Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 477
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 815
  • София
Двама мои близки починаха от цироза, но заради хепатит С. Нищо подобно не се случи накрая. Или са ви казали така заради онкологичното заболяване? Наистина може да се източва, временно облекчава, но пак се събира. Дано намерите начин да му помогнете. 🙏🍀

# 1 816
  • Пловдив
Двама мои близки починаха от цироза, но заради хепатит С. Нищо подобно не се случи накрая. Или са ви казали така заради онкологичното заболяване? Наистина може да се източва, временно облекчава, но пак се събира. Дано намерите начин да му помогнете. 🙏🍀
Чернодробна Емцефалопатия?!

# 1 817
Цитат
всъщност преди малко се чухме с още един лекар, който на базата от изследванията, които имам на телефона, потвърди всичко и каза, че няма лечение. Онкология и обезболяващи. Това е. Каза ми и ужасни неща, които ще се случат при неговия край, които не искам и не мога да приема… как ще гледам баща си да се мъчи? Че едва ли не той ще започне да повръща кръв, а накрая ще изповръща дроба си. Предложи ми да го заведа в хоспис, защото щяло да ми бъде травма за цял живот. Как се приема такова нещо? И как да му кажа, че няма да се оправи. Не мога и не искам да го приема…

Съчувствам ти напълно! Но... вече за пореден път се изказвам в темата, че на някои доктори като че ли целта им в живота е да наплашат възможно най-много близките, щото то другият стрес им е малко... И пак ти казвам, че една диагноза и едно протичане на болест е строго индивидуално и не може всичко да се постави под общ знаменател. Не съм компетентна да дам съвет по диагнозата.Дори и да е трудно просто трябва да намерите възможно най-лекото и безболезнено протичане, та дори и да трябва да се консултирате няколко пъти. Със сигурност разбираме, че понякога човек е безсилен, но такова живописно лекарско описание на един евентуален изход ми идва в повече... Да, може да се обясни, че ще бъде трудно, че ще се искат много грижи и много стоицизъм, за да се издържи всичко това, но ... моят баща почина от рак и наистина беше ужасно накрая, защото трудно си поемаше въздух, но никога нито на мен, нито на моето семейство са ни хрумвали идеи да го дадем в хоспис... Просто защото искахме да бъдем с него, докато му е писано, и да му държим ръката, докато е възможно.. Затова ми изглеждат странни и непонятни тези "мъдри" мисли на доктор Х, но всеки знае себе си. Пожелавам ти кураж, смелост и дано нещата не са чак толкова безнадеждни! Стискам палци!

# 1 818
  • София
Чернодробна Емцефалопатия?!
Да, при един от тях. И бъбреците му отказаха. Беше на хемодиализа. Но живя 10г след поставяне на диагнозата, като при откриването вече почти нямаше здрав дроб.

# 1 819
hope_21, можеш ли да дадеш малко повече информация, за да ти дадем някакви насоки.
1. Можеш да качиш тук резултатите от скенерите и епикризите, като скриеш личната информация.
2. В какво състояние е татко ти, тъй като от написаното има  белези на чернодробна недостатъчност- асцит и отоци. Има ли иктер- пожълтяване на кожата и склерите, има ли кръвоизливи по кожата, какви са показателите от изследванията на кръвта, има ли сила, сам ли се обслужва?
3. Онколога не може да направи биопсията, обикновено се прави от гастроентеролог или от хирург. Ако баща ти е зле и с чернодробна недостатъчност в момента, онколога не може да ви помогне особено, не зная дали може да понесе изобщо в това състояние ХТ.

Най-подробни резултати мога да прикача утре или част от тях, които имам на телефона…
Билирубина е с високи стойности, най висок беше 279, на последните изследвания беше спаднал на 165.. засега се обслужва сам, говоря за тоалетна и хранене, но много се запъхтява. Мисля че няма кръвоизливи… всъщност преди малко се чухме с още един лекар, който на базата от изследванията, които имам на телефона, потвърди всичко и каза, че няма лечение. Онкология и обезболяващи. Това е. Каза ми и ужасни неща, които ще се случат при неговия край, които не искам и не мога да приема… как ще гледам баща си да се мъчи? Че едва ли не той ще започне да повръща кръв, а накрая ще изповръща дроба си. Предложи ми да го заведа в хоспис, защото щяло да ми бъде травма за цял живот. Как се приема такова нещо? И как да му кажа, че няма да се оправи. Не мога и не искам да го приема… Моля кажете ми, че има поне някакъв вид облекчение 😞
Епикризата не съм снимала всички страници, ако е нужно ще го направя утре. Имам и едни по-скорошни изследвания, но снимките са прекалено много. Ще добавя, че има малко подобрение.

Редакция: не ми дава да прикача всички нужни файлове…..
Съчувствам ви напълно и разбирам колко е тежко да чуеш, че нищо не може да се направи. Изпитах го преди няколко месеца. Едно светило "предрече" че баща ми ще стане агресивен, неконтролируем на моменти, можело да буйства, да повърне черния си дроб и че е най - добре да го оставим в болница, за да не го гледаме. Бяхме смазани след тези думи, но и през ум не ни мина да го оставим някъде. Нищо от това обаче не стана. Да, факт е че нямаше сили и беше мъчително да го гледаме така, но все пак нищо от изброеното не видяхме. Едва ли това ще ви успокои, но поне да знаете, че това което са ви казали, не е задължително да се случи. За асцита на нас казаха, че може да се източни и малко да облекчи състоянието. Билирубина при татко беше много висок, затова и изобщо не можехме да започнем с ХТ. Във вашия случай виждам, че спада. Пожелавам ви успех и дано скоро имате точна диагноза, съответно и лечение

# 1 820
Благодаря мили хора за думите и куража, които ми давате. Силно се надявам да стане чудо. Най ми тежи, че има в моменти, в които той е сам.. просто защото всеки живее отделно или работи. Аз правя всичко възможно да съчетая всички неща. Лошото е, че той се надява да бъде лекуван, а няма как да му бъде обяснено, че на този етап нищо не може да се направи. Много съм против пункцията, която евентуално ще се наложи да направим, защото събра доста количество, досега не сме правили и се страхувам да нв започне да я връща с по-бързи темпове. Защото до момента успявахме малко или много да контролираме асцита, на ехографа показа спад, но сега видимо е в повече. Краката са ужасно подути.. има ли някакви компреси или нещо допълнително, което мога да правя, за да го облекча? Понеже в такъв момент отказва да св храни. А той пие ужасно много лекарства. Извинявайте, че продължавам с въпросите, знам че има и други хора, който чакат за съвет и утеха, но съм ужасно стресирана и притеснена, все пак най-много аз се грижа за него и не издържам да го гледам как се мъчи и надява, без да успявам да направя нищо.

# 1 821
Асцита трябва да се източни иначе ще става по зле. Добре е да се изследва нивото на албумин в кръвта и евентуално след пункция та да му се влее малко Хумана албумин.
Пункцията сама по себе си не е страшна. Става бързо и е без болезнено. Да, винаги има вариант отново да започне да събира, но ще му облекчи състоянието за сега.
За Отоците по краката ще трябва диуретици в по високи дози.Но пък ако давате повече диуретици трябва да следите нивото на калия

# 1 822
Асцита трябва да се източни иначе ще става по зле. Добре е да се изследва нивото на албумин в кръвта и евентуално след пункция та да му се влее малко Хумана албумин.
Пункцията сама по себе си не е страшна. Става бързо и е без болезнено. Да, винаги има вариант отново да започне да събира, но ще му облекчи състоянието за сега.
За Отоците по краката ще трябва диуретици в по високи дози.Но пък ако давате повече диуретици трябва да следите нивото на калия

Ще се постарая понеделник да го заведа и да преценят докторите какво да правят. От вчера вече сме на 2 таблетки фурантрил, бяхме на 1 1/2 на ден и чай от глухарче. Сега ми се оплака, че има задух и болки в дясната област отпред и в гърба, както и болки в главата. Не знам какво да предприема…

# 1 823
Мъж ми е с такъв, или по-точно беше в жлъчния канал, с инфилтрация в панкреаса. При него беше операбилен, 2 стадий, с една разсейка в прилежащ лимфен възел. Оперира го проф. Владов. Последва агресивна химиотерапия и вече повече от година е в ремисия. (Сега чакаме хистологията от друга интервенция).
Задължителна консултация с проф. Владов във ВМА, ако вече не сте го сторили.
Ракът на панкреаса не е това, което е бил. Следвайте стъпките на лечение и ще се преборите!
Би ли ми разказала по подробно? Големината на тумора? Правил ли е химиотерапия преди операцията и каква операция е правил? При мен стадия е T3N1M0. Тумора беше 3/3,6см,около 12 юли. Страх ме е, че отрязоха 4 парчета от него а друг лекар ми каза в началото, че в никакъв случай не трябва да се прави при този рак, защото е много агресивен. В Германия съм, за съжаление, много недосмилици видях тук.. Няколко пъти ми объркват документите и ме бавят. От както влязох я болница за първи път и получих диагнозата, минаха повече от 30 дни. Първата ми химиотерапия ще е в края на другата седмица най вероятно.
Симптомите, които имах, бяха болки в корема, но тогава бях с корона вирус, който изкарах много тежко(преди около 6 месеца). Не ми обърнаха внимание в болницата, въпреки че им казах. След Ковид, болките намалява, почти изчезнаха и после пак се появиха в горната част на корема но не непрекъснато. Леко подуване и тежест, нищо на което бихте обърнали сериозно внимание, за съжаление.. После един ден след работа, бели изпражнения и тъмна урина, иктер,болница, диагноза. От един момент в друг, всичко пропадна. Буквално за ден, два
Последно добавям нещо, което сега научих. Новооткрит диабет, може да бъде симптом на започващ рак на панкреаса. На мен ми откриха диабет преди година. Успявах да го поддържам в много добър контрол,до скоро. Сега захарта ми е доста висока и почти не мога да я сваля

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 12:28 от Susie

# 1 824
Hope-21, явно са ви описали хосписа като място, където да го оставите да чака края, а това не е така. Мои близки изпратиха майка си в хосписа на Вита за една седмица, с което подобриха качеството й на живот и със сигурност го удължиха, защото там се погрижиха за доста от страничните ефекти на болестта.
Друга приятелка пък заведе майка си в Белодробната болница, доста време стоя там, точиха асцит и т.н., и жената се прибра в доста по-добро състояние в къщи.
Идете при друг лекар, включително в държавна болница (може да пробвате при Мангалджиев в Онкодиспансера в Младост), защото в Токуда и Сити наистина не са заинтересовани да лекуват крайни стадии. Със сигурност има какво да се направи, за да се облекчи състоянието на баща ти.
Hug

# 1 825
Susie, всичко започна с бели изпражнения и тъмна урина в рамките на седмица преди прегледа, после пожълтяване бялото на очите, преглед и още на ехограф се видя "нещото".
Не е правил преди операцията химио, първо сложиха стенд, за да отпуши жлъчния канал, диагноза и веднага се пристъпи към операция - Traverso-Longmire се казва. Туморът му не беше голям.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 23:00 от левскарката

# 1 826
Споделям много изчерпателна статия на английски за страничните ефекти от имунотерапия с чекпойнт инхибитори: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/immunothera … e-ici-patient.pdf 

# 1 827
Здравейте, ще е полезно за всички затова ще кача координати на доктор Тимчева.

# 1 828
Браво, че ще работи и с направление, а не само платен прием!

# 1 829
Браво, че ще работи и с направление, а не само платен прием!
Даа! Това е чудесно, така повече хора ще могат да се консултират с нея.
Ще помага на още много хора за напред!

Общи условия

Активация на акаунт