Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 578
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
За МГ си зависи от детето, ако държи на отлични оценки, определено няма да стане без голямо учене Simple Smile Но имаме познати деца, влязоха там с АЕ...и с идеята, че ученето им е било до тук (7 клас), нямат големи проблеми. Е определено в някой техникум, ще е в пъти по-малко ученето, ама то не може и лесно, и от добро училище диплома накрая. Моят прави няколко контролни по математика на приятели в други училища, беше впечатлен колко са лесни, изкара им 6., а той милия има 3 на едното контролно в МГ Simple Smile

Отказа ме за португалския Simple Smile Смятам, че втория език почти никъде не се научава. За втори ми се иска да заложим на АЕ. Но искам първи да е нов! Звучи ми добре италианския в руското например. Незнам руски първи има ли някъде? Нещо такова...

# 661
  • София
Междучасие тази година няма да правят ПИ за външни ученици, дори и онлайн. Да го имате предвид, ако сте решили да пускате децата на ПИ към други школи.
Моята девойка ходи миналата година на един ПИ присъствено и беше много притеснена преди това, въпреки че знаеше, че е само ПИ. Сега когато са онлайн въобще няма притеснения. От една страна е добре, защото е спокойна и не прави грешки, но когато дойде НВО и то е присъствено тогава си мисля, че притеснението ще й изиграе лоша шега. Дано да греша.

# 662
  • Варна
Не, Моли, няма във Варна, освен в Руското. Поне досега. Като излезе тазгодишния ДПП ще видим, но до миналата година бяха все:
В Първа:
АЕ + НЕ и НЕ + АЕ
В Пета:
АЕ + ФЕ, ФЕ + АЕ, АЕ +НЕ, НЕ + АЕ, НЕ + РЕ
В Четвърта:
ФЕ + АЕ, ФЕ + ИЕ, ИЕ + АЕ, ИЕ + ПортЕ.

Това знам аз и по метода на изключване, който казва: Без Немски и без Френски, изборът се стесни значително Simple Smile Доколкото знам В МГ могат да избират и РЕ като втори, но като първи го няма никога.

# 663
Според приятелка на щерката ( с испански от гимназия и португалски от бакалавъра, по принцип е с основни английски и руски ) италианския е лесен език ,  едни частни уроци, курсове въз основа на познания в областта на романските езици ( френски, испански , португалски ) би свършил много по- добра работа отколкото време за италиански в гимназията. За гимназията според нея е дпобре да се заложи на базови езици. Екзотиката да се запази за после. Щерката се беше юрнала за японски италиански навремето. Добре че някак се възпря и заложи на НЕ и АЕ.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 16:31 от _re_ge

# 664
  • София
Миналата година правиха моите деца тест от Междучасие, никога не разбрахме резултата. И май по-добре, че казаха било ужасно трудно.... Няма да ги записвам точно в тази школа на ПИ, за да не се сдухват:)
Не го потърсихте или го търсихте, но не ви го дадоха?

# 665
_re_ge, сигурно е така, но във Варна ( за тук знам) паралелките с НЕ са много високобалови, АЕ - ходи на школа вече 5 години и не виждам смисъл да започва от начало. За вариант - среден бал умувам варианти Simple Smile  Мисля си че за нашия, лесен език е страхотен избор. Поне ще има шанс да научи нещо Simple Smile Защо да не спестим парите от курс в следващ период...въпреки, че не вярвам да се стигне когато и да било до 3-ти чужд език....Е, нищо не се знае де Simple Smile

# 666
  • Варна
Според приятелка на щерката ( с испански от гимназия и португалски от бакалавъра, по принцип е с основни английски и руски ) италианския е лесен език ,  едни частни уроци, курсове въз основа на познания в областта на романските езици ( френски, испански , португалски ) би свършил много по- добра работа отколкото време за италиански в гимназията. За гимназията според нея е дпобре да се заложи на базови езици. Екзотиката да се запази за после.
Абсолютно подкрепям. Аз започнах с НЕ, втори АЕ. После в университета по свое желание се занимавах с италиански и испански, ами можех и сама да ги уча, след първите два...

# 667
_re_ge, сигурно е така, но във Варна ( за тук знам) паралелките с НЕ са много високобалови, АЕ - ходи на школа вече 5 години и не виждам смисъл да започва от начало. За вариант - среден бал умувам варианти Simple Smile  Мисля си че за нашия, лесен език е страхотен избор. Поне ще има шанс да научи нещо Simple Smile Защо да не спестим парите от курс в следващ период...въпреки, че не вярвам да се стигне когато и да било до 3-ти чужд език....Е, нищо не се знае де Simple Smile

И аз съм от варна де. Затова го пиша. По принцип може сега да ме линчувате , но нивото на езиково обучение в руското училище е с много лошо качество. От личен опит го пиша. Разбира се ние във вн нямаме големите възможности на столицата, където има огромно количество гимназии и всеки някъде се намества. При нас първа пета и четвърта са гимназиите където говорим за ставнително качествено езиково обучение. Ако детето не се вмъкне там,  се налага компенсация с курсове.  По принцип аз смятам че е по-добре един/ два но на високо качество и с богати познания .... И серифицирани. Иначе няма смисъл, от моя гледна точка де, особено като трябва да се гледа не езика само по себе си , а на приложението му.

Щерката избра първа с немски. По принцип преди гимназията беше в училище с руски и английски. Руския го ползва до сега, английския го сертифицира , както и немския.  Края на гимназията пък захвана японски и го продължи с избирателен предмет  в унито. Има време и дса подхване италиански.

# 668
_re_ge, извинявай, не бях разбрала, че и ти си от тук Simple Smile
Явно ви се отдават езиците. При нас не! Трудна работа е, но се стараят. Аз не знам нито един чужд...направо ме е срам да го кажа, опитах да науча АЕ, не успях. Някакъв набор от думи знам, но и едно изречение не мога да скалъпя Simple Smile Затова децата от малки ходят на английски, понаучиха го, не знам колко, тестове вземат с доста висока успеваемост, в чужбина ми превеждат... Но не вярвам да могат да научат език сами ( може и да ги подценявам).

Относно Руското, знам и още как...ноооо моят е много непредвидим и може да не е много-приятна изненадата. Предпочитам да съм подготвена с варианти. Ясно че всичко от 5, 1 и 4 ще е писано преди Руското. А може пък и да влезе в МГ при брат си ( за сега това казва че иска)

Я кажи за това "сертифициране"...Знам само, че още им е рано за сертификати...Но за къде е нужно по- принцип? Предполагам при кандидатстване в чужбина...?И сертификат, освен от школи с права...от училище получава ли се?

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 21:07 от MollyBy

# 669
  • София
Скрит текст:
Преди пет дни в същата тази тема.
Скрит текст:
За всяка паралелка е различно. Когато излезе одобреният държавен план-прием,  в него ще бъде посочено балообразуването за всяка паралелка. Най-популярните варианти са:
 2хНВО БЕЛ+2хНВО МАТ + два предмета от свидетелството
3хМАТ+1хБЕЛ+ два предмета от свидетелството
3хБЕЛ+1хМАТ + два предмета от свидетелството
Двата предмета от свидетелството много често са БЕЛ и МАТ, но не е задължително.
Ама ти сериозно ли? Човек ще рече, че за първи път участваш в седмокласна тема. Laughing Преди цели пет дни, е-хеее, че това си е почти миналата година! Joy Да заложим ли колко пъти още ще го повториш до юни месец? Пък и не само това. Аз не мога да броя до толкова. Laughing

Санака, другаде ти е силата Simple Smile

Dive, за закъсали "софиянци", подвизаващи се в района, офетата важи ли ? Joy

Веди имаха на сайта си миналогодишния справочник, но той е само за груб ориентир за Софйските училища - кои са училищата,  къде се намират, паралелки, ориентировъчен бал как е формиран. За предварителна "подготовка" става.
Наборката също не е ориентирана, отговаря с "нещо с ...., може би". Искаше НГДЕК, но изпита по БЕЛ я отказа, аз също "помогнах" с местоположението й, а тя обича да си поспива. Сигурно е, че няма да са науките на баткото (Mira, той е впечатлен от вашето училище, има "много" деца от там, та мъките ви помагат за при тях.). Той знаеше какво иска, а за останалите училища имаше някакви странни хрумвания, защо са ок или не са. Нямаше нищо против Стоителната гиманзия, защото му допадаше местоположението, а изобщо не е за него такова училище. Няма го изобщо с технически неща или такива, които се правят с ръце, с изключение на рисуването. Девойката се върти около тактото като прави нещо, подава разни неща, разпитва. Eто това е нейно творение, готова схема, разглеждаха елемените, показахме й как се разчитат зветовия код на резисторите
Скрит текст:
.
Това че баткото знаеше какво иска, не правеха нещата по-лесни и леко го подготвях, че има и други варианти, които не са по-лоши, ... не се знаеше какво ще се случи на НВО или на изпитите.
Има време, ще редим, само да е наред всичко.

Дидиа писа как се е отразила маската на внучката й, в нашия клас също имаше подобен случай в клас.
Някои друг писа (извинявайте не помня кой) за случй с грешно място за записване на задачата.
Тук можем да помогнем ние (както и училищата) като предварително се отренират грешки и правилата и децата знаят как да постъпят.
Маските вече са оттренирани - в училище, школи, знаят коя им е удобна, коя не.
За изпита училищата организират информативни кампании, някои и пробни изпити. Всичко това намалява стреса, но не може съвсем да го елиминира.

Моли, имам удоволствието всекидневно да работя с един страхотен умник, кадър на МГ, който също искал спортно.
Сертификатите са от някой лицензиран изпитен център моите ходят в училища АВО, те провеждат и в страната, но май във Варна нямаше, търсих евентуално да съвместим ваканцията с еднин изпит. https://avo.bg/course/za-uchenitzi-izpiti-za-teenagers/420007

Вие ме разбихте с информация за Тиквешкото - бяло, розе, аз си мислех, че мислех, че само червено. (има го и в "стъкло")

Развам се, че дъщеря ми не я карат да учи, наизус (голяма мъка за мен). Няма проблем да разпознава произведения или цитати като и да ползва такива.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 21:57 от Desem

# 670
Наборката също не е ориентирана, отговаря с "нещо с ...., може би". Искаше НГДЕК, но изпита по БЕЛ я отказа, аз също "помогнах" с местоположението й, а тя обича да си поспива.
За спането не знам, но със сигурност не е било трудно да я разубедиш за НГДЕК. Изпитът там е по история, а не по БЕЛ.

# 671
Ами сертификатите са платени, по принцип. (няма да обсъждам Гьоте сертификата при нас в 1 ег. Не става сравнение със София ако някой ще коментира от столицата, говоря конкретно за Варна) Хубаво е преди сертифициране да си подготвен (от школа/учител) за бланката (формата, шаблона, спецификата) на изпита за дадения сертификат. Затова сертификата се подбира за бъдещи нужди. Сертификатът има нива. Хубаво е детето да знае какво ниво за какво цели му е нужно. Да кажем на щерка ми за виенския университет й трябваше специфичен немски  сертификат  за който ходи на курс . От унито ти казват какво ниво на какъв сертификат ти трябва за да кандидатстваш. От там има и специфики. Примерно подготвяш се за В1 защото ти тряба ( хубаво е в школата /учителя да прецени за кое ниво си) явяваш се и го вземаш с оценка. В процеса на изпита може да се окаже че учителя/школата са  е преценил неправилно и имаш знания за по-висок сертификат - В2. Ами плащаш отново за следващо ниво. Освен това има временни и постоянни сертификати. При английските повечето деца вземат профишънси. Аз не съм съвсем в час, може би някой преподавател може да е по-обстоен.

# 672
  • София
Дидева, мда спряла съм след първия ред... Joy, не че и изпитър БЕЛ НВО не е проблем за нея. Историята й е любима ....

_re_ge, а тези "немски" сетификати не са ли едни и същи изпитващите центрове?
За АЕ знам, че има много места, но си мислех, че НЕ, ФЕ и ИсЕ са към съответните институти.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 22:15 от Desem

# 673
  • На морето!
Вместо просто да запишат четеца...Joy
Нашите правят скрийншот като им дадат текста за 15 мин. четене.

# 674
Миналата година правиха моите деца тест от Междучасие, никога не разбрахме резултата. И май по-добре, че казаха било ужасно трудно.... Няма да ги записвам точно в тази школа на ПИ, за да не се сдухват:)
Не го потърсихте или го търсихте, но не ви го дадоха?
Писах им десетки мейли, по телефона звънях. Накрая се отказах...

Общи условия

Активация на акаунт