Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво предприемат лекарите в случай на несъвместимост на кръвната група между майката и бебето?
Каква е процедурата за запазване на стволови клетки и какви са различните възможности?
Какво представлява инжекцията с гамаглобулин и как се прилага?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво предприемат лекарите в случай на несъвместимост на кръвната група между майката и бебето?
Когато майката и бебето имат различни кръвни групи, лекарите извършват тестове за антитела. Те могат да приложат инжекция с гамаглобулин, която се покрива от Здравната каса. Тази мярка е предназначена да защити второто бебе, а не първото. При последваща бременност може да се наложи прилагане на инжекции, но за първото бебе няма рискове.
-
Каква е процедурата за запазване на стволови клетки и какви са различните възможности?
Процедурата за запазване на стволови клетки включва съхраняване на клетките за бъдеща употреба. В България има възможност за запазване на стволови клетки, като цената за тази услуга може да варира. Има различни видове договори, но е важно да се консултирате с професионалисти, тъй като процедурата не е регламентирана адекватно.
-
Какво представлява инжекцията с гамаглобулин и как се прилага?
Инжекцията с гамаглобулин е имунотерапевтично лечение, което се прилага при Rh-несъвместимост между майката и плода. Прилага се на бременни жени с отрицателен резус фактор (Rh-отрицателен), когато са изложени на положителен резус фактор (Rh-положителен) по време на бременност, особено по време на раждане или аборт. Целта е да се предотврати производството на антитела срещу Rh-положителния плод, което може да доведе до хемолитична болест на новороденото. Инжекцията с гамаглобулин съдържа антитела срещу Rh-положителни еритроцити, които помагат за предотвратяване на образуването на собствени антитела на майката срещу еритроцитите на плода. Обикновено се прилага в рамките на 72 часа след излагане на Rh-положителни еритроцити и може да се наложи повторно приложение по време на последващите бременности, ако жената остане Rh-негативна.
-
Каква е процедурата за изследване на кръв, урина и други производни по време на бременност?
-
Каква е процедурата за изследване на сърцето на бебето и какво включва?

, не ми стига всичкото гадене и отпадналост ами бях на преглед и ми откриха миомен възел на матката и така съм притеснена ,моля ви ако някои има информация... по темата , статии , познати с подобен проблем или нещо такова да разкажат , че много се страхувам . днес ще ходя и на друг лекар, за да видя две мнения и незнам какво ще се случи. 
Много щастливи мигове през бременността
и ЖИВИ ЗДРАВИ МЯАЙСКИ БЕБЧЕТА 
? Питам тук защото вече сте минали по този път и знаете!!!