Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 24 263
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
Всички наименовани методики не са откриване на топлата вода разбира се. Нито Монтесори е нещо гениално ново, нито прогресивната методика. Прилагането им в България пък е отделна тема. Но истината в думите на Анди е именно, че ако някой иска да си придава важност без да си дава зор... и т.н.

В последно време се наблюдават много нагледни примери за ЧУ, които се опитват да задоволят всички родителски претенции и приютяват под един покрив диаметрално противоположни концепции за подход към образователния процес.

# 151
Ако говориш за БШ, уж само прогресивен модел ще остане. Ще видим, де. На мен този процес ми е много интересен и го наблюдавам.

# 152
Не говоря само за БШ. Всички нови училище с големи претенции първо се оглеждат какво работи на пазара, сядат, леко видоизменят и започват с рекламата. Обикновенно това са послания за индивидуален подход, оценяване и развиване на способностите на всяко дете, малки класове, занимания по интереси и т.н. А събирането на IB и прогресивната медотка не е само в БШ.
Как ще остане само прогресивно в БШ при условие, че рекламират клас с разширена математика и IB?

# 153
  • В офиса
Как кръвоизливи под очите, как душена?!?! Моят пък веднъж си го взех от Монтесорито със зверска синина на ръката, не синьо, а черно и като ощипано от големи пръсти. Нито той ми каза как я е получил, нито някой от градината. И да приема, че се е бил, не ще да беше от детски пръстчета. Не приличаше и на ударено, нямаше как да се удари така, че да обиколи толкова много от ръката. Така и не разбрахме какво е станало тогава.

# 154
  • в страната на чудесата
Ама как ги търпите тези неща????
Подайте оплаквания, вкл.в полицията, вземете преглед от съдебен лекар, това е престъпно насилие!!!!

# 155
Ами малки ситни точки симетрично под двете очи. Имаше и малко по врата. Ако се повтори, няма да им остана длъжна, засега се надявам просто да е било инцидент. А и горкото дете, не е социализирано. От март не беше ходило. Затова сега чакам с нетърпение 04.01.

Искам да кажа, че навсякъде се случват инциденти. И частните градини крещят по децата. Въпросът е да виждаш, че детето ходи с желание и му е приятно в дългосрочен план. За  мен социализацията с децата е много важна и го предпочитам, отколкото да е само с баба.

# 156
Оф, сега прочетох за синините. В държавните градини са много малко учителките, които се раздават и работят, и които не фаворизират едно или друго дете. Моето бяха го нарочили за конфликтно. А се оказа, че просто внучката на директорката(която беше в нейната група) я е нарочила за боксова круша и отдушник на комплексите. А моята не е от тези, които позволяват някой да я малтретира. И учителките по свой си начин се опитваха да тушират ситуацията, без да засегнат привилигированото лайненце. В трета група това дете пред майка ми и едната учителка беше казало на дъщеря ми "нали знаеш, че ние с теб не играем". Учителката не реагира, което беше потресаващото в случая.
Отделно, че заниманията в 3-та група бяха на нулево ниво. Нямаше и грам обучение по програмата, която бяха избрали. И това се води най-елитната и предпочитана градина в квартала.

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 11:51 от Fancy

# 157
  • софия
Дрийм, каква социализация, какви 5 лева бе момиче!

Моля ти се виж случката острани като страничен наблюдател и се вземи в ръце. Какво повторение, ще чакаш!!!!

"Бий ме, обичам те" (социализирам се) не е нормален подход!

Извинявам се за резкия тон, но да си кажа - Нарочен е! Не може нещо да ме възмути из основи и аз да си кажа - не е моя работа.

Ако звуча обидно се извинявам, не това целта, но за мен е много важно да не прикривам възмущението си в случая, защото съм се нагледала (включително и аз съм била така) на търпеливи хора, защото са възпитани и деликатни и им отнема време да разберат, че не само че границите на нещо са преминати ами, че това нещо е недопустимо.

Ако ви се струвам груба, да кажа - това е сдържания ми изказ!

# 158
Да, Амели, много си права. От личен опит, в такива ситуации изобщо не следва да сме търпеливи и да чакаме детето "да се социализира". Учителите са там именно за да помогнат за тази социализация, а не да чакат детето от самосебеси да го направи. По правило учителките винаги са си свършили работата, но детето нещо е криво. Не се хващайте на тези брътвежи.

# 159
  • София
Инцидентите са инциденти веднъж, по случайност. Всички знаем какво е инцидент - гледаш децата, уж всичко наред, но докато се обърнеш, и някое се ударило, или пък нещо се сбутали, някой закачил крак при тичане и паднал. Два пъти или три пъти един и същ инцидест или случване на инциденти, вече става система и няма никакви инциденти, а недоглеждане или нарочност. Когато нещо е инцидент учителките казват - Иванчо и Петърчо се сдърпаха за играчката. Обаче има и доста случаи, когато нищо не се казва, уж да не се създават проблеми между родителите, то другото дете е добричко, ама понякога не може да си прецени силата и прочие оправдания. За лошо отношение и щипане, дърпане, крещене, язвителни реплики и прочие от страна на персонала изобщо дори не искам да говоря.

# 160
  • в страната на чудесата
Инцидент е да се удариш в шкафа, да се спънеш по стълбите, да паднеш недай боже от пързалката... да те душат НЕ е инцидент, нищо че може да е за първи път. Не е инцидент в общия смисъл на случайността, в който ползваме думата. А е нарочно, зло поведение. И не следва да бъде премълчавано. Освен ако не държите да отглеждате жертви без подкрепа. Детето е достатъчно голямо, за да разкаже какво се е случило.

# 161
  • София
Моето малкото веднъж се оплака, че учителката в детската градина го бие, защото не иска да спи. Реших да проуча и да разбера дали е вярно, защото децата понякога си измислят без да осъзнават какво са последствията за отсрещния. Нямаше синини или друго. Аз например, когато бях малка казах вкъщи, че учителките ме бият с пръчка, понеже редовно се прибирах със синини, които не знаех от какво са (кожата ми е чувствителна и досега и лесно се насинявам) и ми беше писнало баба ми все да се възмущава как може да не зная. Реших, че ако кажа, че учителките ме бият е много добро обяснение Joy Само ако знаех в какъв филм ще се вкарам и какъв скандал ще стане в градината през ум нямаше да ми мине такова оправдание Joy Та затова в случая на моето се отнесох леко предпазливо, но подочух и от други родители, че и тяхното дете също се оплаква. Баща ѝ отиде в градината да говори с учителката и повече оплаквания нямаше. Така и не разбрах дали наистина е имало нещо, но все пак взехме някакви мерки и важното е, че нямаше повече проблеми. Детето ми иначе, повече харесваше точно тази учителка.

# 162
Хора, ситуацията е особена. Става въпрос за ясла и моето дете наистина си пада малко побойник. Например ухапа сестра си по дупето. Идеята ми беше, че в случая е станало нещо, не знам какво. Според личната ми преценка е възможно да е душено от друго дете. Следите не са като от бой от възрастен, ако ме разбирате. Подозрението ми е за душене е, защото са симетрични и много равномерни.

Това, на което исках да наблегна е, че в държавната градина обичайно нямаш почти никаква обратна връзка. Нямам опит от частни градини. Специално за тази на БШ съм чувала само хубави неща. Затова съм объркана от нещата, които пише Пипи.

Доколкото знам, прогресивните паралелки (или поне част от тях) са в градината, но това не значи, че децата са в градина. Не би трябвало да има такава голяма разлика в нивото. И пак да попитам - да не би проблемът да е в липсата на опит на конкретен учител. Защото една от учителките на прогресивните паралелки ми се видя много неопитна на родителската среща.

# 163
  • София
dreamingfly, ясно. Но все пак е добре да се обръща повече внимание в такива случаи. Това с прикриването е често срещано, но според мен учителките си правят лоша услуга като крият. Понякога крият, защото наистина не са видели, но не искат да си признаят, че са оставили деца без надзор. А истината е, че децата в групите често са много и физически няма как да осъществят постоянно наблюдение. Вместо да си кажат и да повдигнат проблема си траят и замазват очите на родителите. Друг път прикриват привилегировано дете, защото ги е страх от проблеми. Случаи и причини много, но дори и вашето дете да е започнало първо е добре да ви информират, за да можете да вземете мерки и да реагирате някак. Иначе само се задълбочават нещата. Не мисля, че само в държавните има такива случаи, обаче. Затова е важно да се реагира, да видят, че има значение, че не се примирявате.

# 164
  • София
Какво означава, че обикновено няма никаква обратна връзка! Няма такова нещо! Искайте си обратна връзка и ще получите, щом не ви дя дават. Да, случва се персоналът да не види всеки път какво става, децата са много, ние с родните си деца знаем колко лесно става белята, а имаме по две, но все пак, в повечето случаи много добре се вижда какво става. Най-малкото в яслата са бебета и започват да реват веднага, могат да сочат поне, ако още не могат да говорят някои. В повечето случаи се знае какво е станало. Кой и защо мълчи вече той си знае - понякога просто толкова свикват, че не им прави впечатление, но за по-сериозни неща много добре знаят.  Поемайте инициативата, без значение дали сте в държавно или частно учебно заведение. Ако нещо ви притеснява - питайте. Те може и да не са забелязали, може и да са забравили да кажат.

Общи условия

Активация на акаунт