Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 119
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
  • Несебър
От текста в началото на темата цитирам.
"Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние."
Кърмата се регулира до около 6 седмици след раждане.

# 556
Здравейте,

Малкият е на месец и половина. Роден 3250г, изписан 3010. Не е пил никога АМ. На първият месец беше 4540г, днес сутринта 5050г. Кърмя на поискване. И без поискване, май. Това, което ме смущава е как и колко той суче.
Той суче почти винаги само от едната гърда, пуска сам след около 5мин, понякога малко повече. Винаги предлагам и другата гърда, 9 от 10 пъти я отказва. Пуска сам, ясно и категорично. Дръпва силно и се “маха” от гърдата. След този момент абсурд да пожелае повече. Опитвам да го слагам сънен да суче, но той реве веднага щом се събуди. Та реално не е много сънен.
Кърмя второ дете, първото до 2,5г. Дъщеря ми висеше денонощно на гърда и сега това поведение ми е странно. Все ме е страх, че така ще ми намалее кърмата от тази малка стимулация.
Малкият спи при мен в леглото, има нощни кърмения, поне 2-3. Общо за денонощие със сигурност е (над) 10 пъти на гърда. Предлагам по-често, но отказва. Залъгалка не ползва, умишлено. Не съм броила количество памперси, но мисля са ОК. Много неспокойно бебе е. Плаче изключително много. Нося го постоянно в слинг. Денем спи само вътре.

Мога ли някак да подобря процеса?

# 557
Здравейте, взех си капсули Лактил и лактогонен чай на Билек. Сегда видях, че те съдържат горе долу едно и също, копър и анасон. Дали мога да предозирам ако ги пия и двете?

# 558
Здравейте,

Малкият е на месец и половина. Роден 3250г, изписан 3010. Не е пил никога АМ. На първият месец беше 4540г, днес сутринта 5050г. Кърмя на поискване. И без поискване, май. Това, което ме смущава е как и колко той суче.
Той суче почти винаги само от едната гърда, пуска сам след около 5мин, понякога малко повече. Винаги предлагам и другата гърда, 9 от 10 пъти я отказва. Пуска сам, ясно и категорично. Дръпва силно и се “маха” от гърдата. След този момент абсурд да пожелае повече. Опитвам да го слагам сънен да суче, но той реве веднага щом се събуди. Та реално не е много сънен.
Кърмя второ дете, първото до 2,5г. Дъщеря ми висеше денонощно на гърда и сега това поведение ми е странно. Все ме е страх, че така ще ми намалее кърмата от тази малка стимулация.
Малкият спи при мен в леглото, има нощни кърмения, поне 2-3. Общо за денонощие със сигурност е (над) 10 пъти на гърда. Предлагам по-често, но отказва. Залъгалка не ползва, умишлено. Не съм броила количество памперси, но мисля са ОК. Много неспокойно бебе е. Плаче изключително много. Нося го постоянно в слинг. Денем спи само вътре.

Мога ли някак да подобря процеса?
При това хубаво наддаване, не мисля,че имаш повод за притеснение,пък и правиш всичко както трябва. Кажи как е след половин месец,демек наддаването за 2ри месец и продължавай все така. Не ги сравнявай двете деца. С втората бременност жлезистата ти тъкан се е разрастнала още и е съвсем нормално сега да имаш по-обилни количества. А и бебе с бебе не си прилича.

Няма да предозираш,Сиси,но без адекватна организация на кърмене и стимулация,чайовете и добавките не правят нищо. Просто фокусът трябва да е върху стимулацията на гърдите, защото това е единственият начин за увеличаване на количества.

# 559
Little Cactus, благодаря за отговора. И тук искам да ти благодаря за безценните съвети и подробна информация, която даваш. Предлагам гърда често, гледам да е спокоен и т.н, знам че добавките няма да направят чудеса, но искам да направя всичко възможно, което зависи от мен да не си прецакам кърменето по средата.

# 560
Чудесно тогава, щом те кара да си спокойна да пиеш чай и да пиеш лактил, няма лошо, само честото предлагане да продължи. Ако ти се експериментира с храни - овесени ядки, лук 😉

# 561
Оо овесени ядки си закусвам и от преди да кърмя, а лук - суров ли Stuck Out Tongue Winking Eye

# 562
Суров е по-добре, но пък малко хора го обичат така, ето оставям това тук,че е любопитно и в коментарите пише за термичната обработка
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1962934033844616/

Аз лично бях го чувала от баби, не съм го тествала лично 😝

# 563
Честно казано и на мен ми го беше казала свекървата преди да родя и по дифолт го отхвърлих Joy

# 564
От време на време има истина в някоя свекървенска приказка 😆

# 565
Здравейте, не знам как стана, но за няколко часа получих ужасен мастит, температура 38, втрисане, главоболие. Гърдата ми стана червена и имше ужасна болезнена буца, с помпата я оправих, но се чувствам много зле от температурата и треската. Просто вчера както я кърмех отказа категорично тази гърда и след два часа вече бях много зле. Какво да взема за температура? ЛЛ казва, че ако не мине до ден-два, трвбва да пия антибиотик.

# 566
За няколко часа мастит не става! маститът е възпаление на съединителната тъкан,причинено от инфекция.

Имате запушване. Прочетете и следвайте съветите тук https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2008/01/02/79/amp/
Ибупрофен или нурофен за температура.

П.С. през страница вече е този въпрос. Има първи пост със няколко линка информация по казуса. Поглеждайте първи пост преди да пишете въпрос или ползвайте търсачката.

ЛЛ не може да дава диагноза мастит или лечение с антибиотик,не му е в компетенцията. За това се ходи при хирург.

# 567
Здравейте! Съвместими ли са салицилова киселина 2% и кърмене? За лицето става въпрос( хим. ексфолиране). Благодаря!

# 568
# 569
Здравейте! Понеже ме посъветваха тук да погледа помпи на Медела втора ръка.. разгледах има доста изгодни, по 100лв. Медела Суинг има, НО моя мъж каза, че за такова нещо трябва да се взима нов продукт щом се отнася за личната хигиена. Затова според вас тази дали ще ми свърши работа:
https://tedko.bg/index.php?_route_=medela-elektriceska-pompa-za- … ric-mini-electric
Най евтината електрическа на Медела е. Гледах и на Авент, но не са кой знае колко по-евтини. По евтина има на Нук, но там вече не знам. За една седмица два пъти ми се запушваше каналче на една и съща гърда. Като усетя, че се втвърдява давам на бебето, но не се отпушва веднага а сякаш още повече се втвърдява. Слагам топло и почвам с помпата а тя само временен ефект, после пак същото. Накрая пак давам на детето и се отпушва. Та мисълта ми е, помпа като тази ще ми помогне ли за отпушването? Понякога както, снощи стана, бебето спеше и нямаше как чаках до сутринта. Сега вече се отпуши, но си легнах в 4 да се занимавам да се цедя и нищо не стана. Бебчо пък в 3 заспа.

Общи условия

Активация на акаунт