Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 689
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 790
  • Пловдив
При нас - днес още по-объркващ ден... Първо, онкоурологът каза операция преди химиотерапията за да намалее туморното натоварване на мястото и после химиото, след това си смени мнението, като разбра, че скоро предстои химиотерапия, и реши, че трябва химиото да се започне.  Лъчетерапевтката обясни, че няма смисъл от лъчетерапия, както посъветва проф. Тимчева, понеже в момента се цели системно лечение, а не локално такова. Д-р Николай Недев от Сити каза, че ако това място се облъчи, ще е много болезнено, защото направо ще изгори кожата. Според него на това място, предвид съмнителния ефект от химиотерапията точно върху това образувание, е по-добре да се оперира първо, защото, според него, дори и той не би искал като мъж на това място да има такъв дискомфорт. Не се знаело как ще подейства химиотерапията там и дали няма да се увеличи като размер тази находка. И..... някак си излязохме по-объркани, отколкото влязохме... Сега се чудим кого да послушаме, какво да направим първо и дали няма да закъснеем с химиото, ако се съгласим на операция... Отделно доколко тази операция няма да усложни нещата като разпространение на самия процес, не знам.... Някак си трябва да пренаредя пъзела, за да може някакъв ясен път да се очертае. Дали ще се справим, нямам идея...

Операцията няма да ви реши проблемът, но ще намали туморният товар. Друг е въпросът, че ще загубите около месец заради това. Много сложен ви е случаят.  Пробвайте със системното лечение, ако има разсейки и другаде.

Вилитра, скенерът ви е добър. Баща ви на лечение ли е в момента. Притеснителна е лезията до хранопровода, която му създава и дискомфорт.

С много лошо мнение съм за София мед. Дано този лекар е читав.

Съжалявам, че не мога да връщам история назад, но от телефона ми е трудно.

Има лезия и увеличени лимфни възли в белия дроб, за съжаление. Не знам дали би било удачно да започнем химиото, а операцията да направим впоследствие. Между другото чакаме RAS, a уж операцията е около две седмици възстановяване. Поне така казаха..
На мен ми бяха казали, че заради авастин в химиотерапията трябва да минат 40 дена минимум, преди да се прави операция. Дано да не греша, мисля, че авастин беше проблемното вещество, заради което онкокомитетът ми отложи операцията.

Uncommon, хвърли ме в размисли сега... Решихме първо да се подложи на тази операция на тестиса, която ,според лекарите, уж няма да е толкова сложна... Нали тогава не би следвало да има проблем с химиотерапията?
В този ред - първо операция,после ХТ (която евентуално има и Авастин), е ОК. Обратното за операция ще трябва да изчакате 40 дни след спиране на Авастина.

# 2 791
Всички VEGF антитела са противооказание за оперативно лечение. И Авастин и Cyramza.
Според мен трябва да се опрериа скротума в спешен порядък, като предполагам възстановяването няма да е повече от 2 седмици.
Интресено дали Недев освен ,болката и дискомфорта ,при облъчване в точно тази област ,коментира нещо и за радиочувствителността на ректалните карциноми ?

Специално в нашия случа само каза, че там ще е много болезнено място, защото трябва да изгори кожата. Препоръча операция, защото, според него, тестисът е извън тялото и лесно може да се манипулира там /доколко е така, не знам/. Поясни, че по време на химиотерапията мястото може да започне да кърви и да създава дискомфорт, също, че е съмнително доколко може да се повлияе от терапията. С две думи - мястото на това образувание не е там и би следвало да се премахне преди химиотерапията. Първия път обаче проф. Тимчева каза, че по принцип ректалните карциноми много добре се повлияват от лъчетерапия. И затова ни препрати към проф. Иглика Михайлова в Онкологията, където правихме курс от лъчетрапия в рамките на около 20 дни. Ние ли закъсняхме или просто стечение на обстоятелствата, не знам... Дано имаме шанс за корекция.

П.П. Виждайки ПЕТ скенера, д-р Недев заяви, че областта в белия дроб подлежи на лъчетерапия, което мен лично ме изненада. Не бях чувала, че белият дроб подлежи на лъчетерапия, но явно има още какво да уча. Но каза, че сега на първо място трябва да мислим за операцията, после да започнем химиото.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 18:09 от mury9

# 2 792
Симпатюхче, на лоша тема се засичаме. Бог да е с всички нас в нея.
Скенерът мина, резултатът е описан с 3 реда, уж благоприятен, с намаляване на размерите и на първичното огнище, и на чернодробните. Обаче маркерът е увеличен двойно /Са 19-9/ и от разговори с познати съмнението в него ми се затвърди. Ще ходя за второ мнение на образните изследвания. Гледах образите, но какво разбира свиня от кладенчова вода! От кореми нищо не разбирам. Изброявам към 20 огнищни лезии в черния дроб, и ми се виждат по-големи от предходния скенер, а в разчитането пише- намаляване.  Утре ще го обсъждат какво ще се прави, но второто мнение на образа няма как да пропусна. Не че е най-същественото, но предишното описание беше една педя, а това- 3 реда. Отбелязано е с една дума- спленомегалия, на предишния скенер я нямаше, обаче подробно беше описано притискане на съдовете на слезката от тумора. Сега за съдовете- нито дума, а не може да се изключи тромбоза на лиенални съдове, например.

# 2 793
Симпатюхче, на лоша тема се засичаме. Бог да е с всички нас в нея.
Скенерът мина, резултатът е описан с 3 реда, уж благоприятен, с намаляване на размерите и на първичното огнище, и на чернодробните. Обаче маркерът е увеличен двойно /Са 19-9/ и от разговори с познати съмнението в него ми се затвърди. Ще ходя за второ мнение на образните изследвания. Гледах образите, но какво разбира свиня от кладенчова вода! От кореми нищо не разбирам. Изброявам към 20 огнищни лезии в черния дроб, и ми се виждат по-големи от предходния скенер, а в разчитането пише- намаляване.  Утре ще го обсъждат какво ще се прави, но второто мнение на образа няма как да пропусна. Не че е най-същественото, но предишното описание беше една педя, а това- 3 реда. Отбелязано е с една дума- спленомегалия, на предишния скенер я нямаше, обаче подробно беше описано притискане на съдовете на слезката от тумора. Сега за съдовете- нито дума, а не може да се изключи тромбоза на лиенални съдове, например.
Извинявай, че не съм запомнила!
Къде е тумора?

# 2 794
опашка на панкреас с множествени дифузни вторични чернодробни

# 2 795
Уви, аз пък абсолютно нищо не разбирам. Аз съм си прост инженер, тепърва се мъча да чета и разбирам медицински термини. Много добре помня професията ти и знам,че ти поне когато докторите ти обесняват ще ги разбираш.

Желая ви и второто мнение да показва намаляване размерите!

# 2 796
опашка на панкреас с множествени дифузни вторични чернодробни
И аз желая второто мнение да потвърди намаляване на метастазите.

# 2 797

Вилитра, скенерът ви е добър. Баща ви на лечение ли е в момента. Притеснителна е лезията до хранопровода, която му създава и дискомфорт.

С много лошо мнение съм за София мед. Дано този лекар е читав.

Dreamingfly, баща ми е на ХТ тразимера, трастузумаб, канджинти... Каквото имат от тези, това слагат, плюс таргетна Капецетабин. От месец спряхме Капецетабина, заради страничен ефект - вдървиха му се краката от глезена до коляното.
Утре в СофияМед Петров ще му направи гастроскопия да види какво точно се случва. На тази база ще вземат решение има ли вариант, за да може да се храни нормално.
Това, което не проверих е, че днес след като най-накрая му мина ХТ, може ли утре да му се прави пълна упойка. Имате ли представа?
Не мисля, че има проблем след химиотерапия упойка. Но лекарите знаят най-добре. На мен ми изглежда, че има частично подобрение от химията, така че търсете причина за изтръпването. Много ви моля преди поставянето на трети стент, поискайте и второ мнение. Проверете си епикризите - пише ли какъв стент са поставили.

Казват да не се четат епикризи по две причини - в тях има грешки, защото са копи пейст. Или има надписани клинични пътеки . С очите съм го виждала.

Авастин не се прави преди и след операция. Отново лично изпитано. На първи курс химия го пропуснаха, на втори вече го вляха.

# 2 798
Всичко, което ми дадат, чета.

Скоро имаше случай на едно момиче, което не чели, само слушали лекарите, че всичко е наред. А метастазите плъзнали.
Именно, защото всичко е копи пейст, бързат, грешат, трябва да се чете и да се пита.

# 2 799
  • Пловдив
dreamingfly,
Ако раната е зарастнала/почти зарастнала,няма никакъв проблем , дори и 2 седмици след операция да се направи Авастин. В конкретния сл. ,кожна операция ,мисля сравнително кратко време ще е необходимо.

# 2 800
Благодаря за пожеланията и позитивната мисъл. Аз съм черен песимист по природа и дотук рядко действителността ме е изненадвала. В случая- позитивно. Второто рентгенологично мнение потвърди първото- частичен отговор. Интерпретацията на кошмарния маркер е туморен разпад. Само информативно- при установяване на диагнозата Са 19-9 е бил 4400 при норма двуцифрено число. При същата норма вчера излезе 91 000 и се втрещих.
Продължаваме химиотерапията, утре ще дадат нова дата.

# 2 801
Днес бяхме при уролога проф. Марин Георгиев /май вече е такъв/, Реши да направим операцията по време на химиотерапията, помолихме да бъде тези дни, той реши през януари, в промеждутъка между вливанията на две седмици, а дотогава да започваме химиото. Все още чакаме RAS. Струва ми се, че се бавим... Ама нали има и други обстоятелства, освен нашето желание за бърза реакция...

# 2 802
dreamingfly,
Ако раната е зарастнала/почти зарастнала,няма никакъв проблем , дори и 2 седмици след операция да се направи Авастин. В конкретния сл. ,кожна операция ,мисля сравнително кратко време ще е необходимо.

Казах го информативно, не за конкретния случай, а при по-тежка операция с отстраняване на органи или части от тях. На нас ни отказаха вливане на Авастин 30 дни след операцията. Малко се обърквам, защото текат паралелни дискусии за различни случаи Simple Smile

По този повод искам да кажа нещо, което научих скоро. Не е препоръчително да се прави ПЕТ скенер след тежка операция, защото няма да е достатъчно информативен, заради зарастващите тъкани. Ако се прави ПЕТ, трябва да е преди операцията.

# 2 803
  • София

Много  рових и мислих по случая на баща ви, след като всичко приключи .Основно защото се интересувам  от ефекта на комбинацията от CTLA-4  CPI и
PD-1 CPI, върху мозъчни  метастази. Страничните ефекти с неврологична симптоматика са слабо познати, трудни за диагностициране  и изключително  редки. Под 4 % за периферната нервна система, А за ЦНС около  или под 1 %.
Миастенен синдром, демиелизация на периферните нерви, в ЦНС  на демиелизация,  церебрален васкулит от цитокин релииз сторм,  асептичен менингит пак заради прекомерна активност на Т-лимфоцити и макрофаги.
За съжаление , баща ви е имал лошия късмет да попадне в групата на под 1 % с проява на странични ефекти от лечението в ЦНС. Може би е трябвало да се промени или спре терапията още при
появата на миастенния синдром - в периферната нервна с-ма и нямаше да се стигне до този изход, примерно да спрат PD-1 CPI-то и да остане само на YEVROY.
Не съм обърнал внимание , ако сте писали и къде точно е била оперираната метастаза , защото е възможно при определени местоположения и всичко да
следствие от операцаията и/или от SBRT в оперативната зона, което има критични проявления от 3-6 месеца след облъчването. Операцията и лъчетерапията също могат да допринесат за проЯва на странични ефекти в ЦНС , защото отхлабват кръвно-мозъчната бариера локално в зоната където са приложени, и мозъка вече не е защитен от имунни атаки.Затова и при пациенти с мозъчни мети,  активни или локално третирани са и по-склонни към проява на странични ефекти от ИТ в ЦНС.
Искрено Съжалявам за развитието при баща ви. За момента обаче тази комбинирана терапия постига най-добри PFS  и OS и то при по-ниска токсичност и от ХТ и от  BRAF инхибиторите.
Татко бе опериран от метастаза в мозъка.
Не смятам, че докторите са сбъркали в лечението, просто...така се случи. Не е стоял въпросът за промяна на курса на лечение, нещата се случваха успоредно и динамично. Виновни няма. Ако върнем времето назад, не бих се колебала да предприемем лечение отново- това беше единствената ни надежда. Единствено, съжалявам за кортикостероидите, които удължиха агонията му през последните две седмици.
Всичко започна точно преди една година. На 12.12. се оплака от замаяност, последва преглед, ямр, операция на 15.12.  и така нататък. И приключи преди половин година.
Не бях стъпвала в болница от тогава. Миналата седмица отидох до ВМА, за да си сложа бустерна доза и ми прилоша.

# 2 804
Здравейте,

Да припомня- след резултати от ПЕТ скенер, че има рецидив в областта на анастомозата ( премахване на тумор в областта на ректума) , баща ми в сряда влезе в Токуда за биопсия ( хирурга не искаше да прави трета операция без да е сигурен какво ще оперира).
Вчера са извършили прцедура за взимане на биопсия от описаната светнала област и тази сутрин на визитация, завеждащия отделение ( хирурга държеше той да направи биопсията) е казал на баща ми, че просто няма от къде да вземе материал за биопсия, че всичко е наред и няма нищо. От снощи са му вкючили обаче венозен антибиотик, не са му обяснили защо, но този следобед и хирурга ще мине да го види и вероятно ще му обясни повече.

Сега не знам да се радвам ли, или да се чудя възможно ли е нещо да са пропуснали. Гледали са дисковете от ПЕТ скенера и ЯМРто, искаха всички епикризи от колоноскопията и биопсията на простата, която правихме август и септември и силно се надявам наистина всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт