Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 076
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 765
  • София
И на какво точно нормативно основание ще го направят? Нито има скала за преобразуване на точките в оценки, нито оценката от това НВО може да се впише като текуща.
А защо никой не си зададе въпроса  защо точно  в семейства, които толкова ентусиазирано и нетърпеливо чакат завръщането на децата в училища (следователно не се притесняват от вируса), изведнъж точно на двете дати за НВО по средата на юни, ще се притеснят от зараза и няма да пуснат децата си на училище?
Вероятно защото никой не намира този въпрос за съществен. А ти, като си го задаваш, до какъв отговор стигаш?

Лиляна много правилно го обясни  - че не бихте си пуснали децата от притеснение, че едно недобро представяне на НВО би се отразило негативно на годишната оценка, която пък ви е важна.
Първо, аз никога не съм казвала, че не бих си "пуснала" детето на НВО. Смятам, че е достатъчно голямо, за да си вземе това решение само и съм го оставила изцяло на нея. От недобро представяне не се притеснявам, не само защото евентуално такова не би имало каквито и да е негативни последици и няма как да се отрази на годишната оценка, а и защото изобщо не допускам недобро представяне от нея, въпреки че не съм и нямам намерение да я зарина с помагала и да осъществява каквато и да е допълнителна подготовка, извън даваното в училище.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 16:02 от sanaka

# 766
  • European Union
И на какво точно нормативно основание ще го направят? Нито има скала за преобразуване на точките в оценки, нито оценката от това НВО може да се впише като текуща.
Аз поне говоря по принцип, а не за конкретното дете. Въпреки че ми се струва, че темата стана нещо като личен чат на определени потребители, едни срещу други.
Дидева попита как може резултатът от НВО да се отрази на годишната оценка. Не е нещо невиждано и нечувано в българското училище.

Като си говорим за основания и закони, какво беше нормативното основание на директор да постави секретарката в учебен час, коментирано преди известен брой страници?

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 16:13 от Кети В

# 767
  • София
По-скоро въпросът беше какво е нормативното основание, което му го забранява. Няма такова. Докато в случая как се изразяват, как и къде се вписват оценките от НВО е изрично и подробно разписано в нормативен акт. Въпросът на Дидева беше риторичен.

# 768
За 10 клас не знам, обаче учителката по математика ясно и категорично е заявила на деца и родители, че каквато оценка получат на НВО това ще е за годината.
Става дума за 7 клас.
За мен е доста пресилено това, все пак оценката от НВО е върху много материал, но пък това е един изпит в конкретен ден и час. Ако детето точно този ден се провали поради форсмажорни обстоятелства, а през годината е имало добри оценки?
Нямам идея имат ли право да оформят само на база НВО.

# 769
  • София
🙂
Съвсем със снизхождение подминавам коментарите на Манжелка. Не може човек, който не познава нито детето ми, нито преподавателите му, нито има поглед над нивото му и възможностите, нито пък над политиката на гимназията, в която учи, да си позволява тези коментари.
Допускам, от цялата й теза и тон, че или е много изнервена, или в гимназията, в която учи синът й, отношенията ученици/учители не са съвсем здравословни.
И, да, Манжелка, уверявам те, че и да отиде на НВО, и да не отиде, учителят който му преподава и има достатъчно добър поглед над детето ми, няма да си позволи да му пише оценка, различна от тази, която си е заслужил в часовете!
Остани си със здраве!

# 770
  • София
Нямам идея имат ли право да оформят само на база НВО.
Изобщо нямат право, но винаги се намират учители, които да плашат гаргите с подобни изстъпления. А и  винаги се намира кой да им се върже.

# 771
Да, въпросът ми беше риторичен, макар че със сигурност съществуват учители като описаните от Кети. Миналата година имаше такива, обаждали се на деца и родители, за да научат резултатите от НВО, тъй като били важни за оформянето ( вероятно поради факта, че резултатите излизат достатъчно близо до момента, в който срочните оценки трябва да са оформени и се виждат в системата преди училището да ги получи от областната комисия, за да ги отрази в свидетелството за основно образование).
Така или иначе, ако си писал пет шестици на някого, едва ли ще търсиш начин да му поставиш една ниска оценка, ако резултатът му на НВО е нисък. Защото това казва доста за начина, по който си оценявал през годината. Същото важи и в обратната посока - при няколко ниски оценки и висок резултат от НВО.

# 772
Така както ти нямаш капацитет да помагаш по всичко и не можеш да избереш друга форма на обучение, така и министерството няма капацитет да осигури полноценно обучение извън присъственото обучение. Затова се подреждат приоритетите, преценяват се рисковете и се залага на това, което в момента е възможно. ...
Нали правим разлика между пълноценнно и никакво? Защото , простете ако греша, останах с убеждението ,че и прдлагате самостоятелна форма на обучение, което е = на каквото си осигуриш сам без да си грижа на държавата.
 В извънредно положение поради пандемия, при доказани нови особено заразни и с по-голяма смъртност щамове в страната и при безспорна реална опасност за живота, не е ли цинично единственото което може да предложи на тези деца и родители държавата да е едно нищо? Това при положение , че имаме най-висока смъртност отнесена към брой заразени в Европа. Не им предлагаме възможност за ваксини.
 Не гарантираме безопасност в клас, не гарантираме, както се видя, дори достъп до лечение ако се заразят, но пък им предлагаме  да ''изберат''  да се оправят сами.
Това ли са приоритетите на министерството?

# 773
Така както ти нямаш капацитет да помагаш по всичко и не можеш да избереш друга форма на обучение, така и министерството няма капацитет да осигури полноценно обучение извън присъственото обучение. Затова се подреждат приоритетите, преценяват се рисковете и се залага на това, което в момента е възможно. ...
Нали правим разлика между пълноценнно и никакво? Защото , простете ако греша, останах с убеждението ,че и прдлагате самостоятелна форма на обучение, което е = на каквото си осигуриш сам без да си грижа на държавата.
 В извънредно положение поради пандемия, при доказани нови особено заразни и с по-голяма смъртност щамове в страната и при безспорна реална опасност за живота, не е ли цинично единственото което може да предложи на тези деца и родители държавата да е едно нищо? Това при положение , че имаме най-висока смъртност отнесена към брой заразени в Европа. Не им предлагаме възможност за ваксини.
 Не гарантираме безопасност в клас, не гарантираме, както се видя, дори достъп до лечение ако се заразят, но пък им предлагаме  да ''изберат''  да се оправят сами.
Това ли са приоритетите на министерството?
Според мен проблемите с ДО при желание могат да се решат на ниво училище и учител и много зависи от тяхната идея как да става това. След молба за ДО нашето училище не ни прехвърли към обучителен център, а детето остана в класа си. Нашата класна искаше още тогава да включва сина ми в мийт от компютър в класната стая с другото дете на ДО, аз се противях, нали съм консервативна, не исках да виси онлайн, нали си има учебници и тетрадка и тя се съобрази известно време, но когато минаха целият клас на ДО, видях колко по-добре е това от самоподготовката, макар да бях готова да подпомагам. Камерите на децата не са задължително включени (преди това ме притесняваше), преподавателят може ако реши да презентира екран и да сподели файл, показва дъската на разположение  е да обяснява, пита, детето участва. Не е длъжно да стои след двадесетата минута. Въобще нашата класна откликна на всички мои притеснения и съм изключително благодарна за спокойствието, което  вдъхна на всички и как ръководи обучението. Другите учители по английски и компютри също започнаха да правят това. За начален курс не е толкова трудно.

# 774
  • Ямбол
Аз не съм министерството, ако питаш него, но пък си цитирала мен, мамамари.
Пълноценно е обучението в училище. Извън него е компромисно. В редовна форма на обучение и друга форма на обучение - има обучение. Не разбрах за кое точно обучение твърдиш, че е никакво?

По темата с оценките от НВО - имам примери за такива от ДЗИ, предишната ни директорка стъжняваше живота на всеки учител, при който има слаби резултати и разминаване с повече от единица между оценките в дипломата и матурата. Явно е получавала някакви точки за добри резултати и в последствие разбирахме, че не ѝ пукаше много кой какво е постигнал(олимпиади, призови места и т.н.), просто за нея беше важно да си получи сумата като най-добър директор. Затова живеехме в огромен стрес как ще се представят учениците на матурите. Подобна аналогия правя и с НВО. Сега вече е различно и работим спокойно, но преди беше кошмар. Затова допускам, че някои колеги под страх може да променят плануваната годишна оценка, за да им е мирно на тях после. Това е специфично, но не рядко срещано, затова казах, че зависи.

# 775
[....Според мен проблемите с ДО при желание могат да се решат на ниво училище и учител и много зависи от тяхната идея как да става това. .....
Какво правим ако желание липсва?
На прага на ново присъствено, при положение ,че много добре знаем какво се случи с предишното, каква е идеята на хората, които вземат решенията и би трябвало да носят отговорността за последствията?

# 776
Няма решение.
Няма. Книга мога да напиша за моята борба с държавното образование.
Системата е гнила. И най-прекрасните учители, окапват под натиск, за имидж на училището, високи оценки, държавни правила, училищни правила и какво ли не.
Затова и възникнаха толкова частни училища, затова и се търсят други решения, има родителски дружения за паралелно образовани и промени, но става много бавно.
Всеки се спасява сам е най-точният отговор на всеки въпрос.

# 777

По темата с оценките от НВО - имам примери за такива от ДЗИ, предишната ни директорка стъжняваше живота на всеки учител, при който има слаби резултати и разминаване с повече от единица между оценките в дипломата и матурата. Явно е получавала някакви точки за добри резултати и в последствие разбирахме, че не ѝ пукаше много кой какво е постигнал(олимпиади, призови места и т.н.), просто за нея беше важно да си получи сумата като най-добър директор. Затова живеехме в огромен стрес как ще се представят учениците на матурите. Подобна аналогия правя и с НВО. Сега вече е различно и работим спокойно, но преди беше кошмар. Затова допускам, че някои колеги под страх може да променят плануваната годишна оценка, за да им е мирно на тях после. Това е специфично, но не рядко срещано, затова казах, че зависи.

Това не го разбрах, за каква сума става въпрос? Директорът ли получава сума, или училището, обвързана с успеха на учениците? Това регламентирана практика ли е?

Иначе да, учителите съобразиха с   резултата от НВО  оформянето на годишната оценка. Родители ми  обясниха, че е обичайно.

# 778
  • Ямбол
Както учителите, така и директорите получават диференцирано заплащане според една скала от точки, но те са различни за директорите и сумата е доста прилична, в пъти е повече точката на директор от точката на учител. Та - да, директорът получава лично за себе си сума на базата на тези точки, част от които са от резултатите на разни изпити - ДЗИ, НВО и т.н.
Това е по наредбата за оценяване труда на педагогическите специалисти.

# 779
  • Бургас
Сега като чета това си обяснявам много неща за директора на нашето училище и започвам да разбирам някои негови поведенчески странности. Мислех, че е странен, а то какво било.

Общи условия

Активация на акаунт