Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обсъждане на имотни обяви-18

 • 21 106
 • 802
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 13
Някой по-запознат може ли да коментира къщите в Скандинавия как са? Като гледам май са гредоред. Изолацията им как е на онзи полярен климат?

# 31
 • Мнения: 4 375
За Скандинавия не знам, ама за Сибир да се изкажа - спомнете си колко подигравки сме пуснали по повод на руснаците, дето спели върху "печката" и си слагали килими по стените. За традиционните къщи от дървени талпи става дума. Дали пък не е за да спят на най-топлото място, а килимът - за топлоизолация?

# 32
 • София
 • Мнения: 1 251
Не знам как спят в такива къщи, но как хубаво готвят в тях... Simple Smile Бях в заведние, възстановена такава къща до Петербург - нямаше килими, не забелязах допълнителна изолация. Но и не знам дали работи зимата и как се топли (видях само една голяма камина). Обаче какъв чуден Бьоф Строганов хапнах...Grinning
Като проверявахме цените преди няколко години, от всички възможни къщи от дърво, тези в скандинавски стил бяха най-скъпи.

# 33
 • София
 • Мнения: 3 167
В Норвегия къщите са от дърво. Не плоскости, а масивни дебели трупи. От приятел, живеещ над 10 години там го знам, не съм била лично.
  По-странно ми се стори, че по негови думи, блоковете в градовете се строят най-често от итонг. Аз спорих тогава с него, как "всеки знае", че итонгът е хигроскопичен и бла-бла, но той твърдеше, че си има определени изисквания при строежа и там масово се ползва.

# 34
 • Мнения: 17 078
Къщите от трупи (log cabin) са нещо съвсем различно от сглобяемите дървени къщи от греди и плоскости и не бива да ги намесваме в темата. Неслучайно и хич не са евтини. Те са си отделен клас, сами за себе си, и съвсем не падат по-долу от масивните. Има даже и милионерски такива, по които ми текат лигите, ако и да не си падам по къщи. Но и не са за навсякъде - на средиземноморския бряг или на Карибите ще са като на свинче звънче GrinningА пък вътре какъв уют може да има...Едно такова в планината, между високопланинско езеро от едната страна и ски курорт от другата е....мечта за друг живот Wink

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 17:26 от Черна станция

# 35
 • София
 • Мнения: 3 167
Точно такива! Е, може и по-евтинки Simple Smile , но такъв тип. Там една от най-добре платените професии било нещо, което се превежда като дървар/дърводелец, но всъщност са хората, които строят тези къщи. Дори не е споменал за студ в тях. Оплакваше се, че там всеки уикенд или ринеш сняг, или косиш трева-няма почивка. Grinning Ако не си поддържаш двора, глобите били безобразни.

# 36
 • Мнения: 17 078
Аз спорих тогава с него, как "всеки знае", че итонгът е хигроскопичен и бла-бла, но той твърдеше, че си има определени изисквания при строежа и там масово се ползва.

Итонгът си е наред, не сме го измислили ние. И в Германия преди десетилетия съм гледала как строят къщи с него. Ама си има технология - с какво да се измаже, как да се изолира...

# 37
 • Мнения: 9 330
ToniShu, нещо не сме се разбрали. Покрив с греди е ок, това са тавани, но подът под тях е важно какъв е. Сега се загледах и видях, че грешката е моя, на онази снимка е таванско помещение, не от ап., както си мислех, че над ап е каратаванът. Над масивните ап е плоча, която се пада пода на таванските. Над гредоредните плоча няма.
Защо строят така зад океана не знам, има много възможни обяснения, ако живееш там, избор нямаш. Цената там е най-вече заради стандарта и лесните ипотеки, но това не отменя факта, че масивно не се строи, освен много високи. В БГ имаш избор. А и едно е еднофамилна къща гредоред, друго е многофамилни блок.  В центъра на София има гредоред на по 4 5 етажа, и си стоят, но ако имам избор, ще взема в масивна сграда.
Итонгът си е ок.

# 38
 • София
 • Мнения: 1 251
Разбрали сме се, според мен. Аз просто си мислех, че може да има гредоред като на еднофамилните къщи, но на стар няколко етажен блок (и само вместо финалната плоча да е гредоред, т.е. пак да е под на таванското) Simple Smile И съм 100%, че за междуетажна конструкция не е добра идея (просто защото се чува доста).

# 39
 • Мнения: 472
Искате да кажете, че за подпокривен етаж гредоред е ОК? а ако прокапе покрива, няма ли да замине и гредореда? Изобщо какви са минусите на гредоред за подпокривен етаж, който си е таванско помечение.

# 40
 • Мнения: 17 078
Искате да кажете, че за подпокривен етаж гредоред е ОК? а ако прокапе покрива, няма ли да замине и гредореда? Изобщо какви са минусите на гредоред за подпокривен етаж, който си е таванско помечение.

Родният ми дом беше със стоманобетонни плочи между етажите, но покривът беше с дървена конструкция. Един основен минус, че пожарната не разрешаваше таваните да се обитават - при пожар изгаря всичко отгоре. То, от време на време има горящи покриви в София. Сега не знам как е, явно е обитавано. И е по-уязвимо от плочата - освен от огън, може да се развали от вода или от червеи. Иначе го няма основният проблем на гредореди, които са и под - понеже никой не ходи по него не скърца, не се клати, не ти се рони мазилка ако някой изпусне нещо тежко. Изолация може да се направи, не е проблем. Основното е уязвимостта от огън, вода и дървояди.

# 41
 • Мнения: 9 330
ЧС, скатните покриви са винаги с греди, въпросът е последната плоча къде е - над последния обитаем етаж (т.е. подът на таваните) или под последния обитаем етаж (т.е.  
подът на тази етаж, а таванът на този етаж е греди). Масивните със скатен покрив обикновено са с плоча под таваните, но някъде някой може и да е пестил от това. Е да, тежи, но сградите са оразмерени съответно,  а това позволява таваните са стават обитаеми и да няма риск диванът ти заедно с теб да се озове при съседа отдолу.
Гого, подпокривен е таванският етаж, той е складов по замисъл, не  за живеене в старите сгради. И ако подът му е греди, аз не бих рискувала да го преустройвам на жилищен. Е, хора всякакви, те и панели избиват в панелки, луд народ колкото щеш.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 20:04 от Poppea

# 42
 • Мнения: 17 078
ЧС, скатните покриви са винаги с греди,

Съвсем не е вярно. Другият ми апартамент е със скатен покрив, който е от бетонна плоча. В сградата с новия ми апартамент почти сигурно пак е същото (но тук не съм се катерила по таваните), защото помня, че като изливаха плочата на покрива техническият ръководител се молеше да не завали, защото ако завали бетонът ще се свлече по скатния кофраж.  Не валя, но си беше сериозна работа - бетоновози идваха по график през половин час и като се почне трябваше да се свърши, няма спирка.

# 43
 • Мнения: 9 330
ЧС, покривът не може да е бетон, ако не е хоризонтален.  Как го изливаха бетонът под 45 градуса? С какъв кофраж?  Мисля, че бъркаш таванът с таванската плоча. Говоря за старите сгради със скатен покрив и тавани. По-новите стари са с плосък покрив от бетон, такива са и ЕПК В новите след 1990 тавански складов етаж няма, там са ап и няма как да не са железобетон.

# 44
 • Мнения: 17 078
ЧС, покривът не може да е бетон, ако не е хоризонтален.  Как го изливаха бетонът под 45 градуса? С какъв кофраж?  Мисля, че бъркаш таванът с таванската плоча.

Не, не бъркам.  За сегашния ми апартамент говоря според чутото от техническия, ама в стария си имах таван и знам от какво е скатния покрив (бетонна плоча и отгоре изолация и керемиди).

А как го леят не съм сигурна, не ми е професия, но предполагам със земновлажен бетон.

https://vjfisosystems.com/bg/%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B … %D0%B4%D0%B8.html


Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 20:23 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт