За емоционалната страна

• 38 814
  • 653
  •   1
Отговори
# 615
Да се следят промоциите не е признак за бедност, а на разумно финансово поведение. Познавам много хора, които не се чувстват финансово притиснати и пак си ги следят и пазаруват от тях.
По-неразумно според мен е човек да не си преценява финансовите възможности и да харчи необмислено особено с цел показност.

# 616
  • Благоевград
Когато правихме инвитрото, в банковата сметка останаха много малко пари, колкото да изкараме месеца. В деня преди трансфера ми връчиха предизвестие, че ме съкращават. Забременях и останах без работа, без право на майчинство. Смятам, че това оказа влияние да загубя сина ми. На месец трябваше да даваме по 500 лв за лекарства чак до 5 месец. Мъжът ми взимаше 800 лв заплата. Добре, че бяха моите родители да помагат. След като загубих бебето, си обещахме, че като си намеря работа, ще пестим пари за детето и няма да допуснем отново да си случи това.
Така и стана. Скоро след това започнах работа и всеки месец си заделяме по 100 лв, които сме си определили, че ще ги ползваме за покупки за детето - креватче, количка и т.н. Тъй като все още нямаме дете, сумата се увеличава, а аз съм все по-спокойна, че когато имаме дете, то ще си го посрещнем както трябва.
За съжаление парите дават сигурност и спокойствие.

# 617
Сигнора, разбира се, че парите дават сигурност. Без тях не може. Точно поради тази причина независимо от доходите човек трябва да се стреми да пести по 20% от доходите си. Още по-добре да открие начин да увеличи трайно доходите си. В краткосрочен план, обаче, е по-лесно да се намалят разходите, отколкото да се увеличат приходите.

# 618
90те и сега нямат нищо общо.Сега има всичко,и скъпо и евтино.Аз съм човек,който пазарува много,но ужасно разумно и следя всички промоции,намаления ,кодове за отстъпка.Детето ми има тениска Найк от Абаут ю за 5.60,маратонки Адидас за 28 лв пак от там.Има и за по 2.50 панталони от Пепко.Памперси купувам от лидъл или от борсите ,50 памперса за 15 лв .Всичко ,което не се носи и ползва продавам в ОЛХ.Да е жив и здрав мъжът ми,нямаме финансови проблеми,но спестявам защото искам парите ми да са в картата,не на гърбовете ни.Купувала съм и от вторите употреби,има и с етикети дрешки,като парка за 6 лв примерно.Дете се гледа и с 2 и с 200 по моя опит.За процедури и изследвания сме дали хиляди,там няма спестяване .

# 619
Те може и да нямат общо, днешните времена и тогавашните, ама аз съм си същия човек и си ги нося спомените и уроците, макар и преосмислени Simple Smile

# 620
Разбирам те ,но голяма част бяхме така .В днешно време няма скъсани деца,именно защото има всичко.

# 621
Разбирам те ,но голяма част бяхме така .В днешно време няма скъсани деца,именно защото има всичко.

Има всичко, но все пак трябват пари с които да се купуват тези неща. През 90-те и ранните 2000ни пак имаше всичко, но пари като нямаш - нямаш. Родителите ми нямаха помощ от никого. Бабите ми и дядовците ми хич не се траеха взаимно и може би за това ние го отнесохме. От сега също ни е дадено да се разберем, че помощ от никъде няма да имаме.
Съжалявам, но не искам децата ми да минат през същото.

# 622
Това си е решение на вашето семейство.Аз споделям моя опит .Да детето не е още една купа вода в супата ,но не е и непосилен разход и с планиране на бюджета и разумно пазаруване е възможно да се отгледа прилично ,със здрави дрешки,добра храна и медицински грижи.Пак казвам ,това е моят опит .

# 623
Ариел, аз не разбрах. Тоест ти казваш, че ще започнете процедурите, когато усетите, че сте добре финансово ли? Това е много относително и то винаги има нещо.
Не знам на колко си години, ако си млада и имаш време да чакаш - супер. Но при някои не е така, годините си оказват влияние и когато станат фактор, човек почва да гледа по друг начин на нещата.

# 624
Да речем, че силно съм издразнена от забележки и упреци от свекъри и родители знаейки на какво финансово положение сме. 
При моите родители положението е било друго. Поне до 7 годишна възраст сме живеели при баба и дядо докато загубените ми родители си бяха намерили квартира.
Помня мизериите - и как беше празник ако веднъж в месеца си позволим месо. Супер яко беше.
Да ми се обяснява как другите могат да имат, а ние да нямаме - обясни го това на малко дете.
Като знам, че нямаме гръб от никого не ми помага особено да се хвърля с главата надолу знаейки, че ще завлека едно бъдеще дете в същите мизерии. Това е присъщо за един друг етнос.

# 625
Ами то идеята на темата е малко по-различна според мен. Ти сама си си преценила кога да правите опити за дете, свекърите/родителите какво смятат, е друг въпрос. Важното е вие с партньора да сте на едно мнение.

# 626
Никой не знае и какво ще му предложи животът.Днес може да има човек милиони,утре да рови в кофите ,да пази Господ.Тогава не може да върне децата си ,нищо че ги е правил в хубави години.

# 627
Аrielle, аз не разбрах имате ли проблеми със забременяването? Или все още събирате смелост и пари, за да започнете с опитите за дете? Разбирам финансовите Ви притеснения, децата на 80-те не бяхме по-богати, но животът е толкова непредвидим. Дай Боже нещата да се случат веднага след като решите, че е време за дете, но може да се проточат и години.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 23:02 от BettyBoop

# 628
  • София
Нещо не мога да разбера за какво става на въпрос?
Човек когато истински иска едно дете той наистина би направил всичко за него без значение дали е беден или богат, става на въпрос да е отговорен родител.
Не ми казвайте, че заради парите това са оправдания, когато това се случи човек трябва да си пререди приоритетите.
Ако ще и сам да гледа това дете пак ще се справи, ще работи и няма да е с широки пъсти ще гледа повече за детето и по малко за себе си и даже ще успее да задели пари в сметка само от детските като не ги пипа, защото тези пари в утрешния ден ще потрябват за образованието на детето. Повярвайте има много начини стига човек да иска и да го направи.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 23:24 от pepita5

# 629
Аз мисля, че Ариел малко е объркала темите или поне не е разбрала идеята на тази.
Тук хората споделят за емоционалната страна на това да се борят да имат дете, а не за това дали някой е решил да чака с опитите, за да е сигурен, че е добре финансово.
На нея идеята й е съвсем различна, а и според мен е млада още, поне така ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт