Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблемен колега на новото място

 • 2 806
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Здравейте, пиша тук с голяма молба за мнение или съвет по мой проблем. Имам 10 години трудов стаж и смятах, че съм виждала всичко, но явно все още има ситуации, които да ме изненадат.
Проблемът е следният: търся си работа, пратих cv, мина първа част от интервюто и ми казаха, че днес колега от фирмата ще ми се обади за втора.  Звъни ми един човек и директно ми казва "ние се познаваме". И като си каза името, направо се отчаях.
Преди 4 години с този същия колега започнахме заедно в една фирма, бяхме в един екип. Още от началото той се държеше особено, грубо казано, падаше си малко луд. В крайна сметка го освободиха по време на изпитателния срок, защото откриха голям обем несвършена от него работа. Дадоха му разумен срок, в който да навакса, но вместо това той взе да обяснява на мениджърите как нямало да се занимае, защото това били безсмислени дейности, само загуба на време и ресурс. Дори предложи да го сложат за 2 месеца да заема мениджърска позиция, за да покажел как неговите идеи ще доведат до подобрения в работния процес.
Направо се отчаях от мисълта подобен човек да ми е шеф и от него да зависи оценката за представянето ми и за качеството ми на работа Sad На интервюто си отговорих чинно на всички въпроси, но веднага след това отворих LinkedIn, за да видя на каква точно позиция се води и дали има вероятност да ми е пряк ръководител. И се оказа, че странностите продължават и тук...
Относно фирмата, в която бяхме заедно - посочил е длъжност, която, така, както е написана, звучи много сериозно и отговорно, реално обаче такава позиция никога не е съществувала. После следва друга фирма и след нея тази, в която в момента аз кандидатствам. Обаче - пише някаква позиция и пише, че е бил на нея до 2019 година. В момента стои currently employed, но не и като какъв.
Моля ви кажете ми вие как бихте постъпили в тази ситуация. Има ли някакъв приемлив, общоприет начин да се поинтересувам кой ще ми бъде тийм лийдър и/или каква позиция заема интервюиралият ме и доколко аз ще завися от него? Всяко мнение ще ми бъде от полза!

# 1
 • Мнения: 3 520
На твое място въобще няма да питам, ако искам позицията. Отговарям си на въпросите, и то само каквото ме питат, кратко и ясно. В случая си кандидат за работа и се дръж като такава. Ако ми дадат възможност аз да попитам нещо, ще попитам само неща, свързани с това, което ще върша там. Ако някой ми зададе въпрос познавам ли някой от фирмата, ще кажа, че познавам интервюиралия ме като бивш колега.  За него нищо недей да питаш, един кандидат не може да разпитва на интервю за имената на колегите си.
Ако не би работила там заради този човек, по-скоро откажи работата, отколкото да разпитваш.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 409
На интервюто задавате директен въпрос за йерархията във фирмата и питате кой отговаря за позицията, за която кандидатствате. Няма нищо странно в това питане.

# 3
 • София
 • Мнения: 27 762
И защо трябва да се набутваш точно на мястото, където е тоя? Знам, че в момента в някои области няма работа, ама...

# 4
 • Мнения: 3 520
нищо не се знае как ще се развие работата, може пък въпросният колега да напусне...

# 5
 • Мнения: 699
Как така не знаеш кой ще ти е пряк ръководител? Това е нещо, което се изяснява още на първо интервю, дори преди заплатата.

# 6
 • Мнения: 18
Благодаря на всички отговорили!
Досега никога не съм знаела кой ще ми е прекият ръководител, не съм и питала в интерес на истината. Но след като се замислих, този стар познайник си каза само името, но не и позицията, което значи, че ако отново се свържат с мен, съм свобдна да попитам какъв е той в йерархията.
А иначе знам, че има и други места и мога просто да се откажа. Но предложението като предмет на дейност, условия и заплащане е идеално, явно и те са ме харесали, защото ми се обадиха почти веднага и всичко вървеше чудесно, докато не се случи тази неприятна изненада днес.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 320
Има ли някакъв приемлив, общоприет начин да се поинтересувам кой ще ми бъде тийм лийдър и/или каква позиция заема интервюиралият ме и доколко аз ще завися от него? Всяко мнение ще ми бъде от полза!

Това да питате с кого ще работите, колко е голям екипът, каква е йерархията е нещо съвсем нормално. А това каква позиция заема интервюиращият си е редно той сам да си каже като се представя.

Лично аз не бих се хванала точно за LinkedIn профила. Доста хора не го обновяват редовно, отделно пишат се на нова работа, а не слагат крайна дата на старата. Някои преувеличават за задълженията си.
Ако Ви притеснява този човек и не искате да работите с него - просто не започвайте. Принципно е и редно да Ви интервюира човек, който не Ви познава, за да бъде обективно всичко.

# 8
 • Мнения: 1 277
Какво те интересува той какъв е,какво може,какво пише и т.н..В случая става въпрос за твоята кариера.Абстрахираш се от миналото и подхождаш към него,като към непознат,действай като професионалист.Ако не те устройва резултата от интервюто,свържи се с отдела за набиране на персонал,обясни,че се познавате от преди с въпросния господин и смяташ,че резултатът не е обективен.Искай второ интервю с неутрални интервюиращи.Няма нищо страшно и смущаващо в казуса.
Ако въпросният въпреки всичко те назначи на работа,действай си по задачите, все едно че не се познавате.За какъв се представя,какво печели като си приписва заслуги или скрива/изопачава информация,е абсолютно излишна твоя грижа,концентрирай се върху собствените си задачи и цели, и го остави да се пързаля по отвесния наклон,все някога ще стъпи накриво,но това не е нещо за което да мислиш и се притесняваш.
Ако ти създава проблеми и пречи на работата ти,обърни се към следващият в йерархията.Гони си правата и целите,ако трябва и до най-високо ниво стигни.Щом ти харесва работата,не се предавай,успех!

# 9
 • София
 • Мнения: 14 198
Имах подобна ситуация, питах директно интервюиращия - каква е структурата, на кого ще съм подчинена и какви отношения ще имаме  с познатата ми служебно дама. Ако въпросната щеше да ми е ръководител, никога нямаше да започна.

# 10
 • Мнения: 18
Бърди, Ванеса, благодаря ви за подкрепата!
Наистина смятам така да постъпя, ако дай боже ме одобрят, ще започна и на момента ще решавам дали този човек по някакъв начин би застрашил работата ми. Още повече че става въпрос за работа от къщи и ще избегна поне прекият контакт.

# 11
 • Мнения: 1 277
Щом си от 10 години в кръговрата,явно си около 30-те.Ако на всяко желе се прекланяш и мислиш с часове и дни какво,как,защо,далеч няма да стигнеш.Ако си сигурна в себе си и искаш тази работа,действай смело.
Като гледам не си никак уверена,но то е нормално за възрастта ти.С повече самочувствие,с покритие разбира се,и подходящата подкрепа ще се изстреляш нагоре.Дерзай!

# 12
 • София
 • Мнения: 14 198
Ами не е така, да е неуверена и т.н. Когато се случи при мен,  вече имах много опит, самочувствие и увереност. Точно затова бях напълно наясно, че един гнил мениджър може да те провали и в най-добрата фирма и с най-вълнуващата работа. Опит. Също така знаех, че като не взема тази позиция, няма да остана без работа. Увереност.
И бях права. Отделът на тази въпросната след година го закриха, защото не се справяха. Преценката ми да не започна работа там, ако е под нея, е била правилна.

# 13
 • Мнения: 699
Мениджърът е едно от най-важните неща в работата. Добрия мениджър може да те накара да летиш, гнилият, както казва Бърди, може да те срине със земята. Аз самата съм напускала обикновено заради прекия ми мениджър.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 16:12 от Iseis

# 14
 • Мнения: 39 099
Мениджърът е едно от най-важните неща в работата. Добрия мениджър може да те накара да летиш, гнилият, както казва Бърди, може да те срине аъс земята. Аз самата съм напъскала 8бикновено заради прекия ми мениджър.

Много правилно.
По тази причина не кандидатствам за по-висока позиция, защото и на двете за които бих, са едни девойки, много неграмотни, но с голямо самочувствие.

Аз бих минала интервюто, но ще съм в готовност за промяна.
Все пак не се знае той колко време ще е на този пост, може да не е задълго, щом е проблемен.

Общи условия

Активация на акаунт