Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 508
  • 780
  •   1
Отговори
# 525
За мен дилемата с ап. на майката е сложна и което и да е решение изисква компромиси. Най-лесното решение е да живее под наем в хубаво жилище близо до МУ. Минусите му са ги казали назад. И аз мисля като Емма, че момчето не може да се справи с ремонт, то освен че не е от София все пак е дошло да учи, а там ученето е много. Ако решат да оправят своя ап, трябва някой от тях да отдели време и пари, и да дойде тук за няколко месеца. Самият ремонт не е толкова дълъг, но майсторите обикновено са заети и ги чакаш, иска си организация и стиковане, зависи и какво ще правят вътре, изобщо факторите са много. Ако няма кой да се заеме с това,  по наем е добро решение.
Но и аз като Мандаринка смятам, Че в района на МА по-скоро 1000 лева на месец заедно с режийните е необходимо. Е, ако изпадне по-евтино, добре дошло.
На мен това с ремонта ми се струва трудна работа - първокурсник, който не е живял в София, да командва ремонт, майстори, материали, да се разправя със съседи, които 15 години са свикнали на тишина и нула проблеми от този апартамент... Бих помислила в посока продажба на панела и търсене на нещо ново.
Продажбата с търсене на ново е още по голямо главоболие от ремонта. И изиска още повече време и усилия. Продажбата може да стане бързо, ако са съгласни на значително подпазарна цена, но покупката на следващото може много да се проточи. Но и двете изискват присъствие, време и усилия.

# 526
При наличие на собствен апартамент да излиза под наем? Хубавите жилища не са особено евтини....

# 527
  • София
1000 лв. за режийни са ясни. Но нали и издръжка на студента ще трябва да се предвиди + още 1000 лв.
А момчето владее ли добре български? Доколкото знам ако не - има някакъв 1 годишен курс за чужденци. На мястото на майката бих си дошла за няколко месеца и ще започна ремонт на панелката. Дограми и  изолация са лесни, но трябва да се затопли времето за второто. Бих оправила първо 1 стая и кунята, после постепенно и другите. Банята бих оставила последно.
ПП - извинявам се, ако подведох някого с написаното за общежитието в Лозенец. Знаех го от ремонтираща фирма, преди 2 г. го споменаха. Явно се е оправила ситуацията после или някой връзкар не е успял да приватизира.

# 528
И продажбата е вариант. Има фирми, които срещу 10% от стойността на ремонта организират всичко. Имат свои майстори, осигуряват материалите и т.н.

# 529

Продажбата с търсене на ново е още по голямо главоболие от ремонта. И изиска още повече време и усилия. Продажбата може да стане бързо, ако са съгласни на значително подпазарна цена, но покупката на следващото може много да се проточи. Но и двете изискват присъствие, време и усилия.

На мен ми се струва по-обречена идеята момче под 20 години, което не е живяло в страната, да се нагърби с ремонт на стар панел. И с учене в същото време.

Да си преценят сами хората. Всъщност зависи и какво смятат за необходимо като ремонт - ако е само дограма и плочки в банята, това ще стане и само докато са тук с него в началото, понеже едва ли ще го изпратят сам.

# 530
Аз виждам един съществен проблем при ремонта - манталитетът на българите и българските майстори е коренно различен от арабския. Доколкото на мен са ми разказвали от първа ръка, арабите много повече държат на думата си. А българските майстори знаете как е - хлъзгави като риби, днес казват едно, утре - друго. Момчето едва ли ще се справи само с майсторите.
Вариант е да се извика фирма, но със задължителното присъствие на таткото и майката, а детето да се навърта наоколо и да се учи как е в реалния живот. Ще му е от полза като жизнен опит. Ако могат да си позволят 2-3 месеца да изкарат в България през лятото, докато надзирават ремонта, ще е добре. И наистина едната спалня ще може да я дадат под наем, момчето само може да си хареса състудент за съквартирант.
Ако таткото се свърже със сънародници тук, те вероятно ще могат да му препоръчат майстори/фирма за ремонта.

# 531
На мястото на майката бих си дошла за няколко месеца и ще започна ремонт на панелката.

Изключително разумно предложение. Дори не е нужно да е за няколко месеца. Онзи ден приключиха с топлоизолацията на апартамент в съседен блок. Отне им точно 3 дни - от-до.

# 532
При наличие на собствен апартамент да излиза под наем? Хубавите жилища не са особено евтини....
Факт. Но и ремонтът не е особено евтин, а изисква и време, и усилия. Което и да е решение в тази ситуация си има негативи. Те трябва да си решат кои негативи предпочитат.
На мястото на майката бих си дошла за няколко месеца и ще започна ремонт на панелката.

Изключително разумно предложение. Дори не е нужно да е за няколко месеца. Онзи ден приключиха с топлоизолацията на апартамент в съседен блок. Отне им точно 3 дни - от-до.
А организирането и чакането къде ги слагаш. И това е само изолацията, а има още десетина поне работи по ремонт, и с различни.майстори.
Не виждам как ще стане цялостен ремонт за по-малко от два месеца, и то с предварително уговорени майстори. Ситуацията с майсторите е точно както я описва Мандаринка. Ние сме все в ремонти и от опит го знам.  Най-лесного е да наемат брокер да им търси под наем, но и то си има негативи. Няма идеално решение, те трябва да си преценят кое ще избират. И да си направят сметката.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 11:55 от Анонимен

# 533
  • София
Аз съм "за" ремонта. Той наистина си остава. А и има много голямо "опростяване" на системата. Ни с брокери се занимаваш, ни с наемодатели, ни с местене, превъртане на наеми.

Но и тия 3 дни са абсурдни. Трябва си яко време.
Само да се изкърти дограмата, като сложат новата, тя е заобиколена с 2-3 пръста пяна. Тая пяна трябва да се измазва, да се заглаждат ръбовете (обръщане му се казва). Само това ще отнеме седмици, а и бая пари.
Отделно, за да поръчаш дограмата, може и да минат 2 месеца. При мен едно счупено стъкло за толкова го сложиха. Дали не бяха и 3 месеца. То беше кандърми и уговорки първо за размерите, после било сбъркано, после ще го слагат, после ще го довършват, после и на останалите 2-3 стаи. То минало лятото.

А и това за 10те% комисионна да ти наглеждат ремонта също ми звучи абсурдно.
Може би само ако първо са ти намерили ремонт за 2на цена и 2но време. Чак тогава ще се навият на 10%.

Положителното е, че недовършен ремонт историята не познава.
И лош ремонт да е, рано или късно приключва. (да перефразирам популярна фраза)

# 534
3 дни за поставяне на външна изолация изобщо не са абсурдни. Никъде не съм казала, че целият ремонт ще се направи за 3 дни. Уговорки могат да се направят предварително и от разстояние. В 21 век живеем. Да, не е като да звъннеш по телефона и да се втурнат веднага. При добро желание може да се организира.

# 535
  • София
Тъй като и бащата говори български,  у дома се говори на български, и трите деца говорят български свободно. Той не пуска майката сама да дойде. Тя там е само домакиня, при тяхната култура така е прието и това не подлежи на обсъждане.  Семейно  нямат възможност да остават по-дълго от 2 седмици. Той е лекар и не може да отсъства дълго.
 За ремонта трябва да упражнява контрол по телефон. При този ковид не се знае дали и кога ще затварят граници. Страхуват се, че може да отлагат полети,  и да не могат да се приберат, той не може да работи онлайн. Изобщо тази година пътуването им извън страната ще е дълго обмисляно.

Ако ще ремонтират трябва да започнат най-късно през май, за да успеят навреме. Имат опасания, че ако апартамента не е готов, пак ще трябва под наем, само дето са започнали  и недовършили. През лятото ще могат да дойдат най-много два пъти за по две седмици и то ако имат някаква сигурност, че няма да се отменят полети. Не съм сигурна, че ще могат да направят ремонта при тези условия.

В апартамента се е живяло около 10 години преди да заминат, т.е. той  е бил в ново състояние преди 25 години, с амортизация от 10 години.  Дори да се почисти идеално, остава проблема с изолацията и дограмата. След като се смени дограмата ще трябва да се прави около прозорците и това ще доведе до латекс на таван и стени, и като са стигнали до там, защо да оставят подовете и .....

1000 на месец за наем и сметки им се вижда скъпо за повече от година. Предполагам когато отмине ковида и има повече сигурност при пътуванията, ще помислят в посока ремонт.

Аз не съм използвала и не зная дали има фирми които да поемат целия ремонт. Може ли да се разчита на коректност или щом те са на хиляди километри, ремонта ще продължи години. Предлагат ли се договори в които да се дължи неустойка при неспазване на срокове или лошо изпълнение?
Идеята да се даде едната стая под наем на състудент в началото им допадна. Момчето няма да е само, а и наема ще покрива сметките. След това нещо се размислиха, че така все едно е в общежитие, ще има непрестанни купони и вървят към отказване.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 12:27 от Алекс :)

# 536
И търсенето под наем не става от днес за утре. Не е като да няма варианти. Сигурна съм, че ще изберат най-удачния за тях.

# 537
Едва ли момчето няма да може да живее и със стара дограма. Както казах по-назад,  наема се фирма за основно почистване,  струва около 350 лв с всичко. Може да се купи изолация за прозорците и други леки подобрения. Все пак ще си е негово.....

# 538
  • София
3 дни за поставяне на външна изолация изобщо не са абсурдни. Никъде не съм казала, че целият ремонт ще се направи за 3 дни. Уговорки могат да се направят предварително и от разстояние. В 21 век живеем. Да, не е като да звъннеш по телефона и да се втурнат веднага. При добро желание може да се организира.
Ами аз това обяснявам, че цялостен ремонт няма нищо общо с поставяне на изолация.
Технически, етапите са други. По принцип тя си се поставя за толкова. Почти само сухо строителство, реже се, лепи се, пробива се, окачва се.
Нито имаш твърди размери като дограмата, нито имаш изработка на стъклопакети, нито имаш изсъхване на различните пластове от стената, че да се маже следващия. Нямаш и изчакване и блокиране на едни майстори от други майстори.

И аз мисля, че може и без супер ремонти.

Фирми, които предлагат неустойки и договри има, но по-евтино ще ти излезе да си купиш готов апартамент. Техните цени са х3.

Което също е вариант. Продават този апартамент и купуват нов, 2ст, ремонтиран. И вълкът сит, и агнето цяло. И инвестицията не се губи. Само ще загубят таксите, комисионните, времето. Но няма пълно щастие.

# 539
Да си дам моите 5стотинки по темата: аз също съм за ремонт на съществуващия АП. Да, ще отнеме време и средства за ремонт, но се влагат в собствен имот. Повишава се стойността му и ликвидността при евентуално решение за продажба в бъдещ период.
Даването под наем на третата стая ще носи допълнителни приходи.
 А може да остане като вариант за нощувка, когато родителите идват на посещение в Бг. Не знам плановете им за другите деца, но ако някое реши да следва също като батко си, ще има готов вариант и няма да го мислят него.
Ако синът е купонджия, и под наем, и в собствен апартамент, все ще има парти, тъй че това не е фактор, който трябва да спира родителите. Най-много, ако е под наем, да се налага да сменя често често квартирите заради проблеми със съседите, което ще е свързано с проблеми със собствениците, брокери и допълнително такси.
Всъщност няма нужда да се задълбочаваме прекалено много в различни сценарии, какво би могло да се случи, но възлагането на повече отговорности на момчето , свързани с ремонта, ще му даде ценен житейски опит. А че ще се дават пари, ще се дават , то е ясно. Няма ли някой останал бг роднина, който да удари едно рамо с надзора на ремонта?

Общи условия

Активация на акаунт