Астрология - 19 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

• 43 419
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • в 1001-та нощ
Нещо интересно, на което попаднах на страницата "Звездна традиция"

Методологията на традиционния астролог

В тази статия ще ви запознаем с целите и подхода на един традиционен астролог по време на консултация. Какво да очаквате, когато изберете такъв специалист?

Продължението - в скрития текст:

Скрит текст:
Първо – фокус върху конкретиката. На консултация при такъв астролог не се лее вода, не се извършват психотерапевтични сеанси, не се чисти карма,  не се прескача от тема в тема с използване на обтекаеми формулировки. Консултацията не започва ”от вратата за краката”, а изисква предварителна подготовка по казуса, без импровизации на момента (и без ректификации, скалъпени за 10 минути). И това не е въпрос на малко опит или слаба интуиция, а на отговорно отношение от страна на астролога.
В една от предишните статии бяхме споменали за тематичния подход, той е водещ при такъв тип консултанти. Предварително се уточнява конкретна тема от наталната карта, която изисква по-детайлно разглеждане (или някои по-важни теми), и се прави анализ в това направление. Характерната особеност на традиционната астрология се състои в това, че всяка тема представлява отделен анализ, за който се използват специфични методи и инструменти.

На второ място – популярният сред повечето съвременни астролози психологически портрет не заема водещо място при консултация с традиционен астролог. Да, има начини да се определят присъщите на индивида психологически особености, но в основата на такъв анализ стои оценката на темперамента, а също така на качествата на душата и ума. За целта се използват доста по-различни методи в сравнение с модерната психологическа астрология.

Трета особеност – традиционният астролог работи с точни и проверени данни. Ако часът ви на раждане е под съмнение или изисква допълнително прецизиране, ще му бъде направена задължителна ректификация. С методите на традиционната астрология. При това за ориентир се вземат изходните данни, а не опитът за ректификация, извършен от някой предишен астролог (или астролози). И външните характеристики и маниери на човека далеч не са водещи за определяне на изгряващия знак (ако той е под въпрос), макар че също биха могли да бъдат някаква подсказка. При една писмена консултация или дистанционна в онлайн формат астрологът не винаги има възможност да наблюдава клиента – визия, реакции, поведение. Нито ще се прави ректификация по снимка. Това би било твърде несериозно. Традиционната астрология борави с факти, а не със субективни впечатления.

На четвърто място – античната традиция разглежда съдбата от детерминистична гледна точка, а не от позиция на кармата. Това обаче съвсем не означава, че във философската й основа липсва компонента, третираща духовните цели на човешкото битие и качествата на човешката душа. От зората на античната астрология (когато още е била наблюдателна наука за небето) съществуват такива техники – първо във Вавилон, след това в Египет и Гърция. Някои от тях са силно повлияни от Херметичното учение. За разлика от това съвременната западна астрология, която е психологически ориентирана, разглежда и кармичния потенциал на човека, макар и с по-оскъдни методи за анализ. Учението за кармата, т.е. за скритите причинно-следствени връзки и за резултата от нашите минали и настоящи действия и постъпки, е сред фундаменталните принципи, заложени във ведическата астрология – от античността до днес. И ако говорим за ”кармичен анализ”, това е приоритет на източната философия. В това отношение модерната западна астрология предлага много по-фрагментарен и не толкова многопластов прочит.

Пета особеност се състои в това, че целта на традиционната астрология не е клиентът ”да се почувства по-добре” по време на консултация. Емпатията е качество, което се приветства при всеки консултиращ астролог. Но ако търсите консултация с ефект на психотерапевтичен сеанс, традиционен астролог може би не е най-удачен избор. Такъв астролог ще ви предложи конкретни варианти и решения съобразно ситуацията и обстоятелствата, в които се намирате. Оттам нататък изборът е ваш – как да действате, дали да действате и как да приемете последиците от своите действия или бездействие. Астрологът оценява качеството на времето и дава съвети за подходящи решения. Този принцип е валиден за астролозите от всички школи и направления. Традиционният астролог се придържа към тясна специализация и не е ”на всяка манджа мерудия”. При необходимост от психотерапевтична консултация той ще пренасочи клиента при съответния специалист, който има нужните компетенции. В традиционната астрология рядко се срещат доморасли психолози, защото има ясно разграничаване на ролята на астролога консултант и на психотерапевта, както и тази на лекаря.

И шесто, с което ще завършим тази статия: традиционната астрология не предлага широк спектър от ”проработки”, нито възможност да се ”надскочи” потенциалът, заложен в хороскопа, с ”повдигане на вибрация”. Нито ще ви каже, че малефиците могат да станат бенефици (или че въобще няма такова понятие), а напрегнати аспекти и конфигурации в картата не съществуват (и следва да се избягва тази дума, сякаш е някаква ерес). Тя дава ориентир и насоки за това как можем най-добре да изживеем и да изпълним своята съдба, вземайки адекватни решения. Преди години консултирах една млада интелигентна дама, която се занимаваше с йога и алтернативна медицина. Потърси ме за конкретна прогноза – дали годината е подходяща за вземане на професионално решение, свързано със стартиране на частен бизнес, но беше твърдо убедена, че чрез заниманията си с духовни практики може изцяло да преодолее негативните указания в годишната прогностична карта за период, който не е особено благоприятен за рискови бизнес начинания. В крайна сметка не получих обратна връзка какъв е бил нейният избор и дали е решила да действа ”въпреки” прогнозата, или да изчака ситуацията да се промени. В такива случаи астрологът е длъжен да запази обективност, но изборът за това как да се ”изживее” прогнозата вече изцяло зависи от клиента. Има клиенти, които търсят консултация, водени от любопитство или несигурност, но в крайна сметка не вземат под внимание получения съвет. Астрологът оценява потенциала на наталната карта и на конкретния житейски период, с което клиентът може да се съгласи или да не се съгласи – тук вече се включва субективният човешки фактор. Затова консултация с традиционен астролог ще ви бъде от полза само ако наистина търсите конкретни решения и имате готовност да се вслушате в странично мнение, а не с цел просто да ви изслуша някой и да поеме част от емоционалния ви товар. Разбира се има и такива астролози, те са заели друга ниша. Така че нашият съвет към вас е да избирате астролог съобразно вашите очаквания относно консултацията – като съдържание, тематичен фокус и ефекти. Това ще ви спести хаотично обикаляне по астролози и избор на консултант по метода ”проба-грешка”, и не на последно място – време и пари.

# 661
С усещането съм, че предложения скрит текст от страницата Звездна традиция, е в стила на Сотис.

Всъщност хората, които се интересуват от астрологични консултации, според мен избират не астролози, а идеи, които им импонират, в които вярват. Така че тези, които вярват в предишни животи и поради тази причина смятат, че някой може да им каже какви са им били отношенията с лицето "Х" в такъв, ще се интересуват от астролози, които им говорят за предишни животи. За тях астрологията е някаква мистика, а астролозите са хората, на които им го говорят звездите - гадатели, ясновидци, със свръхсензорни способности. Този рахат локум е далечен за хора-практици, които не вярват в хипотези и приказки от Хиляда и една нощ. Онези пък, които вярват, че са творци на съдбата си и от тях зависи как ще се стече живота им, търсят астропсихолози и преработки. За такива хора, много по приемливо звучи, че са в състояние да променят значително хода на съдбата си, така както им харесва. От традиционни астролози биха се интересували хора с по философски и концептуален начин на мислене. Хора на науката.

Без позоваването на концепция, наука, математика и астрономия, астрологията е гола вода.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 07:59 от starinthenightsky

# 662
Беше ми интересно просто според вашият опит как бихте интерпретирали нещата,но признавам че за да е с точност има много неща да се гледат.
След съпоставянето на двете карти задължително бих погледнала КОМПОЗИТА  . Там е същността на общата енергетика на двамата .

# 663
  • earth
Здравейте. От съвсем скоро започнах да се интересувам от астрология и имам следия въпрос. При правене на астрологическа прогноза за определен човек, взима ли се под внимание неговата маса?

# 664
Точно заради многото възможности е некоректно да се дават категорични прогнози, че нещо ще се случи. Има много време до тогава - във Вашите ръце (воля и съзнание) е как ще развиете отношенията си. Според мен няма смисъл да се фокусираш върху това какво ще се случи. Ще се случи - каквото си направите двамата.

На него няма да му е лесно - само, като видях датата му на раждане - предстои Плутон да му работи по Слънцето и сигурно не е само това. И предвид това, че ти си Скорпион - може да имаш заслуги, да си проводник на Плутоновата енергия.

Изкуших се да му видя картата. То и Плутновата квадратура сега е активна, а Плутон дълбрае едновремено и Слънцето и Асцендента. Възвратът на пр. Луна върху МС и дирекцията на Марс върху Луната активизират темата с партньорствата, Луната е У7 на МС, но по-доминантно е влиянието на Плутон - съвпада със Слънцето и АС и квадратаурата към наталния. Като противоречие - иска, но ...има камъче в обувката.

Ако му изучиш картата и осъзнаваш през какво преминава - ще го разбираш по-добре. Ако желаеш да сте заедно. Ще Ви се случи това, което си направите - и всеки носи своята отговорност.
Благодаря Ви.Интересни неща. Като понапредна ще гледам точно това,мои близки хора как се чувстват за да мога да ги разбирам. Иначе аз не се настройвам,и не си променям поведениетоспрямо това какво мо се казва ,затова и смятам че астрологията е за мен добър помощник. Аз не смятам че човек може да промени това което ще му се случи,но с интерес наблюдавам как се случват нещата.Да ви кажа нещо интервсно. Аз се разведох със сатурн в 10-ти,нямах никакви неща по 7-ми и 4-ти в солара. Но имам уран който ми транзитира в 4-ти от вече няколко години и се беше задействал от Плутон. Общо взето се разведох в годината в която соларната ми карта повтаряше натала. А интерпретацията беше- 10 ти дом,смяна на статус,така да се каже. Но това което исках да кажа за Уран е че транзитирайки в 4-ти,ми даде в годините всичките си прпявления-смяна на жилище,покупка на такова,ремонт,и после и развод:) Също така и не малко изненадващи ситуации. Аз за себе си гледам много солара,естествено не самостоятелно,Защото съм от хората при които той работи. Иначе дирекциите изобщо не ги разбирам все още.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 08:35 от E.M.A

# 665
  • Тра-ла-ла
starinthenightsky, да разбирам ли, че в традиционната астрология не е залегнало вярването в прераждането, в кармата, в уроците, които трябва да учим? Нито, че имаме влияние над живота си?! Т.е. всичко се случва тук и сега и остава само в рамките на този ни живот?! Тогава защо съществува термина Южен възел?! Все си мисля, че астролозите са по-отворени хора и имат виждане за смисъла на живота и света не само по карта с точни математематически изчисления. Все пак астрологията не е точна наука.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 09:32 от Джулая

# 666
С усещането съм, че предложения скрит текст от страницата Звездна традиция, е в стила на Сотис.

Всъщност хората, които се интересуват от астрологични консултации, според мен избират не астролози, а идеи, които им импонират, в които вярват. Така че тези, които вярват в предишни животи и поради тази причина смятат, че някой може да им каже какви са им били отношенията с лицето "Х" в такъв, ще се интересуват от астролози, които им говорят за предишни животи. За тях астрологията е някаква мистика, а астролозите са хората, на които им го говорят звездите - гадатели, ясновидци, със свръхсензорни способности. Този рахат локум е далечен за хора-практици, които не вярват в хипотези и приказки от Хиляда и една нощ. Онези пък, които вярват, че са творци на съдбата си и от тях зависи как ще се стече живота им, търсят астропсихолози и преработки. За такива хора, много по приемливо звучи, че са в състояние да променят значително хода на съдбата си, така както им харесва. От традиционни астролози биха се интересували хора с по философски и концептуален начин на мислене. Хора на науката.

Без позоваването на концепция, наука, математика и астрономия, астрологията е гола вода.
Много съм съгласна с Вас, само за послседното не съм, тъй като последното нещо което са астролозите са Астрономи,или математици или физици. Обикновенно хал хабер си нямат от това. Само като чуя как обясняват какво значи ретроградна планета (движела се назад....опазил Господ да се движи някоя планета назад:),в космоса няма назад-напред),и може да ти стане ясно че хал хабер си нямат от небесните тела и физиката. Когато съм питала Астролози, нали знаете че една планета няма как да се движи назад и в този момент ми отговарят, да то това го казваме погледната от картата на определен човек и през неговата призма и спрямо неговите планети и в този момент си казвам, А май е по-добре да млъкнеш:). Именно за мен това е проблема с масовото мнение за Астролозите,защото се изказват по теми в които не са компетентни,да не говорим за тези които са толкова сигурни и тръвди в това което на човек ще му се случи или направи. Аз лично вярвам в астрологията от личен опит и за мен единственият начин да се докаже като наука е на база на статистика, но това пак е много трудно предвид колко много фактори има. Аз смятам за себе си че съм от последните цитирани, харесвам традиционни астролози и не смятам че мога да променя съдбата си или животът си, смятам че мога да си помогна да преодолявам по-лесно дадени ситуации и надеждата: винаги когато човек е в тежко положение иска да чуе нещо хубаво което може да му се случи,пък дали ще се случи е друг въпрос.

# 667
Джулая, смисълът е, че Природата е организирана, следва някакъв порядък. Човек е част от Природата. В този контекст, математиката може да я използваме като метафора, за начинът, по който се случва този порядък. Отхвърлянето на математиката е признак за неразбиране на фундаментът, на който стъпва астрологията като философия. Роден с някаква семка, в някаква среда, можеш да бъдеш само и единствено това, което е заложено в семката. Обусловено от "теренът, почвата", средата. Не можеш да имаш съдбата "семката", "теренът, почвата" или средата на някой друг, колкото и вдъхновяващо и готино да ти изглежда отстрани. Колкото и да се опитваш да ги приложиш в собствения си живот. Свободна воля имаш колкото искаш... в рамките на семката, средата, в която си "посят". Това не значи, че правиш нещо различно. Просто по един от всички възможни варианти ... на семката, средата. Реално няма как от метафорично казано семката на магарешки бодил на полето, да се пръкне градинска роза.

# 668
  • София
Stainthenightsky, с цялото ми уважение към вас и вашите задълбочени познания, но мисля, че си противоречите...
По отношение на Звездна традиция. Да, и аз улавям познат стил. Ама какво от това? Този стил ми харесва, нестандартен е, зад него вероятно стои доста ерудиран човек. Впечатляващо е това, че информацията, която поднася тази страничка, е доста по-различна от всички астрологични сайтове, страници, блогове, влогове.... И това я прави изключително привлекателна лично за мен.
Алена, в един и същи ден я открихме☺️

# 669
Оформила се е интересна тема тук. Така... Миналата година през м.  септември решах,че трябва да се консултирам с астролог Smiling Imp Grinning Wink . Исках да видя ,как други хора боравят с тази наука астрология и как правят консултациите. Не съм избирала и проучвала  - просто  "нацелих" едно име. Тази дама има сайт, името й не е разпространено  и пише горе-долу  като по учебник. Разговорът ми с нея беше също като по учебник - нищо ,с което да ме изненада и  не ми даде дори някакъв насочващ отговор  /темата беше свързана с работа и личен бизнес/.  Попитах я за многото  творчески аспекти в хороскопа ми ,отговорът беше,че те не са важни и тя не ги използва!!! Скоро ще  "пробвам" и някое известно име.

# 670
По отношение на Звездна традиция. Да, и аз улавям познат стил. Ама какво от това? Този стил ми харесва, нестандартен е, зад него вероятно стои доста ерудиран човек. Впечатляващо е това, че информацията, която поднася тази страничка, е доста по-различна от всички астрологични сайтове, страници, блогове, влогове.... И това я прави изключително привлекателна лично за мен.
Алена, в един и същи ден я открихме☺️

Споделям усещане. Хубаво е да се популяризира традиционната астрология. Това може само да е плюс за общественият имидж на астрологията у нас.

# 671
Да споделя една книга, която е свързана с пътят на душата ни след прехода. (Т.е. след като тя напусне тялото и започне да среща различни същества).
Тук в темата сме споменавали книгата на Майкъл Нютон.
За митарствата съм срещала да се обяснява и при ведите.
В Православието това е много сериозна част от духовното учение за спасението на душите ни.
Книгата е бестселър за 2003 г. в Русия.
"Моите посмъртни приключения", на Юлия Вознесенская.
Бих казала, че думата "приключения" е доста оптимистично/леко написано, книгата е като пътеводна светлина и изисква сериозна работа със себе си. Успех на всички, които търсят Истината. Hug

# 672
Много съм съгласна с Вас, само за послседното не съм, тъй като последното нещо което са астролозите са Астрономи,или математици или физици. Обикновенно хал хабер си нямат от това.

Съгласна съм. Сегашните астролози не са, с малки изключения.
Намират се, макар и малко на брой, физици сред тях или хора, завършили математически, технически профил.
Говорим за астрологията като сериозна наука, в момента не може да претендира за такава. В античността е била комплекс от различни знания и науки. Но времената са се променили, астролозите също.

Към Титания

Цитат
Разговорът ми с нея беше също като по учебник - нищо ,с което да ме изненада и  не ми даде дори някакъв насочващ отговор  /темата беше свързана с работа и личен бизнес/.  Попитах я за многото  творчески аспекти в хороскопа ми ,отговорът беше,че те не са важни и тя не ги използва!!! Скоро ще  "пробвам" и някое известно име.

Съжалявам за несполучливия опит. В античната/традиционна астрология няма кармични и творчески аспекти. Работи се с мажорни, антисии, паралели. Просто има много повече техники, които ти позволяват да извлечеш същия обем информация само от Септенера. Без да се напъваш с кармични, творчески  аспекти, Хирон, Лилит, астероиди и прочее. Но, разбира се, всичко е въпрос на опит, усет и подход от страна на астролога. Има и такива, които не могат да четат натал – знаят много, но всичко им е като по учебник, тоест не усещат човека зад картата. В свободни съчинения съм хващала много модерни астролози. Направо да се чуди човек как не ги е срам така да баламосват клиентите.

Титания, ти нали си профи? Не можеш ли сама да си разгледаш хороскопа и да си направиш прогноза? Защо се довери на традиционен астролог? Или дамата не е традиционен? Те масово сега правят смесване на малко традиционни елементи с модерна астропсихология. Във фейса чета уникални буламачи, от известни имена, топ астролози.

Преди 10 години от любопитство си поръчах годишен анализ от една астроложка от БАА. Вероятно тъкмо беше започнала обучение в Московската академия, но вече се представяше за профи консултант и си беше направила атрактивен сайт. Таксата не бе висока. И получих материал за тоалетната.

Първо – никаква ректификация, никакви въпроси за проверка на часа.
Второ – не разгледа наталната карта.
Трето – в годишната прогноза дори не беше разгледала прогресиите, нито къде минава прогресивната Луна. Нямаше и солар. Имаше само преписани от някаква книга трактовки на годишните транзити – Сатурн секстил Нептун, Плутон квадрат Уран, Уран опозиция Юпитер и тн. Бях потресена!!! Тази жена вече изнасяше доклади на конференциите в БАА. Това беше стопроцентова шарлатания. Просто исках да видя аз накъде съм с астрологията, още нямах платена практика, и как работят другите. Е, видях!

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 13:57 от Sotis

# 673
Катерица, здравей. Може ли съвет откъде мога да купя книгата?

Изчерпана е като хартиено издание в големите книжарници, не успявам да я намеря и онлайн.
Благодаря Hug

# 674
Citrea, да, изчерпана е в книжен вариант, но я има в Хеликон като е- книга.
Моите посмъртни приключения
Като въведеш в гугъл заглавието, мисля, че може и директно под формата на PDF файл да си я изтеглиш.

Общи условия

Активация на акаунт