Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 151
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
Със съмнение за Ковид съм, имам температура 37.8.
Мога ли да кърмя( педиатърката ми каза да съм с маска и да пия парацетамол).
Моята цял ден се надува, на 6 ++ е и я кърмих, според докторката минават вещества бот кърмата, заради температурата.
Давах й биогайя. Наистина ли защото ми е зле плаче ?
Предписа имунокинд, витамин с и  САБ симплекс

Аз кърмих, разбира се температурата трябва да е под 38, бях с маска две седмици и нямаше проблем освен че кърмата ми намаля доста, консултантите по кърмене ми казаха, че е очаквано
Защо под 38 градуса, разбира се?
Това е грешно, който и да ми го е казал не знае много. Кърмшла съм с безброй вируси и температури, над 39 включително, няма ограничения.

# 541
Дами , моята маймунка много бързо цоцка , ама с бясна скорост и не и действа май ок . Започна да ми повръща -3-4 пъти вече . Педито изписа сироп гастро тус .
Какво и е мнението . Как бих мигла да се справя . А за сиропа ?
Зададох Ви въпроси, няма как да получите отговори, като не желаете да дадете информация. Върнете назад, отговорете на въпросите, не знаем дори възрастта на детето, за да се коментира каквото и да е.

Моята цял ден се надува, на 6 ++ е и я кърмих, според докторката минават вещества бот кърмата, заради температурата.

Може и е желателно да се кърми, защото се пренасят антитела към детето. Хигиена на ръцете, маска макар, че то
при ковид заразния период е преди симптомите. Медикаментите за лекуване на ковид са почти всичко съвместими с кърменето, дори да се констатира, че е това, така, че спокойно.
Нищо не преминава, заради температурата. Няма такова нещо, може детенцето също да го е хванал същия вирус и за това да е тегаво, няма подобна зависимост и няма даже логика в подобна. Майката може да е болна, това изобщо не се отразява на детето, то си е за сметка на нейния организъм и тяло, детето получава само бенефита на антителата.

Защо е очаквано намаляването на кърмата?
Действително се забелязва при някои майки намаляване на количеството при боледуване от ковид. Ще проверя дали ни е известно причинно-следствената връзка.

Няма условие или противопоказание след определена температура майката да не кърми. Естествено, ако майката е парцал и не знае къде се намира, може да предпочете да си почива, ама не е нужно да ограничава кърмене освен заради собственото си лично неразположение например.

За лактогонните храни
Няма научни доказателства,че така наречените лактогонни храни подпомагат количества кърма. В най-добрият случай могат да имат спомагателна функция. Но без адекватна организация на кърмене/цедене и стимулация на гърдите,каквото и да ядете и да пиете - кърма няма да има. Тя се произвежда, когато гърдите биват стимулирани.

Няма ограничение в диетата на кърмачката - без отровни гъби и развалени храни.
Единствено прекалено количество краве мляко би било проблематично при някои майки, защото кравеят белтък се обработва трудно и бебета често реагират. Не значи да не пиете мляко,ама не по 1л.

За кърменето навън - просто дезинфекция на ръцете или кърпичка, толкова стига,ако няма къде да се измият.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 20:38 от LittleCactus🌵

# 542
Обясниха ми, че се наблюдава при почти всички кърмещи с инфекция

# 543
Няма още данни защо, но се забелязва сред кърмещите, прекарали ковид https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1946196348851718/

# 544
  • Несебър
Интересно. Това е коментар на Хедра под поста към жена, на която ѝ се е случило точно обратното.
"По-различен е механизмът - всякакъв тип възпаление в организма може да доведе до повишаване на пролактина, без това да има връзка с кърменето. Примерно го има при различните автоимунни заболявания много често (и една част от тях лошо реагират на повишен пролактин също). А жени, които са склонни към хиперлактация, действително още по-лесно реагират на дори малки промени в общия хормонален фон."

# 545
  • София
Аз също кърмих с Ковид, не съм забелязала да ми е намаляла кърмата. И с температура над 38.5 пак съм кърмила. Имам една приятелка с Хашимото, която имаше изобилие от кърма и се чудеше как да я намали. Та всичко си е индивидуално Simple Smile

# 546
Кактус , не виждам къде си задала въпрос Simple Smile извинявай . Детето е на 12 дни .
Дами , моята маймунка много бързо цоцка , ама с бясна скорост и не и действа май ок . Започна да ми повръща -3-4 пъти вече . Педито изписа сироп гастро тус .
Какво и е мнението . Как бих мигла да се справя . А за сиропа ?
Зададох Ви въпроси, няма как да получите отговори, като не желаете да дадете информация. Върнете назад, отговорете на въпросите, не знаем дори възрастта на детето, за да се коментира каквото и да е.

Може и е желателно да се кърми, защото се пренасят антитела към детето. Хигиена на ръцете, маска макар, че то
при ковид заразния период е преди симптомите. Медикаментите за лекуване на ковид са почти всичко съвместими с кърменето, дори да се констатира, че е това, така, че спокойно.
Нищо не преминава, заради температурата. Няма такова нещо, може детенцето също да го е хванал същия вирус и за това да е тегаво, няма подобна зависимост и няма даже логика в подобна. Майката може да е болна, това изобщо не се отразява на детето, то си е за сметка на нейния организъм и тяло, детето получава само бенефита на антителата.

Действително се забелязва при някои майки намаляване на количеството при боледуване от ковид. Ще проверя дали ни е известно причинно-следствената връзка.

Няма условие или противопоказание след определена температура майката да не кърми. Естествено, ако майката е парцал и не знае къде се намира, може да предпочете да си почива, ама не е нужно да ограничава кърмене освен заради собственото си лично неразположение например.

За лактогонните храни
Няма научни доказателства,че така наречените лактогонни храни подпомагат количества кърма. В най-добрият случай могат да имат спомагателна функция. Но без адекватна организация на кърмене/цедене и стимулация на гърдите,каквото и да ядете и да пиете - кърма няма да има. Тя се произвежда, когато гърдите биват стимулирани.

Няма ограничение в диетата на кърмачката - без отровни гъби и развалени храни.
Единствено прекалено количество краве мляко би било проблематично при някои майки, защото кравеят белтък се обработва трудно и бебета често реагират. Не значи да не пиете мляко,ама не по 1л.

За кърменето навън - просто дезинфекция на ръцете или кърпичка, толкова стига,ако няма къде да се измият.

# 547
Здраввйте, имам бебче на почти 2 месеца, кърмим се на поискване, но през деня е почти винаги през 3-3.5 часа, последното хранене ни е около 23.00-00.00 часа и следващото около 06-07 часа, досега всичко вървеше много добре, има наакани и напишкани памперси почти след всяко хранене и наддава много добре. От няколко дни обаче посредата на кърменето започва да става много неспокойна, блъска се в гърдите, опъва се назад, ядосва се, плаче, незнам какво става, виждам я че уж преглъща, мислех че ми намаля кърмата, но след нея проверих като изцедих с помпата и имам. На какво може да се дължи това, възможно ли е да е защото наистина ми намаля кърмата?

# 548
Това ми беше поста и остава актуален
Не се сравнявяйте с другите. Всеки случай е индивидуален. В случая жената е споделила,че детето има ГЕР и не се получава храненето от гърда така.

За да кажем дали е добре организирано кърменето при Вас, трябва да кажете колко кърмения има за 24 часа, от двете гърди ли кърмите на хранене? Защо само 5 минути седи детето на гърда? Само ли пуска/заспива/ каква е причината за това времетраене? Какво е наддаването към момента,колко кг е изписано и на каква възраст е? Колко напишкани и наакани памперси има за 24 часа?
На 12 дни детето е нормално да връща кърма. На тази възраст все още една клапичка на стомахчето им не се затваря напълно и съответно бебетата връщат кърма. Очаквано и нормално. Представи си бутилка минерална вода,която не е затворена хубаво и капачката е хлабава и какво става като я оставиш легнала на шкафа или в чантата - изпуска вода. Същото е с детенцето. Хапва си и като му промениш позата малко мляко се връща.

За да говорим за проблем - повръщането трябва да е постоянно, на фонтан, да има загуба на тегло, да има допълнителни симптоми. И тогава детето се води на детски гастроентеролог, който ще прецени дали се касае за рефлукс и дали е нужен медикамент. Тоест,потърси мнение на специалист,ако смяташ,че се касае за проблем наистина. Педиатърът трябва да те насочи към гастро,защото самият той не е такъв.

Относно храненета на бебето,подозирам,че нещо в организацията на кърменията куца,защото детето е малко и 5мин са нетипично малко време,особено пък в съчетание с настървено цокане. Ако искаш сподели, да видим дали може да се подобри някак храненето в момента.

Есито, за да се коментира това, трябва да се даде информация за наддаването. Интервалите са доста дълги за толкова малко бебе. Храненията така описани са под 8, без нощни, което е притеснително, минимум 8 хранения за денонощие в това число и нощно трябва да има,  но пък ако наддаването показва друго, нека видим - кажи какво е рождено,изписано тегло,тегло 1 месец, тегло в момента.

Първият месец кърмата е физиологично повече и достатъчна. Ако обаче организацията на кърменията не е добра и няма достатъчно стимулацияэна гърдите, да, кърмата намалява,наддаването намалява, педиатърът казва дохранвай и обикновената продължителност на кърмените деца е 2-3месеца. Тъй,че огромните паузи и липса на честота на изпразване на гърдите води до това "спря ми кърмата". Има изключения, има жени с обилни количества кърма, чисто физиологично, но те са по-скоро изключението.

Неспокойствието така описано - вероятно се сърди в момента,когато намалява струята на кърмата или просто изпитва дискомфорт от друго, колики например.

# 549
Родена е 3.090гр. изписана 2.900гр., на 27мия ден беше качила 800гр. и 7см., от тогава не сме я теглили, защото лекарката ни е болна, но видно много порастна, умаляха и доста дрешки, знам че не ме питате това, но нямам представа колко тежи вмомента. От както се е родила я кърмя на големи интервали, просто беше невъзможно да я събудя и така си и остана, с 6-7 хранения за 24 часа.

# 550
Трябва да я премерите на бебешка везна, има наемни или отивате при заместника на педиатъра. Важно е.

Видимо порастна не е достатъчно. С толкова малко бебе е важно проследяването на теглото. Еле с тия огромни интервали.
Невъзможното будене е възможно. Ако не се буди - смяната на памперс или дори миене на дупе и ще се събуди. Малките бебета не се будят от глад. А изпадат в режим на летаргия, пестят енергията си и ядат минимално,в следствие има едно лошо наддаване или дори загуба на тегло. Затова при едно поспаливо бебе/бебе със жълтеница се следи стриктно тегло и се инициират кърменията от майката. Иначе може да се окаже,че детето губи тегло и да се завъртите в кръг на дохранване. Премерете утре детето. Това,че първият месец е качило не бива да ви успокоява, както казах първият месец физиологично в общия случай жената има кърма заради завишет пролактин, но когато липсва адекватна организация на кърменето и стимулация стигоме до "кърмата спря". Тя не спира от раз, а от липса на стимулация.

# 551
Нааканите на денонощие са 3-4 .напишкани 5 ги има .  Храни се на 3 часа вечер . През деня понякога по -често. Аз я усещам колко много дърпа , чак се чува колко преглъща .педито каза юздичката не била много голяма , но не била за цепене
Това ми беше поста и остава актуален
Не се сравнявяйте с другите. Всеки случай е индивидуален. В случая жената е споделила,че детето има ГЕР и не се получава храненето от гърда така.

За да кажем дали е добре организирано кърменето при Вас, трябва да кажете колко кърмения има за 24 часа, от двете гърди ли кърмите на хранене? Защо само 5 минути седи детето на гърда? Само ли пуска/заспива/ каква е причината за това времетраене? Какво е наддаването към момента,колко кг е изписано и на каква възраст е? Колко напишкани и наакани памперси има за 24 часа?
На 12 дни детето е нормално да връща кърма. На тази възраст все още една клапичка на стомахчето им не се затваря напълно и съответно бебетата връщат кърма. Очаквано и нормално. Представи си бутилка минерална вода,която не е затворена хубаво и капачката е хлабава и какво става като я оставиш легнала на шкафа или в чантата - изпуска вода. Същото е с детенцето. Хапва си и като му промениш позата малко мляко се връща.

За да говорим за проблем - повръщането трябва да е постоянно, на фонтан, да има загуба на тегло, да има допълнителни симптоми. И тогава детето се води на детски гастроентеролог, който ще прецени дали се касае за рефлукс и дали е нужен медикамент. Тоест,потърси мнение на специалист,ако смяташ,че се касае за проблем наистина. Педиатърът трябва да те насочи към гастро,защото самият той не е такъв.

Относно храненета на бебето,подозирам,че нещо в организацията на кърменията куца,защото детето е малко и 5мин са нетипично малко време,особено пък в съчетание с настървено цокане. Ако искаш сподели, да видим дали може да се подобри някак храненето в момента.

Есито, за да се коментира това, трябва да се даде информация за наддаването. Интервалите са доста дълги за толкова малко бебе. Храненията така описани са под 8, без нощни, което е притеснително, минимум 8 хранения за денонощие в това число и нощно трябва да има,  но пък ако наддаването показва друго, нека видим - кажи какво е рождено,изписано тегло,тегло 1 месец, тегло в момента.

Първият месец кърмата е физиологично повече и достатъчна. Ако обаче организацията на кърменията не е добра и няма достатъчно стимулацияэна гърдите, да, кърмата намалява,наддаването намалява, педиатърът казва дохранвай и обикновената продължителност на кърмените деца е 2-3месеца. Тъй,че огромните паузи и липса на честота на изпразване на гърдите води до това "спря ми кърмата". Има изключения, има жени с обилни количества кърма, чисто физиологично, но те са по-скоро изключението.

Неспокойствието така описано - вероятно се сърди в момента,когато намалява струята на кърмата или просто изпитва дискомфорт от друго, колики например.

# 552
Айде пак. Колко кърмения има за 24 часа? Минимум 8 кърмения трябва да има, като поне едно нощно кърмене,поне между 1 и 6 часа сутринта.
Тоя интервал 3 часа детето ли го определи? От двете гърди ли й давате и защо само 5 минути седи? Детето само ли пуска гърдата? Какво е наддаването? Изписано тегло и тегло в сегашен момент? Особено щом има юздичка е важно да се види дали суче ефективно, което се проверя през наддаването.

Тези въпроси са важни. Не ги задавам случайно.

# 553
8 има минимум . Нощните са 2 . Към 1 и към 5 . Интервала тя го определя когато се буди и реве , както казаха в болницата сменям и храна . Горе долу  е на 3 часа. За наддаването нямам представа , още не сме ходили на педиатър. Понякога сама заспива и я махам от гърда , понякога не спи , но и не цоцка . Или преценям че много бързо е цоцкала доста дълго време и когато я махна тя сама си показва че не желае повече . Винаги давам от двете гърди . А за нааканите памперси даже мисля че са повече от теИ на денонощие . Пак ще започна да броя . . [/b]
Айде пак. Колко кърмения има за 24 часа? Минимум 8 кърмения трябва да има, като поне едно нощно кърмене,поне между 1 и 6 часа сутринта.
Тоя интервал 3 часа детето ли го определи? От двете гърди ли й давате и защо само 5 минути седи? Детето само ли пуска гърдата? Какво е наддаването? Изписано тегло и тегло в сегашен момент? Особено щом има юздичка е важно да се види дали суче ефективно, което се проверя през наддаването.

Тези въпроси са важни. Не ги задавам случайно.

# 554
Здравейте! Моето бебе вчера стана на 1 месец, и искам да попитам възможно ли е изведнъж рязко да ми намалее кърмата. Пред точно една седмица направих мастит, с висока темп. но успях да се отпуша сама за 2 дни всичко беше минало, мамолог потвърди че няма запушване на преглед. Около запушванто имах кэрма както преди, просто ме болеше болната гърда но изтърпявах. От тогава вече не ме боли, всичко отшумя но и с това отшумя усещанято за достатъчно мляко в гърдите. Вече не усещам слизането на млякото както преди, гърдите ми не текат по време на кърмене или между кърменията и бебка ми се струва че не суче така добре /не преглъща така жадно както преди и е нервна/ Отделно май имаме колики.. и след хранене е нервна, мрънка и пъшка и все ми се струва че не си е дояла и е гладна
Вчера на консултацията се оказа че е 4кг, качила е 900 гр. За месец - изписаха ни 3.100
Усещам гърдите си меки и празни.. незнам какво да правя, не съм на диета, давам на поискване, кърмя вечер, все пак сме само на месец но това чувстмо ме гложди много. Иначе си има напишкани памперси, ако също си има и така.. къде е млякото според вас и защо не го усещам или е намаляло?
Благодаря.. на косъм съм да изпадна в много лош момент

Общи условия

Активация на акаунт