За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 836
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • софия
  • Мнения: 30 414
Намерих снимка на питката от преди 2 години по рецептата с газираната вода, лимец и малко бяло брашно. Това е рецептата, която най-точно отговаря на постна содена питка.
Скрит текст:

# 121
  • Мнения: 5 411
Звънче,спомняш ли си точната рецепта,или на око  действа.Ей,такава я искам и аз.Значи ще е правя с лимец,благодаря ви!

# 122
  • Мнения: 4 859
Питката с лимец е много хубава Heart Eyes

От гледна точка на обичаи ,питката трябва да е содена ,но по църковните канони ,няма проблем да е с мая.От няколко години постя и съм се допитвала до свещенници ,казвали са ми ,че няма проблем .
За майка ми ,която не пости ,пък задължително трябва да е содена .Както си прецените ,важното е да сме живи и здрави и да се съберем с обичаните хора на масата Hug

С газирана вода пробвах два пъти ,не ми се получи ,но аз не съм по месенето ,и от години си карам по стари рецепти .

# 123
  • софия
  • Мнения: 30 414
Звънче,спомняш ли си точната рецепта,или на око  действа.Ей,такава я искам и аз.Значи ще е правя с лимец,благодаря ви!
Не, правя на око. Да речем 2/3 лимецово и 1/3 бяло брашно.

# 124
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Буболина, знаем традицията, ама и да сложа содена питка, дето няма да я ядем не е работа и ще сбъркаме традицията, щото ще ми се води бройка на масата. Wink

Пък газирана вода що да не може... а времената са насъпоставими, та да не гледаме едно време... техните продукти можем само да ги сънуваме.

# 125
  • София
  • Мнения: 12 220
.......
Утре ще правя напукани сладки,кажете тази рецепта с шоколада?Щом са по-хувави от тези с какао.
Всяка година правя тези напукани сладки и много се харесват, но рецепти - бол, винаги може да подбереш
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/12/blog-post_18.html
Содена питка правя с кисело мляко и сода, по принцип у дома никой не пости, мисия невъзможна, така че малко съм извън канона относно питката, ама това е положението, а  да питам, защо да не може с газирана вода, тя не е ли постна водата?? Може пък да пробвам

# 126
  • Мнения: 10 671
И аз съм говорила с падрета, няма единно мнение. Младите четат широко канона и са ок с маята. Другите са стриктни.
Пак казвам за постна питка категорично препоръчвам сиромашката на Ева Тонева. Уникална е, вкл. и в пълнозърнест вариант.

# 127
  • Мнения: 9 455
това е моята рецепта за трюфел сладките, дето се пукат при печене Simple Smile е, съвсем не само те, но оваляни в пудрата захар получиха името "напукани сладки" https://pep-4o.blogspot.com/2014/01/blog-post_12.html Вече ги правя само с черен шоколад.

Традицията е, на Бъдни вечер питката да е постна, т.е. да няма в нея мая или мляко. Затова, повечето питки се наричат содени.
Ако не се спазва традицията за пости, може да се сложи мая.
80% от семействата, които  слагат n постни ястия на трапезата на Бъдни вечер не постят. Това не го разбирам, не караш постите, но на Бъдни вечер си по-нисък от тревата...
Газирана вода имам откак се помня. Михалковска, в големи, зелени стъклени бутилки по 1л. А аз съм  на 56, без 2 дни Simple Smile Газираната вода просто помага на содата.  Но и в други питки я ползвам.
Това е моята содена питка, почти всяка година така изглежда https://pep-4o.blogspot.com/2018/12/blog-post_47.html

# 128
  • софия
  • Мнения: 30 414
Не постим и никога не сме постили. Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер, както е по канон, за мен е уважение към традицията. Поне в нашето семейство това влагаме.
Не разбрах какво й е на газираната вода. Има и естествена такава от векове.

# 129
  • Мнения: 278
А може ли ,примерно, сутринта да се замеси содената питка или каквото и да е тесто със сода и да се пече вечерта?

# 130
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 601
Момичета, в никой случай не съм искала да звуча заядливо, ако така се е приело. Винаги има риск, при този вид общуване, човек да не бъде разбран, правилно!
Написах го, защото имаше рецепта за постна питка, но включваща мая. На младини, аз също я правех с мая, защото содените хич не ми се получаваха, а пък нали не се използва и кисело мляко и както писа Морена, си беше отбиване на номера.  После обаче, възрастни хора ми казаха, че маята е жива и затова не бива да се използва за Бъдни вечер. Та от няколко години, правя содени и както се получат. Правя ги малки, за да има за всеки по няколко залъка. Не съм писала, че имам проблем с газираната вода - ползвам такава!

Не помня в коя от темите, пуснах рецептата за "Златната содена питка", която правих миналата година и се получи чудна. Май е същата като на Пепчо или почти /не съм сравнявала/.

# 131
  • софия
  • Мнения: 30 414
А може ли ,примерно, сутринта да се замеси содената питка или каквото и да е тесто със сода и да се пече вечерта?
Никога не съм го правила, подсъзнателно мисля, че не е добре заради содата, но може и да не съм права. Питката се прави много бързо - за 20. минути е готова. Можеш да си пресееш брашното сутринта, а вечерта само добавяш другите съставки. Не трябва дълго месене, втасване или други време и трудоемки процеси.

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
А може ли ,примерно, сутринта да се замеси содената питка или каквото и да е тесто със сода и да се пече вечерта?
Не мога да твърдя със сигурност, но и не съм чувала такъв случай.  То пък и соденото тесто не се меси, та не отнема време, та да чака от сутринта. Приготви си да речем сухите продукти и ако можеш да си отмериш и мокрите... и вечерта забъркваш и омесваш за 10мин.
Видях, че Звънче е писала същото, ама пущам и аз. Simple Smile

# 133
  • Мнения: 35
Здравейте!
Едно бързо въпросче - Мога ли да добавя малко желатин към сместа за Бисквитена торта с маскарпоне? Иска ми се да я направя в ринг и после да украся ефирно, а както знаем, няма как да се отдели ринга при обикновената смес.
Ще се радвам някой да сподели мнение. Blush

# 134
  • Мнения: 1 733
Момичета,имам бон филе и се чудя какво да направя.Искам нещо по завъртяно за Коледа или Н. година да бъде ,ама какво...? Моля,за рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт