Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 494
  • 729
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте!

Имам конкретен въпрос относно таблетки "Метфогамма", изписани от еднокринилога ми след установена ИР. До колкото разбрах в много случаи води да разстроен корем.  Може ли някой, който го е пил, да сподели мнение. Също така ме интересува при спазване на хранителен режим може ли да се избегне приема му или да се замени с друго хапче по-щадящо корема.
Благодаря предварително!

# 616
Здравейте!

Имам конкретен въпрос относно таблетки "Метфогамма", изписани от еднокринилога ми след установена ИР. До колкото разбрах в много случаи води да разстроен корем.  Може ли някой, който го е пил, да сподели мнение. Също така ме интересува при спазване на хранителен режим може ли да се избегне приема му или да се замени с друго хапче по-щадящо корема.
Благодаря предварително!

Поносимостта към лекарството е изключително индивидуална. Пих Глюкофаж (същото вещество, друго търговско име) година и половина и разстроен стомах не съм имала, имах гадене и повръщане вечер, но много рядко. Аз съм много доволна от лечението. Наистина няма как да се предвиди при теб каква ще е поносимостта.

Съветът ми е да не приемаш лекарството на гладно, а само с храна, и постепенно да увеличаваш дозата до достигане на предписаното количество, повечето проблеми идват сякаш от въвеждането на цяла доза поради това, че хората не са предупредени.

Дали може изцяло да се замени лекарството зависи от това в какво здравословно състояние си (изследвания) и как си живяла (храна, спорт) досега. Аз не можех да отслабна и да вкарам показателите в норма въпреки нисковъглехидратен режим и движение и само се мъчех като грешен дявол. Други с режим и спорт се вкарват в релси. При мен беше нужно и лекарство, и режим, и спорт, лекарството не заменя другите усилия.

# 617
  • Пеликания
Метформина никога не се пие на гладно. Винаги по време на храна. Аз пих Сиофор доста кратко време, но също нямах проблем със стомаха.
За закуската - отдавна съм я отписала Grinning вечерям към 19:00 и на следващия ден към 15:00. Но нямам голямо движение последните месеци и върнах 3 кила отгоре и трябва да се стягам.

# 618
Йоана, на мен Метфогама ми беше изписана от репродуктивния лекар за подобряване качеството на яйцеклетките. По-късно след много четене открих, че съм с ИР и след консултация с ендокринолог увеличи дозата. Нямам проблем със стомаха или други от описаните странични ефекти. Аз лично на този етап не бих я спряла, въпреки че спазвам и режима, но не стриктно.

# 619
Здравейте и от мен в този сив ден! Simple Smile

Имам голяма новина, новата ми покупка наречена кантар, току що пристигна. Голяма радост скокнах на него и ООООООО, положението е трагедия, да да по средата на деня след като съм обядвала със всичкото дрехи, ама все пак! Значи за почти 10те дена на режим или нищо не съм направила или положението преди 10 дена е било меко казано "Много си зле". Мисля че е комбинация между двете.

Както и да е! Утре отварям дневника с мерките и теглилките и започвам една идея по информирано да следя.

Иначе си продължавам по план. Гледам да разнообразявам менюто и да не ям само салати с месо, че ми дотяга.
Кръвното ми е все така в час. Жлъчката ми се поуспокои но трябва да призная че не пия златното мляко с куркума, нещо ми стана първия ден, дали от това, дали от нещо друго незнам. Продължавам да не закусвам и да ходя по час сутрин Simple Smile преди работа вече и така. Да видим до къде ще се докарам.

Аз лично отказвам да пия хапчета, трябва да направя последен опит. Ако не стане ще взема да ги пия.
Иначе днес си купих Калции, Махнезии+Цинк и започвам да си ги пия. 100 хапчета са, трябва по 3 на ден, ама понеже не закусвам и не искам да си разбивам стомаха ще пия по две. таман 50 дена и още 10-15 за изчистване и пак ще ида да си пусна изследвания. За два месеца бих ли имала някаква промяна в инсулина или да почакам повечеко.

Хубав и успешен ден от мен!

# 620
Куркумата съдържа оксилати и се свързва с повишен риск от образуване на камъни в бъбреците. Като подправака може би не е проблем (ако няма вече установен проблем с камъни), но приемането на големи количества като добавка, аз лично бих избягвала старателно.

# 621
Аз в момента пия кукума, заради възпаление на ЩЖ. Не знаех, че действа така на бъбреците. Мислех още месец да я пия. Миоки благодаря! Ще проуча въпроса

# 622
Свързва се не значи гарантирано, така че всеки е добре да се съобразява със собственото си състояние, а и в това което аз съм чела, не се споменава какво количество за какво време с колко увеличава рискът, та не претендирам за достоверност, но предпазливост никога не е излишна.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469248/

# 623
За два месеца бих ли имала някаква промяна в инсулина или да почакам повечеко.

Изчакай. Simple Smile Иска се време. Зависи и какво ще правиш тези два месеца.
Честит нов кантар, в средата на деня тегленето си го спестявам, само по гащи сутрин. Simple Smile Тъй че може нещата да не са толкова зле, утре сутрин ще видиш реално положението.

# 624
Долче благодаря ти за отговора ,запозната съм долу горе с този режим ,само ,че там не закусват добре ли е да махне закуската още от веднага или  не е проблем да яде подходящите неща
Никъде не пише, че при този режим не трябва да се закусва. Кой както си реши.
Като знам как за много хора този режим означава само Атанас Узунов... направо е тъжно че така са се запознали с него. ВМ-НВ хранене е толкова гъвкаво и позволява толкова нагаждане че направо се мръщя като някой каже че съм на диета. Ами не съм пък. Обаче я иди го кажи на тоя господин, според който да си изцедиш лимон е грях, а пък чесън за овкусяване също не можело, щот расте под земята... А пък тези дето искат да закусват или да си сложат морков в яхнията сигурно направо ги отлъчват от неговата секта.

Тоди, 10 дена нищо не са, някои сме почнали да сваляме тегло чак след месеци на режим. При някои дори само адаптирането към такова хранене може да отнеме няколко седмици, особено ако промяната е много драстична и към много строго кето. Първо имаш да овладяваш ИР, свалянето просто съпътства подобряването. При висок инсулин зор работа да сваляш... и то предимно няма да е мазнини.
За тегленето не че някой ми иска съветите ама по-добре не се втелясвай да го правиш често, полза няма. Обаче има полза ако мериш обиколки - доста вероятно е да забелешиш спад в тях преди спад в килограмите, ти ще си усетиш и по дрехите естествено но пък друго е да видиш числа и да те мотивират.

# 625
Тоди, 10 дена нищо не са, някои сме почнали да сваляме тегло чак след месеци на режим. При някои дори само адаптирането към такова хранене може да отнеме няколко седмици, особено ако промяната е много драстична и към много строго кето. Първо имаш да овладяваш ИР, свалянето просто съпътства подобряването. При висок инсулин зор работа да сваляш... и то предимно няма да е мазнини.
За тегленето не че някой ми иска съветите ама по-добре не се втелясвай да го правиш често, полза няма. Обаче има полза ако мериш обиколки - доста вероятно е да забелешиш спад в тях преди спад в килограмите, ти ще си усетиш и по дрехите естествено но пък друго е да видиш числа и да те мотивират.

Натка, много благодаря! Естествено че ти искам съветите!

Да ти кажа при мен с тоя хоум офис и постоянно седене в удобни анцузи Simple Smile хич нищо не усещам да ти кажа Rolling EyesRolling EyesRolling EyesRolling Eyes та цифрите са си важни де. Утре, утре е деня освен за килцата и за обиколкчищата Simple Smile

# 626
  • София
По темата за закуската - отпадна при мен без да искам, но пия кафе. Пия го без подсладители, но слагам сметана от лидълската (30%). Вкусно ми е така, а сега се замислих да не се води закуска?

# 627
По темата за закуската - отпадна при мен без да искам, но пия кафе. Пия го без подсладители, но слагам сметана от лидълската (30%). Вкусно ми е така, а сега се замислих да не се води закуска?
И аз правя абсолютно същото - кафе с течна сметана (от тая дето се води за готвене) и отскоро без захар, оказа се че е възможно и доста вкусно даже. И си мисля, че не закусвам ама знам ли 🧐

# 628
Според някои специалисти, всякакъв въхлехидрат или протеин блокира фаста, само мазнината не. А сметаната има вх. Аз си пия две кафета с две лъжички мст и гхи. Не чувствам никакво движение в корема си, никакво огладняване до ранния следобед. Ако го пия със сметана, след час съм гладна.

# 629
За мен кафе със сметана не е закуска. Аз поне не го броя за такава. А и едва ли някой ще "ръсне" стотина грама сметана в кафето си Grinning В лидълската сметана 30% има 30 грама мазнини, около 3 грама вгх и около 2,5 грама белтъчини на 100 грама...за мен не е кой знае какво да се добави малко към кафето. Също може и да се добави мазнина- при желание. Може би всеки въглехидрат и протеин спира автофагията, но според д-р Фънг известно количество мазнина, сметана са допустими и не влияят особено на инсулин и на фаст. Та и моята позиция е такава- ако малко сметана в кафето помага да се мине без закуска или да се удължи фаст- ок, позволявам си я. Ще има и време когато ще искам автофагия- тогава по-стриктно. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт