🍒Черешката на тортата🍒 - сезон 15 (Тема 2)

• 71 149
  • 1 518
  •   1
Отговори
# 1 320
  • София
Постните сарми стават по-хубави, когато се пекат / според мен, де 😉/

# 1 321
Аз обичам постни и лозови, и зелеви, но у нас постно май само аз си ям.

# 1 322
Аз първо ги варя затиснати под чиния, а после запичам на фурна. Не винаги, де. На зелеви, лозови сарми и пълнени чушки домати в сместа не слагам. И бабите ми не слагаха. Явно има много варианти за приготвяне на едно ястие, вероятно зависи и от регионалните особености, както и от вкуса и предпочитанията. Затова ме дразни чичо Манчо като каже аууу баууу, ма как тука това ще слагате, то не се слага. Веднага давайте мащерката да съживи манджата! Joy
ПП Мащерка обичам и ползвам, но ползвам и други подправки освен нея. Wink

# 1 323
Скрит текст:
Аз правя една и съща плънка за зелеви сарми и за пълнени чушки - задушавам лук и моркови, добавям каймата и запържвам да стане ситна и почти готова, добавям домати на кубчета, чубрица, черен пипер и магданоз. Отделно запържвам ориза до стъклен, така като се свари не ми става на каша. Смесвам ориза с каймата и добавям вода да поври до полу-готово (за чушки) и тогава ги пълня. За сарми не варя плънката, направо ги навивам, не стегнато, за да не се пукат, те сами се стягат като се сварят.
Чушките готвя после във фурна, сармите на котлона в тенджера, затиснати с чиния. Баба така ме е учила. Не ги ядем със сос, а с кисело мляко. Мъжът ми чушките ги пуска като в ПВЦ тръба... Пословичен е с любовта си към пълнени чушки Grinning
И аз ги готвя така, и чушките и сармите. Пълнени червени пиперки са най таченото ястие в нашата къща, но с кайма! Joy

# 1 324
Аз също предпочитам постни. И на повечето гости май постните сарми повече им се понравиха. Вегетарианецът обаче ги окупира. Димо се присламчи хитреца, другите ги оставига да ядат кайма. :д

То на сармите плънката им е по-важна от завиването, така че Слави свърши основната работа по тях, а жена му - черната.

# 1 325
  • София
Няма ли вече да пускат анонса за следващата седмица?

# 1 326
Скрит текст:

Скрит текст:
Аз правя една и съща плънка за зелеви сарми и за пълнени чушки - задушавам лук и моркови, добавям каймата и запържвам да стане ситна и почти готова, добавям домати на кубчета, чубрица, черен пипер и магданоз. Отделно запържвам ориза до стъклен, така като се свари не ми става на каша. Смесвам ориза с каймата и добавям вода да поври до полу-готово (за чушки) и тогава ги пълня. За сарми не варя плънката, направо ги навивам, не стегнато, за да не се пукат, те сами се стягат като се сварят.
Чушките готвя после във фурна, сармите на котлона в тенджера, затиснати с чиния. Баба така ме е учила. Не ги ядем със сос, а с кисело мляко. Мъжът ми чушките ги пуска като в ПВЦ тръба... Пословичен е с любовта си към пълнени чушки Grinning

И аз ги готвя така, и чушките и сармите. Пълнени червени пиперки са най таченото ястие в нашата къща, но с кайма! Joy
Хихи 🤗, аз обичам червени и препеченки, мм зелени! Прегорих ги, но гледах да има равенство 😁
Скрит текст:

# 1 327
  • София
  Слави Панайотов от The Clashers  (27.01.2021)

Черешката на тортата (28.01.2021)
Сезон 14 Епизод 19

и още
на МОБИЛНИТЕ, тези ЛИНКОВЕ се отварят без всякакви добавки,
  но за да се отворят в браузър на КОМПЮТЪРА

трябва  да се инсталира разширението

# 1 328
Тази Коледа готвих два вида сарми - с лук и без лук, защото хазяина ми е алергичен.
Плънката я правя със запържени лук / червени чушки на тенджерата, добавям каймата, чубрица, кимион, черен и червен пипер, сол. После добавям суровия ориз и го запържвам за малко, после - вода. Оставям го да покъкри, после го свалям от огъня и пълня сармите, като обикновено са купешко зеле [ възнамерявам следващата година да си направя домашно кисело зеле, лютеница и филе елена от пилешко и свински врат], което си пълня на принципа едно листо - една сърма. Слагам от сока, вода, олио, ръся с червен пипер и кимион отгоре и слагам в предварително загрята фурна на 220 градуса на долен реотан за 20 минути - половин час и на същото време за горен и долен реотан. Хазяина си ги изяде, приятелката ми - също, всички ги харесаха, включително и аз. Сори за големия пост, просто исках да кажа как аз ги приготвих.

# 1 329
Няма ли вече да пускат анонса за следващата седмица?
Днес го пуснаха
Поли Генова, Соня Янкова, Георги Милков, Гери Малкоданска и Георги Бърдаров са готови да се хвърлят в кулинарната борба за плакета

https://nova.bg/accents/view/2021/01/28/313332/%D0%BA%D1%83%D0%B … A1XD6SKerEORpVpH0

# 1 330
Спрете се, бе хора Joy Коремът ми къркори, а е 11 часа, не трябва да ям. Сарми правя, а как ги яммм!

За първи път чувам, че при нас на гумите се казва Мишелин. Още преди години, когато гледах Формула 1, си ги знаех като Мишлен.

От следващата седмица Соня Янкова ми е непозната, а Гери Малкоданска ама хич нямам желание да я гледам. Другите ще са любопитни.

# 1 331
Оууу, Георги Милков People Dancer  People Dancer Супер! Поли я знам, другите не, но не е и нужно. Дано са малко по-динамични, да има разнообразие.

# 1 332
Георги Бърдаров е написал "Аз още броя дните", спечелил конкурс на БНТ. Май нова негова книга се задава, но може и да бъркам.

# 1 333

Поли Генова, Соня Янкова, Георги Милков, Гери Малкоданска и Георги Бърдаров са готови да се хвърлят в кулинарната борба за плакета

Олеее, Гери Малкоданска-Доган, тази не спря да говори при предното си участие, нонстоп мели, без да млъкне и за секунда. Даже Манчев на няколко пъти й каза "повече готвѝ, по-малко говорѝ", хахаха

# 1 334
Преди 30 години така се изговаряше. Тези, които учеха френски в училище, знаеха как се изговаря на френски, но не се присмиваха на другите.
Името на Холандия се смени с Нидерландия, но преди това пак беше Нидерландия, така че и там не виждам кай знае какъв проблем в правоговора на Слави.

Общи условия

Активация на акаунт