С какво ви дразнят свекървите? - 126

• 54 475
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Не знам кой измисли понятието бебешки пубертет, но за мен е голяма глупост. Че и му вярват. После детски пубертет, после обичайния, юношески. После следва сигурно пубертет на средната възраст, критически, старчески пубертет и то някак цял живот не излизаме от него.
Хай, съгласна съм с теб за термина, но е просто начин да се обясни скок в развитието. На две, детето започва да осъзнава къде е, какво се случва, че е част от семейството и се опитва да се наложи. Подобно нещо се случва и в пубертета. Много зависи как родителите реагират на тези промени.

# 571
Към четири  има осъзнаване и на пола.Почнаха бубичка и чочи да казват, хилейки се, осъзнавайки , че това е нещо друго.
За моите не съм го азбелязала ,но внуците  ярко го изразиха.Мина им.Но и сега нещо ме пипат, как да го кажа, с юмруче по гърдите натискат и пак с усмивка.
Ако това е пубертет,  наистина го изразяват и е  етап.
Спомням си за себе си ,малки бяхме, правехме си колиби от лянтозу, ланц някъде се казва, то лесно се кърши и се набутвахме в тях, показвахме си  първичните полови белези ,да не казвам директно ,момченцата особено бубите, то на момичетата  какво се вижда.На майките не сме вдявали ,та за това и на моите да съм пропуснала периода , но го има.
Но тръшкането не е пубертет според мен.Липса на комуникация  и отделено време да се общува, може от липса на такова ,  а може и търпение да няма да говориш , изчакваш да стигне до причината за това ,може да е прозаична, може да е дразнител друг  и да изнервя детето.
По принцип при мен общуването е кратко ,рядко ,  и все пак разликите очевидни.Израства се нервното , капризно държание-период  е.
И все пак първите години са си важни за общуване ,внимание, обяснение , чудно е колко много разбират .
Поставят се основи на доверието нататък, свикват да си говорите, да споделят, знаят ,че няма наказание, има разбиране и обяснение на нещата.
Моите сякаш късно имаха период "защо", при внуците много рано мина това.Всичко е рано при днешните деца.Животът е динамичен и  друг.
Ролята на бабите , те са търпеливи и  се отнасят с доверие, всепрощаващи са, та с тях се споделя лесно, като с приятел и въпросите са свободни.Не  е само да го нахраниш и приспиш.Започва едно общуване , тайно понякога, с бабите тайните са по-лесни, (смешни тайни,но важни за малките)та има ползи.Стига да има желание и търпение,но всичко е допълващо на основите ,положени от родител.Без тях не става.

# 572
И добре правиш. Но в тази тема, свекървите които пишат са на мнението "щом аз гледам детето, аз решавам какво да давам за ядене и позволявам изобщо. Иначе, изобщо да не ми го оставят". И по-лошото е, че смятат, че са надвили снахата, а всъщност вредят на детето. Аргументите са "нищо няма да му стане". Не разбират обаче, че вредят на детето, дискусията е водена многократно.
А най-лошото е, че има майки, които се примиряват с това, само и само да тръснат на някого детето

Нямам спомен от тук пишещите свекърви да са казвали точно това. По-скоро пишещите снахи излизаха с такива аргументи, за да оправдаят нежеланието си  за  гледането от свекърви.

# 573
Аз смятам, че като си дал детето н а някой да ти го гледа, трябва да си готов, че някои неща вероятно няма да се случат както биха се случили при теб. Ако искаш всичко до последната точка да е както го искаш, си плащаш на някого, за когото ще е работа това.
Не говорим за застрашаващи здравето неща, но че бабата дала сладка/бонбон/вафла на детето не е повод за тръшкане.

# 574
  • при късмета
И добре правиш. Но в тази тема, свекървите които пишат са на мнението "щом аз гледам детето, аз решавам какво да давам за ядене и позволявам изобщо. Иначе, изобщо да не ми го оставят". И по-лошото е, че смятат, че са надвили снахата, а всъщност вредят на детето. Аргументите са "нищо няма да му стане". Не разбират обаче, че вредят на детето, дискусията е водена многократно.
А най-лошото е, че има майки, които се примиряват с това, само и само да тръснат на някого детето

Нямам спомен от тук пишещите свекърви да са казвали точно това. По-скоро пишещите снахи излизаха с такива аргументи, за да оправдаят нежеланието си  за  гледането от свекърви.
Глупости. Прегледай постовете на Абсурт например, че и да искала да гледа внуче, нямало да го гледа по инструкции. Птица беше със същите твърдение мисля. Боряна и тя казваше, че отговарял и решавал този, който гледа. Дори самата ти твърдеше, че решаваш за внучето, но го гледаш по цял ден, доколкото помня

Ули, там е работата, че за да не трябва нещо да се дава на детето, обичайно е с причина. Иначе и майка не би лишила детето от някой друг бонбон и вафла. Крайните мнения в тази насока, че не се дава изобщо и никога са изключително редки. Та да, повод е за тръшкане, ако е дала, а е имало изрична молба да не го прави.

# 575

Това е интересно, при положение, че точно ти си заявявала, че гледаш внуците си по собствена преценка и ако почнат да имат претенции младите, ще ги оставиш да се оправят сами.
https://bg-mam.ma/p/1222970/40863778

# 576
Добре че при нас всичко е разрешено.
Като малки ягоди например не давах съзнателно ,че общо взето алерген са.
Никога мое дете не ми е казвало лоша дума, да обобщя всякакви недоволства, поне не директно.
И да, ако не можеш да направиш нещо, и сто листа с изисквания да ти дадат, няма полза.Който е толкова придирчив ,да си гледа децата, баба или не, каквато да е роднина или гледачка дори, не може да се надскочи.
Падал  е внукът , снаха ми до мен, само го взе, каза стой тук и го занесе при тати , че той  е лечителя.Пълзеше още, на стъпало падна, нали искаме и сами да се справят , изправят пред трудности.
Никой никога не ми е  крещял или карал.Изключвам едно време мъжа ми.
Големите претенции  ако ги е имало са били като са малки, преди годината.То и  на такова  не бих посмяла без питане да давам каквото и да е ,носеха си пюрета дори, не обща храна.
Ама вече е  само да са цели.Всичко може.И така трябва.

Като много знае майката , да си гледа децата.Поне докато станат без спиъкци да ходят на гости.
Иначе да навредиш на малко дете, на внуче, на човек въобще ,който нещо не желае(не трябва) и да го насилваш или съзнателно притискаш - идиот си.
Ако бабата е идиотка ,какво дири дете там.

# 577
  • при късмета
Боряна, тук са дискутирани не малко случаи, в които не детето е оставено на идиота, а идиота е отишъл при детето. Колко снахи са се оплаквали, че бабата (предимно свекърва, заради темата) в собствения ѝ дом само я чака да се обърне, че да даде на детето мед, бонбон, шоколад, ягода и какъвто друг алерген се сетиш. Само за да докаже, че нищо няма да му стане или с нагласата "аз колко деца съм отгледала, снахата ще ми каже как се гледа внучето"
А ако не се съобразяваш първоначално с изискванията на снахата и искаш да си виждаш внуците, това няма как да стане като "станат за гледане без списък и на гости". Просто няма да има основи за това и съответно доверие. Вече бабата ще е изпаднала от всякакви варианти за оставане на децата

# 578
Да ,бабата като прави напук, дори да не  е  идиотка, е тръгнала нататък.
Съвестен човек не вреди.Не се налага.Сто пъти съм писала ,че децата са на родителите.
А списък със сто неща , няма и да чета.Здрав разум е достатъчен.Отпуск няма да вземам да уча списъци.
Може да прави напук една баба,  но има и майки, дето не знаят какво искат.Добре че не  е така при нас.И друго, човек трябва да схваща от намек, не да се потретва и пак да си знае  неговото.
И сто деца да си отгледал, всяко е за себе си.Късмет ни е  ,че няма проблеми да чукна на дърво, дето изискват специално отношение.И те не са за всяка баба.
Няма страшно, ако не вижда редовно и напоително внуците, те израстват и има време да са заедно.
Аз говоря за нормални, здрави , тактични хора.Честно казано, докато децата не говорят си  е голяма отговорност  и изисква внимание ,дори си е страшно за баби.
Като пораснат и имат мнение ,те самите водят с желанията си.Няма начин да му дадеш нежелано нещо ,дори да е най-здравословното.Дори майката да настоява.Насила аз не мога.То и не се харесва много това, но няма да се променя на 66 години.Винаги  е било по желание  при мен,всичко.И за моите ,  и за други, не само деца.

Допълвам:дете, на което  е забранено нещо, обяснено е , че това не може и не трябва, няма да го приеме  и насила.

# 579
  • при късмета
О, изобщо не става дума на сила да му даваш нещо здравословно. Достатъчно е да НЕ даваш, това, което майката е казала.
Това със списъците си го измисли Абсурт, никоя снаха не е държала на списъци. Обикновенно забраната е за храна и се състои от не повече от 2-3 неща. За тях снахата няма да направи списък, ще ги каже просто, по-скоро някоя баба може да няма доверие на собствения си акъл, че няма да ги запомни и би направила въпросния списък

# 580
Списък за лекарства .
Абе, ако се кара полека  и с добро,  и да се дразни някой за нещо, минава.
Според мен повече се драматизира от коментиращите темата, отколкото влязла да изпусне парата снаха.

# 581
Абе, и списъци имаше, в интерес на истината. Снахата беше дала такъв на свеки с претенции кравето масло да е "Президент", водата розова на Девин и от тоя сорт.

# 582
  • при късмета
О, ако става дума за лекарства и гледам чуждо дете, самата аз ще поискам списък. Аз ползвам и за себе си и за детето само и единствено изписани при някаква нужда, никога не им запомням и имената и кое за какво е. Като се налага да давам на детето, чета освен рецептата и опаковките на лекарството, кое по колко пъти и през какъв интервал на ден. После хвърлям, защото пак няма да знам за какво е, ако има нужда ще изпишат друго. На моето дете единственото което съм ползвала без консултация с доктор е солена вода за хрема. Абсолютно нищо друго. Дори домашния сироп от черен бъз за имунитет съм питала педиатърката да давам ли, как и кога и тогава чак направих. Аз без консултация за себе си, пия единствено парацетамол и лекарството което ми е със зелена рецепта за мигрената.
Абе, и списъци имаше, в интерес на истината. Снахата беше дала такъв на свеки с претенции кравето масло да е "Президент", водата розова на Девин и от тоя сорт.
Това е по-скоро в единствено число, не в множествено. Може някоя да е направила, аз не помня. Иначе, няма лошо да ползва определени марки, но тогава е по-лесно да остави детето заедно с покупките. А розовия етикет на Девин е различна вода, не е претенция. Малките деца не е хубаво да пият минерална, то и възрастен не е хубаво да прекалява де, а с цвета на етикета се различава минералната, от изворната и трапезната вода на Девин

# 583
Аз пия от чешмата, силно варовита, но забелязах ,че искат минерална, видях и розовото на девин, та ако не си носят тук има поне за начало, доставям като идват.Отива сина и купува веднага забравеното и липсващото.
Така че, който внимава, един път греши и се поправя.
Знам ,че техният стандарт е друг, не моят и се съобразявам доколкото мога.
Но претенции няма.

# 584
Ако имаш претенции към определени марки е редно да доставиш продуктите. Все пак ми е странно да не знаеш какво се консумира в къщата на бабата, както и ти да консумираш много по-различни неща, нали все пак там си израснал.

Общи условия

Активация на акаунт