Обсъждане на имотни обяви-18

• 27 841
  • 802
  •   1
Отговори
# 60

Старите сгради са болшинството със плоски покриви, които са на плоча или със скатни на гредоред. 

А, добре казано - болшинството. Което не означава, че няма стари сгради - от 70-те и 80-те години на миналия век, тухлени, със скатен покрив с железобетон, а не с дървена конструкция. Тавански етаж със складови помещения. И понеже е строеж от соц-а и не е имало глезотии като замазка и изолация отвътре, се вижда голия бетон, включително си личат и къде са били платната за изливането на бетона. А на едно място има дупка педя на педя, през което се вижда арматура и керемида над него. Може би е имало някаква идея защо е оставена тази дупка, но е неясно каква е била тя.

Сега може би наистина са малко тези сгради, но не значи, че няма такива. За кооперация старо строителство, не за еднофамилна къща или ново строителство говоря. В моя кофти квартал.

# 61
ЧС, много пъти повторих, че говоря за стари сгради, строени преди 1989, когато таванските етажи не се правеха за жилищни нужди, не знам защо продължаваш да даваш примери от 2020-та.

Може би защото старият ми апартамент е в сграда от 70-те години Simple Smile
Какво да правя, че се изказа непремерено и сега не искаш да си кажеш "Да, бе, не знаех, че може да се лее бетон на скатен покрив". Ти съвсем точно каза, че не може да се лее на наклонена плоскост, за колко стари сгради става дума май не си уточнявала в началото.

# 62
ЧС, много хубаво си ги постнала тези снимки, че се сетих да питам. Масово виждам на строежи тухли на външни стени, обърнати с дупките настрани. Защо се прави това? Не е ли неправилно? Аз съм чувала, че тухла се реди с отворите нагоре..

# 63
Със сигурност знам, че се лее бетон на скатен покрив сега и в близкото минало, и аз съм виждала недоразуменията по новите сгради. Уточних, че говоря за стари, но не ми се връща да се самоцитирам. А ето го:
ЧС, покривът не може да е бетон, ако не е хоризонтален.  Как го изливаха бетонът под 45 градуса? С какъв кофраж?  Мисля, че бъркаш таванът с таванската плоча. Говоря за старите сгради със скатен покрив и тавани. По-новите стари са с плосък покрив от бетон, такива са и ЕПК. В новите след 1990 тавански складов етаж няма, там са ап и няма как да не са железобетон.

И съм казала, че след 1990-та са железобетон, защото са жилищни.
И съм казала "изливаХА" - някога, не сега. Но не уточних колко точно стари, факт. Нали двете обяви, от които изначално тръгна приказката, са от преди 1944-та, та си мислех, че се подразбира, че коментираме за около тези години. А технологиите се развиват и има разлика между 1940-те, 1950-те, 1960-те, 1970-те, 1980-те, 1990-те, 2000-те и т.н. И все пак ми е странно, че някой в късния соц. си е играл да излива скатен покрив над нежилищни помещения, това е било скъпо и ненужно. Но то пък кой ли ти мислеше за икономическа ефективност тогава, нали всичко беше държавно, държавата плаща.   И бетон имаше много Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 23:12 от Анонимен

# 64
Хайде стига, това ти е вторият пост, първият беше категоричен и безапелационен:

ЧС, скатните покриви са винаги с греди,

Винаги значи винаги, а не някога са били, ама после не. И аз на това отговорих - просто дадох пример, че има и скатни покриви без греди. И след това се почна, че не съм знаела какъв ми е покрива и т.н.

moonriver, според мен тухли с дупките навън е неправилно, но Чияна май е професионалист и да каже. Слагат ги, предполагам, защото ги мързи или нямат машина за рязане на тухли, когато трябва не цял блок.

# 65
Видяла съм, че в първия съм пропуснала да уточня, и съм го направила във втория. Това не е ли достатъчно за теб да разбереш за какво говоря? Или просто не си му обърнала внимание?  Или идеята е да спорим ей така, без нужда? Предполагам, че е последното. Затова спирам.

# 66
Видяла съм, че в първия съм пропуснала да уточня, и съм го направила във втория. Това не е ли достатъчно за теб да разбереш за какво говоря? Или просто не си му обърнала внимание?  Или идеята е да спорим ей така, без нужда?

Simple Smile

# 67

И все пак ми е странно, че някой в късния соц. си е играл да излива скатен покрив над нежилищни помещения, това е било скъпо и ненужно. Но то пък кой ли ти мислеше за икономическа ефективност тогава, нали всичко беше държавно, държавата плаща.   И бетон имаше много Simple Smile

И след това държавата го продава на гражданите, които го плащат в крайна сметка.
По повод на нещо, което написа - за панелките и ЕПК-тата, че са с плоски покриви, се сетих:
В началото, като тръгна идеята за санирането, преди каквато и да е реализация и осигурено финансиране, се казваше, че тези блокове при санирането може да се надстроят с мансарден етаж със скатен покрив и санирането да се финансира частично с продажбата на мансардните жилища. Между другото, видях скатен покрив на едно санирано ЕПК в Слатина, но отдолу и набързо не ми изглежда като да е направено на жилищен етаж, просто вместо с плосък покрив е със скатен.

# 68
  • София

moonriver, според мен тухли с дупките навън е неправилно, но Чияна май е професионалист и да каже. Слагат ги, предполагам, защото ги мързи или нямат машина за рязане на тухли, когато трябва не цял блок.
Не съм специалист. Не съм учила, просто съм работила в тази сфера с бетоните
За тухлите с дупките навън (от старите четворки, да кажем Форати) е нормално в края на реда на ъгъла. Все пак крайната тухла като от едната страна е правилно сложена от другата се виждат дупките. Но това е само в края на реда. В средата на реда е недопустимо. Особено новите тухли се режат на машина и не е нужно да се кърпи с остатъци.

# 69
И все пак ми е странно, че някой в късния соц. си е играл да излива скатен покрив над нежилищни помещения, това е било скъпо и ненужно. Но то пък кой ли ти мислеше за икономическа ефективност тогава, нали всичко беше държавно, държавата плаща.   И бетон имаше много Simple Smile
И след това държавата го продава на гражданите, които го плащат в крайна сметка.

Не знам колко е по-скъпо, защото качественият дървен материал не е евтин. А ако е и обработен против огън и вредители става съвсем скъпичък. Но определено не е прищявка, а си струва - ето малко изплагиатствани предимства:

- Първо и може би най-важно, макар да е по-тежък, с бетонният покрив тялото на къщата е добре напрегнато, създава силно и единно цяло. Представете си кутия с капак и кутия без капак. А тежестта се компенсира с по-добри основи.
- Покривът е много по-здрав и труден за повреди. По време на силна буря или ураган най-много да бъдат повредени керемидите и самото таванско помещение ще бъде безопасно. При дървена конструкция може да се случи това: https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Oct2020/2112280229.jpg
- По-лесно е да се осигури херметичност на покрива.
- Таванското помещение е много по-просто за довършване и може да бъде обитаемо.
- Не се налага трудна за финансиране подмяна на дървената конструкция след 30-50 години. А по време на ремонт няма опасност от наводнение ако завали силен дъжд.
- Не се поврежда от дървояди. На вилата на нашите се наложи да сменяме целия покрив.
- Бетонният покрив е много по-устойчив в случай на пожар (и сам по себе си е негорим) и осигурява на жителите по-голяма сигурност от дървена ферма, която ще подхване пламъка и ще се срути с огнени отломки.

Та, ако имам избор, винаги ще предпочета покров от стоманобетон. И на еднофамилна къща пак ще го направя така.

# 70
ЧС, с онези технологии за изливане на бетон е било много по-скъпо и трудно, освен това дървен материал от Коми, колкото искаш, в по-ранните години на НРБ. Но в зрелия соц. нещата се обърнаха и дървеният материал от Коми най-вероятно да е бил реекспортиран, както нефтът, за долари, а бетонът се прави тук с местни материали, а и технологиите за изливане са напреднали, та може би е нормален този шифт към бетон в малкото случаи на скатни с тавански от този период. Голямото болшинство от този период са с плоски покриви.
Да, имаше такива идеи за надстройки на панелните, но там идеята е за олекотени конструкции, нещо като гредоред, но с метални греди. 
На сградите в нашия квартал масово таваните са направени обитаеми, живеят си хората или се отдават под наем. С повдигнати стрехи са повечето, но има и неповдигнати, с прозорци тип "Велукс". Основната спънка на преустройството на складов таван в обитаем е изкарването на вода и канал в тавана, а не каква е конструкцията на покрива, стига да има таванска плоча.

# 71
  • София
Като цяло, дотук си правя извода, че май доста хора не са строили нищо през живота си, но смятат, че с гледане и слушане са научили достатъчно.
Добре, че моят покрив е правен от други хора, които са учили и са правили не един покрив преди моя... който не протече при нормалните порои тази есен, от обработено дърво е и пак е по-евтин от какъвто и да било бетонов скатен покрив, диша и не задържа влага удома и е на един гипскартон+измазване, за да бъде обитаем. Чакам мусоните и торнадото, а като пострадам от тях, ще ида да се ожалваме дружно с другите сгрешили с покривите на еднофамилните си къщи.
Хора, сериозно...Има разлика между блок и еднофамилна къща, има разлика между един и друг терен за строителство, има технологии и технологии. Защо не оставим на архитекти и конструктори да преценяват кое е по-добро от друго за конкретен случай, вместо да генерализираме като всезнаещи?

# 72
Ха ха, Тони, имаш пойнт 😄

# 73
Защо не оставим на архитекти и конструктори да преценяват кое е по-добро от друго за конкретен случай, вместо да генерализираме като всезнаещи?

Ама разбира се, нека си решават. Аз обаче мога да си реша кое да избера, когато купувам. А ние тук това дискутираме - какво да изберем, а не как да строят строителите. И говорим за големи сгради, не за еднофамилни (които масово са с дърво). Иначе новото строителство, което гледам около нас, масово е с бетонни скатни покриви. Явно си има предимства за сгради на по +5 етажа.

# 74
Първото нещо, което аз лично гледам при покупката, е локацията. Какъв е покривът ми е доста назад в приоритетите.

Общи условия

Активация на акаунт