Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 530
  • 750
  •   1
Отговори
# 525

The Invisible, останала съм с впечатление, че детето ти учи. Не се тормозете излишно взаимно Simple Smile
Изобщо не е като да учи
Да, има добри оценки, паметлив е, учи в добро училище, но всичко е заради това, че го побутвам и натискам, което адски ме уморява
На път съм да го зарежа точно сега в 7 клас
В тази връзка, как се справяте психически с постоянното мрънкане и повтаряне-сили нямам
Преразказът колкото и да прави, не се подобрява
Не ме е яд толкова за резултата, колкото за нестаранието
Ами , оплаках се

# 526
Повечето ми приятели с по-големи деца ги спряха последната седмица преди НВО  с идеята децата да използват това време за учене само по БЕЛ и Математика. Не знам дали е правилно решение има време да го мисля.

The Invisible, не го зарязвай точно сега. Просто по-често си припомняй, че е тийнейджър с характерните за възрастта си състояния.
Как се справям психически ли?
Тук във форума много добре, вкъщи често викам Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 23:02 от vox

# 527
  • София
Днес като му видях хисторито, ютуб 2часа на телефона и 3 на лаптопа Anguished
Взех му всички устройства , дано до утре ми мине да му ги върна
Това ДО ще ме довърши
Тотално съм отчаяна,че от него може да излезе отговорен човек

Добре дошла в отбора и наздраве! (на Бейлис съм, спазвам устава тук Wink ).

Аз също се уморявам от постоянното следене, натискане, мрънкане, реване (да, тийн на почти 14 г. и 70 кила реве като бебе с крокодилски сълзи), викане и т.н. И на мен ми е идвало да го зарежа тотално на самотек, но после размислям, щото изпитвам вина. Но най ме е яд, че не е глупав, а просто от мързел ще се провали. Ама какъв мързел просто, чак не мога да повярвам.

Чакам сега ПИ в Регалия, че дано се стресне от резултата или в най-добрия случай аз ще се доотчая. Ще си купя още Бейлис и вино, то се е видяло.

И аз викам, нервите ми не издържат, преграквам чак след решаване на задачи 4-5 часа, през които реването и мрънкането отнемат половината от времето.

# 528
За мен, абсолютно глупаво решение. Дори бих предпочела да си отдъхне психически преди изпитите. Ако до тогава не са научили, за тези 2 седмици, какво ще научат?

Психически си се справям много добре. Не защото съм притръпнала:) И миналата година не съм се  изнервяла много. Не съм забравила какво е да си дете, приела съм го за нормално и често ги оставям да кръшкат от задълженията си Simple Smile И продължавам на другия ден, плановете ми никога не се осъществяват, но не го приемам за драма. Миналата година подходът ми сработи, надявам се тази пак да стане. Разбира се, всеки според възможностите си!

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 23:11 от MollyBy

# 529
Ако си изпуснал тотално материала, наистина за седмица не можеш да го научиш. Но за последен преговор може би ще е от полза.

# 530
И да им стане каша в главата...Simple Smile Не, благодаря!
Докато учех в ТУ, никога не четях точно преди изпит. Задължително излизах предната вечер. Почти си бях внушил, че иначе няма да взема изпита:)

# 531
Уважаеми родители,
Като ученик, на когото след 1 година му предстои кандидатсване в университет, като подготовката ми е почнала още от лятото, искам да Ви споделя моите вълнения по време на моето НВО и поне малко да Ви успокоя, защото виждам много протеснени родители. Моята година на кандидатстване беше през учебната 2016/2017. Точно в началото на големите промени в системата. През самата година бях много притеснен как ще се представя и къде ще бъда приет. Признавам си, че не бях от най-задълбочилите се деца (да решавам тестове, задачи постоянно и т.н.), но не ми е пречило да бъда отличник. Моята допълнителна подготовка беше в група. Самият аз избрах да бъда в група, поради причината, че обичам да се "състезавам" с останалите. Смятам, че това е голямо предимство, защото така човек почва да вижда каква цел трябва да гони, все пак НВО и кандидатстването след 7 клас е вид състезание. По български имах големи пропуски, които в рамките на точно една година успях да запълня и да стана един грамотен българин. По математика... честно да си призная... направих най-голямата грешка - наблегнах повече на български и някакси подготовката ми по матемаиката остана назад. Е успях да вържа 4 (45 т.), но бях сигурен, че мога и повече. Е... мина НВО, излязоха точките (85 БЕЛ, 45 Мат) дойде време за кандидатстването. Исках да кандидатствам в НПМГ и естествено изписах всички паралелки, които ме вълнуваха. Добре де... обаче аз друго училище не исках. След дълги разговори с родителите ми, на които съм страшно благодарен сега, успяха да ме убедят, че трябва да се напишат и други училища с други паралелки, към които също имах интерес. (Един съвет, при подаването на училищата не гледайте баловете от минали години, подреждайте ги по това какво вашето дете иска да учи следващите години) Не ме приеха в НПМГ на първо класиране. Казах си, че има и второ класиране и имам още един шанс. Да, но... не ме приеха. Изпаднах в нещо като депресия. Имах чувството, че се провалих и всичките ми планове след НПМГ да кандидатствам медицина са се провалили, но не е баш така. Сега не уча биология и химия в училище, но това не ми пречи да преследвам мечтите си.

Сравнявайки 7 клас и това, което ми предстои, се чудя защо съм се притеснявал тогава.

Идеята ми, с която пиша всичко това, е да Ви помоля да обясните на децата си, че дори да не бъде прието в желаното училище животът не свършва и човек може да преследва мечтите си и извън училище. Имаше спор за израза "Училище ще има за всеки". Убеден съм, уважаеми родители, които сте тук, че Вашите деца са най-малкото "средностатистически" (как я мразя тази дума) подготвени. И те няма да влязат в пропаднали училища, повярвайте ми. Аз съм на мнението, че няма толкова голямо значение в кое училище учиш до 12 клас. Важното е след това с какво ще се занимаваш. И последното нещо, което искам да Ви помоля, недейте да натягате много Вашите деца. Говорете им нормално и им обяснявайте какви ще са последствията без да ги стресирате. И най-важното им казвайте, че каквото и да се случи Вие винаги ще ги подкрепяте.

Уважаеми родители, пожелавам на Вас и на Вашите деца успешно кандидатстване без излишни нерви и притеснения.

# 532
  • В светлината на слънцето
За много години, момичета! Да бъде една щастлива и късметлийска година за всички! Спокойна - надали ще е! Но нека вярваме в децата - ще се справят!

# 533
За много години, момичета! Да бъде една щастлива и късметлийска година за всички! Спокойна - надали ще е! Но нека вярваме в децата - ще се справят!

Lu, прочетох те в десетокласната...Как си?Heart

Ще се справят, разбира се! Дори и ще ни изненадат и ще се чудим защо сме се притеснявали толкова.

# 534
  • София
Намесвам се по темата с преразказа - и моите наблюдения са, че зависи на кой колко му се удава Simple Smile Големият изкарваше около 22-23 точки в началото на 7-ми калс, след цялал година курс по БЕЛ, на НВО изкара 27. Тестовете и преди курса бяха близо до макс, но никога без грешка, така стана и на самия изпит. До ден днешен се шегувам с него, че 5-6 точки разлика ми струваха 800 лв. 😅😅😅
Наборът се справя по-добре от брат си за момента - около 25-26 точки (с обучение в НМУ) и няма да има никакви курсове, совен допълнителните НВО часове в училище.

А в YouTube, ако слушат музика, какво ви притеснява? Големият учи на музика от малък. Малкият не може - започвал да внимава повече в музиката 😅 Но целенасочено слуша музика в YouTube с часове...

# 535
за преразказите има значение и как се правят
доста деца ги правят като поглеждат от текста и разбира се така точките са доста повече
rally със сигурност не слуша музика, гледа някакви глупави клипове за игри и т.н.
нямаше да ме притеснява, ако не беше по време на часовете
особено се вбесих, че го прави и по време на школата за която плащам
по разказвателните не е отворил от месеци, има ги за свободни часове, но нямам нерви и за това да се карам
юни е далече, надеждата ми е поне да тръгнат присъствено

# 536
  • Варна
За спиране от училище с цел преговор - не бих го направила. Но ако има шанс да я карантинират и съответно да пропусне изпитите - бих я оставила в къщи. Да не дърпам рогатия за опашката, но принципно не е от боледуващите деца, та не ме е толкова страх от разболяване, колкото от карантиниране. Искрено вярвам, че до юни ситуацията ще е доста по-спокойна и няма да имаме тези терзания. Гледам да не се тревожа предварително.
Относно музиката - и аз уча и работя много по-добре на музика. За съжаление напоследък работата ми включва твърде много разговори и това намалява времето за музика. Но щом е по време на часовете и школите, и аз бих се ядосала много.
А що се отнася до това колко ще вдигне точките на изпита, благодарение на школата - не мога да кажа със сигурност, но определено няма да е много. Но за мен е по-важно да има допълнителни занимания, които не идват от мен, а от учител - тогава го взима по-насериозно и работи, а и не ми къса нервите. Wink Освен това има с кого да се сравнява, колкото и да не е конкурентен тип. А, като казах "тип" - онзи ден й дадох да направи един тест за определяне на типа личност - много точно я определиха, имаше доста ценна информация, която лично аз получих от това. Направих го с цел да видим дали ще можем да извлечем някаква насока за "кариерно ориентиране". Ако на някой му е интересно ще дам линк.
Лу, изгуби се дълго време, как сте?

# 537
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на мен ще ми е интересно.
Simple Smile

# 538
Dive, може ли линк към теста, стана ми интересно?

# 539
Е, защо питаш Simple Smile Направо давай линка.

Аз не възприемам школата като средство за вдигане на точки. Ходят на школа не само в 7 клас, и не само заради НВО...Смея да кажа, че благодарение на школите са изградили трайни знания, независимо дали се справят с изпита на 100%.

Общи условия

Активация на акаунт