Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 001
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 6 465
Аз не ходя по каса, защото личната никога няма направление, но пак никой нищо не казва.От тука и от другата тема разбирам какво трябва да се прави и като отида казвам какво искам.Някои лекари се сърдят, но не ме интересува, като плащащ си клиент искам определена услуга.

# 6 466
Hope4C, Uncommon, Illmatar и всички други, благодаря за съветите и насоките, отговарям сега, защото темата е травмираща и не следя ежедневжно. Действително няма много какво да се направи като профилактика освен ваксина и здравословен начин на живот. Вече четем всичко, което можем да намерим като информация онлайн, не се осланяме само и единствено на професионалното мнение и препоръки на лекарите.

В нашия случай е трябвало най-късно след положителния тест за високорисков щам, гинеколожката да й даде направление за онкогинеколог с колпоскоп, което не е било направено. За възможността за ваксина като средство да се намали риска при агресивен тип HPV също чуваме за пръв път от този форум !!! – дори и онкологът не сподели с нас тази информация. Препоръча ваксината след операцията, обаче.

От чуждестранните национални препоръки, които четем - английските и американските - след терапевтична конизация, както при сестра ми, се препоръчват на всеки три месеца цитонамазка, колпоскопия. При първия контролен преглед – и генетичен тест за HPV – последното, за да се установи, дали HPV вирусът е отсранен напълно при операцията, или все още персистира. Ако вирусът е отсранен, рискът от рецивид намалява значително. Споделям това за тези, на които им предстоят контролни прегледи, защото на сестра ми отново са й говорили само за цитонамазка (без колпоскоп и тест), което според мен е безумно. Отделно, намазките след конизация имали още по-малка чувствителност. Не знам какво да кажа, двукласова медицина! Но ще ходи на частен кабинет и ще си прави пълните изследвания, няма друг начин.  

Пожелавам на всички здраве!

# 6 467
Течно базираната цитонамазка, която струва майка си и баща си и тя ли не е надеждна?

# 6 468
  • Варна
То най-хубаво да видим самите образи, ако има как. Всъщност има, като се отвори дискът и се копират/снимат  срезовете. Може би не всичките, но тези, на които се виждат най-добре М. Щом е с контраст, в средата се вижда плътно бяло, а наоколо отокът като черно.
Човекът е с хемипареза, може би са започнали противооточно лечение с дексаметазон?
Да, инжекции 2х1, докато видим резултата от ПЕТ скенера, който е насрочен за 11.03.
Имаме диск, но не мога да отворя файловете...
Днес и наш познат неврохирург, който видя диска потвърди множество метастази и голям оток. Каза ни задължително ЯМР на главата, докато чакаме ПЕТ скенера. И дори скенер на гръден кош, стомах и малък таз...Та засега запазихме ЯМР за 07.03, да видим...

# 6 469
Latci,  къде правите ямр и по каса ли сте насочени или само го плащате?
Понеже си правя една застраховка и чета условията, на някого налагало ли му се е да ползва такава за тежки заболявания?

# 6 470
  • Варна
Latci,  къде правите ямр и по каса ли сте насочени или само го плащате?
Понеже си правя една застраховка и чета условията, на някого налагало ли му се е да ползва такава за тежки заболявания?
За Варна става въпрос. Ние ще плащаме. Доколкото съм запозната, не се поема от ЗК.

# 6 471
Течно базираната цитонамазка, която струва майка си и баща си и тя ли не е надеждна?

На този въпрос могат да отговорят най-добре онкогинеколозите, така че питайте, докато имате възможност, защото те са предимно хигурзи, заети и търсени са и неспешните случаи ги насочват след операцията при личните гинеколози.

Сестра ми правеше течно-базирана цитонамазка и след години с Pap I резултат, първият й променен се оказа карцином в начален стадий, така че в нейния частен случай не беше надеждна изобщо. В другата тема прочетох за случаи, където Pap II или Pap III се оказват карцином в трети стадий.

В нашето семейство аз владея английския на професионално ниво, така че най-вече аз съм човекът, който търси информация, когато имам време. Доколкото разбирам, има разлика между цитонамазка преди и след конизация. Прикачвам в превод намереното по въпроса от един гайдлайн.

"За разлика от диагностиката на първичен CIN и първичен цервикален карцином да се има предвид, че ползата от цитологията при рецидив на рак на маточната шийка може да се очаква само, когато рецидивът се появява като централен рецидив и инфилтрира вагиналната лигавица. В допълнение, техническата оценка на цитонамазката след успешна радио(химио)терапия е затруднена и често с ограничена интерпретация поради изразени атрофични и радиогенни промени"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8837407/

Колпоскопията и HPV-DNA тестът са много по-смислени за откриване на рецидив/ вероятност за рецидив, но не се покриват от НЗОК.

# 6 472
  • София
Много съм притеснена и разстроена след днешния ден Cry

След отстранени полипи от носа, и от двете ноздри, днес получих хистология с много стряскащи диагнози. Моля за мнения от Вас 😇

Текстът е един и същ за материала и от двете ноздри: хистологична картина най-близка до тази на некератинизиращ назофаренгиален карцином (СЗО тип В). Необходимо е ИХХ изследване за верификация и ДД с Нехочкинов лимфом.

# 6 473
Цитат на: Bizzie Lizzie link=topic=1275723.ms

Колпоскопията и HPV-DNA тестът са много по-смислени за откриване на рецидив/ вероятност за рецидив, но не се покриват от НЗОК.
[/quote
Влизам само да кажа че PCR. изследването за HPV - 14 типа, включително 16 и 18 високорискови се плаща от НЗОК ,има го в пакет Вирусология .

# 6 474
От кога?

# 6 475
whitefang, благодаря за информацията за антиоксидантите.
Илиева е казала на мъжа ми, че може да пие пробиотик и също бял трън. Майка му му изпрати точно пробиотик, който съдържа и бял трън, обаче на опаковката пише, че предпазва клетките от оксидативен стрес. Дали всички пробиотици имат такъв ефект (май не, доколкото прочетох листовката на прокомбо например), или това е действието на белия трън? Но тогава защо Илиева е казала, че може да приема бял трън? Обърках се.
А иначе пробиотикът му е препоръчан и от гастроентеролог също.
Мъжът ми вече се прибра от първата химиотерапия, видимо изглежда добре, предупредили са го, че може да вдигне кръвно. За друго не са казали да следим.

# 6 476
От кога?
Мисля че от ноември 2022 е последната актуализация на НРД ,може и малко по рано.

# 6 477
Благодаря за информацията. А това включва ли течно-базираната цитонамазка, от която се прави тестът? Не, че има голямо значение иначе. Гинеколозите-онколози казват, че и обикновената намазка е достатъчна, течната нямала някакво предимство освен теста.

# 6 478
...
Мъжът ми вече се прибра от първата химиотерапия, видимо изглежда добре, предупредили са го, че може да вдигне кръвно. За друго не са казали да следим.
Възможно е от следващия ден да се прояви умората. Да си почива, да спи, съвсем нормални неща са.

# 6 479
Здравейте , предстой ми контролен 5 скенер , но се очертава да съм в цикъл това проблем ли е при изследването ?

Общи условия

Активация на акаунт