой познава ли човек, правил такава операция на панкреаса?Казват, че едва ли е генетично.. Аз току що станах на 45, никога не съм пушила или пила, никога

Общи условия

Активация на акаунт