Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 203
  • 809
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
Аз ходих по време на лъчето, но бях при познат зъболекар.

Имаше назад в темата коментари.

# 526
И аз, но на хирург за мъдрец. проф. Тимчева  каза  да е преди вливка( заради Авастина), и ако е сложно с цепене на венци и пр да има под ръка хирурга  някакви инжекции за кръвоспиране под ръка( ако се наложи). Но хирурзите си знаят, се оказа, искаха ми епикриза да видят какво вливат и си преценяват. Иначе, за пломби и прочие не е проблем, само после много здрава хигиена заради евентуална инфекция. Аз жабурках няколко дни с прополис.

# 527
  • Варна
Момичета,да ви споделя какво ми се случи.След гинекологичен преглед ми откриха полип,реших да го премахнат чрез абразио на 20 януари.След интервенцията лекарката ми каза,че е много малко миомно възелче,взели са материал за хистология и да не се притеснявам.Отивам днес на контролен преглед и според нея имам задържана кръв в матката и завишен туморен маркер 125.А хистологията е ок,няма проблеми.Посъветва му да си пусна рома индекс и да правя коремни преси,за да предизвикам изхвърлянето на задържанатя кръв. Утре ще си пусна изследването,но ми е доста притеснено.Някой да е минавал по подобен път?

# 528
Благодаря ви , момичета.Надявам се да не е пулпит и да трябва да ми вадят нерв... Иначе и аз съм при познат зъболекар ... надявам се да е наясно какво може да се прави и какво не

# 529
  • гр.София, далече, далече на Запад
Херцептин + перджета  до юни. До ТЕЛК комисията имам две вливки. Приложола съм всички документи, епикризи, решения от онкокомисии. Ядосах се, че не коментират изобщо право на болничен.
Янис, при активно лечение, задължително се полага болничен лист.

# 530
В тази връзка, само Херцептин води ли се за активно лечение?
Подвъпросът ми е, струва ли си да се опитвам да си удължавам  болничния от ТЕЛК с още 60  дни, когато настоящия ми приключи?

# 531
  • София
Здравейте, момичета. Много ви моля за съдействие. Може ли да се включват тези от вас,които са си правили корекция на гърдата след мастектомия,да ми препоръчат доктори от които са доволни,най-накрая и аз реших да предприема тази процедура, моля ви дайте мнения.

# 532
Здравейте момичета.Отдавна не съм ви писала , но сега имам нужда от вашето мнение. Накратко и аз съм с мастектомия на едната гърда от предната година ,стадий Т1 без разсейки в лимфните и проведена химиотерапия 6 курса, която приключи 11/2020.Тумора който имах е инвазивен дуктален карцином с няколко малки мултифокални инвазивни фокуса от лобуларен карцином ин Ситу.При този вид тумор има ли риск и за другата гърда.Забравих да кажа, че съм на 41год. Почти всички лекари са на мнение,че трябва да изчистя и другата гърда, но аз не искам без причина и само за да се застраховам да я премахна.Моля за съвет какво да правя.

# 533
  • София
leni_rad, аз тази година се оперирах при доц. Романски и съм много доволна от резултата (e, все още е рано да се кажа - през март сложих експандери, септември ги смених с импланти - тоест, минали са само 5 месеца, но засега вида ми харесва). Той има опит точно с реконструкция след рак на гърдата.

mom31, ако лекарите те съветват, най-добре е да се вслушаш в тях. Знам, че лобуларен "прескача" в другата гърда, проф. Байчев го е споменавал пред мен - по повод на това, че аз бях с дуктален първоначално и когато се появи тумор в другата гърда, точно това каза - че е странно, защото съм била с инвазивен тубуларен дуктален карцином, а той не "прескачал". Е, оказа се мултифокален лобуларен в другата - т.е. съвсем друг вид рак, изцяло ново заболяване, а не метастази.

# 534
Благодаря Olive и аз съм оперирана при Байчев и той ми каза същото, но нещо нямам смелост за тази стъпка - към реконструкция.

# 535
Здравейте момичета.Отдавна не съм ви писала , но сега имам нужда от вашето мнение. Накратко и аз съм с мастектомия на едната гърда от предната година ,стадий Т1 без разсейки в лимфните и проведена химиотерапия 6 курса, която приключи 11/2020.Тумора който имах е инвазивен дуктален карцином с няколко малки мултифокални инвазивни фокуса от лобуларен карцином ин Ситу.При този вид тумор има ли риск и за другата гърда.Забравих да кажа, че съм на 41год. Почти всички лекари са на мнение,че трябва да изчистя и другата гърда, но аз не искам без причина и само за да се застраховам да я премахна.Моля за съвет какво да правя.
На мен поне двама лекари ми дадоха съвет, че не е нужна Но аз направих двустранна мастектомия - не искам да причиня този кошмар отново на себе си и близките ми.

# 536
  • София
mom31, аз си направих мастектомия и имплант и на здравата гърда по собствено желание, без медицински индикации. По простата причина, че не мога да треперя цял живот и за нея (не че това е 100% гаранция, знам). След операцията и хистологията лекарите ме похвалиха за смелостта и казаха, че вероятно е било въпрос на време, тоест хистологията е показала някои абнормалности, за момента несъществени, но с неясна прогноза за в бъдеще, които никаква образна диагностика не може да засече. На твое място не бих се колебала изобщо. Операцията не е лека, но не е и драма. За около месец си възстановена, ако всичко е нормално. А и определено е по-добре с два импланта, отколкото с реконструкция само едностранно.

# 537
  • Русе
Вчера минах първия си диспансерен преглед в Токуда. За половин час дадох кръв, видях се с доктора си и уточних всички неясноти. Питах го за лазерна епилация и всякакви разкрасителни процедури - никакъв проблемя нямало.

После направих и един бърз консулт с  др. Евгени(й) Василев за сиси. Зори, благодаря за препоръката Hug
Две операции. С постоянен експандер на едната и имплант на другата. Ще я чистя живата, хич няма да я жаля.
Само това за екснадера не ми стана много ясно. Що не слага имплант newsm78
А, и преди НГ няма да стане заради лъчето. Иска поне година след него.

На другото ходене в София, ще мина и през Романски.

Мом31, на теб ти трябва време след кошмарната химия. Събирай сили и после заедно ще ходим да се правим красиви Hug

# 538
  • assenovgrad
Flowers Hibiscus

Здравей, mom31!
Аз съм с инвазивен дуктален карцином, стадий Т1, без разсейки в лимфните и проведена химиотерапия 6 курса и преди това лобуларен ин ситу на дясна гърда. Точно поради лобуларния реших и направих двустранна мастектомия, т.е. махнах и другата жлеза. Лобуларния увеличава риска да се появи на другата гърда с 30% и на същата гърда с 50%. Реших, че вместо да чакам да се появи отново е по-добра идея радикално да си реша проблема. Профилактичната мастектомия винаги е за застраховане. Трудно е да се приеме, но е така. Моята мастектомия беше с едномоментна реконструкция и на двете гърди с импланти. Хистологията на здравата гърда, при условие, че вече бях минала химиотерапия показа наличие на клетки с хиперплазия. Т.е. е много вероятно да съм имала и там лобуларен, но химията да го е унищожила. Решението трябва да е твое. Ако искаш да поговорим пиши на лични.
Flowers Hibiscus

# 539
  • София
Тоест този постоянен експандер ще е пълен с физиологичен разтвор - нали така, иначе няма как да се пълни? Аз не бих сложила такъв - когато говорих с доц. Романски и го попитах дали не може да сложим експандери, които да останат за постоянно, той ми каза че може, но понеже са с физиологичен разтвор, ако се спукат - той изтича. Докато имплантите с кохезивен /май така се казваше/ гел дори да се спукат, гелът остава на място и не изтича - т.е. формата на гърдата остава най-често непроменена. Сега, дали ще предпочетеш да си стоиш със спукан имплант е друга работа, наистина, но принципно е възможно.
Също - когато се слага експандера, после винаги има нужда при смяната с имплант от някакво донагласяне - при мен например едната гърда стоеше по-нагоре и встрани, при смяната с импланти той го оправи това. Ако останат за постоянно, вероятно няма да се прави корекция, поне аз така си представям нещата, и ако нещо не е донагласено - оставаш така ли?

Общи условия

Активация на акаунт