И нека наш'та ОСМОКЛАСНА баница с късмети да донесе и здраве, и успех, и за екскурзии билети!

• 26 366
  • 774
  •   1
Отговори
# 510
Добро утро!
Второ работно утро, а вече искаме ваканция и почивка ...

Да поработват лятото не е лошо. На всички колеги на ММ децата работят през кампаниите. После рязко си сменят нагласата за учене и колко е "лесно" да бачкаш.

Според мен ако си много добър в нещо, независимо какво е, ще изкарваш и добри пари. А важно е и да си щастлив с професията си.
Сегашният напън към ИТ сферата много ми прилича на напъна за икономисти преди 20-25г. Резултатите не закъсняха - спад в заплащането.
Имам приятел, чиито родители не му позволиха да учи инженерна специалност. Те бяха инженери, загубили работата си след 89г.
Учи официално финанси, но паралелно учеше от нашите лекции.  Вече след 30-те  завърши и ТУ.
Та съм се зарекла - каквото и да му е желанието на детето, ще го подкрепим

# 511
  • Между гори и планини
Нашите ще имат класно по български другият вторник. В момента учат алгоритъм на есето.
Аз съм писала, преди време моя си беше намерил почасова работа, само един път седмично миеше входа. Получаваше 45лв което за дете 4. клас е доста добре. И колите в гаража на съседите искаше да мие, но нямаше условия.

# 512
Аз май вече съм твърдо против ИТ. Но каквото реши

# 513
Момичета, да са ви попосали тестове по Философия за осми клас?
Само един на Просвета намерих.

# 514
  • София
Изчетох ви, но май няма какво много да пиша. Никакви почивки няма да резервирам тази година. Ще се ориентираме в последния момент, но съм се заканила поне два пъти да отидем на море. Пу-пу дано да се случи. За училище – Митко учи в неговата стая със слушалки. Така му било по-удобно. Аз рядко съм вкъщи и знам какво учи ако той сподели. Вчера каза, че в сряда ще имат контролно по ИТ, другата седмица класно по математика, а май по-другата е класното по френски. Още не е проверено контролното по мат., което правиха преди ваканцията.
Аз съм на работа и съм затрупана. Много го мразя януари месец – планове, отчети, атестации. Отврат. Хайде лек ден от мен.

# 515
  • у дома
.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 09:55 от svetlaem

# 516
  • у дома

Според мен ако си много добър в нещо, независимо какво е, ще изкарваш и добри пари. А важно е и да си щастлив с професията си.

Съгласна съм,но и да си добър,за да изкарваш добри пари си трябва много работа-знам го от личен опит.А колкото и да си харесваш професията -рабогейки по 50-55 часа седмично няма  как да си щастлив.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 09:54 от svetlaem

# 517
  • о`майна лунна нощ е
При набора кандидатстването за профилирана паралелка след 4-ти клас беше в пъти по-голяма драма от НВО-то след 7-ми. Изведнъж замрънка и насълзи очи, че не искал да си проваля бъдещето /т.е да се изложи на математиката, защото ще се явява и на състезание от танците/. Точно в уикенда, в който бяха двете състезания по български и математика, се падаше и годишният турнир в Ловеч. Ранно ставане, изпит в събота, 150 км., състезание, още 150 км., прибиране в Пловдив по нощите и в неделята пак ранно ставане за изпита по математика. И на фона на тази програма се класира на 4-то място с партньорката му, а на изпита по математика - беше с 27-ми резултат от близо 200 деца. Можело значи `лапето да се стяга, мисли и концентрира. От тогава съм спокойна за изпитите при него, защото показа, че на тази малка възраст е способен да запази почти биволско спокойствие.
Поговорихме си, че само аз от близките му, работя това, което съм завършила. Баща му е шивач, а монтира климатици и изгражда климатични системи близо 14 години. Леля му също е шивач, но се развива успешно в друга сфера. Калеко му - готвач по диплома, IT откак се помни. Кумът ни и той сладкар, а е толкова сръчен в ръцете, че от години ремонтира строителна техника, прави ел. уреди, коли ... Почти сам довърши вътрешното обзавеждане на 130 кв. къща с фаянса, бани, настилки, стени ...
Та след този разговор рязко осъзна, че няма значение какво ще завършиш, важното е какво те влече и да имаш късмета да се занимаваш с него. Кротна се тогава наборчето и се яви спокойно на всичките тези изпити и състезания.

# 518
  • у дома
Ние пък и двамата с мъж ми работим точно това за което сме учили-изкарваме добри пари за бг действителносття,но нито едно от децата няма мерак за нашите професии.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 20:47 от svetlaem

# 519
  • Между гори и планини
Да са живи и здрави, да станат добри хора! И наистина си трябва доза късмет. Аз на такъв майтап започнах работа в мебелния бизнес, а се оказа точното място за мен.

# 520
Бисе, мога да копирам това, което са давали на нашите. Един тест досега, но е преди да учат разни школи като бихейвиоризъм.
Скрит текст:
С чие име свързваме скъсването с антропоморфното обяснение и появата на първите научни понятия, които следват логиката на разума?
Изберете едно
a. Аристотел
b. Талес Правилно
c. Платон
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: Талес
Въпрос 2
Правилно
1,00 от максимално 1,00 точки
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Философия е дума с древногръцки произход и означава:
Изберете едно
a. любопитство
b. красноречие
c. мъдрост
d. любомъдрие Правилно
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: любомъдрие
Въпрос 3
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Отделното човешко същество със своите вродени биологични характеристики се нарича:
Изберете едно
a. индивид Правилно
b. личност
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: индивид
Въпрос 4
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Според кого философията започва с учудването?
Изберете едно
a. Аристотел Правилно
b. Ясперс
c. Декарт
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: Аристотел
Въпрос 5
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Логос е поредната дума с древногръцки произход, която означава "слово", "разум", "закон".
Изберете едно
a. грешно
b. вярно Правилно
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: вярно
Въпрос 6
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Съчинението "За душата" е написано от:
Изберете едно
a. Имануел Кант
b. Аристотел Правилно
c. Платон
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: Аристотел
Въпрос 7
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Според кой древногръцки философ душата е безсмъртна и може да се преражда от тяло в тяло?
Изберете едно
a. Ясперс
b. Платон Правилно
c. Кант
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: Платон
Въпрос 8
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Най-често срещаните причини да философстваме са: удивлението, съмнението и граничните ситуации.
Изберете едно
a. вярно Правилно
b. грешно
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: вярно
Въпрос 9
Неправилно
0,00 от максимално 1,00 точки
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Според екзистенциализма:
Изберете едно
a. същността на човека е в неговата душа
b. човекът няма същност
c. човекът е разумно същество Неправилно
Забележка

Вашият отговор не е верен.
Правилният отговор е: човекът няма същност
Въпрос 10
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Индивидът заедно с всички свои качества, умения, нагласи, способности и знания, които са придобити и развити благодарение на живота с другите хора се нарича:
Изберете едно
a. индивид
b. личност Правилно
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: личност
Въпрос 11
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Според Ламетри човекът е:
Изберете едно
a. микрокосмос
b. машина Правилно
c. божествено творение
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: машина
Въпрос 12
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Антропос е дума с древногръцки произход, която означава:
Изберете едно
a. човек Правилно
b. животно
c. битие
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: човек
Въпрос 13
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Основният проблем при изучаването на човека е:
Изберете едно
a. това, че не можем да се дистанцираме от самите себе си Правилно
b. липсата на достатъчно наблюдения и експерименти
c. това, че хората са много различни
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: това, че не можем да се дистанцираме от самите себе си
Въпрос 14
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Характерът се формира благодарение на:
Изберете едно
a. навиците и общуването с другите хора Правилно
b. преобладаващата телесна течност в органимзма
c. биологичните дадености
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: навиците и общуването с другите хора
Въпрос 15
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Кой философ смята, че това което ни прави една и съща личност, е нашето самосъзнание?
Изберете едно
a. Карл Ясперс
b. Джон Лок Правилно
c. Имануел Кант
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: Джон Лок
Въпрос 16
Правилно
Отбелязване на въпроса
Текст на въпроса

Мит означава:
Изберете едно
a. разказ по действителен случай
b. научен текст
c. приказка Правилно
Забележка

Вашият отговор е верен.
Правилният отговор е: приказка

# 521
Съкровище си, Аманда!
Благодаря ти!❤

# 522
Светле, бачкането по 50ч на седмица е неизбежно. ММ 12г, аз по-малко - 8-9г.
След раждането на детето рязко намалих работата, защото и приоритетите пренаредихме. Дълго време работех на 6ч, но е така като нямахме баби под ръка, а в ДЯ и ДГ всички ги взимаха в 16:30

# 523
  • Между гори и планини
Преди да се запозная с мъжа ми, работех между 10-14часа на ден, без почивка. Честно, ме знам как съм издържала , но бях млада, нахъсъна , амбициозна. От тогава ме останало, че преди 2ч нощем не мога да заспя, а се будя по часовник в 7ч. После работих на 8ч, 4ч, докато преди време напълно спрях. Насочих енергията си към други неща. Но това, че съм обичала това което правя много е помогнало. Сигурно е ужасно да работиш нещо само за парите, без никакво удоволствие.

# 524
  • София
Аз май вече съм твърдо против ИТ. Но каквото реши
В ИТ ще има хляб още малко. Вече се забелязва пренасищане на пазара с кадри, а заради високите заплати фирмите се изнасят към Сърбия и Македония. В същото време има страшен глад за кадри в доста инженерни специалности, които бяха игнорирани след прехода. Но и аз си мисля, че след няколко години ще има съвсем непознати ни професии. Ще е интересно.

Общи условия

Активация на акаунт