Свекървата и свекърът не се интересуват от внучето

• 14 991
  • 277
  •   1
Отговори
# 180
Авторката пусна темата, май не хареса отговорите и повече не е влизала.
Или влиза с друг профил😃

# 181
  • София
За сметка на това свекърът и свекървата ми са пълна противоположност – само веднъж, откакто са разбрали, че съм бременна, са ме попитали как съм и как е бебето. Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува.". И до там... Когато заговоря за бебето, свекървата всячески се опитва да смени темата и да не говорим за това. Но пък постоянно ми говори за бебето на племенника ѝ – колко килограма и колко сантиметра се е родило, колко е пораснало за 1 месец, колко е наддало... Всеки ден им звъни да ги чуе как са (те живеят в чужбина), но не може да звънне на мен и да се поинтересува за първото си внуче, макар че не сме особено далеч една от друга. Когато питам мъжа ми дали е говорил с родителите си и дали са питали за бебето, виждам, че му става неудобно и само и само да не ме засегне казва, че са питали как съм и какво става.

Държа да отбележа, че не сме се карали, не е имало дразги и спорове, винаги се опитвам да се съобразявам с тях и тяхното мнение. Лятото правихме сватба, но 10 часа преди тържеството свекървата разбра, че е с положителен тест за коронавирус (седмица преди това беше изолирана и никой не контактуваше с нея) и настояваше да отменим сватбата, но просто нямаше как – част от гостите и оркестърът бяха пристигнали и настанени в хотел, украсата на ресторанта беше сложена, не малка сума като капаро беше платена за най-различни неща... Направо много кофти ситуация се получи. В крайна сметка след семеен съвет решихме, че няма да отменяме нищо, тя беше съгласна, празненството мина някак си, макар че не беше приятно точно майката на младоженеца да отсъства. Имам чувството, че именно заради това се държат така в момента и проявява незаинтересованост към внучето си – уж прояви разбиране, уж тя сама каза, че няма да отменяме нищо, а в крайна сметка май се е обидила и почувствала засегната, че не присъстваше. (За което я разбирам напълно – детето ѝ се жени, а тя да стои вкъщи сама... Не искам да си представям как се е чувствала...).
Хора, защо решихте, че свекървата е дошла от чужбина? А и в семейния съвет е участвала самата свекърва.
Според мене правилно не са отменили сватбата, в крайна сметка разбирането за положителния тест на жената е било 10 часа преди събитието.

# 182
  • Варна
Баба казваше "Сватба не се отменя никога, на лоше е. Ако имаш повод да жалиш след това",

# 183
  • София
Напараво съм изумена, колко от списващите обясняват как щели да се натъжат, обидят и не знам си какво, ако сватбата не се отменяла заради тях???? Алоууу сватбата е на сина и снахата, не ваша, че да я отменят. Освен поверието, че не е на хубаво сватба да се отмени, нека не забравяме, че става въпрос за 10 часа преди събитието. Възможно е дори част от гостите вече да са дошли от други градове, села, държави или континенти. Отделно вероятно почти всичко е било платено - ресторант, украса, сватбена агенция и кола (ако са наемали), храна, торта, DJ, видео, водещ и една камара неща, които са уговорени за конкретната дата и час. Ако отменят сватбата кой гарантира, че за следващата дата няма пак да има някой болен? А кой ще плати следващата сватба, защото от тази освен дрехи и обувки и разни дребни неща, повечето ще трябва да се поръчат и платят наново? А 100 човека или колкото там са били гостите, редно ли е да ги разхождаме напред назад и да ги връщаме в последния момент? Техните разходи следва ли и те да се удвоят, че мама да е там? Много егоистично.

# 184
Може ли авторката да се включи,за да разберем има ли развитие?

# 185
  • София
Аз не видях някой да е "ЗА" отменяне на сватбата десет ЧАСА преди събитието. Аз лично видях съобщение, в което дамата изрази мнение, че би било хубаво да се отмени събитието преди 10 ДНИ, когато свекървата е излязла в карантина. И аз се съгласих. Много ясно, че няма да се отмени 10 ЧАСА преди събитието. А аз продължавам да се чудя как така свекървата е била в карантина 10 ДЕНА преди това и точно в деня на сватбата тя е с положителен тест. И, да, контактни лица са били на сватба...

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 17:15 от Светулчица

# 186
  • София
Аз не видях някой да е "ЗА" отменяне на сватбата десет ЧАСА преди събитието. Аз лично видях съобщение, в което дамата изрази мнение, че би било хубаво да се отмени събитието преди 10 ДНИ, когато свекървата е излязла в карантина. И аз се съгласих. Много ясно, че няма да се отмени 10 ЧАСА преди събитието. А аз продължавам да се чудя как така свекървата е била карантина 10 ДЕНА преди това и точно в деня на сватбата тя е с положителен тест. И, да, контактни лица са били на сватба...
От къде знаеш, че са били контактни лица? Може да е живяла в отделен апартамент? Карантината й 10 дена официална ли е била или сама си я е наложила, поради съмнения? И пак недоумявам защо трябва да се отмени цяла сватба, понеже свекървата била болна, ами то следващия път свекъра може да е болен или някой друг гост - колко пъти следва да се отмени? Не разбрах и кой ще плаща всяка следваща сватба, което си е сериозна сума в порядъка на 4-5 цифрена сума?

# 187
Напараво съм изумена, колко от списващите обясняват как щели да се натъжат, обидят и не знам си какво, ако сватбата не се отменяла заради тях???? Алоууу сватбата е на сина и снахата, не ваша, че да я отменят. Освен поверието, че не е на хубаво сватба да се отмени, нека не забравяме, че става въпрос за 10 часа преди събитието. Възможно е дори част от гостите вече да са дошли от други градове, села, държави или континенти. Отделно вероятно почти всичко е било платено - ресторант, украса, сватбена агенция и кола (ако са наемали), храна, торта, DJ, видео, водещ и една камара неща, които са уговорени за конкретната дата и час. Ако отменят сватбата кой гарантира, че за следващата дата няма пак да има някой болен? А кой ще плати следващата сватба, защото от тази освен дрехи и обувки и разни дребни неща, повечето ще трябва да се поръчат и платят наново? А 100 човека или колкото там са били гостите, редно ли е да ги разхождаме напред назад и да ги връщаме в последния момент? Техните разходи следва ли и те да се удвоят, че мама да е там? Много егоистично.
Сега гостите дали се обаждат да питат как е внучето?

# 188
  • София
Сега гостите дали се обаждат да питат как е внучето?
Ами може и да се обаждат, какво странно има? Аз питам приятелки как са бебетата им, не виждам нищо странно. Това няма нищо общо с исканията да се отмени сватба, заради свека. Според теб кой да плати 2рата сватба и разходите на гостите? За младоженците да не говорим как биха се чувствали, ако знаят, че еди си кога се женят и после ... отменео за след n месеца или за догодина.

# 189
А навън дали е зима?

# 190
Темата беше, че свекървата не се интересува от нероденото си внуче, не дали е правилно или не да се отмени сватба. То по принцип не е задължително и да присъстват родителите на сватба, не е задължителна и самата сватба, въпрос на гледна точка. Както не е задължително свеки да звъни ката ден и да се интересува бременната има ли контракции и киселини и какво е било на феталната морфология. Писах вече, че мен това повече би ме изнервило . Не виждам и необходимост да се купуват вещи на бебето на този етап, има прекрасни комплекти за новородено, които могат да се набавят веднага при нужда. Така че драмата със сватбата във форума възникна, не е била фокус на темата. А разликата в отношението на майка и свекърва мисля няма какво да я коментираме и да се чудим.

# 191
Зависи къде се намираш.
Прави ми впечатление огромното самочувствие на българките, очакванията и изискванията, които са насочени винаги към другите, но не и навътре към личността.
Кифлеене или жива простоватост? Ето това не разбирам.
А това със сватбата стана център, защото няма как, да мислим само за себе си и са очакваме всички останали да пърхат около нас. Така както гостите са били по-важни, така и сега снахата не е център на внимание.

# 192
Така свекърва ми месеци преди сватбата правеше фасони, налагаше се кое как да бъде и изпадаше едва ли не в кризи, ако не станеше на нейната, само за информация не беше дала и стотинка. Накрая сина й каза, че ако продължава няма да е част от гостите. И какво, ако не беше дошла, голямата работа. Много обичам фасони и номера, та чак вече фасоните да се пренасят и върху бебето.

# 193
Твоето е различно.
И ако кротко беше обяснил, че вие така искате нещата, понеже е вашата сватба, всеки щеше да се укроти и сега да имате по-човешки, топли отношения.
Но отношенията с хората са нещо, за което трябва да се работи и да има разбиране, че грешките имат дългосрочни последици. Нещо, в което масово не се възпитават децата и даже им се внушава, че са винаги прави и много важно, че някой там нещо си, хайде прав му път.  И после това спъва в живота, но пък как тъй няма да сме прями, са поставим човека на мястото му?

# 194
Чак на 13-та страница ли са обобщенията?

Общи условия

Активация на акаунт