Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 115
  • 6 648
  •   4
Отговори
# 6 450
  • Пловдив

Нема да са плашиш, и уголемена простата имам от ЯМР.
Това е епикриза от КЛЛ на Св.Георги(те така ги преписват , че ти е бедна фантазията каква диагноза може да се разчете от някой епикризи), а къде е решението на ОКОК ,в което пише IV-тии стадий?

# 6 451
  • Варна

Здравейте!
Някой може ли да ми препоръча неврохирург във Варна за второ мнение.В сряда вечерта приеха баща ми със съмнение за инсулт, но след направените скенери КТ казаха метастази в мозъка. Вчера го изписаха,като имаме насрочен ПЕТ скенер за търсене на първично огнище. Прилагам диагнозата от епикризата и направленуето за ПЕТ скенер.

# 6 452
Uncommon , благодаря отново. Ще му пратя да прочетете. Той не приема някакви добавки, но сложиха една инжекция витамин Д, защото нивата му са много ниски (доказано с кръвни изследвания). А, също и по-различно, което включи в диетата, е протеин. Яде много плодове и зеленчуци, ядки, има цялостен план от специалист по хранене, но не приема специални добавки. Ще го предупредия. А иначе тези добавки не са препоръчителни през целия период на лечението ли?

# 6 453
Благодаря много за отгворите!

Малко подробности:
Засегнатата е сестра ми. Ракът е инвазивен карцином на шийката на матката от плоскоепителиален тип. Помолих я да ми прати точния стадий, ето това е: pT1a L0 V0 R0 D2. Оперираха я преди четири седмици, буквално 4 дни след диагнозата. Всичко се случи много бързо, защото е млад човек в детеродна възраст и времето е важно, за което сме много благодарни на онкогинеколозите, но беше напълно неочаквано за нас.

Притеснени сме, защото въпреки началния стадий и успешната операция (конизация) лекарите предупреждават, че ракът може да причини рецидив след известно време. Онкологът казва, че се връщал дори след напълно премахване на пред-ракови CIN промени. Сестра ми това запомни от консултацията. Посъветвали са я да започва възможно най-скоро със семейното планиране, а като приключи задължително хистеректомия.

Тя е на 27 години, с приятел, но досега не са имали някакви конкретни планове за брак и деца. Ще си посещава гинеколога за контролни прегледи, но ако излезе нещо, се опасяваме дали следващата операция ще бъде също органозапазваща. За млад човек, който тепърва ще създава семейство, последиците от рецивид са по-сериозни. Затова се интересуваме предимно как може да се удължи ремисията, да подсилим имунната й система на първо време, за вашия опит в това отношение.

Малко за нея. Тя нито се грижи особено за здравето си, нито има вредни навици. Спортува, пуши малко по 3-4 кутии на година, пие умерено. От няколко седмици освен мултивитамин пие Витамин C, Витамин D+К2, Ехинацея и сок от бял бъз като стимуланти за имунитета. Чудим се и за вливките с витамини, антиоксиданти, имуностимуланти. В София ги предлагат на няколко места за хора с и след диагноза рак. Защото нейният вид рак според хипотези се причинява от вирус след спад в имунитета.

За съжаление цитонамазките не са много надеждни. В момента съм в подобна ситуация - след направена колпоскопия и взета биопсия беше установено, че съм CIN3, което е предкарценомен стадий. Преди 2 години си смених гинеколога и тя освен цитонамазка ми направи и скрийнинг за HPV., който се оказа положителен за HPV 16. Препоръката беше да се повторят резултатите след 1 година, за съжаление беше отново положителен. След това бях насочена за колпоскопия и там се видя, вече изменение. Досега цитонамазките винаги са били PAP1 и обяснението на лекарите беше, че цитонамазките не са винаги точни. Сега ще ми бъде направена LEEP и след 6 месеца ще бъде първият контролен преглед и ако съм HPV отрицателна ще ме ваксинират. Докато съм положителна ваксината няма да помогне.
Всеки човек в даден момент се заразява с HPV и в повечето случай организмът се преборва с вирусът, малко сме “късметлиите”, които не могат да се отърват от него.
Нека сестра ви се изследва след 6 месеца дали все още има HPV18 и да помисли за ваксина и трябва също редовно колпоскопия. Пожелавам ѝ здраве и нека това да остане лош спомен.
П.С. Извинявайте за дългия пост.

# 6 454
Това с цитонамазките звучи страшно  - това е масовият скрининг, който всички жени си правят.

# 6 455
На мен лекар ми е казал на цитонамазка и на туморен маркер да не вярвам.
Скрининг за рак се прави с колпоскоп.
На мен като ми откриха рака, всички кръвни ми бяха в норма.

# 6 456
Днес ми казаха, че имам тумор на лумбален прешлен. Има ли в групата човек с такава диагноза? Предлагат операция за биопсия и отпускане на нерва, тъй като имам адски болки. Според вас в Пловдив или в София да се оперирам?

# 6 457
[
Здравейте!
Някой може ли да ми препоръча неврохирург във Варна за второ мнение.В сряда вечерта приеха баща ми със съмнение за инсулт, но след направените скенери КТ казаха метастази в мозъка. Вчера го изписаха,като имаме насрочен ПЕТ скенер за търсене на първично огнище. Прилагам диагнозата от епикризата и направленуето за ПЕТ скенер.
Щом са множествени, никой няма да се навие да оперира. Не губи време с неврохирурзи. Правете ПЕТ, намерете огнище, биопсия, хистология и ако има късмет- подходяща за химиотерапия. Вероятно и за лъчетерапия ще кажат, то мозък освен лъчене друго ...
Преди много години ПАП 1 и тежка дисплазия на шийката, и аз съм от конизираните. 2 деца износих с тая шийка.

# 6 458
Uncommon , благодаря отново. Ще му пратя да прочетете. Той не приема някакви добавки, но сложиха една инжекция витамин Д, защото нивата му са много ниски (доказано с кръвни изследвания). А, също и по-различно, което включи в диетата, е протеин. Яде много плодове и зеленчуци, ядки, има цялостен план от специалист по хранене, но не приема специални добавки. Ще го предупредия. А иначе тези добавки не са препоръчителни през целия период на лечението ли?
Little afternoon, по време на химиотерапията просто да съгласува всяка добавка с онколога. Може самият онколог да препоръча някакви добавки за нещо. На мен онкологът по време на химиотерапия ми препоръча Регенил, за укрепване на черния дроб. Ако той е препоръчал или одобрил, значи е о.к., защото той знае какви вещества се вливат. Моят онколог каза, че за повечето добавки само се дават пари без реална полза. Според мен, това не е толкова лошо, колкото, ако има директна вреда за лечението, защото някои добавки действат в противоположна посока на химикалите.

Ето още няколко съвета от прословутия материал за Националния раков институт на САЩ, който цитирам винаги:

"По време на терапия, вие трябва да запазите силите си, за да се справите със страничните ефекти на химиотерапията. Когато сте здрави, обикновено не е проблем да се храните достатъчно. Но ако сте с рак и лечение, това може да се окаже предизвикателство.
Може да имате нужда от допълнителен протеин и калории, допълнителни мляко, сирене, яйца. Ако имате проблем с дъвкането, може да се наложи да приемате сокове и пюрета. Понякога се препоръчват точно храни с по-малко фибри, вместо тези, богати на фибри.

Преди лечението не можете да знаете дали и кои странични ефекти ще имате, а ако ги имате, може да са в малка степен. Посетете зъболекаря си, добре е да нямате проблеми в устата в началото на лечението си".

# 6 459
На мен лекар ми е казал на цитонамазка и на туморен маркер да не вярвам.
Скрининг за рак се прави с колпоскоп.
На мен като ми откриха рака, всички кръвни ми бяха в норма.
Самата истина е това. Материалът за цитонамазка може да е взет от здрав и незасегнат участък, а за кръвните - знаем.
Колпоскопът е задължителен за превенция, макар изследването да не се покрива от НЗОК.

# 6 460
Ама казва ли ти някой?

# 6 461
Посещавам гениколог-онколог, който задължително ми прави и колпоскопия по негово настояване, която си заплащам и цитонамазка, която минава по ЗК.
Не знам защо не се плаща от ЗК и не е рутинен метод за превенция колпоскопът?!?!

# 6 462
  • Пловдив
[
Здравейте!
Щом са множествени, никой няма да се навие да оперира. Не губи време с неврохирурзи. Правете ПЕТ, намерете огнище, биопсия, хистология и ако има късмет- подходяща за химиотерапия. Вероятно и за лъчетерапия ще кажат, то мозък освен лъчене друго ...
Преди много години ПАП 1 и тежка дисплазия на шийката, и аз съм от конизираните. 2 деца износих с тая шийка.
За оперирането,зависи .Ако има голяма метастаза която предизвиква масс ефект и/или компресира важни центрове ,оперират първо,само нея.
За системното лечение - някой тирозин киназни инхибитори преминават  КМБ и не се свързват с PgP и така се постига добро съотношение на концетрациията им церебрално/систермно. Достатъчно високо за да има интракраниален отговор. За малко мутации има такива ,и НЗОК не рембурсира повечето(а и някой ервопейски осигурителни институции)  ,защото цените им са много високи.
Ако няма таргетируеми с ТКИ мутации ,да само ЛТ ,за предпочитане радио хирургия ,стига броя ,размерите и локациите им да го позволяват,е единственото "палиетивно" лечение. Те някой образни диагностици за "множество" метастази броят всичко над 3.

Редакция:
За "добавките" . Основната причина (освен неясния положителен ефект) да са НЕ препоръчителни (дори забранени) по време на лечението ,е че няма безброй клинични проучвания на основния/те препарати с които ще
се лекува , за това как въздействат безкраината плеада от добавки на фармако-кинетиката на препарата/тите.
Някой е възможно да намаляват концетрацията му (или на метаболитите му),други ,да забавят елеиминирането му
и така да повишават времето с масимална концетрация и по-високостепенни НЛР.
Всякакви "антиоксиданти" са противопоказни по време на цитотоксична ХТ,чиято цел е именно оксидативен стрес.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 22:44 от whitefang

# 6 463
То най-хубаво да видим самите образи, ако има как. Всъщност има, като се отвори дискът и се копират/снимат  срезовете. Може би не всичките, но тези, на които се виждат най-добре М. Щом е с контраст, в средата се вижда плътно бяло, а наоколо отокът като черно.
Човекът е с хемипареза, може би са започнали противооточно лечение с дексаметазон?

# 6 464
Ама казва ли ти някой?

От случая на сестра ми се наслушахме на изказвания от гинеколози. Когато откриха рака, гинеколожката й беше много притеснена и казваше "Как се случи така, ти правеше всичко, което трябва, не знам какво повече можеше да направиш". Забележете, сестра ми, не тя самата!
Като се установи, че ракът все пак е напълно остранен и се поуспокоиха нещата, сестра ми ходи още веднъж при нея на контрол след операцията и тя обяснявала, че изследванията, които се покриват от НЗОК, далеч не били достатъчни. Ами, да ги казват тези неща. Ние не сме длъжни да хващаме учебник по медицина или да четем гайдлайн-и за превенция, за да знаем какво трябва да се направи, но вече и това ще правим.

Общи условия

Активация на акаунт