Изръсил се за скъп подарък, който ми е излишен

• 13 281
  • 350
  •   1
Отговори
# 300
За мен 200 лв.за парфюм са прекалено.
Дори при нормални условия.

# 301
И за мен.Като писах ,че съм се ръсила с Гучи ,а съм нямала два лева в джоба,Гучито ,Шанела и т.н.бяха от гадже подаръци.Не съм мрънкала,че ги пръскам върху блузка от разпродажба или втора употреба.Оценила съм жеста и толкоз.Хора,това са двайсетте години,най-безгрижното време.За мен беше гладно,но безгрижно .Съжалявам за девойки,които се вглеждат във фурни,вместо да се оставят живота да ги дръпне за въшкарника,до печката има време да се въртят .

# 302
Да, но тя живее с това гадже.
Ако съм при мама и някой е толкова щедър, може и за 1000 лв.да ми купи парфюм, много ще му се зарадвам. Heart Eyes

# 303
Ми аз бях на квартира,и с гаджета не съм имала общ бюджет ,нито съм живяла.На 20 не ми беше до съвместни съжителства.Няма как да се поставя на нейно място,защото мъжът ми е единственият мъж с който съм била с общи пари.

# 304
Ами това казвам.
Различни са ситуациите.

# 305
За да бъда обективен, ще си призная нещо, за което се сетих. Точно преди 20 години също подарих на съпругата печка - микровълнова с грил. По принцип съм против такъв уред, но знаех, че имаше нужда и моментът съвпадна с коледните премии и появата на някакъв супер-дупер модел, от първите серии, произведени в Корея. И до днес си служи вярно и визуално изглежда по-добре от повечето предлагани по магазините.
В някакво отношение обаче и това можеше да се тълкува като изхвърляне. Това нещо струваше две мои тогавашни заплати.
Но искам да кажа, че стиснатостта си е състоянието на духа. На мой приятел жена му видя новата ни придобивка и го заврънка. Той и тогава, и сега, изкарваше много пари за родните стандарти, но се стисна и взе някакъв орязан модел от същата марка, произведен в Китай, съответно нито работеше както нашата, а и личеше, че е пестено от материалите.
И този пример се мултиплицира във времето - все едни сметки, един прагматизъм и все едни половини работи...
Тези дни моята жена получи любимите си парфюми, а неговата - той тия празници не ги признавал.
Връщам се на темата  - докато размахвате бича над злощастния приятел пропускате, че става въпрос за една единствена празнична покупка.
И пак казвам - икономията е майка на мизерията.
Като консервативен патриархален човек (и това го повтарям) не съм привърженик на късните бракове,  но това да се заринеш в битовизми още на 20 години, не го разбирам.

Едно е да имаш достатъчно пари и да се лишаваш, включително като купуваш некачествени неща, съвесем друго да харчи според доходите си. А мизерията все някога застига тези с широки пръсти. Всъщност и по-лошо ги застига, когато опрат до лихвари.

# 306
Уини, а ти откъде разбра колко са му доходите?
Преценката на авторката не я броя за обективна, след като първоначално вдигна цената на парфюма с едни 33%. Явно е, че има фобии на тема бедност, така че нищо чудно и представата й за доходите на партньора  да са погрешни в тоя порядък.
И от един парфюм за Коледа никой не е стигнал до лихвари, споко.
Един работещ човек, ако сега не си го позволи,  като стане родител на две деца ще трябва и от паста за зъби да пести.

# 307
И за мен.Като писах ,че съм се ръсила с Гучи ,а съм нямала два лева в джоба,Гучито ,Шанела и т.н.бяха от гадже подаръци.Не съм мрънкала,че ги пръскам върху блузка от разпродажба или втора употреба.Оценила съм жеста и толкоз.Хора,това са двайсетте години,най-безгрижното време.За мен беше гладно,но безгрижно .Съжалявам за девойки,които се вглеждат във фурни,вместо да се оставят живота да ги дръпне за въшкарника,до печката има време да се въртят .

1. Момъкът, който обсъждаме, е на 28 години - не е дете, колкото и да се опитват да го изкарат такъв тук.
2. С гаджето, от което е бил подаръкът, общ бюджет в общо домакинство ли сте имали.
3. Подаряването било ли е в момент, когато не сте разполагали с базови неща? Защото и аз в тежки финансови периоди съм носила скъпи бижута, купувани в по-добри времена, но не бих си ги купувала, ако в същия момент нямах пари за базови неща; даже бих ги продала, ако се наложи.

Но много ме огорчиха коментарите на някои майки на момичета, които явно ги учат да бъдат празноглави кукли, които да харчат, без да мислят, а после да тичат при мама и тати за належащи разходи. Разбрах също, че за някои хора да си партньор в една връзка означава да носиш неща, които не харесваш, за да се харесаш на мъжа, както и да не му противоречиш, за да не накърниш чувствата му. От друга страна ако очакваш финансова отговорност, старание да имате в домакинството основното за нормален живот, уважаване на взетите заедно решения и интерес към личността ти, то тогава си вперена в битовизмите домакиня, която заслужава само съжаление.

допълнено: bashtatko, не знам колко са му доходите, но авторката писа, че в неговата фирма намаляват заплатите, а и щом толкова се тревожи какво двамата ще правят, когато нейните спестявания свършат, и не споменава за негови спестявания, то аз поне си вадя извода, че той не би могъл със свои пари да компенсира бюджета им, ако тя вече няма откъде да внася в него. Също така не знам защо искаш да изкараш психическо отклонение (фобия) съвсем разбираемото притеснение, че можеш да останеш без пари за наем, сметки и храна.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 20:01 от winni_

# 308
  • София
Представям си отговорите, ако беше написала същото- че са затруднени и са се разбрали да няма излишни харчове, но с разликата, че тя все пак очаква скъп подарък от гаджето, щото нали е над битовизмите и е млада мацка.

# 309
Всичко, което обсебва до степен да не можеш да водиш нормален живот е психическо отклонение, независимо дали е страх от глад, убийство или самолетна катастрофа - неща, срещу които никой не е застрахован.
И, да, мизерията може да застигне тези с широките пръсти, но със сигурност никога не си тръгва от стиснатите по душа.

# 310
Като си спомня на годините на героите в драмата какви финансови глупости съм правила, добре, че не съм писала във форума. Според някои тук сега наближаваща 50-те, трябва да съм бездомна и преследвана от лихвари. Всяко нещо с времето си, бъдете малко реалисти и не съдете толкова строго:)

# 311
Икономия не значи мизерия.
Това го твърдят само хора без финансова култура, за оправдание.
Има периоди на рестрикции, не са вечни, но се налага.
Никой не е умрял без скъп подарък, при това нежелан.

# 312
Всичко, което обсебва до степен да не можеш да водиш нормален живот е психическо отклонение, независимо дали е страх от глад, убийство или самолетна катастрофа - неща, срещу които никой не е застрахован.
И, да, мизерията може да застигне тези с широките пръсти, но със сигурност никога не си тръгва от стиснатите по душа.

Тя не е стисната, притесненията й са обективни. Ще опитам да направя ново сравнение - едно е да не влизаш да плуваш в морето заради страх от удавяне, който не се влияе от реалната обстановка, съвсем друго да те е страх и да не влизаш, когато има мъртво течение.

# 313
Защо разумното отношение към парите се смята за обсебващо, а безразсъдното харчене не?
Баштатко ти имаш ли спестявания?
Или кредити?

# 314
Ужас! Следващия път ще пуснеш тема, че нямаш подарък за Коледа.
Искал е да те зарадва. Извини му се. Не ги е изхарчил за себе си.

П.С: Какъв е този парфюм за 200лв? Аз не се сещам да имам такъв. Освен обувката, но тя е под 200. А и от къде знаеш колко струва? Не ми казвай, че си проверявала колко е дал?!?

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 23:07 от Tyra.

Общи условия

Активация на акаунт