Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

• 107 675
  • 289
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте отново!
Споделям инициатива за студенти с наближаващ краен срок, но реших, че все пак тук може да стигне до правилните хора.

Ето информацията:
"СЖББ организират прекрасна инициатива, отворена за студенти в български и чуждестранни учебни заведения, независимо от професионалното направление.

С голямо удоволствие представяме на вашето внимание покана да кандидатствате за инициативата „CEO за един ден“, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България в партньорство с Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия в България.

Надградете придобития опит и умения като се включите в едно динамично и трансформиращо изживяване.

Ще имате уникалната възможност да се запознаете от близо с работата на лидери от различни индустрии, да се вдъхновите от техния опит и успехи, както и да споделите какво мотивира следващото поколение лидери.

В инициативата ще се включат УниКредит Булбанк, Сименс България, HPE България, Telus България, Каргил, Фантастико груп, Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Синево България, MSD България, комуникационна група Интерпартнерс, HR Consulting Partners, Арена консулт Варна, Junior Achievement Bulgaria.

Избраните кандидати ще бъдат представени на участващите компании от Н.Пр. Андра Икич на 06.03.2025 г. в Австрийското посолство.

Ако сте любознателни, предприемчиви, вдъхновени и ангажирани към личностното и професионалното си израстване, не се колебайте да използвате тази ценна възможност! Споделете ваши изключителни успехи, постижения, иновации, вдъхновяваща история. Посочете индустрията, която представлява интерес за вас.
Кандидатстването е отворено за студенти в български и чуждестранни учебни заведения, независимо от професионалното направление.

Изпратете мотивационно писмо, снимка и CV на office@womeninbusiness.bg до края на следващата седмица, до 14.02.2025 г."

С кого ще споделите възможността?

# 286
Здравейте!
Днес споделям информация за изложение на 22 февруари в София за средно образование в чужбина (пансионатни училища). Повече информация може да намерите на страницата на събитието:

https://abroad.darbi.eu/events/boarding-schools-fair

Какво би било важно за Вас и младежите в семейството Ви за евентуално обучение в гимназия в чужбина?

# 287
Здравейте! С разрешението на авторката, днес бих искала да Ви споделя един пример как сами може да си сложим етикети или очаквания, които с времето съвсем да не ни описват.

“1) В 5-ти клас имах ултиматум - ако завърша с успех под 5.50 да ме пратят на село. Whaaat! "Аз, варненката, да ходя на село! Как пък не!" си мислих аз. Това си беше обидно. Изкарах  5.55. И пак ме пратиха на село при маминка и дядо. И после това се оказаха едни прекрасни години/лета, в които прекарвах много хубаво време с домашна храна, малко помощ при отглеждането и зимнината, игри на свобода, приятели... Е, имаше и разочарования, сълзи, караници - всичко в реда на нещата.

2) Във френската  гимназия, в която учех, имаше 3 фестивала - на песента, на хорото, на театъра. С триста зора и много убеждаване от съученици и приятели от горни класове се навих да се включа в обща песен на класа. Народна музика не обичах. Смятах я за отживелица. Мисля, че някой се беше разболял от класа и ме помолиха да го заместя. И като ми хареса! Леле, колко неочаквано беше това. На сцената с театрален откъс така и не се качих. Това беше немислимо, невъзможно, непостижимо. Абсурд! Изумително е как ме завъртя после животът. 😀

3) Първата година, когато ме скъсаха в НАТФИЗ проревах с "Не искам да уча педагогика!". Бяха вече ме приели в СУ с начална педагогика. Не исках да ставам учител. Бляк! Работа с деца, лоши спомени, лош имидж, неблагодарно отношение, срам... Последната година в НАТФИЗ работех в един частен театър. Моя колежка и близка веднъж коментираше школи по театър с деца. Аз се ужасих отново само при мисълта.

От днешна гледна точка не мога да си представя Живота си без тези 'ужаси"😀. Времето на село ми даде толкова много, за което съм дълбоко благодарна. Да си се представя без театър, песни, танци сега не искам. Работата с деца за мен е изключително обогатяваща, учеща, вдъхновяваща, предизвикваща и смислена, а аз - все едно съм друг човек в същото тяло.

И си мисля за своята категоричност - как не исках и се дърпах от тези дарове, защото си представях Живота различен. Сега се моля да съм в мир и отвореност към това, което идва, че инатът на овена може да е бая неприятен 😊🙏🏻”
Автор:

Manuela Sarkissyan / Мануела
Саркисян

https://www.facebook.com/share/1Csn6TNFmf/?mibextid=wwXIfr

Защо ми се струва важно да споделяме нашата история с етикети:

Наскоро водих семинар за ученици в 10 клас и видимо им тежеше, че сякаш в момента правят избор за цял живот (в 10 клас избират профилиращи предмети, което често свързват с избор на университет и професия). Опитах да им покажа (с едно упражнение, в което си лепях етикети, “дадени” ми от значими възрастни или от мен самата и ги поканих да направят същото за себе си) как същността ни се губи в понякога ненужните/остарели етикети. Опитах да им вдъхна увереност да разберат какво искат в момента и какво биха искали в бъдеще. Затова си мисля, че подобни истории биха им помогнали да се освободят хем от товара на “избор за цял живот”, хем да погледнат напред отвъд етикетите.

Какви са Вашите остарели етикети и как бихте говорили за това с младежите до Вас?

# 288
Здравейте!
Нека продължим с разпознавате на нашите силни страни.
Обратна връзка от близки хора: приятели, учители и родители често забелязват силните ни страни по-добре от нас.

Техника: Да попитаме поне 7 души, на различна възраст:
• “Кои качества в мен смяташ за най-силни?”
• “В какви ситуации виждаш, че се справям отлично?”

А коя обратна връзка Ви радва и вълнува най-силно? По каква причина?

Може да използвате Google Forms или хартиени въпросници, за да съберете мнения.

На кого Вие и младежите бихте се доверили за тази обратна връзка? Как бихте я анализирали?

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 17:00 от Ели Мантовска

# 289
Здравейте!
Ето я и следващата покана за анализ на силни страни:

Доброволчество и експериментиране: Участието в различни дейности е чудесен начин да открием неподозирани таланти.
Как?

•Да се запишем като доброволец в местни организации (например помощ в училището, младежки клубове).
•Да изпробваме различни роли, например работа в екип, организиране на събития или водене на презентации.

Може да използвате доброволчески платформи или организации като TimeHeroes (www.timeheroes.org). Или сами да инициирате подобна кампания.

Често питам младите си клиенти - ко можехте да промените 1 нещо около Вас, какво би било? От счупената плочка пред блока, пред несправедливата оценка, до кампания в подкрепа на кауза…

Каква идея за доброволчество би Ви хрумнала - на Вас и на младите хора до Вас?

Общи условия

Активация на акаунт