Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обсъждане на имотни обяви-18

 • 21 106
 • 802
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 472
Понеже ми стана мнохо сложно, ще си задам въпроса по-просто - има ли предимство/недостстък гредоред за подпокривна плоча на къща, като подпокривното пространство не се ползва за живеене, но може за багаж или примерно детска бърлога Simple Smile

# 46
 • Мнения: 17 084
Понеже ми стана мнохо сложно, ще си задам въпроса по-просто - има ли предимство/недостстък гредоред за подпокривна плоча на къща, като подпокривното пространство не се ползва за живеене, но може за багаж или примерно детска бърлога Simple Smile

Какво разбираш под "подпокривна плоча", дай да се изясним, че да не пиша напразно Simple Smile

# 47
 • Мнения: 4 375
Покривната конструкция (покривът) може да е с греди, върху тях дъски, а върху дъските керемиди/битумни плочи/плочник (в Родопите мисля, че това е традиционно за част от районите).  Ако покривната конструкция е здрава - греди, дъски, керемиди или каквото е там, още повече, ако има и изолация под покривните дъски, няма проблем. Това не е гредоред, гредоред е ако подовите плочи не са железобетон, а греди и дъски върху тях. Сега не знам пруският свод железобетон ли се води или гредоред (може и да звуча тъпо, но наистина не знам. Понякога в обявите пише конкретно, че сградата е с пруски свод).

Но дървена покривна конструкция е товаЕто ти и отвътре това, което американците наричат "cathedral ceiling".

# 48
 • Мнения: 17 084
Пруският свод си е сам за себе си Simple Smile Нито е гредоред, нито е стоманобетон.

# 49
 • Мнения: 4 375
Той бил особено опасен при пожар, така са ми казвали, ама не мога да гарантирам за достоверност.

# 50
 • Мнения: 17 084
При голям пожар да - разшири ли се и омекне стоманата всичко пада. Тя няма зашита като в стоманобетона и по принцип голата стомана не се води пожароустойчива. Който не вярва - да си спомни цирка - изцяло стоманена конструкция.

# 51
 • Мнения: 4 375
Не знам, ЧС, не съм се задълбочавала в причините, само преразказах нещо, което ми беше казано лично на мен.

# 52
 • Мнения: 9 330
Скрит текст:
ЧС, покривът не може да е бетон, ако не е хоризонтален.  Как го изливаха бетонът под 45 градуса? С какъв кофраж?  Мисля, че бъркаш таванът с таванската плоча.

Не, не бъркам.  За сегашния ми апартамент говоря според чутото от техническия, ама в стария си имах таван и знам от какво е скатния покрив (бетонна плоча и отгоре изолация и керемиди).

А как го леят не съм сигурна, не ми е професия, но предполагам със земновлажен бетон.

https://vjfisosystems.com/bg/%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B … %D0%B4%D0%B8.html


Това, което си дала, е покрив с греди (елемент 3 спомагателна дървена конструкция) и хоризонтална стоманобетонна плоча, която е основата му, тоест, е хоризонтална (елемент 1), не е скатен бетонен покрив, а е скатен с греди,  и с бетонна плоча за основа. Такъв, какъвто е и на нашия таван. Бетонна плоча на пода и нагоре покривна конструкция от дърво. Само че на твоята схема тавански помещения няма, това е вентилируем таван. А на твоя стар ап, както и на моя, има тавани, които са върху бетонна плоча, но отгоре не са покрити с бетон.
https://vjfisosystems.com/bg/%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B … %D0%B4%D0%B8.html

Говорим за основата на таванския етаж дали е бетон или е греди, не за скатната покривна конструкция, която не е бетон, дори и на твоя чертеж. А на твоя сегашен няма тавански етаж като складови помещения,  там са апартаменти. Никой не прави складов таван след 1990-та, защото това е загуба на кв метри а продажба.
А че някои стари сгради са спестявали от последната таванска плоча, е отделен въпрос.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 21:42 от Poppea

# 53
 • Мнения: 17 084
Ей, ама сериозно ли го виждаш така? Не виждаш ли, че гредите лежат върху скатна плоча? Поне отвори ли линка? Кой слага керемиди на плосък покрив?  Хората са си дали две опции - керемиди на дървен скатен покрив, и керемиди на бетонен скатен покрив. Ама щом тук ти се вижда хоризонтално, ето ти една друга плоча, тук вече не можеш да кажеш, че е хоризонтална Simple SmileЕто и подготвена за изливане плоча, само с кофраж и арматура:

# 54
 • Мнения: 4 375
Попея, ти вече изби рибата.
Каква е покривната конструкция на мансардните апартаменти, дето никой тук в темата не харесва, мансардните НС с многото чупки? Железобетон или дървена конструкция?
Като това - виж скосяването на шеста снимка от коридора към жилището. Това дървени греди ли са или какво?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1h152042647753603

Или според теб този скатен покрив е с дървена конструкция на мансардните етажи?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1h159620351917481

Единият ми таван е с дървена конструкция, другият - с железобетон плоча като покрив, върху който има керемиди. Все старо строителство, но едното е много старо, другото - по-малко старо, но все са от миналия век.

# 55
 • Мнения: 9 330
ЧС, това са 1) нови сгради, а аз изрично подчертах, че говоря за стари сгради, с технология от преди 1990-та и 2) са еднофамилни къщи. И съм почти убедена, че вашия стар ап е бил с таван с бетонна плоча на пода и дървена конструкция нагоре за керемидите.  А на другия ви стар ап са му спестили последната плоча над последния етаж.

Това на чертежа не е плосък покрив, а е вентилируем скатен, без помещения, само с отвори за вентилация, а конструкцията, на която се редят керемидите и изолациите е дървена (елемент 3 - спомагателна дървена конструкция). На схемата няма друг стоманобетонен елемент освен елемент 1 - хоризонталната плоча. Има и друго решение - на  скатен покрив, който има за основа дървени греди вместо железобетонна плоча.

Абе Мандаринка, говорим за тавански етаж на стара сграда, който не е жилищен, а е складов, какъв пример ми даваш с жилищен етаж на нова сграда, който е строен  за жилищен, а не за складов?!  Кой ще си играе да прави железобетонен покрив над не-жилищни, складови помещения?! И защо да го прави?! Как да е.

Мисля да прекратя безсмислената дискусия. Ок, нека си права и твоят ап да е с бетонен скатен покрив.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 22:06 от Poppea

# 56
 • Мнения: 4 375
Попея, това, че ти не си виждала нещо, не означава, че не съществува.
Ако щеш вярвай, но таванско помещение, цял етаж с тавански помещения-складови, са със скатен покрив с железобетонна плоча. И позна, строено е преди 10 ноември, естествено. Там, на този тавански етаж със стоманобетонна плоча, освен складовите помещения, е и машинното помещение на асансьора. В най-високата част на този етаж е сигурно към 3,50 м. и слиза до зид от 80 см.

Не очаквай да слагам снимка, както казах, сама решаваш дали да ми повярваш на честна дума или не.

# 57
 • Мнения: 17 084
Понеже явно нищо от моя личен опит не може да те убеди потърсих литература:

1.
Цитат
Скатните покриви са специфични видове съоръжения. Техният наклон трябва да бъде по-голям от 10°. Тяхното горно покритие са керемиди. Материалите, участващи в изграждането на носещата конструкция биха могли да бъдат стомана, стоманобетон или дърво.

https://remont-na-pokrivi.org/blog/vidove-pokrivi-tehnite-specifiki/

2.
Цитат
Стоманобетонни покриви

За да възникнат те, първо е необходимо да се изгради стегнат кофраж. Кофражът опира частично върху стените и отчасти се поддържа от така наречените перфоратори. Той трябва да бъде изграден по такъв начин, че бетонът, поставен в него, да не може да се плъзне извън сградата. Когато е готова, идва време за армировка (според дизайна) и бетон - за предпочитане се доставят от завода. Трябва да се използва бетон клас B20. Трябва да има гъста консистенция. Той трябва да бъде внимателно уплътнен и изравнен. Монолитната плоча може да бъде с дебелина 8-10 cm. Върху него се полага топлоизолация и под покрива е монтирана дървена конструкция, изработена от ребра, плотове и плочи.

https://bg.acumeninterior.com/9677136-betonowiec-czyli-jak-powst … h-betonowy#menu-1

И накрая, ако нещо не съществува, може ли да се изреждат предимствата и недостатъците му?

https://bg.acumeninterior.com/9677136-betonowiec-czyli-jak-powst … h-betonowy#menu-6

Но ако и това не стига, аз се отказвам от спора.  Впрочем покрив на едофамилна къща и покрив на пет етажен блок са почти едно и също.

А, най-после намерих неопровержимо доказателство:Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 22:19 от Черна станция

# 58
 • София
 • Мнения: 3 739
Бетон може да се помпа и лее без проблем до наклон 45 градуса. Просто консистенцията му е по-гъста - S2.
Старите сгради са болшинството със плоски покриви, които са на плоча или със скатни на гредоред.  При новите сгради вече покривното пространство се усвоява за жилищно и масово се прави от стоманобетон

# 59
 • Мнения: 9 330
Бетон може да се помпа и лее без проблем до наклон 45 градуса. Просто консистенцията му е по-гъста - S2.
Старите сгради са болшинството със плоски покриви, които са на плоча или със скатни на гредоред. При новите сгради вече покривното пространство се усвоява за жилищно и масово се прави от стоманобетон
Точно! Може сега, преди 50-60 години не знам дали е можел и какво е струвало това, и дали е имало смисъл да се прави за нежилищни помещения. Говоря за старите сгради и изрично го подчертах. На Мандаринка и ЧС случаите със стари сгради са явно уникални. А и вероятно зависи колко са стари, едно е от 1950-те, друго е от 1960-те, трето от 1970-те, а четвърто - от 1980-те.

ЧС, много пъти повторих, че говоря за стари сгради, строени преди 1989, когато таванските етажи не се правеха за жилищни нужди, не знам защо продължаваш да даваш примери от 2020-та.

Общи условия

Активация на акаунт