Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 329
  • 874
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Скрит текст:
Имаме 12 години световен растеж и просперитет на икономиката заради политиките на централните банки. Накои хора друго не са виждали или не помнят. 2000-2008 също беше период на растеж. Повечето хора на възраст между 20 и 40 год не знаят друго освен хубави времена (ако 2008 са били прекалено млади и неангажирани към кризата тогава). Именно този диапазон от хора са активните купувачи с кредит. Как да оценят/предвидят риск като те несигурност не са виждали и преживявали и живеят в деситилетие на по-човешко заплащане на труда.

Много интересно. Аз съм на 30 години и помня прекрасно Виденовата зима. Била съм 1-2 клас и много ясно в главата ми е запечатано как баба ми месеше хляб, а не купувахме, какво сме яли и в какво материално състояние е било семейството ми. Може да се каже, че баща ми е държавен служител (работи в АЕЦ от 89-та), но пак не бяхме цъфнали и вързали. Помня и инфлацията - леля ми и вуйчо ми имаха магазини за дрехи, които не отваряха, защото не знаеха какви ще са цените утре и каква ще е стойността на парите. И протестите помня чудесно, помня какво даваха по телевизията, че пускаха и Another Brick in the Wall и ме беше страх от кадрите с месомелачката.

2008/2009 г. бях студентка първи курс., на 18 години. Не можеш да прилагаш думата "неангажирани" за хора на тази възраст, тъй като са достатъчно осъзнати да виждат какво се случва покрай тях. Работят, пазаруват, ядат. Нашите ми плащаха квартирата в София, обаче започнах работа от втория семестър, за да се издържам. Добре помня колко трудно ми е било.

Така че тия хора "20-40", които ти визираш, не са расли всичките в саксия да не помнят хептен нищо от това, което сме преминали и да са се събудили вчера със заплата от 5000-10000 лв. и неистово желание да теглят кредит.
Цитат
Е, на 20-23 със сигурност не помнят 97-а Simple Smile

Те на 20-23 точно за жилища мислят. Затова пък тяхното поколение сега ще си има КОВИД кризата като обеца на ухото и винаги едно на ум като му дойде времето за имоти. Simple Smile

На 33 съм и помним много добре Виденови зими и обсади на Народното събрание, купоните за хляб по-рано също. Даже бих казала, че тези събития имаха много силно въздействие именно върху нашето поколение, защото на такава крехка възраст не разбираш какво точно се случва, но на емоционално ниво преживяваш драмите на родители и роднини по-тежко и помниш по-дълго.

# 301
Използването на обобщения като база за аргументация е признак на разстройство. Никога, винаги, те , ние , само , освен, ... Не съм много убедена кой кого не може да достигне и кой накъде тича. Може да го каже само някой с еднаква база на която да сравнява и който сравнява еднакви неща. Ти какво сравняваш точно.

# 302
И без коронавирус-а се очакваше цените да паднат. При себестойност на строителството 400 евро/кв.м. и средни продажни цени 1100 евро/кв.м. има голям мегдан за надолу. Simple Smile
Грубият строеж ще го до добуташ с 400 евро. Още 300-350 за обезщатения на собствениците и ще стигнеш горе-долу до себестойността.

Много си в грешка. В повечето квартали, където цената е 1100 евро, коефициентът на интензивност в 2,5, тоест на 1 квадрат земя може да построиш 2,5 кв.м. сграда. 2.5 х 300-350 = 700-750 евро на квадрат за земята. Те дават 35-40% обезщетение.
Първо обезщетението не е част от земята, а от РЗП на една сграда. И се движи в рамките на 30-50% от РЗП-то.
Ако имаш сграда от 1000м2 РЗП и ти е излезнала по 400евро/м2, то общо ти струва 400к. евро само строежа. Обаче от тези 1000м2, ти си дал 35% обезщетение или 350м2. Т.е. ти остават за продаване 650м2.
Т.е. квадртата ти излиза 400к цена на сградата:650м2=615 евро/м2. Това е без подкупи, печалба и строителство стил бароко. Цените са за София.
Много точно. Освен това не включват изграждане на водопровод, трафопост, озеленяване, тротоари и асфалтиране на улицата. Забравих да спомена, че в новите квартали е почти сигурно, че ще се дари и част от земята за да се направи тази улица. Без дарение няма разрешително. Като смешното е, че не само даряваш, а се и молиш по-бързо общината да приеме дарението ти 😀.

# 303
Флавиус - не можем да ги стигнем и по външен дълг и несвобода. За мен развиващите се държави, каквато е и България последнитеж20 год, са най-привлекателното място за живот ако имаш бизнес/доходоносна професия. Ако изкарваш добри пари стандарта ти щеце висок, същевременно имаме много повече свободи от запада, в това число и политическа и социална.

# 304
гого тук бъркаш само в един аспект и той е здравеопазването. От личен опит ти го казвам. Но има един момент , до сега, т.е. до моментната криза с която най - вероятно ще изтеглят парите от касите и навсякъде ще стане еднакво.
До сега обаче западните страни са доста по-добре от посткомунистическите. Защото в посткомунистическите касите бяха обрани отдавна.
Затова и все си мислих как ли предполагате , че работещите на запад са се втурнали да пазаруват имоти и да се пенсионират в БГ . Именно когато ще имат ай-много нужда от здравеопазване ?

Сега да видим какво ще станее в бъдеще. Може да станеш 100% прав .

# 305
Флавиус - не можем да ги стигнем и по външен дълг и несвобода. За мен развиващите се държави, каквато е и България последнитеж20 год, са най-привлекателното място за живот ако имаш бизнес/доходоносна професия. Ако изкарваш добри пари стандарта ти щеце висок, същевременно имаме много повече свободи от запада, в това число и политическа и социална.

Taка си мислят повечето млади, но след време разбират, че парите не са всичко. Е, за чалгаджии, мутри и подобни може да не важи, но другите се замислят, че хубавият живот освен пари иска и ред, чистота, дисциплина и спазване на правила, ремонтирани пътища и сгради, чист въздух... Такива ми ти работи.

# 306
тук са се събрали много икономически  мозАци....а инфлацията примерно, дали отчитате -натрупана през годините....значи всичко да поскъпва-обаче жилищата трябвало да поевтинявават и то с минимум 30-50 %.....за мен и сега са евтини,щом такива недоразумения срещам в родният си град, по улиците му.....и моля ви се-делете най-големите градове от всички останали.....хем искате в тях,хем и за без пари.....

Инфлацията 2008 до 2020 е 19.1%, може да си я видиш сама. https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%8 … D1%8F%D1%82%D0%B0

Всяка стока си има себестойност, после започват търсене- предлагане и тн. София не е Монако, на къде да се строи има колкото искаш. Застаряващо население, най-голям брой жилища на глава от населението и тн. Не искам без пари, искам реалното. Доматите и в Перник и в София са по 4 лева. В София не са по 8.
От 2008 до момента жилищата не са поскъпнали, а заплатите са станали двойни. Това означава, че жилищата са станали два пъти по-достъпни спрямо 2008 година.

# 307

Да си говорим с факти. Два примера само давам, който иска ще разбере. Който е предубеден няма.
Великата сграда на Артекс в Дружба, земята е купена под 5 000 000 лева. На нея строят 43000 кв.м. Всеки може да сметне как се отразява това на цената на кв.м.

Белия квартал в Хладилника - земята е купена за 1 300 000 лева. На нея построиха 16000 кв.м. пак всеки може да си сметне.

Колко жалко, че ти не извади 1,3 млн. лв. и да беше построил 16 000 кв.м. Купилите от теб щяха да те благославят цял живот, че са минали тънко.

Но пък нищо не пречи да си купиш парцел и да си построиш къща, къщата ще ти е на себестойност. И да споделиш колко пари на квадрат е излязло (до шпакловка и замазка, за да бъде сравнимо) да построиш, както и колко време ти е отнело. Да включиш и цената на земята под къщата (останалото няма да го смятаме), както и лихвата, която ще платиш за ипотечен кредит (ако нямаш готови пари кеш).

# 308
гого тук бъркаш само в един аспект и той е здравеопазването. От личен опит ти го казвам. Но има един момент , до сега, т.е. до моментната криза с която най - вероятно ще изтеглят парите от касите и навсякъде ще стане еднакво.
До сега обаче западните страни са доста по-добре от посткомунистическите. Защото в посткомунистическите касите бяха обрани отдавна.
Затова и все си мислих как ли предполагате , че работещите на запад са се втурнали да пазаруват имоти и да се пенсионират в БГ . Именно когато ще имат ай-много нужда от здравеопазване ?

Сега да видим какво ще станее в бъдеще. Може да станеш 100% прав .
За Германия не знам, но в Англия си жив умрял. Знам за два случая, които при съмнения за рак им назначават ЯМР след 6 месеца. Повтарям 6 МЕСЕЦА. Става дума за българи живеещи  от 15-20 години там. Разбира се и двамата само след няколко дни си бяха направили изследването в България. Става дума за 2016 и 2018 година. Не ми се вярва там нещо да се е преминало за две години.

# 309
Може би зависи от осигуровките. Знам например за държавната пенсия в Англия - ако разчиташ на нея си жив умрял. Вероятно и за здравните услуги е така, ако си нямаш допълнителна застраховка.

# 310

Taка си мислят повечето млади, но след време разбират, че парите не са всичко. Е, за чалгаджии, мутри и подобни може да не важи, но другите се замислят, че хубавият живот освен пари иска и ред, чистота, дисциплина и спазване на правила, ремонтирани пътища и сгради, чист въздух... Такива ми ти работи.
В момента хубавият живот в Париж, Лондон, Берлин, Стокхолм и т.н. например включва и екстри като изнасилване или пребиване от примати. Мой познат го нападнаха мигранти в центъра на Берлин пред 5 звезден хотел за да го ограбят. Приятел швед пък когато се пенсионира ще дойде да живее в София. Вече е купил 2 апартамента. Той е гинеколог и е потресен от това колко изнасилени от емигранти шведки минават през кабинета му. За съжаление с бесни темпове прекрасни европейски градове се превръщат в неприветливи за бели хора места.

# 311
Но всички шведки, които не са дали нотариално заверено съгласие за секс се водят по презюмция изнасилени. Вкл. от собствения си съпруг. Доколкото знам.
Останалото е толкова относително колкото всичко. Мен в Берлин никой не ме е нападал. Имам много колеги от Берлин и си живеят много спокойно хората. Но наистина имаше няколко фрапиращи случая , само не нападнати от мигранти , а пребит от скинари .
Мигрантите са на райони и кланове. И аз не се разхождам вечер пред хотелчета във Факултето.
И по повод един познат каза , че хотела беше 5 звезден в Брлин център ... бих сложила една въпросителна ... Кой го знае какви звезди е видял , на кой пансион и=и в кой център на предградие

# 312
  • София

Еми значи цената на земята излиза 215 евро, а не 300-350. Отделно, че 400 е в горната граница. В СЕК е 350 евро най-високото изпълнение. Говорим за блокове няколко хиляди квадрата. Та дори и 650 да го смятаме със земята до 1100 остават 550. И пак казвам - това е силно завишена сметка. Мегдан за падане има много.
Наистина те съветвам да не се занимаваш със строителство, а пък изобщо и със сметки на чуждата паница.
А за Артекс ако видиш колко човека хванаха с техни апартаменти, може да си обясниш защо строят мастодонти.

# 313
Но всички шведки, които не са дали нотариално заверено съгласие за секс се водят по презюмция изнасилени. Вкл. от собствения си съпруг. Доколкото знам.
Останалото е толкова относително колкото всичко. Мен в Берлин никой не ме е нападал. Имам много колеги от Берлин и си живеят много спокойно хората. Но наистина имаше няколко фрапиращи случая , само не нападнати от мигранти , а пребит от скинари .
Мигрантите са на райони и кланове. И аз не се разхождам вечер пред хотелчета във Факултето.
И по повод един познат каза , че хотела беше 5 звезден в Брлин център ... бих сложила една въпросителна ... Кой го знае какви звезди е видял , на кой пансион и=и в кой център на предградие
Гинеколог с 30 годишна практика със сигурност знае несравнимо по-добре от теб как стоят нещата. Направо е потресен. Не случайно ще се изнесе. Той е меко казано доста заможен. Освен, че има много добри доходи е и от богата фамилия. Представи си какво е истинското положение там, щом такъв човек ще избяга. В Берлин става дума за 5 звездния Радисън. Нямам идея какви са твоите доходи и в какви хотели спиш, но аз говоря за човек със седем цифрен годишен доход. Не съм забелязал да спи в пансиони.

# 314

Еми значи цената на земята излиза 215 евро, а не 300-350. Отделно, че 400 е в горната граница. В СЕК е 350 евро най-високото изпълнение. Говорим за блокове няколко хиляди квадрата. Та дори и 650 да го смятаме със земята до 1100 остават 550. И пак казвам - това е силно завишена сметка. Мегдан за падане има много.
Наистина те съветвам да не се занимаваш със строителство, а пък изобщо и със сметки на чуждата паница.
А за Артекс ако видиш колко човека хванаха с техни апартаменти, може да си обясниш защо строят мастодонти.

Аз също те съветвам като не си компетентна да не се изказваш като компетентна. На много глупости се начетох.

ПП: Айде обясни ми като си много компетентна защо човека в статията на капитал си залага 50% печалба? Сигурно лъже и ще работи на загуба.

Още един пример, защото тука пак ми се обясняват какви ли не глупости.
Тех Парк резидънс на цариградско. Земята я купиха за 2 050 000 лева. На нея се строят 10630 кв.м. Айде изчисли колко се пада на квадват, като си много напред със сметките и се хващаш, че съм объркал в предишното мнение. И тук средната продажна цена на кв.м. не е 1100 евро, а доста повече.
Мога да дам още десетина примера.

Мандаринката милата не я знам не я знам как се оправя в живота. Няма връзка с реалността.

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 14:40 от Bobi44

Общи условия

Активация на акаунт