Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 149
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 895
Здравейте!Искаше ми се да кажа нещо хубаво в предвид наблищаващите празници, но днес излезе ПЕТ -а на майка.За жалост след 1 година на Стиварга имаме прогресия.Нови мети в бял дроб и старите от 13мм. вече едната е 28мм. suv max 6.46.Бонус повишена метаболитна в щитовидна жлеза/най-вероятно пише тиреоидит/ suv5.77.В областта на метастазектомията калцификати и зона с повишена метаболитна активност suv max 4.97.В заключението ПЕТ/КТ данни за анансирали белодробни лезии, чернодробна мета лезия.Така се радвах, че успяваме да опазим черния дроб, а белодробните метастази не прогресират.7 години успяхме да се справи що годе, а сега какво?Вариантите се изчерпаха.Винаги някак успявах да си дам кураж, но сега вече се отчаях.Моля за съвети!

# 2 896
Не губи надежда,може да има нещо поддържащо.Още в началото,когато бях объркана и обезверена,докато чаках за преглед в онкото се заговорихме с една жена.Тя ми каза,че с рак трети стадий живее вече 15 години.Където и се появяли разсейки ги трепели с лъче. Едните се махат,други се появявали и  така 15 години.Жената си изглеждаше добре,сама си ходеше,сама си караше колата.

# 2 897
Здравейте!Искаше ми се да кажа нещо хубаво в предвид наблищаващите празници, но днес излезе ПЕТ -а на майка.За жалост след 1 година на Стиварга имаме прогресия.Нови мети в бял дроб и старите от 13мм. вече едната е 28мм. suv max 6.46.Бонус повишена метаболитна в щитовидна жлеза/най-вероятно пише тиреоидит/ suv5.77.В областта на метастазектомията калцификати и зона с повишена метаболитна активност suv max 4.97.В заключението ПЕТ/КТ данни за анансирали белодробни лезии, чернодробна мета лезия.Така се радвах, че успяваме да опазим черния дроб, а белодробните метастази не прогресират.7 години успяхме да се справи що годе, а сега какво?Вариантите се изчерпаха.Винаги някак успявах да си дам кураж, но сега вече се отчаях.Моля за съвети!
Дани, съжалявам за това развитие. А лекарите какво казват? До сега какво са й правили, та смяташ, че вариантите са изчерпани?

# 2 898
Ами за 7 години минахме всички линии.FOLFOX, FOLFIRI, Авастин и капецетабип, Стиварга, лошо е че направи анафилактичен шок от платината и тази линия вече е невъзможна.

# 2 899
DDanibrunkova,
Вашият случай много прилича на нашия. Даде ми надежда, когато писа как Стиварга е стопила всичко, макар че на майка мутацията е G12a, a при майка ти е 13.
Поинтересувайте се за стереотактична радиохиругия. Тя може да забави процесите в белия дроб. Може да качиш диска на сайта на др Николай Недев и да опишеш накратко случая.  На нас това лечение ни спечели година и половина.
Сега направихме биопсия на бял дроб, защото и при майка се изчерпват възможностите за химия поради същите причини - алергични реакции към оксалиплатина, която много добре действаше на метастазите. Не се положиха особени усилия за туширане на алергията - предписваха й ериус и май вливах дексаметазон, но не предварително.
Ракът може да мутира в следствие на лечението. Някои онколози препоръчват биосия на всеки две години.
Вие правили ли сте биопсия на бял дроб?

# 2 900
Не сме правили биопсия на бял дроб.Мой много близък е гръден хирург, като гледа диска каза, че са много дълбоко разположени и трябва да направи Vats, което е безсмислено, защото със сигурност са мети от колоректален карцином.Тимчева и Дудов също казаха , че няма смисъл.Утре запазих час за онлайн консултация с Тимчева, да видим, какво ще предложи и дали изобщо имаме варианти.

# 2 901
Здравейте! Много се извинявам, че влизам така в темата веднага с въпрос, но мога ли да ви помоля за мнение за следните резултати получени от извършена бронхоскопия. Благодаря ви много и се извинявам отново!

# 2 902
DDanibrunkova,
Тимчева и на мен каза същото и то преди да сме пробвали Стиварга. Както и още двама лекари. Тимчева предложи да изследваме Микросателитна нестабилност и ако е висока, да търсим лечение в чужбина с имунотерапия, защото в Бг не се покрива.
Като видят човек с такава преживяемост, на възраст 60+, претретиран с химия, няма какво да предложат освен Стиварга и Лонсърф. В Турската клиника, с която се свързах, казаха, че без биопсия не могат да предложат лечение.
Но просто нямахме друг избор. Стиварга е силно токсична и може да не помогне. Направихме VATS и изрязаха малката метастаза, а от голямата взеха биопсия с бронхоскопия. Бяхме при Минчев в Токуда. На него двете образувания му изглеждаха с различен произход. Чакаме резултат.
Не виждам и вие какъв избор имате освен лъчелечение.

# 2 903
Здравейте,

Току що ми беше консултацията с проф. Тимчева. Препоръката й е да се направи генетично изследване на RAS статус на материала от тумора и след излизане на резултатите да се назначи химио- + таргетна терапия и след 3-4 месеца лечение да се направи ПЕТ скенер за оценка възможността за операция.

Знаете ли дали от Токуда на мен ще дадат блокчетата от тумора или лично бъща ми трябва да си ги вземе?
Естествено аз утре ще звънна да питам и ще видя какво ще ми кажат.
Къде бихте ми препоръчали да направя това изследване?

Специални благодарности на Zigigzagi и dreamingfly! Благодаря ви за насоките, желая ви много здраве!

# 2 904
Здравейте,

Току що ми беше консултацията с проф. Тимчева. Препоръката й е да се направи генетично изследване на RAS статус на материала от тумора и след излизане на резултатите да се назначи химио- + таргетна терапия и след 3-4 месеца лечение да се направи ПЕТ скенер за оценка възможността за операция.

Специални благодарности на Zigigzagi и dreamingfly! Благодаря ви за насоките, желая ви много здраве!

Не знам при останалите как е, но ние чакаме това изследване на RAS вече втора седмица. Толкова ли дълго се бави то? Днес отново звънях за резултата, но не успях да се свържа.

# 2 905
mury9, в коя лаборатория го правихте?

# 2 906
  • София
Дават блокчета на близки, не е проблем. Ние изследвахме в Трансхеликс.

# 2 907
Честно казано, не знам. Взеха го за изследване уж преди химиотерапията в КОЦ-а, където трябва да бъде проведена химиотерапията. Нямам идея къде точно го пращат, но все още нямаме резултат.

Gina, а за колко време ви излезе резултатът?

# 2 908
Ами за 7 години минахме всички линии.FOLFOX, FOLFIRI, Авастин и капецетабип, Стиварга, лошо е че направи анафилактичен шок от платината и тази линия вече е невъзможна.
Дани, точно щях да пиша. При нас се върнаха на платина и Авастин/първата линия/ и капецитабин. Тогава действаха до време и може би най-много.
Сега не помня за втора линия. Бяха иринотикан и още нещо. Но там нищо не помогна и беше за много кратко.
Ще се справиш и с това. Толкова ми помагаш на мен и сега те мисля, а не мога с нищо да помогна.

# 2 909
  • София
Не помня за колко време излезна резултатът, защото имаше почивни дни (Коледа и Нова година), бях много изнервена от забавянето, стори ми се цяла вечност, но реално не е било повече от 7-8 работни дни. До колкото знам патоложките са две, а обема на работа, за съжаеление, е голям.
Зиги, пожелавам ви не 70  а  80 годишнина да чествате!

Общи условия

Активация на акаунт