8 клас 20/21 -Тук е тъй уютно,с аромат на джинджифил!Идва светъл празник-ние се подготвяме със стил!

• 23 145
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
Кой може да предположи, че 3 дупки биха се оказали толкова профилирано занимание за хора, занимаващи се с това?

Днес разбрах, че когато се напише точка до число (22.), точката замествала ра, ро и числото ставало от бройно в ... забравих какво. Някакво друго. Можело да се пише "В 22. песен..." Тайните на българския език. Аз това никога не съм го учила.

Слушам сега урок по математика. Голям ремонт правят при госпожата, все едно е вкъщи, но тя не трепва.

# 601
Звънче, сериозно?
Ас съм го учила с "ра" 22-ра.
Ето, има тооолкова много неща, които не знам по БЕЛ🙂
Благодаря, Звънче!❤

# 602
Аз това го чух преди година от приятелката учителка по бел. Много се впечатлих и си мислех, че е учителски жаргон Simple Smile)))

# 603
  • София
За първи път го чувам това с точката.
Имаме нет, ТВ и две излишни дупки.
Отивам да си сипя едно. 😁

# 604
  • Някъде в Европа...
Ред, алилуя 😃...И при мен в апп беше шоу преди 2 месеца като ми прекарваха....Ама момчетата бяха големи сладури и хубаво си поприказвахме и посмяхме, че моя оптичен кабел ми го докараха чак от другия вход и успяха да срежат външния простир на една баба, защото кабелът се оплел в него и нямало как него да прекъснат, та срязали простира 😁, но после го оправиха и него, де (Нали се преместих в апп на баба и дядо, в блок от 1958-1960 г. и средната възраст на обитателите е много голяма..и всички имаме външни простири до съседните дървета 😁)

# 605
  • София
На нас също в неделя ни прокарваха ТВ на А1, но аз бях скрита в една стая да вардя песа да не изяде техниците, та не съм гледала какви ги вършат Smile Казаха обаче, че не можем да имаме оптичен нет, нищо, че за такъв уж плащаме, защото нямало мрежа във входа Thinking и 75мбпс било максимума за този кабел.  Това на въпроса дали ще стига за двама дистанционно  учащи,  че нали и баткото си идва и известно време ще учи от тук.

# 606
Забърках някаква съвършена смес за коледни сладки с наличните вкъщи продукти. Ще ми е трудно да повторя, а до утре надали ще има. Но станаха страхотни. Нещо като двойно напуканите, но и с бадемово брашно, портокал, подправки, малко ликьор. Имат си и шоколад , какао, масло. Само пудра захар нямах и липсва снежен ефект, но ухаят невероятно и са много, ама много вкусни.

Просто майка, поне показва някакъв ангажимент към образованието. Преди малко обясних по телефона на мъжа ми, че дребното има контролни, а голямото класно по БЕЛ, а той ме посъветва да мисля за позитивни неща:smile:.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 18:20 от Amanda.D

# 607
  • Sofia
дано няма бременни във форума, че както си ги описала... да не стане беля Simple Smile

# 608
  • София

Мони, Моника помогна с изрязването на листчетата и й беше интересно да чете профилните имена.
Пита ме кой, кой е, и като стигна до теб: " Я, Мониии!"😀
Знам си аз, че я е теглило към мен нали сме почти адашки ама пусти му късмет😄

# 609
Вкъщи сме с 50мбпс и работят без проблем едновременно: стационарен комп, лаптоп, тв и 2 телефона. За скоростта и модемът е от значение (по инфо на техниците, аз съм лаик).
При нас беше варварско посещението на техниците. И върхът на всичко беше като реши да направи снадка на кабела с една синя голяма тръбичка на стената на хола, за да не ходел до колата за нова намотка от кабела... Не им се получи.

# 610
  • софия
Не съм била само аз с незнанието на точката до число 🙂 Госпожата по БЕЛ така им пише и днес вкъщи се разгоря лют спор, защото мрън, естествено, не знаеше защо, но настояваше, че било правилно. "Аргументът" й беше, че на учебниците до класа имало точка. Обадих се на приятелка, която е завършила филология, активно се занимава на високо ниво с правопис и тя потвърди. Тя си го била знаела винаги 🤓. С точката до числото преминавали от бройни в редни или обратното, но това е. Та да си знаете, че можем и да не пишем 22-ро/ра, а 22. училище, напр. Правилно ще е.

# 611
  • Велико Търново
Уж  имам претенции за добри познания по български език, но ето че и аз не знаех това правило. Както се казва, човек се учи докато е жив 😉 Благодарности, Звънче 😘

# 612
  • София
Супер правило.
3. дупка на стената. 😂
Извинете, спирам, мисля, че вече откачих. За капак трябва да разучавам и интерактивна ТВ, ама не искам.

Ей, ама чакайте - това правило изразява ли и членувани форми (третаТА)?

# 613
# 614
  • София
Наистина ли е така?
А има ли ограничения в какви видове текст може да се използва тая заместителна точка? Нещо не си я представям в художествена литература.

Общи условия

Активация на акаунт