Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 329
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 510
Днес татко е с подут твърд корем. Температура 37,5 и много се поти. От всичко прочетено, това е асцит.

Онкологът ме насочи да викнем линейка и да го види хирург.
Въпросът ми е, има ли как в домашни условия да се приема някакъв диуретик и да помогне?

# 6 511
Кайсия, задължително второ мнение за блокчетата и скенер на корем и гръден кош (ако вече не е правен).
Ако няма разсейки никъде, вероятно ще ви предложат да избирате между химиотерапия (включително таблетки за вкъщи) и само проследяване на определен период от време.

# 6 512
Днес татко е с подут твърд корем. Температура 37,5 и много се поти. От всичко прочетено, това е асцит.

Онкологът ме насочи да викнем линейка и да го види хирург.
Въпросът ми е, има ли как в домашни условия да се приема някакъв диуретик и да помогне?
Дали ще дойде линейка, като кажете за какво е.Диуретици вкъщи може да си пие, но асцида го точат в болница.А може и да не е асцид, да го види лекар.

# 6 513
При неповлияващи се М това се случва- КС до края.
Опитайте с бърза помощ, ако не стане, търсете вариант да го закарате на спешен преглед в някоя голяма многопрофилна болница. С ваш транспорт или частна линейска срещу заплащане.

# 6 514
  • Пловдив
При неповлияващи се М това се случва- КС до края.
Опитайте с бърза помощ, ако не стане, търсете вариант да го закарате на спешен преглед в някоя голяма многопрофилна болница. С ваш транспорт или частна линейска срещу заплащане.
Болднатото се подразбира...

# 6 515
  • София
Ние бяхме в същата ситуация 😪.

# 6 516
Какво е КС?

# 6 517
кортикостероиди
Не знам на кого какво

# 6 518
Здравейте, момичета! Аз съм от гр. Варна, майка ми е диагностицирана с кожен меланом. Искам да попитам само на едно място ли във Варна може да се диспансеризира? Защото виждам, че има в Света Анна и в Света Марина. Толкова съм объркана, не знам от къде да тръгна ?

# 6 519
Radost 94, съжалявам, че се присъединяваш към темата.
Майка ти трябва да започне лечение.
Диспансеризацията/диспансерното наблюдение при лица с онкологични заболявания започва след приключване на активното лечение (системно лекарствано лечение или лъчелечение, или оперативно лечение) по повод на основната диагноза.

# 6 520
Radost, и моята майка е с рак друг вид, но сме се насочили към София. Не съм проучвала във Варна специалистите и ви съветвам ако имате възможност да се ориентирате към столицата.

# 6 521
  • Пловдив
Точно за ММ  ,няма 1001 лечения.Не виждам каква е ползата да се лекува в София ,ако е метастатичен и да пътува по 600+ километра всеки месец ,ако е BRAF+ да си взема двата орални инхибитора ,или на всеки 2 седмици ,ако е отрицателен ,да и вливат Yervoy(на 6 седмици за 4 курса)+Opdivo(на 2 седмици) в продължение на години.
Ако няма метастази само резекция +наблюдение.
ЯМР на Главен мозък (защото това е рака с най-висока честота на метастазиране там) + CT  с контраст на торакс и абдомен(или PET/CT).

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 01:27 от whitefang

# 6 522
  • No Line On The Horizon
Здравейте, и аз съм нова в темата. Свекърва ми е с много напреднал рак на белия дроб с метастази в мозъка. По Коледа я диагностицираха, отне много време да се вземе биопсия, но в понеделник я приемат в болница за терапия, като в нейния случай лъчетерапия и химиотерапия се изключват, защото ще я съсипят, ще е на имунотерапия и таргетна.
Скоростно трябва да осигурим човек, който да е при нея и да помага, защото ще става все по-сложно.
Въпросът ми е вярно ли е, че има програма или както се води, по която държавата да плаща на човек, който да се грижи за нея /палиативни грижи/. Също така ни казаха, че тъй като е здравен работник и по тази линия имало помощ за онко болни.

# 6 523
Здравейте,едва на 08.03 започнах за първи път сериозно лечение относно моя случай рака на лимфния възел на дясна шия.Забавиха ме с лечението, защото трябваше резултати от пет скенер преди това.Събота и неделя няма процедури.Предстоят ми общо 10 до 21.03 и след това имунотерапия на 22.03.Кога горе долу започват ефектите,на три лъчетерапии вече ходех но още не е спаднало,напротив подува се,то си се подува все повече още откакто ме оперираха и ми отстраниха тумора на 17.01.Твърдо увеличаващо се все повече подуване само на дясна шия,лявата е здрава  (все още),вече се притеснявам, надеждата ми е единствено в тези терапии...

# 6 524
Radost94, ще помоля една потребителка да ти пише на лични за лекар във Варна. Тимчева го беше препоръчала и при положение, че лечението е едно и също, няма смисъл да го карате в София за всяка терапия.

Fros, не ми е известно да има конкретна програма за онкоболни, но попитайте в местната ви структура на Социално подпомагане. Чувала съм само за личен асистент на болни хора, но мисля,  че трябва да имат % ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт