За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 834
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аз между питка с мая (брашно, сол олио и вода) и содена с кис. мляко (и двете непостни) избирам втората, дето е поне със сода. Simple Smile  И като нищо да взема да я изпробвам, ама не, щото газирана вода само за целта ще купя, та я намам да пробвам.

# 106
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 601
Вярно е, че маста издържа дълго време, но на студено (хладилник или мазе). Ако е вакуумирала, може да издържи и по-дълго при по топли условия.

# 107
  • Мнения: 7 070
Има ли тема за рецепти с тиква? Мислех, че има, но не намирам такава.
Търся си някаква рецепта за пюре/сос/мус от тиква... Нещо кремообразно и подходящо част от гарнитурата към основно ястие.

# 108
  • Мнения: 1 579
Получава ли се сполучлива дърпана баница само с типово брашно? Имам на София Мел и Арчар.

# 109
  • София
  • Мнения: 12 220
Получава ли се сполучлива дърпана баница само с типово брашно? Имам на София Мел и Арчар.
Според мен само с типово брашно няма да стане, трябва и добавка от бяло, то ще стане нещо само с типово, но няма да е добро.

# 110
  • Sofia
  • Мнения: 29 111
Отново въорос за сланина 🐷😁
Донесоха ми прясна с кожичка.
Как да я съхранявам,във фризер ли?
Искам да направя малко варена в зелев сок и после оваляна в червен пипер и чубрица.
Колко време се вари в сока?

# 111
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Търся си някаква рецепта за пюре/сос/мус от тиква... Нещо кремообразно и подходящо част от гарнитурата към основно ястие.
Печена тиква - https://morrennaa.blogspot.com/2020/02/blog-post_47.html - подправките по ваш вкус и пасираш  - пюре, ако добавиш пр. мляко, колкото искаш ще стане и мус или сос.

# 112
  • Мнения: 7 070
... Търся си някаква рецепта за пюре/сос/мус от тиква... Нещо кремообразно и подходящо част от гарнитурата към основно ястие.
Печена тиква - https://morrennaa.blogspot.com/2020/02/blog-post_47.html - подправките по ваш вкус и пасираш  - пюре, ако добавиш пр. мляко, колкото искаш ще стане и мус или сос.
Благодаря!

# 113
  • Мнения: 5 411
Аз тази година мисля содената питка да я направим с брашно от лимец.Според вас ще стане ли само с него?Май ще трябва и друго браашно да сложа,но какво пълнозърнесто,типово или ръжено ?Правили сте си някакви такива експерименти с брашната,аз не съм.

# 114
  • софия
  • Мнения: 30 410
Правила съм с лимец. Става хубава.

# 115
  • Мнения: 5 411
Аз съм правила с лимецово ,само гофрети без да го смесвам с друго.Консистенцията беше много рядка,но това не попречи,бяха много вкусни.Гледала съм клипове на печива с лимец,консистенцията е била много лепкава ,не можеш да е месиш така,както с бяло брашно.От там ми хрумна да го смесвам с нещо и да ви попитам  и вас.

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аз тази година мисля содената питка да я направим с брашно от лимец.Според вас ще стане ли само с него?Май ще трябва и друго браашно да сложа,но какво пълнозърнесто,типово или ръжено ?Правили сте си някакви такива експерименти с брашната,аз не съм.
Аз бих добавила бяло  брашно - заради глутена, особено ако ще е съвсем постна содената питка (и без газирана вода).   Само с лимец съм правила хляб с мая, ама содата е друга работа по примера на обикновена питка с бяло брашно с мая и содена питка с бяло брашно  - тухличка.

# 117
  • Мнения: 4 859
Питка за бъдни вечер ,правя една от тези две(и не само за тогава )

Постна питка с мая на Биляна от форума,цитирам ,съжалявам 0е нямам снимка,за бъдни вечер съм я правила на 'топчета',за по-ефектно,мекичка и вкусна
"Постна питка ( за Бъдни вечер)


   Продукти: Около 1кг. брашно, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, мая за килограм брашно ( аз слагам два пакета суха), 500 мл. хладка вода, 100 мл. олио.

   Брашното се пресява със солта, захарта и маята.Прави се кладенче и вътре се изсипват олиото и водата.Замесва се меко тесто и се оставя за удвои обема си.След това се поставя в леко намаслена с олио тава и горната кора се надупчва хубаво с вилица за да не се отдели при печенето.Пече при температура около 200гр.

    Питката я правя вкъщи почти всяка седмица.Много е  лесна за приготвяне и невероятно вкусна."

И постна содена питка
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0 … D0%B5%D1%80 





При нас много се харесва ,вижда се че е по-сбита ,но я задушавам след изпичане намазана с олио /зехтин и подправки и първа свършва .В тортена формичка я пека.

# 118
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 601
Традицията е, на Бъдни вечер питката да е постна, т.е. да няма в нея мая или мляко. Затова, повечето питки се наричат содени.
Ако не се спазва традицията за пости, може да се сложи мая.

# 119
  • Мнения: 5 411
lady_gothic,и ние до сега горе-долу така сме я правили содената питка(втората рецепта),но ще си открадна идеята,след изпичане да се намазва с малко олио,за да има по-лъскав вид.Аз не помня ,но май,никого не сме я правили с газинара вода.То може ли ?Защо пък ,да не може!Ама по традиция,едно време много са имали газирана вода Joy.
Утре ще правя напукани сладки,кажете тази рецепта с шоколада?Щом са по-хувави от тези с какао.

Общи условия

Активация на акаунт