Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблемен колега на новото място

  • 2 764
  • 33
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 16
Моят казус се  разреши - обадиха ми се за трето интервю и там интервюиращият каза на каква позиция е, каза ми името на бъдещия ми тим лийдър, който към момента отсъствал по еди каква си причина, каза и каква длъжност заема неприятният бивш колега, с когото бях говорила предишния път.
За съжаление не се представих добре, много я исках тази работа, особено след като и проблемът от темата отпадна и бях много пренавита. Казаха, че ще се свържат с мен в началото на януари, но нямам особени надежди.
Ще помоля модератор да заключи темата и вече ще пиша в "Работа, CV-та, HR-и, съвети".

# 31
  • Мнения: 1 798
... Ти ли  разпитваш фирмата, или тя теб?
Ти искаш нещата да се разиват по твоя сценарий, само, че ти си само кандидат.  HR са добри психолози ... Още повече, че в общия случай, съм забелязала, че мениджърите не обичат в колектива да има хора, които се познават отпреди, дори и ако се получат някакви групички на по-близки хора, ги поразместват, пращат някои  при други мениджъри. ...
Типичното мислене за България. Изключително грешно и остаряло.
Не фирмата изпитва кандидата, взаимно се изпитват.  
Кандидатът не е само кандидат, това е служител, от когото въпросната фирма има нужда. Фирма, шеф не са еквивалент на Всевишния. Много лесно заменяеми са от позицията на кандидата.
Специално за българските HR-и - много далече са от психолози. Огромна част от тях не знаят как да решат и да се справят с един обикновен вътрешноекипен проблем като например ако някой колега причинява някакъв дискомфорт на останалите.
В много компании вземат хора, които се познават, точно защото си познават работните навици и се сработват добре. Много често даже новите колеги са препоръчани специално от вече работещите.

# 32
  • Мнения: 3 474
Ghost Viper
да, има го това с препоръчването на кадри, даже бонус се плаща, но от моя личен опит, май по-лесно се влиза във фирма без да си препоръчан, освен, ако не си много рядка или тясна специалност, висококвалифициран и с опит. С други думи, дори големи фирми предпочитат да не плащат бонуси.

# 33
  • Мнения: 1 798
Възможно е и да зависи от отрасъла.
Но като цяло е доста често това с наемането на някой препоръчан, може би е дори и модно напоследък.

Общи условия

Активация на акаунт