Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 255
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 2 130
И аз имам въпроси. Писала съм назад в темата, че на съпруга ми след операция на глиобластом 4ст назначиха комбинирана химио и лъчетерапия 30 броя и сега 6 курса само с Темозоломид до Нова година - Дали Темодала може да е заменим от Темозоломида, който му дават от КОЦ?
Давам му куркумин, алое и гроздов екстракт. Редовно му следят ПКК, но онколога му е казал, че тези добавки му давали фалшиво положителни кръвни показатели и той не иска да ги пие. Според Вас дали е така? Благодаря.

# 2 131
Темозоломид е съставката на Темодал. Дават Ви някакъв генерик (тоест друго лекарство със същата съставка). Представете си го като Парацетамол на Балканфарма и Панадол на ГСК - и двете лекарства съдържат същото активно вещество, но се казват по различен начин.

За хранителните добавки не мога да помогна. Бих си слушал онколога все пак.

# 2 132
Виксито, освен чисто телесните неприятности, които би могла да имаш със смяната на химиотерапия след излизане на евентуални различни резултати, ще има и административен проблем. Каквото започнат да ти вливат, се води първа линия. Държавата в лицето на НЗОК има изисквания кога се сменя терапията и доколкото ми е известно нов хистологичен резултат не е основание за това. Така че премисли, ако трябва си плати в трансхеликс да стане бързо, но не си мисли, че химиотерапията е да пиеш едни лекарства два дни, а после без последствия за тялото да ги смениш. Нямах намерение да го пиша това, обаче ми се струва, че се налага - на мой познат майка му почина няколко месеца, след като на поредна вливка й сложиха лекарство, което не е било за нея. Просто то й увреди органите и жената си замина от това, а не от нейното си лечение, което понасяше добре.

# 2 133
  • Пловдив
Аз доколкото знам Темодал(Европа)/Темодар(САЩ) ,не е патентована формула и на практика "оригинал" няма. Една от големите фарма-компании ,които имат разрешение за дистрибуция и в Европа и в САЩ е Мерк. Има и Темодал на Акорд ,има  и Китайски и др.Но всички ,както е писал Хоуп са Темозоломид. Има и интравенозни форми пак на множество фирми. 
Като страничен ефект действа миело-супресивно - ниски стойности на неутрофили,тромбоцити.
Може би затова онколога е казал ,че му "подобряват" кръвните показатели добавките . Но пряка връзка с повлияването на глиобластома от подтискането на хемопоетезата няма и не виждам как биха могли да повлияят на действието му върху тумора в тази посока(правят се проучвания за медикаменти ,който да се възпрепятства увреждането на костния мозък от темодал по генетичен механизъм ,придобиване на резистентност към него по подобие на някои мутации в ГБМФ). Друг е въпроса ,че те са един вид антиоксиданти също  ,а темодал-а възпрепятства ДНК поправката, а антиоксидантите правят точно обратното -подпомагат я и дефакто помагат на туморните клатки да продължат да се делят. Та може би пречат.   

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 22:25 от whitefang

# 2 134
Дано да не е на Акорд...

# 2 135
  • Пловдив
Дано да не е на Акорд...
Може пък да не е лош техния .Той Темозоломида е изобретен в UK ,а и формулата му не е никак сложна.
Някой по-напред в темата беше питал от къде може да купи ,може би различен от този ,който касата плаща. Може би Ахонора?!
Мисля и че не е много скъп ,поне не е от порядъка на таргетните терапии ,дори не и колкото имунотерапиите. Но как стои въпроса с рецептата? Ако може да се включи.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 22:43 от whitefang

# 2 136
Скрит текст:
Моята информация от Фарма средите е, че Акорд не е  точно английска, и че повечето субстанции са индийски, с не особено добро качество. Някой беше писал за Кепацитабина им, че е бил произведен в ОАЕ - преди 4-5 години. В момента в листовката пише, че е произведен в Полша, а седалището на фирмата е в Мол Барселона, world trade center

# 2 137
  • Пловдив
Скрит текст:
Моята информация от Фарма средите е, че Акорд не е  точно английска, и че повечето субстанции са индийски, с не особено добро качество. Някой беше писал за Кепацитабина им, че е бил произведен в ОАЕ - преди 4-5 години. В момента в листовката пише, че е произведен в Полша, а седалището на фирмата е в Мол Барселона, world trade center
Това е от протокола за класирането на обществената поръчка на ЗК от 2020 от другата тема:
L01
AX0
3
Temozo
lomide
перорална
твърда
mg
Accord Healthcare S.L.U., Испания
Alvogen IPCo S.àr.l,Люксембург
Merck Sharp & Dohme B.V., Нидерландия
Sandoz GmbH, Австрия

Т.е. Най-вероятно е точно Акорд -с най-ниската цена. Имат фабрика и в Полша освен в Испания и UK,на раличните места произвеждат различни неща.Аз съм с две ръце за Мерк ,ако може да си намерят от къде и как да си го купят.

# 2 138
Мда... И Кепацитабинът им е с най-ниска цена.

# 2 139
  • Пловдив
Някъде бях попаднал на статия от пролетта ,че Мерк в Австрия държат цена на Темодал под тази на конкурентите ,дори и под себестойността и имат 85% от пазара му там. Ако не са вдигнали цените там може и да е по-ефтин от Акорд-а в БГ-все пак там е по-скъпо,пък може и да не е ако няма ДДС за лекарствата или е по-ниско.

# 2 140
Здравейте. За съжаление и аз се включвам в групата 😔Моля за мнение за  МЦ  Интегративна медицина в София и клиниката в Панагюрище. Каквото и да е мнение ще е от полза. Става дума за баща ми който е с две операции на главата. При Първата са отстранени два глиобластома, при втората два глиосаркома. След втората обаче не изписват никакво лечение. Търсим сега второ мнение в София и варианти. Благодаря ви предварително...

# 2 141
Центърът за интегративна медицина беше затварян няколко пъти със скандали. Преди много години, имаше хора от форума, които се лекуваха там безрезултатно, а доколкото помня - скъпо. За мен са мошеници.
За Панагюрище аз имам добри отзиви за д-р Кръстева.
Съжалявам за развитието на болестта при баща ти! Hug
Дано някой се включи с препоръки за лекар в София, с който да се консултирате.

# 2 142
О благодаря много! Аз нещо такова бях чула и се колебаех. По принцип казват че лечението е химиотерапия, но и такава не му изписаха след втората операция😔Сега в София препоръчват да се почне химиотерапия, но докато ни я изпишат ще минат два месеца след операцията...

# 2 143
  • Пловдив
Лечението е същото като при Глиобластома - Резекция до максималните възможни граници,съчетана лъче-химио терапия+ поддържаща химиотерапия за 6 месеца след това. Като химиотерапията е само една - Темодал и не е особено ефективна самостоятелно ,ефекта се постига от комбинацията и с лъчетерапия. Глиосаркомите са на практика глиобластома мултиформе + саркоидна компонента и лечението е същото .За съжаление саркомите са слабо радио-чувствителни ,към радио-резистентни и заради саркоидната компонента цяло-мозъчно облъчване почти не би имало ефект. Стереотактична радиохирургия или стереотактична телесна радио терапия имат ефект стига тумора/ите да не са по-големи от 3см. ,като по-добър ефект има първото.
Както е писала Зиги, Интегративна медицина са пълни измамници - не лекуват нищо освен джоба ви,а и нямат оборудване за лъче/SRS/SBRT. В Панагюрище се съмнявам да се заемат с такъв тежък случай ,иначе имат оборудване за SBRT. Най-добре се обърнете към някоя Софииска клиника .Направете консултация и с лъчетерапевт
за възможността за SRS/SBRT , имайки в предвид дали е правена/не е правена лъчетария при първото лечение,на резекционните легла на тумора/ите след втората операция.Ако е правена лъче при първото лечение ,различна от цяло-мозъчна лъчетерапия може да трябва да вземете лъчетерапевтичния план от там  където е правена ЛТ-та.
Правена ли е ЛТ след първата операция и каква? Къде е лекуван баща ви първия път - ХТ, ЛТ? Сегашните тумори на нови места ли са или там където са били първите два(мутирал е глиобластома от  ХТ,ЛТ-освен ако е имал саркоидна компонента още първия път и е грешна хистологията)?Кога е било предходното лечение?Колко големи бяха новите тумори?

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 09:24 от whitefang

# 2 144
Така първата операция по спешност на 31.05 извадени два глиобластома големина на единия 4см. Месец след операцията има назначена химиотерапия плюс лъче за 30 дни. Хапчето е Темодал по 1 на ден. Втората операция на 19.08 пак две ,пак същата големина около 4 см. Хистология та показа ГлиоСарком.
 Премахнати. Не са на същото място, близо до тях. Още след първата операция до днес приема дексаметазон и трилептал. Не е спиран. Не е назначено лечение. Казват че за лъчетерапията си е взел дозата и не може повече. Втората хистология показва глиосаркома. Обаче лекуващите нещо се усъмняват и пускат ревизия. Пак се потвърждава глиосаркома. Лекуващите са в Плевен където и да му правени операциите. Занесохме материала в София където казаха че НЕ Е глиосаркома второто а е същото като първото ГЛиОБЛАСТОМ. Сега чакаме час при ДР Тимчева онколог в София да назначи лечение според последната направена хистология. Хистоложката казва че това е един и същи вид тумор на главата, не е метастаза. Помежду другото след втората операция получи оток на ходилото, задържане на лимфа. Много голям. Който сега изчезна. Но в момента е в болница за задъхване. Всичко му е наред като изследвания кръв и т.н, сърце, стомах, но се вижда нещо като лека сянка на скенера на белия дроб. Смятат пневмония че прави и го лекуват за това. Моля да препоръчате клиника, нас ни насочиха към професор Тимчева.
В Панагюрище потърсихме мнение, но те искат да си изследват всичко наново вкл. Да му правят 5скенер.Благодаря

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 09:56 от ageorgieva7

Общи условия

Активация на акаунт