Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 481
  • 780
  •   1
Отговори
# 570
  • София
С оглед нестабилната ситуация в момента- има ли смисъл да се инвестират пари в апартамент с цел отдаване под наем и постоянна доходност?
Какво според вас е по-разумно да се купи в София- офис, магазин, апартамент, гаражи, заведение, друг тип имот? Или пък някаква къща в околностите?
Целта е тази инвестиция да носи доход минимум колкото средна заплата.

# 571
  • София
Доходът се смята на проценти. Също и смяташ откъде ще ти дойде финансирането. Дали са едни пари кеш, в твоята сметка, без разправии по уреждане на кредит. Дали е кредит за 2.6, 3, 5, 6.5 или 10%. Никой не може да ти отговори така на едро.
А при търговските имоти силно варират качествата, колко клиенти ще имат, локация, оттам и цената на наема. Не може предварително да се дават оценки обобщено.

Също, има и значение на каква цена придобиваш имота. Защото в крайна сметка всичко е в дохода от единица парична стойност.
С 1млн все ще купиш нещо, което да докарва средна заплата.
Но ако реално купуваш нещо, което струва 800к, и плащаш 1млн, тая разлика никога не можеш да я компенсираш. Обратното, ако купиш нещо за 1млн, което струва 1.2млн, може и да си на сметка без значение наема.
И разликата е дали ще си на загуба или печалба.
Т.е. всичко е в конкретиката. Какво ТОЧНО купуваш и за колко. С какви условия. С какви загуби, с какви допълнителни разходи за ремонти, за труд и тн.

Питането ти е по-скоро за темата "Пазарът на имоти".

# 572
Габи, от последното изречение се сетих, че преди 1-2 години беше питала същото. Дано да не чакате от тогава с готовите пари, защото цените са други. Дали тогава не те бях посъветвала за гаражи... ама и цените им бяха съвсем различни.

Успех с инвестицията.

# 573
  • София
Габи, от последното изречение се сетих, че преди 1-2 години беше питала същото. Дано да не чакате от тогава с готовите пари, защото цените са други. Дали тогава не те бях посъветвала за гаражи... ама и цените им бяха съвсем различни.

Успех с инвестицията.

Права си, все още не сме инвестирали парите в нищо. Чакаме, гледаме и не знаем какво да правим.

# 574
Габи, от гледане на обяви и два огледа мога да кажа,че не е момента. Освен ако тактиката не е да гледаш нещо с поне 30% над таргет цената ти и да се пазариш да свалят разликата.
Тогава може и да успееш да намериш нещо,което си заслужава. Аз за 2% годишна доходност преди амортизации не бих се занимавала,защото реновираното на няколко години ще ги изяде.
За гаражи, сигурно си заслужава, но пък там ще имаш много наематели и трябва да следиш дали си плащат. Някой знае ли дали банки биха финансирали покупка на 10-12 гаражи и паркоместа.

# 575
Минавам да дам отчет - имам от няколко дни нови наематели. Баща и син / синът е ок. 22-23г./, със строителство се занимавали / строителна фирма/, от доста голям град са и дейността им е там, тук идват по няколко дни в месеца. На хотел им излизало по-скъпо, така каза бащата, отколкото да си наемат апартамент.Това на първо четене.
Дали има някакви рискове. За работници и всякакви други евентуални трети лица съм предупредила, че гоня незабавно.И в договора го пише.
Наложи се в началото на февруари по съвет на брокерката да сваля 100 лева от наемната цена. Направих го и не съжалявам, три месеца стоя така. Като прибавим, че и комисионна на брокерите не съм плащала и че имаха ключ от апартамента и не съм ходила по огледи, може да се каже, че съм доволна засега.

# 576
Поздравления, tays! Дано нямаш проблеми. Вероятно имаш съседи на отдавания имот, които могат да те светнат, ако настане голямо движение към апартамента. Напоследък пиша в договора си: "Имотът се обитава само от /имена и ЕГНта/. Всякакви промени в обитателите трябва да бъдат одобрени писмено от мен.

# 577
Благорадя !
И в моя договор пише, че жилището ще се обитава единствено от двамата.
То не пречи да преспива и някой друг, но те да са титулярите, защото съм чувала, че наемат жилища да си пускат работниците.
Уж се разбрахме. Шефът подскочи, като намекнах, че допускам Blush
Мамолявисетаковахубавожилище. Та ще видим.
Дано се харесаме и се задържат, чудех се какви хора търсят в момента в цялата тази обстановка. Не бях и мислила за подобен вариант.

# 578
  • Light of Zartha
Предстои ни смяна на квартира и най-вероятно ще трябва да се доверим на брокер. Досега не сме ползвали агенции и нямаме информация от първа ръка. Някакви съвети за какво да внимаваме? Какво точно представлява комисионната и кой я дължи? За размера ѝ разбрах, че се определя от самата агенция.

# 579
  • София
Скарлет,  размера на комисионната е по  50% от наема от всяка от страните. Демек и от тебе, и от наемодателя.
За какво да внимаваш - може би наемодателя да не се изживява като ваш приятел и да не идва когато му скимне. Че има и такива образи между нас. Дали е точно той собственик на имота, дали има  акт 16, как е тока. Ако е с парно - да видиш какви са сметките предната зима.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 22:26 от Aisha

# 580
50% от наема при наем,  3% от покупно-продажната цена, стандартно и от двете страни искат брокерите най-често.Колко получават е въпрос на договорка.

# 581
50% от наема при наем,  3% от покупно-продажната цена, стандартно и от двете страни искат брокерите най-често.Колко получават е въпрос на договорка.
Така е, при наемите комисиона е 50%.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 22:18 от Irk@

# 582
  • София
Извинявам се,  редактирах горе.
Така става като пиша докато пържа костур от Лидл.

# 583
Предстои ни смяна на квартира и най-вероятно ще трябва да се доверим на брокер. Досега не сме ползвали агенции и нямаме информация от първа ръка. Някакви съвети за какво да внимаваме? Какво точно представлява комисионната и кой я дължи? За размера ѝ разбрах, че се определя от самата агенция.
Ако не познавате брокера, рискът да се натресете на недобросъвестен е толкова голяма, колкото и да попаднете на кофти жилище.
Под недобросъвестен имам предвид, че няма да защитава Вашите интереси - да Ви подбира апартаменти само, според желаните от Вас критерии и да Ви спести време. Може да прегледате ФБ-групите, както и да филтрирате от частните лица в imot.bg и olx.  Личният контакт със собственика ще Ви ориентира повече, отколкото преразказите.

# 584
Ако наемате апартамент с парно в средата на отоплителния сезон, бих посъветвала в деня на предаване на имота да се направи приемо-предавателен протокол с показанията на топломера/ите и водомерите за топла вода. Собственикът на имота го внася в Топлофикация с молба да разделят изравнителната сметка за отоплителния сезон. Таксата е 10 лева.

Общи условия

Активация на акаунт