Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 234
  • 874
  •   1
Отговори
# 510
Що не цъкна на втория линк? Данните са от Q3-2020г.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/1115-evro-na-kv-m-e-sred … -v-sofiia-317526/

46% за последните 4 години не отговаря на истината - факт.
И това нищо не ни говори, ако не погледнем цялата картинка.

# 511
пухчо, мой познати продадоха за около 67000 ойро маломерен двустаен в Х. Димитър... Преди 5 години струваше около 40000 ойро.... Така че, има някакъв ръст все пак...

# 512
Чудел съм се защо цените на панелените апартаменти се вдигат толкова, но това е друг въпрос. Когато основната част на икономиката е съсредоточена в София и хората в по-малките градове нямат переспектива за развитие е нормално цените на имотите в столицата да се повишат леко. Но пак казвам посочените ~50% не ми изглеждат ОК.

# 513

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/1115-evro-na-kv-m-e-sred … -v-sofiia-317526/

Добре, кажи колко е поскъпването. С факти. И да са по-достоверни от тези, които оспорваш, нали. Да не излезе, че статистиката, която не ти изнася, е лоша, а тази, която ти изнася, е тип-топ.

# 514
  • гр. Варна
А местните данъци са огромни само в София. Навсякъде другаде са смешни...За да имате представа на Слънчев Бряг данъкът ни за 65м2 апартамент е 120лв, а в Рударци за 297м2 нова къща е 90лв..
Явно тази къща не сте я декларирали като основно жилище и тя се намира в местността около минералния извор.
Има списък на курортите в Република България и техните граници, като на ваканционните имоти данъчната ставка е 2 ‰, а не 6-6,5 ‰
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=0C4 … 7772E?idMat=62122

# 515

Добре, кажи колко е поскъпването. С факти. И да са по-достоверни от тези, които оспорваш, нали. Да не излезе, че статистиката, която не ти изнася, е лоша, а тази, която ти изнася, е тип-топ.

Разбирам фрустрацията ти, но намирам за неуместно и ненужно да се заяждаме в темата. След спада от предната криза цените тръгнаха отново нагоре до към нивата от тогава, а сега като цяло са в лек спад или застой. Трудно е да се каже с колко е "поскъпването", тъй като всеки има своята си история на покупко-продажбите и не се взимат в предвид други фактори. Дал съм статистиката, която ми попадна. Не се занимавам с имоти и друга нямам. Ако ти имаш някаква своя или прогноза, моля сподели. В статията цитирана от теб, като източник се дава НСИ, но липсва информация от извора (не открих линк към въпросната статистика). Освен това става въпрос за цени на ново строителство - нормално е да става все по-скъпо да се строи при растящи цени на металите и горивата, както и ограничените терени за застрояване. Субективното ми мнение е, че в поскъпването на новото строителство има и необективни причини. Търсил съм в imot.bg строителство от 2020 с А16 чисто информативно и отново смятам, че процента е завишен.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 15:41 от pooh06

# 516
Скрит текст:

Разбирам фрустрацията ти, но намирам за неумесно и ненужно да се заяждаме в темата. След спада от предната криза цените тръгнаха отново нагоре до към нивата от тогава, а сега като цяло са в лек спад или застой. Трудно е да се каже с колко е поскъпването, тъй като всеки има своята си история на продажбите и не се взимат в предвид други фактори. Дал съм статистиката, която ми попадна. Не се занимавам с имоти и друга нямам. Ако ти имаш някаква своя или прогноза я сподели с останалите.

Каква фрустрация, какво заяждане Simple Smile В последните страници куца елементарната логика - че като оспорваш данни за София за последните 4 години, трябва да се придържаш към зададените параметри - София, имоти, 4 години. Не цените през 2009 г., не в селата на северозапада и пр. Че когато оспорваш един източник, трябва да обясниш защо не е надежден и да посочиш по-надежден, също и да обясниш защо е такъв.
Няма лошо да човек да коригира друг потребител - но да е с адекватни аргументи. С удоволствие чета постове на други хора, които разсъждават логично и имат смислени доводи, дори когато оспорват написаното от мен Simple Smile Обаче, както казах - да имат смислени аргументи. Това "ти си фрустрирана, заяждаш се с мен" не е никак смислено, при положение, че дори не съм започнала аз този диалог.

Ти ме цитира - моя пост с коментар към линка на Боби44 - и продължи с необяснимия сюжет за цените в Северозапада и как не можело в София данните да бъдат такива. Няма какво да се оплакваш сега.

# 517
  • София
А местните данъци са огромни само в София. Навсякъде другаде са смешни...За да имате представа на Слънчев Бряг данъкът ни за 65м2 апартамент е 120лв, а в Рударци за 297м2 нова къща е 90лв..
Явно тази къща не сте я декларирали като основно жилище и тя се намира в местността около минералния извор.
Има списък на курортите в Република България и техните граници, като на ваканционните имоти данъчната ставка е 2 ‰, а не 6-6,5 ‰
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=0C4 … 7772E?idMat=62122
Да, не е основно, но не виждам другото какво общо има. Просто в селата данъците са в пъти, много пъти по-ниски, тъй като данъчната оценка е в пъти, много пъти по-ниска от София. А това е дооооооста нечестно за софиянци особено в графата Такса смет Wink

# 518
... е нормално цените на имотите в столицата да се повишат леко. Но пак казвам посочените ~50% не ми изглеждат ОК.

Не ти харесва/не смяташ за редно такова поскъпване или се съмняваш в достоверността на посочното число?

Защото това  доказва данните за ~ 50% поскъпване. Та колко % е поскъпването за 5 години в този случай - от 40 К е станал 67 К?

пухчо, мой познати продадоха за около 67000 ойро маломерен двустаен в Х. Димитър... Преди 5 години струваше около 40000 ойро.... Така че, има някакъв ръст все пак...

Аз също мога да дам пример отпреди 4 години - ~65 кв.м. тухла в Слатина (срещу сладкарница Неделя), тухла, с юг-изток изложение, завършен, се продаваше за 55К. Сега 88К са тухли със сходна квадратура в различните отенъци на зеленото и на далеч по-непривлекателни места в района (до складове, къщи за бутане, на пътя на малцинствата и т.н.). И колко % е поскъпването за 4 години в този случай - от 55 К на поне 88 К?

Та кое точно не отговаря на истината - вярно е, че 2 конкретни примера не са статистика, но някаква поне статистика, която се потвърждава от конкретни примери.

Танграта - в линка пак има "средни цени на "най-предпочитаните" райони в София. Laughing Мисля си, че предпочитани може да се замени с търсени и ще бъде по-близо до истината. Защото търсенето отразява финансовите възможности на купувачите. Ако имаш 60К евро, няма да търсиш в Иван Вазов просто. От което следва, че според данните от линка Люлин е предпочитан (т.е. търсен) район, съобразено с възможностите на достатъчна част от купувачите, че да го включат в "статистиката" на агенцията. Томева беше споменавала преди няколко месеца, че масовото търсене е до 100К.

# 519
С удоволствие чета постове на други хора, които разсъждават логично и имат смислени доводи, дори когато оспорват написаното от мен Simple Smile Обаче, както казах - да имат смислени аргументи.

Трябва да сме реалисти - балона няма да се спука, защото има мощни сили, които го държат във въздуха пр. банките държат ниски лихви и значителна част от свободните пари в света се наливат в НИ.  Всъщност и апокалипсис няма, но спад да (реф. темата какви отстъпки договорихте, темата за отдаването под наем). Да не драматизираме - ако лирическия герой не е купил след спада през 2008 може сега да го направи на почти същите цени и при тази криза, ако се чувства сигурен за доходите си. Е да, може и да не е ново строителство, макар да се намира такова на цени около 1000Е/М2.

За смислените аргументи съм напълно съгласен. Но за "И който ги е послушал, да им дири сметка." - ето тук грешиш, защото всеки сам трябва си взима решенията, без значение какво ти или аз пишем в този форум.

@man_darin_ka произволна обява ново строителство - 2ст. Надежда2 А16 2020 (доколко е коректна обявата незнам) 57м2 за офертна цена 62к евро. Съгласен съм, че не трябва да се обобщава на база недостатъчно данни, но и това си е статистика (пуснете средна цена в имот бг, 1-2-3 ст. тухла, 2020г.).

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 16:09 от pooh06

# 520
С удоволствие чета постове на други хора, които разсъждават логично и имат смислени доводи, дори когато оспорват написаното от мен Simple Smile Обаче, както казах - да имат смислени аргументи.

Трябва да сме реалисти - балона няма да се спука, защото има мощни сили, които го държат във въздуха пр. банките държат ниски лихви и значителна част от свободните пари в света се наливат в НИ.  Всъщност и апокалипсис няма, но спад да (реф. темата какви отстъпки договорихте, темата за отдаването под наем). Да не драматизираме - ако лирическия герой не е купил след спада през 2008 може сега да го направи на почти същите цени и при тази криза. Е да, може и да не е ново строителство, макар да се намира такова на цени около 1000Е/М2.

За смислените аргументи съм напълно съгласен. Но за "И който ги е послушал, да им дири сметка." - ето тук грешиш, защото всеки сам трябва си взима решенията, без значение какво ти или аз пишем в този форум.

Ами всъщност трябва да се носи отговорност - пък била тя и само морална, - когато някой обещава това и онова, поне по форумите Simple Smile Да се научат да мислят малко, преди да пишат за 200-300 процента предстоящ спад.

И какъв балон смяташ че има, щом дори според теб днес имотите в София са далеч по-достъпни в сравнение с преди повече от 10 години. Изпадаш в противоречие.

# 521

Да, не е основно, но не виждам другото какво общо има. Просто в селата данъците са в пъти, много пъти по-ниски, тъй като данъчната оценка е в пъти, много пъти по-ниска от София. А това е дооооооста нечестно за софиянци особено в графата Такса смет Wink
Софиянци имат достъп до всякакви услуги и магазини на 5 мин пеш, плюс сметосъбиране всеки ден, и не им се налага да си асфалтират сами улицата,като при вас на село. Та не мисля, че е несправедливо. Ти си сметни само с цената на улицата,която си платила, колко години би плащала данък в скъп район. Да не говорим, че за всичко си с колата. Да имаш бърз и удобен пешеходен достъп до всякакви услуги и удобства се има цена.

# 522
  • София
Разбира се, че балонът няма да се спука - колко според теб ще са продавачите, ако цените паднат с 30%? Никой или само някои много закъсали за кеш или изпокарали се с роднини-наследници. Строителите също ще се дръпнат. И според мен ще има някаква корекция на цените надолу главно заради очакващата се криза, но имотите ще мръднат доста по-малко от някои други рискови активи.
Друго, което ми прави впечатление е, че масово сега хора около моята възраст продължават да набиват пари в имоти. Същите тези хора 2013-2014 година държаха тезата че имотите били скъпи и имало още много да падат. Оттогава ръста е поне 50%, а сега вече цените им изглежда ОК.... Говоря за инвестиция. Тогава възвръщаемостта беше 6.5-7%, сега няма и 4 и продължава да спада.
Попеа, няма да влизам в полемика с теб - избирам чистия въздух, чиста вода и спокойствието на живота пред "всякакви услуги и удобства". Говорили сме - въпрос на гледна точка

# 523
Ами гледам данни след 1989., както и други статистики, следя новините, мисля извън матрицата. Балон според мен има и мисля, че има основания да изпусне още малко въздух през 2021г. Като цяло са станали по-достъпни за София, но от друга страна избора в някои квартали е силно ограничен. За хората от провинцията не бих казал, че са станали по-достъпни - едва ли доходите им са нарастнали (изключвам отделни случаи в областните градове) и завърналите се от чужбина.

# 524
За покупката на имоти днес, въпреки, че са по-скъпи в сравнение и преди 5-6 години - може да има обяснение - повишени доходи, налични спестявания сега, нещо друго.
Вижте колко теми от типа "къде да спася кеша" се нароиха дори в този форум. Това последното поне за мен е и притеснително, обикновено в такива времена все се намира кой да го обере този кеш.

Общи условия

Активация на акаунт