Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 485 927
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 4 590
Георги, от скенера са обсервирали тумор на панкреаса(най-вероятно) с множество метастази. За колко годишен човек става въпрос? В какво общо състояние е? В болница ли е и къде ще се направи биопсия?
За 60 годишен мъж не е в болница не искат да го вкарат.., направо не знам какво да правя искат биопсия утре ще записвам час за нея, състоянието му е не го държат краката но може да се придвижва и има изтръпване на половината чело и ухото.

# 4 591
Георги,
Биопсия на кой орган искат да правят?
При всички случаи трябва да го хоспитализират, за да правят тази манипулация.
Може да го приемат в болницата, зависи от органа, но има технологично време и не можем да кажем кога ще са готови резултатите.
Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 4 592
  • Пловдив
witefang, аз за леченията в Турция нищо не знам. Но мога да сравня лечение в Бг и в Германия. Иначе съм с патриотични нагласи, но не и за тези неща. Истината е, че операции, които тук са невъзможни, там са рутина от години. Лично съм го изпитала, не на гърба си - на черния си дроб.
А защо не пробва операция в Турция?!

# 4 593
Георги,
Биопсия на кой орган искат да правят?
При всички случаи трябва да го хоспитализират, за да правят тази манипулация.
Може да го приемат в болницата, зависи от органа, но има технологично време и не можем да кажем кога ще са готови резултатите.
Успех! Flowers Four Leaf Clover

На черен дроб в Свети Иван Рилски

# 4 594
Георги,
Може и ще се включи някой, на който е правена на черен дроб. Мисля, че е с пълна упойка и ще се наложи хоспитализация.
За лечение  имаше положителни отзиви за Иван Рилски.
Пожелавам да мине леко и резултатите да са възможно най-добри! Heart

# 4 595
Да, на майка ми и правиха тънкоиглена биопсия на черен дроб във ВМА и беше с упойка. Беше преди 6 години, но и сега не е по различно. Хистологията излиза за около 10тина дни, понякога и повече.
Георги има ли други оплаквания освен слабост? Пожълтяване на кожа и склери,промени в цвета на урината? Това изтръпване на главата, съпроводено ли е с други оплаквания? Отпаднал ли е или има нарушения в стоене, походка,пазене на равновесие? Ако има такива неща не е лошо да го консултира и невролог.

# 4 596
За Турция аз съм с доста смесени чувства.
Здравен туризъм.
Да, имат отношение към пациента, но как да го нямат , като сумите, които пациентите заплащат са огромни.
Дори и на безнадеждни случаи дават надежда.
Правих консултация там,  не бях очарована и не повторих.
Разбира се , има много хора, които са доволни от тях.

# 4 597
  • Пловдив
Георги Стойчев 720362

Да направи и в спешен порядък Скенер на мозък, за ЯМР няма да стане толКова бързо. Това изтръпване прилича на засегнат черепен нерв. И с тази слабост в краката .Възможно е да е чернодробна енцефалопатия заради чернодробните метастази, а е възможно и в мозъка да има метастаза/и която предизвиква/т мас ефект . Може да пробвате с бърза помощ , като коментирате само неврологичните симптоми/без да споменавате за скенера на коремни органи .Ще му направят кръвни изследвания. И невролог ще го види най-вероятно в този случаи. И може да прецени за скенер на глава.По Интернет не може да се прецени и в зависимост от кога е това с-ние и влошава ли се трябва  го види специалист на живо.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 23:02 от whitefang

# 4 598
Георги, съжалявам и аз да Ви видя в темата. В допълнение към написаното от whitefang - другият вариант е ЯМР с контраст на глава на частно. Записването е за след 2-3 дни. Има безброй опции в София (предполагам, че сте тук, предвид че биопсията ще е в Св. Иван Рилски) - Сити, Спектър, Св Иван Рилски и Токуда имат свестни машини и лекари по образна диагностика. И двете - машините и лекарите - са еднакво важни. Изтръпването на лицето/главата може да е свързано с онкологичното заболяване, но може и да е възпален нерв (случва се).

Относно хистологията - плащането няма как да прескочи технологичните стъпки. След взимането на материала, първо следва химична обработка (фиксиране с формалин), после изсушаване с възходящи концентрации алкохол и създаване на така наречените “блокчета” с восък, после срезове, микроскопско изследване и имунохистохимия. В идеални условия санитарният минимум за всички тези стъпки е 4-5 работни дни. Няма как да вземете блокчетата по-рано, защото те няма да са готови за пренос.

Разбирам, че сте стреснати и искате всичко да се случи бързо. Но много по-важно от бързането е да се определи точна диагноза и евентуално точен биологичен профил, за да се назначи адекватно лечение. В този смисъл една допълнителна седмица изчакване не е проблем - проблем е от бързане да се започне грешно лечение.

При моя баща чакахме три месеца между операцията и началото на системното лечение, въпреки че беше с метастатична болест. Този месец прави три години от началото на сагата, в ремисия е от 28 месеца (рак на бял дроб). Беше ни много трудно през онези 3 месеца лутане по патолози, но си струваше.

Успех с биопсията. Ако имате други въпроси - пишете. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 02:12 от Hope4C

# 4 599
  • София
Взех на татко епикризата днес, във вторник ще са готови документите от онкокомисията, все още се лутам и не знам на къде. От една дама от форума разбрах за HER  тест за имунотерапия, при него такъв не е правен, нито някой ми е казал за съществуването му. Бихте ли дали мнение какво да правя относно това? Да ходя ли да го искам, може ли след като взема протокола да го пусна и после да се променя терапията? Колко е важен?
Друг въпрос - къде да го заведа за химиотерапия? Лутам се и не мога да се ориентирам. Бихте ли избрали място, в което имате близък,но обстановката не е мн.добра?
Професор Червеняков отказа да оперира, каза,че няма да издържи. Записах час за второ мнение при професор Аструков, надявам се той да даде някакви надежди.
Не знам как да прикача снимките без да са извън правилата за големина,а ми се иска да ги прочете още някой

# 4 600
  • Пловдив
Терапията за HER2 положителни езофагеални тумори не е имунотерапия.Моноклонално антитяло Трастузумаб като за HER2+ РМЖ . И химиотерапия. Не съм сигурен дали не се прилага едва  след прогресия на първата линия ХТ . Мисля на Вилитра бащата е в момента на такава комбинация.

# 4 601
  • София
Терапията за HER2 положителни езофагеални тумори не е имунотерапия.Моноклонално антитяло Трастузумаб като за HER2+ РМЖ . И химиотерапия. Не съм сигурен дали не се прилага едва  след прогресия на първата линия ХТ . Мисля на Вилитра бащата е в момента на такава комбинация.

Да, от нея ми е инфото,но явно в главата ми вече е пълна каша. Може ли рязяснение за това: Моноклонално антитяло Трастузумаб като за HER2+ РМЖ    . Много се извинявам,но това за мен звучи изцяло на непознат език. Какво е това антитяло, кой го предлага за лечение (ако изобщо иде реч за лечение в този израз)?

П.п. загрях какво е РМЖ, извинявам се явно тотално съм прегряла вече.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 00:17 от Snoopi

# 4 602
  • Пловдив
Има и имунотерапия,  одобрена от FDA миналата пролет- Кейтруда , самостоятелно като втора линия лечение при сквамозен езофагеален карициНом с PD-L1 >1, или в първа линия в комбинация с платина и  ХТ.Не знам дали се покрива от НЗОК, но ако ще давате за допълнителни изследвания блокчетата да имате предвид и PD-L1

# 4 603
Здравейте след като направите ПЕТ скенер след изследването веднага казват ли някакви резултати или се чака 10 дни за тях?

# 4 604
Зависи къде е правен ПЕТ скенер. В Токуда резултат съм получавала и на следващия ден. Другаде се чака седмица или повече.

Общи условия

Активация на акаунт