Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 211
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Може би въпросните недоволни са хванали първите няколко дни, когато все още не бяха пуснали бюлетина. По това време беше такъв хаос и неинформираност на ниво МОН и държава, че точно пък няма да се сърдя на училището. Още повече, че се виждаше как се опитват да се организират максимално бързо. Понякога претенциите на някои родители ми идват тумъч. Затова и казах, че харесвам училища, които не са прекалено сервилни в комуникацията си.
Преди да отделят секция за бюлетина информираха със съобщения в дневника. Първото сега погледнах, че е от 18.09.2020. г. Абсолютна лъжа е че училището не е информирало изобщо или не е информирало своевременно.

Смятам, че Иззи "преписаха" бюлетина от СС. Защото ние веднага споделихме за начина на информиране при нас(някъде в началото на октомври). До тогава за Иззи това не беше казано. Няма лошо.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 12:54 от Fancy

# 586
  • Пловдив/София
Леле, много нападения, защо така? По време на първото ДО, мои приятели от СС и от БШ споделиха, че при тях лиспва достатъчна обратната връзка за болните учители/ученици. Сега не знам дали е възможно на определени класове да са споделяли, а на други не. Не съм ги разпитвала как се комуникира- по класове, за цялото училище или друго. Ние имаме общ бюлетин, където се споделяше за всички. Останаха с впечетлението, което споделят и другите от 2ра ръка, че нямат информация. За протокола и през ум не им е минавало да сменят училищата, те са си доволни, лека негатина нотка просто. Защо се твърди, че няма такива хора? Не мисля, че е толкова важно честно казано, като всичко друго е ОК. Ясно е, че в големите училища няма как да има такъв диалог с всички родители, какъвто има при нас. Заяждате се за глупости, ама наистина.

Това за Мейпъл ме учуди, кофти е да ти кажат, че си приет, а после каквото и да е друго обяснение защо не си.

Ния, какво му е кофтите но НУКК, ами на първо и най-главно място- Велянова! Натам са ти разказали Simple Smile Според мен правилно клоните към Питагор, щом няма силно застъпен финансов аспект.

Пипи, коренна разлика в мненията ти от миналата година, гледам към стандартните паралелки клоните. Мислехте ли за преместване? Има ли вариант в БШ да го прехвърлите в стандартна?
Рейни, разликата е само привидна. Все още смятам, че бъдещето е в прогресивните. Имам обаче 2 проблема с тях: първо, събират се пропуски и се натрупват и става много трудно след 4 клас. Второ, от една страна е тихо и децата наистина са концентрирани, но правят съвсем минимума по МОН. Даже минимумът е по желание на детето- ако не иска да работи, не го заставят, а му се натрупват задачите и ги прави с мама вкъщи. Е мерси. Значи ще плащам такса, ще се изморява детето цял ден в училище, но скед това ще учим и запълваме пропуски.
Вторият проблем е дисциплината. Монтесори децата спокойно казват “не искам да правя това”. Нямам сили и нерви целодневно да го мотивирам вътрешно, макар да е идеалният вариант. Понякога просто трябва детето да признава авторитети. Това лигавене с учителките запичва да ми идва в повече (не в нашия клас). Детето все още има респект към тях, но ако другите се държат така, няма да е задълго.
Та накратко, НВО, академични знания, дисциплина, три основни причини станаха да съм сериозно разколебана.
Има и страхотни плюсове, за родители със самодисциплинирани деца да кажа- невероятна среда (широко, светло, с кътове, маси за писане), наистина децата са по-спокойни и овладяни, говорят като възрастни, учат с голямо желание, напредват в конкретни области по-бързо.
Не търся съвет, споделям плюсове и минуси от наблюдения на моето дете и няколко приятелчета.

# 587
Не знам доколко това, че едно дете говори като възрастен е плюс...ама това на най-последно място се дължи на прогресивната паралелка. Личен опит от доста непрогресивни паралелки с много такива деца.

# 588
  • Пловдив/София
Не знам доколко това, че едно дете говори като възрастен е плюс...ама това на най-последно място се дължи на прогресивната паралелка. Личен опит от доста непрогресивни паралелки с много такива деца.
Не се дължи само на това, но философстват, разговарят като равни за всичко, това е основен акцент. Една идея поa-зрели са децата, с богат изказ, свободно уверено поведение. Училището допринася, наблюдавам няколко такива деца. Това не е само плюс- има лек риск към арогантност, самонадеяност и тн, което също не е само от училище, но пак допринася. Дори срамежливите деца спокойно възразяват на възрастните. Не знам дали е хубаво, философски въпеос е, за другата тема.

# 589
  • софия
Не, поведението фурнаджийска липата не подхожда на нито една институция. Не може, абсолютно го подчертавам-не може да ми кажат-приети сте, а после да не сме. Принципите на работа трябва да са заложени изначално, обмислени, претеглени и подробно разписани какво /кога /как, така че няма никакво извинение за такова побългаряване.
Миленита е мислещ човек, затова реагира както реагира, а не кон с капаци обясняващ защо така се е получило.

То обяснения много. Лошото е, че те не вършат работа за да се върши добре една работа.

Нямам дете в СС . К’во пра’йм сега?

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 14:19 от Амели

# 590
  • София
Ние имаме общ бюлетин, където се споделяше за всички.
И ние така Joy. Значи и в Иззи лъжат и крият за болните учители - да разбирам?

# 591
Ще извинявате, но на база личен опит - с тия частни навсякъде има някаква подигравка.

На едно място “еднопосочната комуникация” е много добра. На друго питат родителите “какво работят” - това е супер важно, разбира се. На трето до среща за детето си не можеш да стигнеш. В четвърто ти извиват ръцете за пари през ден... другите си сменят таксата в кризата (което всъщност е много добре и даже родителите смятат, че е могло и повече да я вдигнат). Много било яко и да не видиш началния учител на детето си, преди да го запишеш, чувам.

И все пак всяко частно си намира своята собствена група отдадени мазохисти, които му се радват, че даже и убеждават другите колко са хубави тия неща.

Аз съм човек, който си изкарва парите с труд и имам отношение към коректно и некоректно, морално и неморално. Не съм постигнала нещата със сервилничене и слагачество. Когато “ЕСПА”, “СС”, “Мейпъл”,  “Мейкрософт” или “Прогресивно училище Бургийка” си правят шеги с родители и деца на мен това ми мирише на МУТРИ и побългарени простотии.

Сори, казах го.

И причината да си ги говорим тия неща са именно родители, които са готови да нарекат черното бяло, защото черпят самочувствие от училищата на децата си и си мислят, че като са записали детето си в някое нашумяло училище изведнъж социалния им статус се е издигнал. Това създава усещане в ръководствата, че такива отношения са съвсем ОК. И тепърва ще се качват на главите ни.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 13:05 от Дирижабъл

# 592
  • София
Ама, моля ви, винаги има родители, които нещо не са разбрали, не са информирани. В нашата вайбър група има едни 2-3, които постоянно се оплакват от това и в 99.9% от случаите се оказва, че "липсващата информация" е на един клик разстояние в електронния дневник. Е,  за да я намерят е трябвало да си направият труда да отворят дневника, да погледнат на табчето за Ковид бюлетина и за въпросите свързани с вируса, да прочетат не само последните две съобщения или забележки ....
Иначе ми е много смешно с "едни приятели казаха"  ЕПК Wink

# 593
Не, поведението фурнаджийска липата не подхожда на нито една институция. Не може, абсолютно го подчертавам-не може да ми кажат-приети сте, а после да не сме. Принципите на работа трябва да са заложени изначално, обмислени, претеглени и подробно разписани какво /кога /как, така че няма никакво извинение за такова побългаряване.
Миленита е мислещ човек, затова реагира както реагира, а не кон с капаци обясняващ защо така се е получило.

То обяснения много. Лошото е, че те не вършат работа за да се върше добре една работа.

Нямам дете в СС . К’во пра’йм сега?
Далеч съм от мисълта да защитавам когото и да било както и нямам за цел да се  боря с разочарованието на хората. В поста беше споменато, че са говорили за прием и пращане на документи, а не че детето е било прието. Попадала съм в подобна ситуация и не ми в минавало през ума да се разочаровам тъй като преди подписването на официален документ една от двете страни винаги може да се отметне. Не ми казвайте, че дадено училище следва да е разочаровано, че след явяване на изпит и плащане на капаро някое семейство се отказва?
А мислещите хора не квалифицират като некадърни педагози, които не познават.

# 594
  • софия
Спешно. Едни големи пуканки, моля!

Не разбрах за какво се възмущава дирижабъл.

Дирижабъл, кое ви се стори ненормално с подигравката за всяко частно? Ми то е така и за всяко държавно. Чертс българска, какво да се прави.... просто не обръщайте внимание.
Имате си принципите, съобразявайте и преценяйте спрямо тях. Аз не разбирам възмущението ви. Може би защото не см прочела всичко назад.Някой ви кара да си записвате детето в частно училище ли?
Ама моля ви се, не му обръщайте внимание и си вземайте сами вашите решения! Това е най-доброто!

# 595
Оригиналното ми възмущение беше от ЕСПА, където мога да напиша цял том за издевателствата. Междувременно споделих опита на близките приятели с деца в СС, който е ... смесен, да го кажем меко.

Тогава дойдоха мазохистите и стана тя каквато стана Simple Smile Засегнах се, защото много добре си ги обрисувах в съзнанието - налагало ми се е да дружа с такива няколко години Simple Smile В ЕСПА нещата погрозняха рязко именно когато се оформи група родители, които се чудят как да им сервилничат, за да може постедствените им деца да получават грамоти. Въпросните бяха от яслата в ЕСПА едва ли не, а децата им изоставаха чувствително и от някои новодошли. Та... симбиоза и суета.

# 596
Ох, аз съм мазохистка и смятам да остана такава. Личен избор. Така, че Дирижабъл, вземете се примирете с това. А и с факта, че нямам нужда някой като вас "да ми отваря" очите с постове тип ЕЖК и приказки под шипковия храст.

....... налагало ми се е да дружа с такива няколко години Simple Smile
Фактът, че сте дружали с хора, които не харсвате според сегашните ви думи...говори много за вас и за сервилнеченето. Smiley

# 597
Имам приятелка с 3 деца в НУКК. Първото сега е 12 клас, второто е 7, а най-малкото е 3 клас. Миналата година премести най-малкото в ДУ, тогава е имала съмнения дали да мести и това, което сега е 7 клас. Сега много съжалява, че не го е преместила и обмисля местене между двата учебни срока. Представете си за какво става дума, след като се налага местене в 7 клас, по средата на учебната година.
Причината много родители да избират НУКК е, че е от 1 до 12 клас. Един път като бъде прието детето, забравяте за всякакви изпити и драми, детето спокойно си изкарва началното, основното и средното образование. Това е било чудесно преди години, когато в училището се е поддържало високо ниво. Но сега не е така. Ако детето има намерение да кандидатства в 7 клас, то се оказва неподготвено. От самото училище се прокарва линията, че няма нужда децата да се "мъчат" с изпити, като мястото в НУКК им е сигурно. Знам и други неща, но все пак касаят конкретни деца и няма да навлизам в конкретика.
Ето резултатите на НУКК за 7-ми и 12-ти клас. Явно се пресилва, че децата са неподготвени. .

# 598
Ох, аз съм мазохистка и смятам да остана такава. Личен избор. Така, че Дирижабъл, вземете се примирете с това. А и с факта, че нямам нужда някой като вас "да ми отваря" очите с постове тип ЕЖК и приказки под шипковия храст.

Идеално, аз също не държа да ме четете. Мисля, че сте си намерили точното място и честно казано аз не разбирам защо сте тук щом сте доволни и всичко е точно Simple Smile

# 599
  • софия
Давайте тома с издевателствата, другото го зарежете. Никой не ви е къщата, че дс му придавате такава стойност, че и да се засягате. Освен това наистина “тона”на нечие изказване зависи от личността на четящия.
Темата има смисъл само когато се разисква опита, не емоциите към/ между потребителите.
Напишете си каквото ви тежи за ЕСПА, може дс се окаже полезно.

Общи условия

Активация на акаунт