Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

• 121 022
  • 320
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте!
Днес се обръщам към семействата от град Варна и района. Случайно разбрах за безплатна инициатива за професионално ориентиране на гимназисти. Не зная кога са следващите издания и Ви каня - Вас и младежите до Вас - да се запознаете с програмата и да се свържете с организаторите:

https://ue-varna.bg/bg/news/universitet-za-gimnazisti-chast-ot-j … i-uchilishta/2437

Какво Ви се стори най-ценно в програмата?

# 301
Здравейте!
Наскоро попаднах на пост в социалните медии, които даде повод да се замисля. Ето накратко:

Психолог, работещ върху докторската си теза, изучавал човешкото поведение по време на погребения. Твърдял, че на всяко погребение животът на човека се обобщава в 3 теми. Например:
- Любящ, забавен, честен.
- Добър, оптимистичен, авантюристичен.
- Посветен на семейството, верен на вярата ск, страхотен домакин.
- Устремен, енергичен, целенасочен.
- Мислещ, мъдър, подкрепящ другите.

И се запитал:

1) Кои са трите теми, които се надявам хората да вземат от моя живот?
2) Колко време прекарвам, работейки за това да бъда този човек?
3) Колко време отива в повърхностни неща, които ме карат да се чувствам добре в момента?
4) Кои три характеристики се надявам да видят хората в мен - сега или в бъдеще?
5) Живея ли като човека, когото искам да запомнят?

Към какви мисли Ви провокира това? Как бихте говорили с младежите до Вас?

# 302
Здравейте!
Бих искала да Ви поканя на едно събитие, което открих в Интернет:

“Панорама на професиите 2025
17 24 юни | 14:30-19:30
Под куполите на Ларгото, София Вход свободен

Изложение, организирано от РУО - София-град със сьдействието на Столична община, в което столичните училища с професионално образование ще представят специалностите си пред ученици от 7. клас и техните родители.

Защо да дойдеш?
• Ще срещнеш ученици и учители от десетки столични училища
* Ще видиш какво реално се учи - с демонстрации, проекти и презентации
(Ще можеш да питаш, сравняваш, избираш
Ще си трьгнеш с идеи... и подарьци
Изборьт след 7. клас не трябва да е случаен.”

С кого бихте споделили за това събитие?

# 303
Видях го преди няколко дни, насочено е към седмокласниците. Добра инициатива, дори точно преди малко я споделих за втори път в седмокласната тема, за който представлява интерес, тъй като е насочена само към професионалните паралелки.

# 304
Добро утро! Днес се обръщам към всички семейства, чиито деца и юноши се явяват на матури с този текст от Мая Бобева, съосновател на издателство Клевър бук:

“И преди много години аз СЕ ПРОВАЛИХ с гръм и трясък на изпитите след 7. клас.

Никой не очакваше това от мен – бях добро и послушно дете, отлична ученичка. Ходех на всички възможни състезания, бях записана в поне три кръжока. Подготвях се старателно за изпитите – ходех на курс по литература при най-добрата учителка в града и на уроци при най-добрия преподавател по математика. За всички беше ясно, че ще получа отлични оценки и ще вляза в топгимназията в Русе. Никой не подозираше, че на пътя на това „светло бъдеще“ ще застанат две неща – моето прекалено добро възпитание и сбитият преразказ.”

Цялата статия може да прочетете тук:
https://cleverbook.net/blog/maturite-kakvo-sche-se-sluchi-ako-deteto-se-provali?

Как минават/минаха матурите за Вашето дете или юноша?

# 305
Здравейте!
Днес споделям с Вас едно изследване за качествата, които хората търсят в своите лидери (на държави, корпоративни организации, неформални групи и други).

Може би ще Ви изненадам: 

Надеждата е най-важното качество, което търсим в своите лидери.

Защо?
В изследване, проведено през 2024 г. Галъп задава два въпроса на хора от цял свят:

- Кой лидер има най-положително влияние върху ежедневието ви?
- Избройте три думи, които най-добре описват приноса на този човек във вашия живот.

Анализът на отворените въпроси установява, че трите думи, които хората най-често използват, за да опишат най-силните лидери с положително влияние в живота им, са свързани с надеждата.

Цялата статия (на английски език) може да прочетете тук:  https://www.gallup.com/workplace/655817/people-need-leaders.aspx?utm

Как това би се отразило на кариерния избор на младите хора до Вас?  А как бихте разговаряли с младежите относно Вашите и техните отговори на по-горните въпроси?

# 306
Здравейте!

Днес Ви споделям информация за организация, която консултира младежи и семействата им в търсене на подходящо средно образование в чужбина:

https://www.edlanta.com/sredno-obrazovanie-konsultacii

Нямам лични впечатления, но реших, че може да Ви е полезно да се запознаете с дейността им.

Ако някой е ползвал услугите им - какво е мнението Ви? Ще сме благодарни да споделите, моля.

# 307
Здравейте!
Днес споделям с Вас и младежите до Вас една възможност за доброволчество. Ето пълнивт текст на обявата от Фондаьия Офлайн кидс (https://www.facebook.com/share/p/1784PAvB5X/?mibextid=wwXIfr):

Вдъхновено работим по плана за следващата учебна година и осъзнаваме, че нашият растящ екип има нужда от още позитивни и мотивирани доброволци ❤

Ако вярваш, че е важно да използваме дигиталните технологии 📱 с повече осъзнатост и имаш желание да допринесеш за по-добро бъдеще на децата, значи търсим точно теб 😊 🫶

Необходими са:
🔰 Между 2-4 часа на седмица;
🔰 Желание да помагаш за кауза, която носи смисъл;
🔰 Организираност и позитивен подход.

Търсим доброволци за следните дейности:
📝 Създаване на авторско съдържание по зададена тема;
📲 Подготовка на публикации и рийлове за социалните мрежи;
📸 Заснемане на събития в София (снимки и/или кратки видеа);
🍹 Организиране на събития;
🎓 Провеждане на програмата ни за ученици (в град София).

Какво получаваш като доброволец?
🔰 Удовлетворение, че си част от нещо значимо;
🔰 Възможност да работиш в позитивен екип;
🔰 Сертификат за участие (по заявка), който можеш да добавиш към автобиографията си.

📩 ВКЛЮЧИ СЕ като попълниш формата тук: https://offlinekids.bg/dobrovolec/  или ни пишиеш на лично съобщение!

👉 Имаш други умения или знания, с които би искал да допринесеш? Свържи се с нас – винаги сме отворени за нови идеи!

⚠ Ако искаш да ни помогнеш, но нямаш възможност да отделяш време – подкрепи ни, като споделиш този пост. Така ще ни помогнеш да достигнем до повече съмишленици = )

#офлайнкидс #доброволчество

С какво бихте се включили, Вие или младите хора?

# 308
Здравейте!
Днес Ви споделям безплатен тест за кариерно ориентиране. Създателката е българка,  въпросите са на английски език:

https://catapultyourcareer.eu/my-element-assessment/

Може да ѝ пишете и попитате за българска версия.

Според моите млади клиенти тестът е кратък, отлично структуриран в 11 основни области на потенциално развитие. Някои споделиха, че им е липсвал анализ на възможните професионални посоки, ако имат еднакво силно изявени интереси в няколко от посочените сфери. Това, което препоръчват е да се ползва като основа за разговор с някой доверен възрастен, някои са копирали областите на интерес в АИ и са получили интересна обратна връзка.

Как биха го ползвали младите хора до Вас?

# 309
Здравейте!
Днес споделям статия, в която основател на успешен стартъп бизнес описва в подробен анализ как е използвал времето си. Материалът е на английски език:

https://review.firstround.com/an-exact-breakdown-of-how-one-ceo- … company-building/

Често каня младите хора, с които работя да интервюират или да бъдат сянка за ден на човек, работещ това, което ги интересува. Смятам, че подобен времеви анализ би помогнал на младия човек да разбере повече за работата на ежедневна база.

Как бихте анализирали как младите хора до Вас влагат времето си в момента?

# 310
Здравейте! За мен е важно да говорим с младите хора какво е професионално (или академично) прегаряне и как да се предпазим.

Затова днес Ви предлагам една ТЕД лекция по темата. Ето как АИ обобщи основните послания, надявам се да Ви зантригува:

"В TED Talk „Нека амбицията ти те вдъхновява — не те изгаря“, Тарвин Форестър, ръководител на отдела за работна култура в Kickstarter, споделя практични стратегии за постигане на устойчив успех без прегаряне. Тя подчертава, че стремежът към успех не трябва да бъде за сметка на личното благополучие.
Основни акценти от презентацията:

Приоритизиране на неизменните ценности:
Идентифициране на личните приоритети, които не подлежат на компромис, като време със семейството или лично здраве.

Управление на „времевата банка“: Осъзнаване, че времето е ограничен ресурс, който трябва да се разпределя внимателно между професионалните и личните ангажименти.

Ясно комуникиране на граници: Установяване и споделяне на личните граници с колеги и ръководители, за да се предотврати претоварване и да се поддържа баланс между работа и личен живот.

Форестър насърчава слушателите да се откажат от културата на непрестанно натоварване и да възприемат подход, който съчетава амбиция с грижа за себе си. Тя вярва, че чрез осъзнато управление на времето и установяване на ясни граници е възможно да се постигне дългосрочен успех без да се жертва личното благополучие.”

Цялата презентация можете да гледате тук:
https://www.ted.com/talks/tarveen_forrester_let_your_ambition_li … _not_burn_you_out

Какви теми за разговор бихте подели с младежите до Вас, провокирани от лекцията?

# 311
Не съм гледала презентацията, само прочетох написаното тук.

Burnout- а не е хубаво нещо, но не мога да си представя, че може да ти се случи на двайсет и нещо, ако си обичаш работата.
Според мен, точно на тази възраст е ок да напъваш колкото можеш и после поставяш граници и имаш тежест, с която да го правиш.
В крайна сметка, без труд няма как да стане, ако искаш да стигнеш някакви висини. Дали ще е на работа или в извънработно време вкъщи - все там. А пък на тази възраст имаш енергията и свободата да го правиш. По-натам, щеш или не щеш, животът си налага да имаш по- адекватен баланс. Децата те викат, почваш да разбираш, че имаш тяло. Някак си мисля, че е естествен ритъм. Не план. Не, че няма млади родители, но смятам, че в масата случаи хората с амбиции за кариера, правят поколение по- към трийсетте си.

Та, аз не разбирам идеята за разговор с млади хора за burnout. Не виждам какво губят, ако се инвестират професионално в двайсетте си години.

# 312

Много Ви благодаря за ценната гледна точка! Работя с доста млади хора като кариерен консултант, но също и като психодрама и семеен консултант в супервизия. И забелязвам, че младежи на 16-22 години не разпознават знаците на преумора и загуба на интерес. Отличници са по всичко, могат да продължат и в профил “математика”, и в профил “литерстура”, че и в профил “физика и химия”, според учителите и семействата. И не знаят накъде ги теглят интересите, защото отдавна са спрели да правят това, което ги зарежда. Нямат време… Ще споделя една статия за едно англоезично издание, в което пиша по темата:

https://lspmagazine.com/product/building-a-future-brick-by-brick/
(За жалост, статията е платена към списанието, но ако Ви интересува, пишете ми на лични)

Много ми беше допаднал един цитат, за жалост, не помня точните думи и автора, беше в смисъла на: “преумората не е знак, че правим твърде много от нещо, което ни уморява, а знак, че не правим достатъчно от това, което ни зарежда.”

Та бих предложила да дискутираме бърнаута като превенция - какво да правим, за да НЕ стигнем до там, дали забелязват някой от знаците у себе си или у близките. Да им разкажем своя история…

Самата аз мисля, че постигнах прегаряне и психичното ми здраве пострада още в 7 клас, когато за 10 месеца качих 20 килограма…, а на 24-26 години бях старши консултант и управлявах 1.5 пъти повече проекти от колегите ми на същото ниво. И напуснах в бърнаут, който ми коства много…

Моят опит сочи, че за жалост и най-младите могат да попаднат в този капан. И ни каня да не избягваме темата, ако не за бърнаут, то за психичното здраве.

Благодаря Ви за поканата за разговор, точно така си представям нашата тема тук.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:40 от Рaдост

# 313
Здравейте! Днес Ви представям 7 въпроса от Daniel Pink, които помагат на младите хора да открият посоката си. Каня Ви да ги обсъдите с младежите до Вас:

👉 С какво беше “странен” като дете?
Преди животът да те научи да бъдеш “нормален”, какво те обсебваше? Динозаври? Комикси? Подреждане на чекмеджето с чорапи? Тези ранни странности често носят ключа към това, което наистина те движи.

👉 Кога губиш представа за времето?
Психолозите го наричат „поток“ – онова състояние, в което си толкова потънал в нещо, че забравяш себе си. Не е просто приятно усещане. Това е важна следа.

👉 За какво ти благодарят хората?
Благодарността е форма на обратна връзка. За съветите ти? За чувството ти за хумор? За лидерството ти? Светът те потупва по рамото и казва: “Добър си в това. Прави го по-често.”

👉 Кое е твоето изречение?
Само едно. „Той помага на хората да открият гласа си.“ „Тя прави науката достъпна.“ „Той прави задачите по-лесни за всички.“
Кондензирай живота си в едно изречение — и се стреми към него.

👉 Къде можеш да направиш най-голям принос?
Забрави да бъдеш център на Вселената. Попитай: “Къде съм наистина нужен?” И после съметай нуждата със своите умения. Смисълът е в пресечната точка между полезното и значимото.

👉 Какво би правил, ако парите не бяха фактор?
Никакви сметки за плащане. Никакви срокове. Само свобода. Какво би избрал/а тогава? Отговорът не е фантазия — той е фенерче. Насочва те към това, което има значение.

👉 За какво ще съжаляваш, когато си на 90?
Най-честото съжаление не е за провалите. А за бездействието. Че не си започнал/а. Че не си казал/а. Че не си скочил/а. Представи си себе си на 90. Какво би те умолявало това бъдещо “аз” да направиш днес?

Кой от въпросите Ви изглежда най-интересен?

# 314
Здравейте!
Днес споделям с Вас обява за … коледен елф в Лапландия! Бях много впечатлена Simple Smile Каня Ви да използвате това като повод за дискусия с младите хора за това какви разнообразни възможности предлага Европа. Обявата е от сайт, създаден от администрацията на ЕС, за да поощрява обмена на служители:
https://europeanjobdays.eu/en/taxonomy/term/50096/jobs?page=%2C2

Прилагам я като снимка, “отрязала” съм заплащането, за да оставя причина да се обзаложите с младите хора до Вас. Как още може да използвате този сайт - за временна или постоянна работа?

Общи условия

Активация на акаунт