Чувство за вина след изневяра...

• 22 938
  • 951
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз в темата коментирам единствено авторката и казуса ѝ. Вие какво коментирате си е ваша работа.
Обяснения давам, ако и когато аз реша. Достатъчно съм написала, който умее да чете и разбира, е прочел.
Говорителките "по принцип" в тази тема само я размивате, не помагате особено на авторката. Отворете отделна тема за насилници и насилвани по принцип.

Случаят на авторката се използва за основа. Ако модератор прецени, че дискусията не е по темата, ще се намеси. Това не е работа на другите потребители. А и нали било наша работа какво ще коментираме? Wink

Обяснения давам, ако и когато аз реша.

Ясно Wink

# 586

Мне, не е така.Отново се опитваш да манипулираш.По първоначална информация те отиват да гледат някакъв обект , свързан с работата им.За това тя се качва в колата, а не да ходят в горичката и да се  любуват на птичките и пчеличките.
От там нататък, като е в колата му, той се отклонява от пътя, отлича я в горичката и така...
И да, мръсник е!
Пак казвам, по предарително поставени граници, с които и двамата са наясно, такива действия са си откоровено насилие.

А защо не отказа да отиде на въпросната командировка? След въпросното действие напуска работа, а преди него какво се случва? Флиртуват си, закачат се, смеят се и им е готино заедно. Пъшкането в слушалката вече само допълва картинката.
Какво се променя след въпросния дудук? Авторката чак тогава се отрезвява какви ги върши до момента и взема мерки. Еми за жена на 30 да не предусети на къде отиват нещата, това е меко казано странно. Тук от поне преди 20 страници и пишем, че има съвсем други проблеми, както с травмите от детството и, така и с връзката и, вие тука се хванахте да я изкарате жертва.
Ми ок, нека като си намери нова работа по същия начин да се ливри около някой друг колега, пък като завърши по подобен начин пак той ще е виновен, пак всичките мъже ще са такива или онакива.

Аааа, не всички мъже са такива или онакива, а само някои, в случая склонни към насилие.
Ти пак, некоректно, прехвърляш вината на нея, защо тя се е качила.
Ами защото му е имала доверие(все пак не всички мъже са насилници и убийци). Поставила е граници, съгласил се е, отиват по работа някъде, какъв е проблемът?
То ако се разсъждава по този начин , утре може да ме питаш защо е отишла в кабинета на работното му място в работно време, за да вземе някакви документи?
След като , след работа са си пъшкали по тела, да прати колежката, че може на бюрото да я приклещи!
И нито дума за отвличането й в горичката, за това, че е е бил този маршрутът и т.н.
Абсурдно е просто!!!!
Защо се пънете да оправдавате отковени насилници, измествайки фокуса и прехвърляйки вината на жертвата!

# 587
  • София
Насилена е, точка. Тя вика не, ама е глупава и не разбира Laughing
Ма, съберете кинти, дайте на момичето за терапия. Хайде, вдигне ти си КПД -то, форумни радетелка за правда.

# 588
За който знае английски може да му е интересно четиво https://www.bbc.com/future/article/20181102-why-dont-rape-and-se … tims-come-forward

Скрит текст:

Цитат
Why most rape victims never acknowledge what happened

The persistent stereotype of ‘real rape’ involves a male stranger who violently penetrates a resisting woman in a public place. When sexual assault doesn’t match that narrative, it can make it difficult for even the survivor to recognise that it still was, in fact, sexual assault. The brain, after all, categorises experiences according to what we have been taught about what they mean.

But one of the biggest problems with this narrative is that it is a myth. Rape not only includes a number of other circumstances, but it usually is a different circumstance, than the stranger-in-an-alley story.

...

But there are many ways in which someone’s experience doesn’t map onto how they define rape themselves. Peterson and her colleague Charlene Muehlenhard found, in a study of 77 female college students who’d been non-consensually vaginally penetrated, varied reasons why the women didn’t classify their experiences as rape. These included:

The attacker didn’t match their expectations of a rapist (“he was my friend and everyone loved him”)
They worried that their behaviour didn’t match a ‘normal’ victim’s (“it was my fault to be that intoxicated”)
There hadn’t been physical violence or resistance (“he wasn’t beating me”)

И още една полезна статия https://www.bbc.com/future/article/20180926-myths-about-sexual-a … and-rape-debunked

И още цитати от други места

Цитат
I didn’t resist physically – Does that mean it isn’t rape?
People respond to an assault in different ways. Just because you didn’t resist physically doesn’t mean it
wasn’t sexual assault — in fact, many victims make the good judgment that physical resistance would
cause the attacker to become more violent. Lack of consent can be express (saying “no”) or it can be
implied from the circumstances (for example, if you were under the statutory age of consent, or if you
had a mental defect, or if you were afraid to object because the perpetrator threatened you with serious
physical injury).

За съжаление не можах да намеря адекватна информация на български, което обяснява мненията в темата.

# 589

...
И това, че е правила тел. секс с него не оправдава физическото и психическо насилие над нея.
Това ми звучи малко като: щом си се съгласила да ми дадеш да ползвам ютията ти, мога да се настаня и в къщата ти и да си я имам за своя!
Хващам се за произвоен постинг, просто защото е последният с повтарящ се мотив и у много други постинги който ме впечатли с посоката на мислене. Неефективна според мен, защото не говорите с потенциално недоказания насилник, всъщност вие дори не сте чули думичка от него, но сте го осъдили. Ей тъй, леко, лесно и категорично. Дали е така или не е, няма как да знаете.А дории да е доказан насилник, не него ще коригира авторката, за да се поувства по-добре, а себе си. Проблемът, който тормози авторката го е описала още в заглавието на темата "чувство на вина" у нея самата... и се хвърляте да коментирате него, не нея. Защо? Той няма да ви прочете. Няма да разбере. На нея разни квалификации по негов адрес с какво точно ще  й помогнат да си промени мислене, поведение, нагласи? Зорлям вкарвате човека в ролята на жертва - имате готово и лесно оправдание, не и решение - Другият е виновен. Ти не си. Ти не отговоряш за себе си, за поведението ти, което те е вкарало в неприятна за теб ситуация, можеш да продължаваш в същия дух, щото ти имаш правото да кажеш "Не" и по средата на акта. Другият, според 80 процента от раздалите щедро мнението си в темата, май няма "права", той е длъжен... и дъра,бъра, дъра,бъра... все в тоя дух. Може да ви се иска да е така, ама не. Светът не работи по този, така лелеян от вас начин - Вие с правото, другият със задължението. Всеки си върви с отговорностите. Първо към себе си.
Авторке, чувството за вина е ефективен механизъм за възвръщане на усещането за мир с теб, самата, ако изчистиш грешките в поведението си. Не се съгласявай с гледни точки, които "милостиво" те напъхват в някаква тяхна си рамка.  Научи се да валидираш себе си, не другите, ако ще и да ти звучат оневиняващо за момента всъщност е отсъждане за собствената ти некадърност и неспособност да отговаряш за себе си, да твориш себе си..   Може да си глупава, може да си проста, може всякаква да си, но това трябва да е твой избор, а изборът се заявява, отстоява, прави, а като нещо не те кефи, го променяш. Точка.

# 590
Щеше да е така, ако някъде го бях определила като флирт. Което, явно по липсата на цитат от твоя страна, не е станало. Ако ще спориш с мен, те съветвам да покажеш по-виско ниво на умения за аргументация
Да, точно така. Това твойто е едно НИЩО. Нито е флирт, нито е секс. Звучи като извратени отношения между непознати тийнове.
Искаш по-високо ниво казваш?
Ами, като за начало гледай да стигнеш нивото да докараш секса до емоция.
Щото за момента съветите са ти тип "Как се влиза в мокра баня със суха джапанка" -толкоз ги разбираш и владееш.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 13:54 от buttercake

# 591
Не мога да повярвам какви неща чета, при това предимно от жени... Разбирам защо жертвите на насилие рядко признават.
Очевидно авторката не е преценила правилно този човек, очевидно има проблеми, върху които трябва да работи, но как може да го оправдавате и да стоварвате цялата вина върху нея? Донякъде приемам, че мъжът е подведен. Но един флирт, дори телефонен секс, не е автоматичен билет за нещо повече. С всеки, който започнем отношения ли сме длъжни да стигнем докрай? Нямаме ли право да прекратим въпросните отношения в момент, в който не се чувстваме на място? Тя все пак е очертала някакви граници - ако не му харесват, да я отсвири и да си търси друга. Особено като знае, че тя има друг мъж, защо да е уверен, че му дължат нещо повече? Освен това дори до този момент да е получавал все положителни сигнали, замислете се, що за човек ще продължи да настоява, когато види, че жената тръгва да бяга из гората и пищи. Това не е просто някое измрънкано не, не, което може да се разтълкува като лигава преструвка за недостъпност. Аз все си мисля, че на нормален мъж такава сцена би му убила всякакво желание и либидо.
И хората са различни, за съжаление не всеки може да се изявява винаги като герой и да отстоява себе си, това значи ли да махнем с ръка - ми той си е виновен, да не е такъв и да признаем правото на насилниците да правят каквото правят необезпокоявани?

# 592
  • София
Именно по въпроса от историята - постоянно се прехвърлят нещата към нея и това, че тя го написала, че е изневяра. Но услужливо пропускате, че тя сама повдигна въпроса за случката в детството и едно към едно беше поведението й, тя сама обърна внимание, че е реагирала по същия начин, и е наясно, че случилото се в детството е насилие.
Едно на ръка, че повечето тук оправдават мъжа, което мен лично ме шокира, макар и да беше очаквано, но и в най-добрия случай я правят съучастник, все едно всичко е станало по взаимно съгласие, сякаш е било игра, в която и двамата са участвали доброволно. Съпротивата й пак не била достатъчно убедителна и какво ли не още. Всичко това събрано накуп показва една доста неприятна картина на това как се възприема от коментиращите случката, а това вече показва личното им отношение, дори не е с някакво дистанциране. Значи, ако разберат за друга подобна история, пак ще я възприемат по същия начин.
Изобщо, мъж да си по нашенско - жените те оправдават за всякакви гадости. Все едно сме в Средновековието.

Освен ако авторката не е брилянтен майстор на късия разказ, способен да разиграва двайсет човека.

# 593
Не знам защо темата взе такава посока, насилие, че насилие. Няма такова нещо. Решила е да потъче на два стана, ама няма капацитет дори за един. Дребничко живуркане, от единия парички, от другия секс преживявания, не иска в Германия, напуска работа, добричка, та дрънка.

# 594
Не мога да повярвам какви неща чета, при това предимно от жени... Разбирам защо жертвите на насилие рядко признават.
Очевидно авторката не е преценила правилно този човек, очевидно има проблеми, върху които трябва да работи, но как може да го оправдавате и да стоварвате цялата вина върху нея? Донякъде приемам, че мъжът е подведен. Но един флирт, дори телефонен секс, не е автоматичен билет за нещо повече. С всеки, който започнем отношения ли сме длъжни да стигнем докрай? Нямаме ли право да прекратим въпросните отношения в момент, в който не се чувстваме на място? Тя все пак е очертала някакви граници - ако не му харесват, да я отсвири и да си търси друга. Особено като знае, че тя има друг мъж, защо да е уверен, че му дължат нещо повече? Освен това дори до този момент да е получавал все положителни сигнали, замислете се, що за човек ще продължи да настоява, когато види, че жената тръгва да бяга из гората и пищи. Това не е просто някое измрънкано не, не, което може да се разтълкува като лигава преструвка за недостъпност. Аз все си мисля, че на нормален мъж такава сцена би му убила всякакво желание и либидо.
И хората са различни, за съжаление не всеки може да се изявява винаги като герой и да отстоява себе си, това значи ли да махнем с ръка - ми той си е виновен, да не е такъв и да признаем правото на насилниците да правят каквото правят необезпокоявани?

Те не само, че рядко признават, а и рядко го регистрират като изнасилване. Особено щом цял живот им е повтаряно, че изнасилване значи някой да те заплашва с нож, а ти да крещиш и да се биеш. Друг вариант на изнасилване няма. Нищо, че над 70% от изнасилванията са от роднини и познати, дори и от половинки.

# 595
  • София

Със сигурност разбрах едно - явно за доста хора в темата точно извършените интимни действия не са интимни, те не се броят. Ще рече човек, че е като да се здрависаш с някого - какво толкова, една .... Вие сериозно ли? Това не се брои? Изумена съм!

А, пак не си схванала- само за авторката свирката не спада към секса, както и телефонния.
Нали това е казала на мъжа- няма да спи с него, ама другите неща му ги е правила виртуално и спокойно му е отпуснала жилата.
Все се изумяваш, вместо да се опиташ да вникнеш в написаното.

# 596
  • София
Случилото се Е насилие, поне така, както е описано. Трябвало е да се съгласи да извърши действия, които не е искала да извърши. Психически е била принудена. Сигурна съм, че всички тук го знаят или го усещат. Едва ли биха реагирали така, ако се отнасяше за жена, която познават или им е близка.

# 597
  • София
Скрит текст:

...
И това, че е правила тел. секс с него не оправдава физическото и психическо насилие над нея.
Това ми звучи малко като: щом си се съгласила да ми дадеш да ползвам ютията ти, мога да се настаня и в къщата ти и да си я имам за своя!
Хващам се за произвоен постинг, просто защото е последният с повтарящ се мотив и у много други постинги който ме впечатли с посоката на мислене. Неефективна според мен, защото не говорите с потенциално недоказания насилник, всъщност вие дори не сте чули думичка от него, но сте го осъдили. Ей тъй, леко, лесно и категорично. Дали е така или не е, няма как да знаете.А дории да е доказан насилник, не него ще коригира авторката, за да се поувства по-добре, а себе си. Проблемът, който тормози авторката го е описала още в заглавието на темата "чувство на вина" у нея самата... и се хвърляте да коментирате него, не нея. Защо? Той няма да ви прочете. Няма да разбере. На нея разни квалификации по негов адрес с какво точно ще  й помогнат да си промени мислене, поведение, нагласи? Зорлям вкарвате човека в ролята на жертва - имате готово и лесно оправдание, не и решение - Другият е виновен. Ти не си. Ти не отговоряш за себе си, за поведението ти, което те е вкарало в неприятна за теб ситуация, можеш да продължаваш в същия дух, щото ти имаш правото да кажеш "Не" и по средата на акта. Другият, според 80 процента от раздалите щедро мнението си в темата, май няма "права", той е длъжен... и дъра,бъра, дъра,бъра... все в тоя дух. Може да ви се иска да е така, ама не. Светът не работи по този, така лелеян от вас начин - Вие с правото, другият със задължението. Всеки си върви с отговорностите. Първо към себе си.
Авторке, чувството за вина е ефективен механизъм за възвръщане на усещането за мир с теб, самата, ако изчистиш грешките в поведението си. Не се съгласявай с гледни точки, които "милостиво" те напъхват в някаква тяхна си рамка.  Научи се да валидираш себе си, не другите, ако ще и да ти звучат оневиняващо за момента всъщност е отсъждане за собствената ти некадърност и неспособност да отговаряш за себе си, да твориш себе си..   Може да си глупава, може да си проста, може всякаква да си, но това трябва да е твой избор, а изборът се заявява, отстоява, прави, а като нещо не те кефи, го променяш. Точка.

Имаш проблем, с хората, които прехвърлят вината върху него, но нямаш проблем с тези, които я прехвърлят изцяло върху нея? Доста по-крайни са хората от втората страна.

Не мога да говоря за всички, но аз многократно заявих, че не знаем неговата страна, че донякъде го оправдавам, че отговроността трябва да е споделена, че не можем да виним някой, ако желанията на другия не са били ясно заявени... само дето последното авторката го е направила, поне според нейните думи.

А авторката трябва да разбере, че действията на колегата не са били правилни... не за да е той виновен, не за до ходи да го съди, не за да излезе тя жертвата, а следващия път някой като й каже "лапай"... или "подпри се на тая стена"... да не изпадне в ступор и да изпълнява като кукла на конци, а да знае, че е в правото си да откаже.

# 598
  • София
грешка

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 14:10 от Andariel

# 599

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 14:13 от buttercake

Общи условия

Активация на акаунт