Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 810
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 180
А, как е взета биопсия? На мен направо ми беше отстранен целият лимфен възел за биопсия. Сигурно е т. нар. тънкоиглена, но щом е чиста значи няма нищо. Къде е тази киста, на какво?

# 6 181
Здравейте! Ще ви разкажа накратко моята история и се надявам някой да ми даде насоки как да действам, защото още съм в шок от поставената диагноза и в главата ми е каша.
Става въпрос за баща ми, който след оплаквания за болка в стомаха и диагноза язва получи изтръпване на пръстите на лявата ръка. Лека полека изтръпването стигна до лякътя, рамото, вече и в крака. Влезе в болница за ЯМР и ми съобщиха : " Две метастази в мозъчния ствол и в средния мозък. Две седмици живот. Не можем да пипаме там" Така.....Регистрирах го в онкото в Бургас и ни дадоха направление за пет скенер за намиране на първоизточника и стадиране. Едва след това ще може да се изготви някакъв план за лечение. Междувременно му слагахме дексаметазон инжекции, но курса свърши и сега започна да усеща болка, която не може да определи къде е, просто го боли. Може ли някой от вас да ме посъветва какво обезболяващо да му давам, кое мога да взема без рецепта засега, но и да действа при умерена и силна болка. Още не мога да ползвам рецепта за лекарства от онкото, защото той не е диагностициран, за скенера ще чакаме 2 седмици, а през това време какво да правя...???
Пожелавам на вас и близките ви здраве и успех с борбата❤

# 6 182
Пишете в раковите групи, хората подаряват останали им лекарства.

# 6 183
Ако Ви трябва конкретно дексаметазон - няма проблем ЛЛ да го изпише. Той е на бяла бланка/обикновена рецепта.

Относно обезболяващите - трябва да изкоментирате с лекар (заради язвата). Принципно може да се комбинират НСПВ и леки опиати, но при баща Ви има повишен риск от кървене в ГИТ при прием на НСПВ. Друг вариант е жълта рецепта за по-силни опиати, от които няма подобен риск, но ще трябва онколог да ги изпише.

# 6 184
Аз имам лекарства, но е Оксикодон хапчета и лепенки , на моя баща слагах Дексофен ампули без рецепта . Попитайте личния лекар или онколога и ако имате нужна аз нямам проблем да ви пратя лекарства.  Имам и дексаметазон 4 mg , да допълня моята ЛЛ пише и жълти рецепти

# 6 185
Аз имам лекарства, но е Оксикодон хапчета и лепенки , на моя баща слагах Дексофен ампули без рецепта . Попитайте личния лекар или онколога и ако имате нужна аз нямам проблем да ви пратя лекарства.  Имам и дексаметазон 4 mg , да допълня моята ЛЛ пише и жълти рецепти
Благодаря много! За дексаметазон мога да взема и без рецепта, но му слагаха в продължение на 14 дни, в последствие намалиха дозата и от 2 дни вече не му слагаме инжекции. Не знам дали е удачно пак да започнем с тях, все се притеснявам да не направи някой кръвоизлив в стомаха.Интересуват ме лепенките, те дали са щадящи за стомаха? Аз мога да се помоля в онкологията да ми изпишат, но не съм сигурна, макар че вече има досие. Регистриран е в петък, едва ли е минал през комисия....Не съм запозната. Ако имате излишни лепенки наистина бих помолила да опитаме с тях как ще е. Иначе му давам и за стомаха таблетки, които предпазват лигавицата.

# 6 186
Здравейте! На майка тази седмица и направиха първите вливки ( с рак на гърдата е ). Следващата е на 1 - ви февруари. Изписали са и между вливанията да приема витамин С, витамин В комплекс и Бирема. В аптеката са и дали витамините и бирена мая. Това Бирема всъщност бирената мая ли е? Притеснява ме да не са объркали нещо. Нищо не намирам за таблетки Бирема в Интернет. Някой друг пил ли е бирена мая по време на химиотерапия? И не е ли много 3 пъти по 2 хапчета както е изписано? Боли я главата от нея.

# 6 187
Благодаря много! За дексаметазон мога да взема и без рецепта, но му слагаха в продължение на 14 дни, в последствие намалиха дозата и от 2 дни вече не му слагаме инжекции. Не знам дали е удачно пак да започнем с тях, все се притеснявам да не направи някой кръвоизлив в стомаха.Интересуват ме лепенките, те дали са щадящи за стомаха? Аз мога да се помоля в онкологията да ми изпишат, но не съм сигурна, макар че вече има досие. Регистриран е в петък, едва ли е минал през комисия....Не съм запозната. Ако имате излишни лепенки наистина бих помолила да опитаме с тях как ще е. Иначе му давам и за стомаха таблетки, които предпазват лигавицата.
Писах ви на лично . Но за съжаление дали са щадящи въобще не знам .

# 6 188
Стефани, не мисля, че главоболието е от бирената мая. Принципно нея и вит. В комплекс( без вит. В12, на Софарма е такъв) предписват масово по време на вливките. На мен ми бяха препоръчали да си купя на Никсен, която е без допълнителни витамини( и една от най- евтините на пазара). Освен, че отваря апетита, аз друг страничен ефект от маята не съм усетила. За вит. С- не са ми казвали, не съм пила. С РМЖ съм.

# 6 189
Stefani, вероятно не разчитате правилно рецептата или не са дописали до край - бирена мая.
3 пъти по две е стандартно предписание. Съмнявам се, че от нея я боли глава. Но нека да не я пие един ден и да види.

# 6 190
  • Пловдив
Стефани, не мисля, че главоболието е от бирената мая. Принципно нея и вит. В комплекс( без вит. В12, на Софарма е такъв) предписват масово по време на вливките. На мен ми бяха препоръчали да си купя на Никсен, която е без допълнителни витамини( и една от най- евтините на пазара). Освен, че отваря апетита, аз друг страничен ефект от маята не съм усетила. За вит. С- не са ми казвали, не съм пила. С РМЖ съм.
То проблема е недостига на Б12 ,затова и изписват бирената мая.Дори и да няма добавени други витамини ,тя е един добър "веган" източник на Б12.
Стефани,
И според мен главата не я боли от маята. Витамините от  Б групата са водоразтворими и трудно се предозират - трябват много високи дози . Не се и сещам някоий от групата да предизвиква главоболие.
ЯМР на главен мозък правен ли е? И каква и е схемата за ХТ,може и от нея да я боли главата.

# 6 191
И пие ли достатъчно вода? Защото най-честата причина за главоболие е именно дехидратацията.

Според мен маята няма общо с оплакването също.

# 6 192
Вода се насилва да пие, но пие. Буквално я наливам с такава, както и с фрешове от цвекло, моркови, ябълки и мандарини. Схемата и за химиотерапия още не я знаем, нямаме документи от първата вливка освен един лист с препоръки какво да яде и да пие при възникнали странични ефекти, там пише и за витамините и бирената мая, както и едно картонче на което е отбелязано кога ще е втората вливка. Снимала е в болницата всички банки и ампули, които са и слагали и вливали и които е успяла да види - Рингер браун вливка, жълта на цвят и натриев хлорид сигурно смесен със нещо друго, защото едва ли е само това. Дексаметазон инжекции, както и някакви други. И Phesgo - някаква инжекция, която и е поставяна в продължение на половин час. В картончето също пише само тези две наименования - Ringer/Phesgo.

# 6 193
stefani^, инжекцията е за HER -2 позивитен РМЖ.

# 6 194
Дексаметазонът намалява отока около мозъчните М. Черепът е затворена кутия, няма място за поемане на допълнителен обем, какъвто се явява отокът. М в ствол няма как да се третират хирургично, там на площ с дебелина около палец минават всички пътища нагоре и надолу, плюс да го кажем "жизнени" центрове за работа на сърцето и дишането. Не виждам друга опция, освен да се продължи с дексаметазона, при риск от кървене от стомаха. Затова се комбинират с инхибитори на протонната помпа или Н2 блокери, ако може, да профилактира.
 1. дексаметазон + риск от кървене. Ще забави хода на събитията, но няма да го промени. 2. без противооточна терапия- нарастващ оток при липсваща възможност за обемна компенсация- вклиняване с почти внезапно развиваща се кома и смърт. Няма печеливш ход, първият случай- забавяне с повишен риск от кървене, вторият- на естествения ход на събитията, като сценарият не е оптимистичен.
Все пак къде го боли- корема, главата, гърдите, краката..... НСПВС при вече наличен дексаметазон /евентуално при избор на тази опция/ не ми се виждат ОК. Трамал? Зелена рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт