Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 493 182
  • 6 648
  •   5
Отговори
# 4 020
За пореден път, Благодаря Ви за подкрепата и съветите (наистина са нужни и много полезни)!
И трите ПЕТ скенера са правени в Токуда, като последните 2 (от Септември 2021 и Януари 2022) съм ги носил при Пиперкова за 2 ро мнение. Скенера от Септември, сравнен с първия скенер (от Юли) показа увеличен от 8 на 10 мм. белодробен нодул и намерени два нови (за които (2 нови) Пиперкова каза че ги е имало и на първия скенер не са променили размерите си и верочтно са от прекаран Ковид), всичко друго чисто. Скенера от Януари показа същия нодул намалял от 10 на 8, а "новите" два със същите размери, Пиперкова само се съгласи с констатациите, което ме кара да мисля, че не е гледала диска, защото при първата ни консултация с нея, тя написа разчитане от 3 страници, придружено със снимки сравняващи първия с втория скенер. За скенерите толкова, сега наистина не ми е приоритет да мисля кой какво е сгрешил и направил.
Съпругата е позаслабнала и психически и физически, но се борим, вярвам че имаме и напредък... Поставил съм и задачка до седмица (докато се възстановява физически от операцията) да се нареве, да се събере  и да почнем да борим гадинката

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 10:22 от Dimityr4o

# 4 021
В конкретния случай може изобщо да не е така, но бърз растеж не е нищо изненадващо. При нас единствените изненадани бяха лекарите. Близките ни ни разказаха за техните случаи с растежи за дни. При нас черният дроб на мама беше унищожен за отрицателно време. При поне два ехографа от края на ноември - нищо видимо, при този от началото на февруари почти нямаше здрава тъкан, като най-големите разсейки бяха около 9 см.
Дано такова агресивно нещо да се случва на по-малко хора и в случая да не е така.

# 4 022
  • Пловдив
Благодаря,ама ме човърка дали е верен.
Сложи си диска в компютъра и гледай щом си такъв Тома Неверни Sunglasses
Ракът свети.

А сега сериозно - прати диска за второ мнение някъде и се успокой!
Нейното е CT ,и не свети така . А нали трябваше да е с контраст?! Не Урографина,а йоден венозен. Не че има значение,щом не се виждат морфологични находки ,което ако ги имаше йодния контраст може донякъде да помогне за отдиференцирането дали са бенигнени или малигнени. Но след като няма нищо ,отивай да празнуваш!
А някой "раци" не светят въобще с F18-FDG ,други много слабо.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 11:33 от whitefang

# 4 023
В нашето онко правят само с урографин на гинекологичните.Разтворен в 1 литър вода,половината изпиваш  вечерта,другата половина сутринта.На другите може и с друг контраст.

# 4 024
Извинявам се, решила съм си, че е била на ПЕТ скенер.

# 4 025
За пореден път, Благодаря Ви за подкрепата и съветите (наистина са нужни и много полезни)!
И трите ПЕТ скенера са правени в Токуда, като последните 2 (от Септември 2021 и Януари 2022) съм ги носил при Пиперкова за 2 ро мнение. Скенера от Септември, сравнен с първия скенер (от Юли) показа увеличен от 8 на 10 мм. белодробен нодул и намерени два нови (за които (2 нови) Пиперкова каза че ги е имало и на първия скенер не са променили размерите си и верочтно са от прекаран Ковид), всичко друго чисто. Скенера от Януари показа същия нодул намалял от 10 на 8, а "новите" два със същите размери, Пиперкова само се съгласи с констатациите, което ме кара да мисля, че не е гледала диска, защото при първата ни консултация с нея, тя написа разчитане от 3 страници, придружено със снимки сравняващи първия с втория скенер. За скенерите толкова, сега наистина не ми е приоритет да мисля кой какво е сгрешил и направил.
Съпругата е позаслабнала и психически и физически, но се борим, вярвам че имаме и напредък... Поставил съм и задачка до седмица (докато се възстановява физически от операцията) да се нареве, да се събере  и да почнем да борим гадинката
Милата, ще се справите, следвайте съветите на Hope4C, свържете се с болниците, за които е писал, вярвам че ще се справите. Няма друг начин просто. 🍀

# 4 026
Радвам се за теб, буболина, от все сърце и успех с второто мнение!

На Димитърчо и vilitra експертно становище не мога да дам, но изпращам цялото си съчувствие и кураж и дано нещата да потръгнат! Flowers Four Leaf Clover

# 4 027
На всички тук кураж и късмет....трудно е знам.Самата аз на моменти съм силна и вярвам , в друг момент се питам колко ще продължи , как ще издържи татко и ние покрай него...страх ме е честно.
На 15.03. влиза в Токуда за операция на мехура... дали ще махнат целия - не знам.Докато се възстанови и дойде ред за терапията , много време ще сме изгубили .

# 4 028
Погледнете го от друга страна - не колко време ще сте загубили, а колко верни крачки от успешното лечение ще сте извървяли.

Успех с операцията и бързо възстановяване след нея. Simple Smile

# 4 029
Може и да сте разбрали,но ако има някой който не е разбрал.Тези на които ТЕЛК изтича до 31 март,автоматично се удължава до 30 юни.Ако не получите писмо за преосвидетелстване да не се притеснявате,пенсията и социалните ще си ги получаваме.

# 4 030
Тати го приеха в Токуда за биопсия или операция на мехура, ще решат утре на място след оглед. Взех епикриза от ВМА и занесох блокчетата в Трансхеликс за второ мнение и генетика.
Прикачвам част от епикризата с молба за просветляване в диагнозата и стадия с оглед колко му остава и има ли смисъл да го подлагаме на тази тежка химия.Благодаря♥️  Решение на онкокомисия - химиотерапия , прицелна терапия.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 18:09 от osinka88

# 4 031
Osinka88, такава дълга и подробна диагноза могат да разчетат малко хора във форума - дано се включат.
Колко му остава е Божа работа и не трябва да мислиш за това.
Нека да мине операцията утре и да излезе и нейната хистология.
Независимо, че са писали, че има далечни метастази, не се знае дали химията няма да подейства и да ги смали. Имаш ли информация каква точно химия са определили?
Той в какво общо състояние е и на колко е години? (Сигурно си писала, но съм забравила.)

# 4 032
Osinka88, такава дълга и подробна диагноза могат да разчетат малко хора във форума - дано се включат.
Колко му остава е Божа работа и не трябва да мислиш за това.
Нека да мине операцията утре и да излезе и нейната хистология.
Независимо, че са писали, че има далечни метастази, не се знае дали химията няма да подейства и да ги смали. Имаш ли информация каква точно химия са определили?
Той в какво общо състояние е и на колко е години? (Сигурно си писала, но съм забравила.)
Зиги мила , решението на онкокомисията гласи само химия и прицелна терапия , нищо повече , няма грам посочено лекарство. На 72г. е почти ,бих казала силен организъм , не е боледувал до сега изключая дребни настинки.
Надявам се Михайлова да даде насоки за вид препарат.Имам час в Хийли с Тимчева на 21.03.

# 4 033
Предполагам, че болднатото Ви обърква.

Там има изписани две основни неща - колоректален карцином със стадий T4aN1bM1a (тоест четвърти). М1а е, защото има няколко метастази в черен дроб (метастазес хепатис мултиплицес). Второто е мултифокален тумор в уринарния тракт. Другата част от болднатото описва операцията на дебело черво. Имало е кръвоизлив в корема, който е оправен. Махната е част (15см) от колон деценденс (дебело черво) и част от оментума (представете си го като ципа или мембрана, която обвива корема).

Ако разбирам правилно, има два отделни първични тумора - един в дебело черво и един в пикочен мехур. Някой лекуван ли е преди? Ако да, как?

Ако за пръв път ще лекувате и двата, направете консултации с няколко онколога. Има значение как ще подредите леченията на едното и другото заболяване. От описанието ми се струва, че проблемът в дебелото черво има по-спешна нужда от системно лечение (заради вторичния процес в черен дроб).

Успех с лечението!

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 01:09 от Hope4C

# 4 034
Предполагам, че болднатото Ви обърква.

Там има изписани две основни неща - колоректален карцином със стадий T4aN1bM1a (тоест четвърти). М1а е, защото има няколко метастази в черен дроб (метастазес хепатис мултиплицес). Второто е мултифокален тумор в уринарния тракт. Другата част от болднатото описва операцията на дебело черво. Имало е кръвоизлив в корема, който е оправен. Махната е част (15см) от колон деценденс (дебело черво) и част от оментума (представете си го като ципа или мембрана, която обвива корема).

Ако разбирам правилно, има два отделни първични тумора - един в дебело черво и един в пикочен мехур. Някой лекуван ли е преди? Ако да, как?

Ако за пръв път ще лекувате и двата, направете консултации с няколко онколога. Има значение как ще подредите леченията на едното и другото заболяване. От описанието ми се струва, че проблемът в дебелото черво има по-спешна нужда от системно лечение (заради вторичния процес в черен дроб).
HORE4C много ти благодаря.Преди 2г. му махнаха лезия в епитела на пик.мехур - Плевен описаха като карцином на пикочен мехур Т2аNxM0 с препоръка проследяване.Два месеца по - късно след като скенер / на частно / ни показаха , че не е изчистено напълно , а и опериралия то ми каза , че има още , го заведох в Токуда , където изчистиха до дъно.При тях излезе неспецифичен възпалителен процес , без терапия.Потвърди и Михайлова.Две години след това той не пожела да направи контрола докато не се случи настоящата ситуация.

Успех с лечението!

Общи условия

Активация на акаунт