Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

• 116 358
  • 318
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте!
Наскоро случайно попаднах на книга от Николай Василев, насочена към младежи в началото на кариерния им път.

Ето повече информация:

https://www.ciela.com/kariera-ili-ne-nikolay-vasilev.html

Не съм я чела и ще е полезно за мен и участниците тук, ако някой сподели отзив, моля. Благодаря!

# 316
Здравейте!
Днес споделям един изключително полезен безплатен ресурс за професионално ориентиране на младежи: “Пътеводител за професионално ориентиране. Помагало за учители и ученици, за треньори и партньори” от Яна Рашева-Мерджанова и Моника Богданова (която може би познавате покрай Зеленият двор и работата на Долто):

https://www.researchgate.net/profile/Monika-Bogdanova/publicatio … WJsaWNhdGlvbiJ9fQ

Бихте ли го споделили с младите хора до Вас? Как бихте ги подкрепили в работата с Пътеводителя?

# 317
Здравейте, търся информация за организация, която консултира младежи за ВУЗ, предимно за България. Дъщеря ми е на 16, започва 10-ти клас и още няма никаква идея какво иска да учи.
Това, което си представям е среща на консултанта с детето и родител, тестове и работа с детето няколко часа и след това пак среща с детето и родител. Точно такъв план на работа ми беше попадал като реклама преди доста време, но сега не го намирам. Ще съм благодарна на препоръки и насоки.

# 318

Здравейте и поздравления, че търсите варианти да подкрепите дъщеря си!

Не се сещам точно за това, което описвате, хрумват ми следните варианти:
1) Фирми като Unify или Интеграл правят консултации на младежи за университет, като подкрепят и в посока какви документи са нужни. Те често организират събития, може да ги следите онлайн
2) използвайте търсачката в тази теми, обсъждали сме различни варианти за събития за консултиране, например има работилници, организирани от Лидл и Фондация на бизнеса за образованието или други организации
3) Има тестове за кариерна ориентация, например от Вербатория България и други, също може да потърсите мнения. На сайта на МОН има безплатен тест, споделяла съм тук и други достъпни опции.
4) може да се обърнете към психолог/педагогически съветник в гимназията на дъшеря Ви или в регионален кариерен център за услуги за кариерно развитие
5) може да се обърнете към консултанти на свободна практика, например Искра Банкова или Елена Гигова
6) може да се запознаете и с моя начин на работа, правя интервю с родител, 4 индивидуални срещи с младия човек и няколко въпросника. Подготвям и обобщен отчет от работата. Но не правя съвместна среща с родителя И младежа, силно окуражавам младия човек да споделя с родителите си всичко за работата ни, вкл и отчетите. Причината е желанието ми младежите да поемат отговорност за процеса. Затова и в доста случаи договаряме заплащане, което самият млад човек може да си позволи - от стипендия или работа.

Аз съм дипломант-магистър по Психология на развитието, психодрама и семеен консултант под супервизия. От над 25 години предлагам кариерни консултации на младежи, групово и индивидуално. В темата съм описвала по-подробно как работя.

Повече за мен може да научите тук: https://5pod5.com/profesionalno-orientirane-za-mladeji/

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 20:21 от Ели Мантовска

Общи условия

Активация на акаунт